Литература о српској војсци
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Литература о српској војсци

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  26.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  83
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Литература о српској војсци

  Потребна ми је литература о српској војсци у првом светском рату као и о црногорској. Требало би да задржи податке о војној организацији, јединицама, наоружању, војним одликовањима и наравно о борбама. Такође ми треба литература о српској авијацији у том периоду. 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  17.04.2007.
  Lokacija
  Trollhatten
  Poruke
  10
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  Srpske snage tokom operacija

  1. Obrenovački odred - pukovnik Krsta Smiljanić

  * 7. četa, II poziva -
  * 10. kadrovski puk

  2. I. armija - general Živojin Mišić

  * Moravska divizija, II poziva - pukovnik Stevan Milovanović
  * Dunavska divizija, I poziva - general Miloš Božanović
  * Dunavska divizija, II poziva - general Mihajlo Rašić
  * Maljenski odred -

  3. II. armija - vojvoda Stepa Stepanović

  * Konjička divizija - ?? Branko Jovanović
  * Šumadijska divizija, I poziva - general Đoka Mihajlović
  * Timočka divizija, I poziva - general Vladimir Kondić
  * Moravska divizija, I poziva - general Ilija Gojković

  4. III. armija - general Miloš Vasić

  * Drinska divizija, II poziva -
  * Kombinovana divizija -
  * Drinska divizija, I poziva - general Pavle Jurišić - Šturm
  * Timočka divizija, II poziva - general Dragutin Milutinović

  5. Užička vojska - general Vukoman Aračić

  * Užička brigada - pukovnik Đuro Dokić
  * Šumadijska divizija, II poziva - general ??

  6. Odbrana grada Beograda - pukovnik Dragutin Gavrilović

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  17.04.2007.
  Lokacija
  Trollhatten
  Poruke
  10
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  Kolubarska bitka počinje 16. novembra 1914. godine, kada su se srpske trupe povukle na desnu obalu Kolubare i Ljiga prema naredbi vrhovne komande u pokušaju da tu zaustave prodor austrougarskih snaga. Srpska vrhovna komanda se nadala da će joj nabujele reke i močvarne obale pomoći u zaustavljanju prodora i izdaje direktivu da se kota Čovka mora po svaku cenu zadržati jer je planirala da sa tih pozicija krene u protivnapad.Srpske trupe uspele su da zadrže Austrougare nekoliko dana zbog loše procene Oskara Poćoreka da su tu stacionirane srpske zaštitnice. Zbog toga on 20. novembra u borbu uvodi 15. i 16. korpus VI armije:

  * 15. korpus: pravcem na front Mednik, Baćinac, Rudo
  * 16. korpus:
  o jedna divizija prema Maljenu
  o jedna divizija prema Bukovskoj planini

  Uvođenje novih snaga primoralo je I armiju (koja je bila brojčano nadjačana) da se povlači i ona u noći 21. na 22. novembar zauzima nove položaje na grebenu Suvobora, ali već tokom popodneva 22. na liniju fronta izbijaju Austrorugari. Živojin Mišić počinje da planira protivnapad sa Suvoborskih položaja, ali zbog teškog stanja u Maljenskom odredu odustaje od te ideje, što se pokazalo kao dobra procena jer austrougarska vojska već 24. novembra u ogorčenoj borbi razbija Maljenski odred (u borbi je poginuo i komandant odreda). Ovaj poraz primorava levo krilo I armije na povlačenje na liniju Igrište-Babina Glava-Podovi. Napredovanje austrougarskih trupa nastavlja se zauzećem kote Čovka, zbog čega se Moravska divizija I poziva povlači na Kremnicu, što primorava povlačenje desnog krila III armije.

  Živojin Mišić 26. novembra ocenjuje situaciju u kojoj se I armija nalazi kao jako lošu i stoga se odlučuje da:

  * ostane na trenutnim položajima još nekoliko dana da ne bi ugrozio ceo front srpske vojske, ali se ne izlažući mogućem porazu.
  * na vreme povuče glavninu snaga na položaje zapadno od Gornjeg Milanovca odnosno liniju Lipe-Tripavac-Mramor(457)-Glavica(530)-leva obala Dičine.
  * povlačenje obezbedi zaštitnicama.

  Shodno razvoju situacije odnosno usled gubitka: Konatice, Lazarevca, Čovke, Guboša i Maljena, srpska vrhovna komanda odlučuje da izvrši pripreme za povlačenje nove položaja, na šta ju je nagonio i suviše širok front. Srpska vrhovna komanda istog dana premešta svoje sedište iz Beograda u Kragujevac. Kao poslednji pokušaj da se neprijateljsko nadiranje zaustavi izdata je direktiva Obrenovačkom odredu da izvrši napad na Austrougare kod Konatice i Stepojevca, a II armiji da pomogne ovaj napad.

  Izvod iz naredbe SVK od 26.11. namenjen I armiji
  Срби обешени од стране Аустроугара у Мачви током јесени 1914. године
  Srbi obešeni od strane Austrougara u Mačvi tokom jeseni 1914. godine

  „U slučaju da budemo prinuđeni na povlačenje postupiti ovako:“

  * „5.-I armija povlači se na liniju Golubovac(496)-Prostruga-Rajac-Suvobor-Babina Glava“

  Napad Obrenovačkog odreda, potpomognut II armijom nije uspeo i 28. novembra otpočinje povlačenje prema planu srpske vrhovne komande od 26. novembra. Istog dana centralni deo fronta I armije biva probijen i austrougarske trupe izbijaju na Suvoborski greben. Suočen sa probojem fronta i sopstvenom procenom da bi povlačenje po naredbi srpske vrhovne komande od 26. novembra dovelo do potpunog kraha I armije, Živojin Mišić samoinicijativno donosi odluku o povlačenju na položaje zapadno od Gornjeg Milanovca i izdaje naredbu da se sa izvršenjem otpočne rano izjutra 29. novembra.

  Mišić predočava svoju odluku srpskoj vrhovnoj komandi i ostaje pri njoj iako mu je predočeno da će zbog njegove odluke dodatno biti pogoršan, ionako težak,položaj ostalih srpskih trupa, a da će Beograd, kao prestonica, biti praktično predat bez borbe. Na kraju srpska vrhovna komanda usvaja njegov predlog i izdaje direktivu ostalim snagama da izvrše povlačenje po planu od 26. novembra.

  Srpska vojska bez problema, tokom 29. i 30. novembra zauzima nove položaje i počinje da ih utvrđuje za šta su veliku zaslugu imale srpske zaštitnice koje su pružile jak otpor Austrougarima, zbog čega je VI armiji izdata naredba da nastupa sa krajnjim oprezom.

  Zaključci i naredbe komande Balkanske vojske 30.11.
  „Komanda Balkanske vojske ceni situaciju:“

  * „srpska vojska se povlači na nove položaje u cilju zaštite reona Aranđelovac-Gornji Milanovac.“
  * „snabdevanje slabo (municija, odeća, obuća, hrana), zbog slabih puteva.“
  * „put Loznica-Valjevo upotrebljiv je samo za laka vozila.“
  * „mnogo bolesnika, 5 000, većinom promrzlih“

  Zbog svega toga komanda Balkanske vojske naređuje prekid ofanzivnih operacija, s` tim što će se izvršiti utvrda položaja u cilju zaštite pruge Obrenovac-Valjevo. U sklopu ovih naredbi od:

  * V armije se očekuje da se pomeri ka severoistoku, uđe u Beograd i potom izvrši udar i proboj na severni deo srpskog fronta (linija Varovnica-Kosmaj)
  * VI armije se očekuje da se pomeri ka severoistoku sa ciljem popune fronta koji ostaje za V armijom

  Rok izvršenja 02.12.1914.

  Problem artiljerijske municije
  Srpska vojska se u oktobru 1914. godine suočila sa nedostatkom artiljerijske municije,nakon čega je izdata naredba o racionalnom korišćenju preostalih zaliha,a od saveznika je pod hitno zatražena isporuka municije.Artiljerijska municija iz Francuske konačno u drugoj polovini novembra pristiže u Solunsku luku,ali tu sa zaprepašćenjem biva konstatovano da ne odgovara srpskim topovima.Iako je bila namenjena 75mm topovima koje je imala srpska vojska,čaure su bile duže za 2.5mm zbog čega su za srpske trupe bile neupotrebljive.Bez obzira na praktično bezizlaznu situaciju municija biva železnicom transportovana do Niša u kom je izvršavano demontiranje.Nakon demontiranja municija je odmah železnicom upućivana u Kragujevačku topolivnicu(buduću Zastavu odnosno Crvenu Zastavu) u kojoj je izvršavano skraćivanje čaure i osposobljavanje municije,koje je odmah prugom upućivana na ratište.Brzina,koja je bila presudna u ovoj operaciji,ne bi mogla biti postignuta po tada raskvašenim,praktično neprohodnim,drumovima u kraljevini Srbiji,zbog čega je načelnik štaba vrhovne komande vojvoda Radomir Putnik železnicu nazvao:„V srpskom armijom.“

  Prelazna faza - odmor i pregrupisavanje (01.12. - 02.12.)

  Zaključci SVK od 01.12.

  SVK na osnovu informacija sa ratišta, šalje komandama armija sledeći izveštaj o neprijatelju:

  * Stanje kod austrougarskih trupa je očajno (4 000 zarobljenih, čitavo mitraljesko odeljenje se predalo)
  * Vršili su popunu ljudstvom i materijalom već pet puta
  * Mali broj aktivnih oficira
  * Hrane se pljačkom

  i procenjuje stanje u srpskoj vojsci:

  * Vojnici su se odmorili, jer tri dana nije bilo borbe
  * Artiljerijska municija je stigla na front
  * Moralno stanje se popravilo

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  17.04.2007.
  Lokacija
  Trollhatten
  Poruke
  10
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  Na osnovu stanja u I armiji i izveštaja o protivniku, njen komandant, general Živojin Mišić izdaje naredbu da se tokom 02. decembra izvrši grupisanje trupa na desnom boku i da se otpočne sa pripremama za protivnapad koji bi otpočeo 03. decembra. Austrougarska vojska izvodi pregrupisavanje prema planu od 30. novembra i u reonu Lispena i Golupca(483) dolazi u sukob sa srpskim predstražama.
  Споменик 1300 каплара на Рајцу делу Сувобора
  Spomenik 1300 kaplara na Rajcu delu Suvobora

  en.Tokom 02. decembra okončana je popuna srpske vojske ljudstvom, regrutima, obveznicima i kao poslednji atom snage na ratište su upućeni đaci podoficiri iz vojne škole u Skoplju tzv. 1300 kaplara. Oni su pre kraja obuke dobili činove kaplara i upućeni su na front, a sačinjavali su ih mladići koji su studirali kako u Beogradu, tako i širom Evrope koji su se stavili na raspolaganje SVK. Popuna ljudstva obućom i odećom je izvršena shodno mogućnostima, ali je ona bila nedovoljna. Istog dana Mišić sačinjava plan protivnapada i izlaže ga SVK. Posle dužeg razmatranja njegov plan je prihvaćen i izdaje se naredba svim trima armijama i Užičkoj vojsci da 03. decembra krenu u opšti protivnapad, dok trupe Odbrane Beograda ostaju na svojim položajima da bi zaštitile bok i pozadinu II armije.

  Plan generala Mišića predviđao je:

  * Glavni udar sa tri divizije na pravac Ručić - Prostruga u cilju probijanja fronta 16. korpusa
  * Pomoćni udar jednom divizijom u pravcu Teočin - Suvobor

  Osnovna zamisao bila je da se brzo zauzme greben Suvobora i da se odatle izvrši udar u dolinu Kolubare ka Valjevu sa jasnim ciljem presecanja austrougarskih trupa na dva dela. Stoga je Mišić naredio:

  * Drinskoj diviziji I poziva da prodre na frontu Ručić - Kriva Reka
  o Reljinskom odredu i bataljonu na Golubcu(483) čuvaju desni bok divizije i izvrše napad na liniji Ugrinovci - Golubac(483)
  * Moravskoj diviziji I poziva da prodire na frontu Ručić - Ozren
  * Dunavskoj diviziji I poziva da prodire na frontu Ozren - Lozanj
  * Dunavskoj divizija II poziva da prodire na frontu Lozanj - Brezna ka Banjanima i Teočinu

  pored toga on je zahtevao i jaku artiljerijsku pripremu za napad rečima:

  „...da ona svojom snažnom i obilnom vatrom, ne štedeći u ovi mah municiju, još u prvim trenucima treba da slomi otpor neprijatelja i da prokrči put pešadiji.“

  Austrougarska vojska je tokom 02. decembra 1914. godine nastavila kretanje ka severoistoku i ušla je u napušteni Beograd.

  Druga faza bitke - protivnapad (03.12. - 12.12.) [uredi]
  Мапа Колубарске битке (рад U.S. Military Academy)
  Mapa Kolubarske bitke (rad U.S. Military Academy)

  U trenutku kada su evropske telegrafske agencije očekivale vesti o slomu srpske vojske i kada je V austrougarska armija priređivala svečanu paradu u Beogradu, otpočela je velika protivofanziva celokupne srpske vojske. Nakon velike artiljerijske pripreme u 7:00 otpočinje napad.Austrougarske trupe su u potpunosti iznenađene,jer su smatrale da je srpska vojska nesposobna i za odbranu, a kamoli za protivudar, i primorane su na povlačenje. Samo tokom borbi 03. decembra zarobljeno je 3 oficira, 400 podoficira i vojnika, 4 topa sa 1 000 granata. Zbog povoljnog razvoja situacije Mišić naređuje produžetak napada na 16. korpus koji nije imao nikakve rezerve i u stalnom povlačenju sa ciljem ovladavanja grebenskog masiva Prostruga - Rajac - Suvobor. Istovremeno ostale srpske armije bivaju zadržane jakim otporom na svojim početnim položajima, zbog čega SVK 04. decembra naređuje Mišiću da po osvajanju Suvobora obustavi ofanzivu, dok se ne raščisti situacija na ostalim frontovima. Oko podne 05.12. I armija izbija na greben Prostruge i do kraja dana ga u potpunosti zauzima i tu se zaustavlja. Istovremeno Dunavska divizija I poziva uspeva da preseče odstupnicu austrougarskim trupama na Suvoboru i Maljenu i oko 23:00 na Kondžulsko brdo i Čugulj. Ovim uspesima I armije 05.12. probijen je front 16. korpusa austrougarske vojske i otpočelo je gonjenje neprijatelja iako su ostale armije i dalje bile na svojim početnim položajima, dok je Timočka divizija I poziva (iz sastava II armije) poslata kao pojačanje Odbrani Beograda.

  Oskar Poćorek uviđa potpuni poraz 16. korpusa i proboj austrougarskog fronta zbog čega 06.12. naređuje VI armiji da se povuče na levu obalu Kolubare, naređujući:

  * 16. korpusu da se povuče severno od Valjeva
  * 15. korpusu da se povuče na liniju Slavac - Lajkovac
  * 13. korpusu da što je moguće duže zadrži položaje kod Lazarevca

  Istog dana I armija izbija na liniju Gugoši - Mednik - Baćenac - Rudo - Maljen, što omogućava III armiji uspeh na svom frontu i početak gonjenja neprijatelja koji je primoran na povlačenje da bi sačuvao sopstvene bokove. Istog dana Užička vojska izlazi na obalu Drine, dok je II armija, oslabljena prebacivanjem Timočke divizije I poziva, obustavila ofanzivu držeći se odbrambrenih dejstava.

  U ranim jutarnjim časovima istureni delovi Dunavske divizije I poziva ulaze u Valjevo koje je do kraja dana oslobođeno, dok se 16. korpus utvrđuje na pozicijama severnio od Valjevo u pokušaju pružanja poslednjeg otpora. III armija izbija na Kolubaru i nastavlja da goni neprijatelja na prostoru izmelju Ljiga i Toplice, upućujući Drinsku diviziju II poziva kao pojačanje II armiji, koja nakon toga prelazi u napad.

  Oskar Poćorek naređuje 08.12. V armiji da obustavi napad i da se sa VI armijom, koja je u povlačenju, povuče i utvrdi na liniji: Stepojevac-Tolobas-Gradac-Parcanski vis-Koviona-Lina-Krajkova Bara-Mostinje (na Dunavu). Međutim sledećeg dana 16. korpus severno od Valjeva biva potpuno razbijen, zbog čega je 15. i ostacima 16. korpusa naredio da se povuku ka Šapcu, a 13. korpusu da pomogne V armiji u pokušaju da održi položaje Ralja - Stepojevac - Obrenovac (dužine 60km). Ova linija fronta bila je predugačka, tako da V armija 10.12. zauzima nove položaje Duboko (na Savi)-Sremčica-Cvetkov grob-Avala-Mostinje (dužine 32km).

  SVK istog dana naređuje I armiji da se zaustavi u Valjevu obezbedi bok i pozadinu ostalih armija koje će otpočeti proboj fronta V armije, a da istovremeno delom snaga nastavi proterivanje 15. i 16. korpusa koji su se u neredu povlačili ka Bosni i Sremu. Prema naredbama završna ofanziva za oslobođenje Beograda otpočinje 11. decembra udarom III armije u 5:00 odnosno I i II armije u 7:00.

  Austrougarski 15. korpus je povlačeći se pred Drinskom divizijom I poziva u roku od 27 časova prelazi 40km i kod Šapca napušta teritoriju kraljevine Srbije, istovremeno su se ka Šapcu pred Dunavskim divizijama I i II poziva povlačili ostaci 16. korpusa. Njihovim prebacivanjem u Srem 12. decembra okončane su operacije u Kolubarskoj bici.

  Ostale neprijateljske trupe su se nakon poraza na Avali povukle ka Beogradu, a u podne 14. decembra izdata je naredba da se sa prvim mrakom izvrši povlačenje preko Save. Tokom noći austrougarske trupe su napustile Beograd koji je 15. decembra oslobođen čime su okončane borbe na balkanskom ratištu tokom jeseni 1914. godine.

  Gubici tokom bitke

  Gubici vojske kraljevine Srbije
  * Poginulih - 22.000
  * Ranjenih - 91.000
  * Zarobljenih - 19.000

  Ukupno oko 132.000 vojnika je izbačeno iz stroja.

  Gubici Balkanske vojske Austrougarske monarhije
  * Poginulih - 27.216 (vojnika i podoficira) + 1080 (oficira)
  * Ranjenih - 118.911 (vojnika i podoficira) + 3.211 (oficira)
  * Zarobljenih - 1.800 (vojnika i podoficira) + 66 (oficira)
  * Nestalih - 73.988 (vojnika i podoficira) + 656 (oficira)
  * Bolesnih - 44.117 (vojnika i podoficira) + 2.599 (oficira)

  Ukupno je izbačeno iz stroja 266.212 vojnika i podoficira i 7.592 oficira.

  Posledice bitke

  Najveći značaj Kolubarske bitke ogleda se u tome što Austrougarska nije uspela da svojim snagama uništi kraljevinu Srbiju,zbog čega su Centralne sile i tokom 1915.godine primorane da se bore na tri fronta i što je još bitnije Nemačka je bila primorana da pošalje pomoć u ljudstvu na Balkanski front,čime su oslabljene njene snage na preostala dva fronta,a samim tim i njene šanse da uspešno eliminiše jedan od njih.

  Bitka je imala značaj i na globalnom planu.Silovita srpska pobeda odložila je ulazak u rat Bugarske,koja se spremala da uđe u rat na strani Centralnih sila,računajući da je Srbija poražena i da će bez borbe doći do teritorija oko kojih je protiv kraljevine Srbije godinu dana ranije vodila Drugi balkanski rat.Srpska pobeda je doprinela odluci kraljevine Italije da uđe u rat na strani Antante.

  General Živojin Mišić je zbog uspešnog vođenja operacije unapređen u čin vojvode,dok je njegov suparnik Oskar Poćorek smenjen sa mesta glavnokomandujućeg Balkanske vojske krajem 1914.godina,a na njegovo mesto je postavljen nemački general Makenz

 5. #5
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  Hm...Vlada...?

 6. #6
  Obećava
  Učlanjen
  26.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  83
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  Podaci su Ok ali mi treba iz koje su literature da mi mogao da ih navedem kao reference u seminarskom radu.

 7. #7
  Obećava
  Učlanjen
  26.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  83
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  Na kraju ti se podvukla jedna greska. Nakon poraza u Kolubarskoj bici Pocorek jeste smenjen ali njega nije zamenio Mekenzen vec neki Madjar (mislim da se zvao Eugen) koji ipak nije preduzimao nikakve vojne operacije.

 8. #8
  Nov član
  Učlanjen
  01.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Литература о српској војсци

  treba mi sastav na temu slike rata,rat.....ne nesto mnogo dobro hitno je.......do veceras.......

Slične teme

 1. Жене у војсци
  Autor pccelica u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 21.04.2011., 00:19
 2. Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 17.03.2009., 20:53
 3. Шта мислите о новом закону о војсци?
  Autor KVAKA 22 u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 26.02.2008., 19:38
 4. Православна литература
  Autor Marty Misterija u forumu Književnost
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 21.03.2006., 02:18

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •