Резервни план Србије
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Резервни план Србије

 1. #1
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Резервни план Србије

  Европа прети: ако Србија не одустане од Косова, врата Уније могу бити затворена. Да ли је Србија припремљена за такав сценарио? Има ли резервни план и шта ће учинити партије које као једину платформу имају евроатланске интеграције.

  Странке које треба да формирају владу протекле недеље су обавештене да од онога због чега би требало да се саставе нема ништа. Наиме, њихове екселенције, амбасадори САД и Велике Британије, Мајкл Полт и Стивен Водсворт, изволеле су да обиђу поједине српске медије и да Србима дипломатски саопште да ће на улазак у Европску унију причекати све док не признају независно Косово.
  Дакле, Америка и Британије прво су подржале Србију у намери да донесе нови, демократски, Устав, онда су подржале странке чија је кључна реч у кампањи била: Европа; да би их сад ставили пред избор: или једно или друго. Или кршите Устав који сте управо донели или ништа од Европе.
  Како је, не само у прошлој изборној кампањи, него у протеклих шест година, „европска будућност“ била једини циљ Србије, шта радити сада када Европа мора, а живот не може да чека.
  Службено, европске интеграције Србије нису повезиване са решењем косовског питања и претње амбасадора САД и Британије, које не представљају ЕУ, могу се разумети као осионост земаља које су предводиле НАТО-акцију против Србије 1999. године. Међутим, Оли Рен, комесар ЕУ за проширење, и Хавијер Солана, званичник ЕУ задужен за спољну политику и безбедност, иако много блажи у својим изјавама према Србији, тако су загризли за Ахтисаријев план да се лако може десити да „ломљење Србије“ постане приоритет у коме ће сва средства бити дозвољена.
  Принцип да Срби нису довољно кажњени и да према њима не треба имати нарочитих обзира и даље је доминирајући принцип великих сила а пред затварање врата Европске уније – Србија изгледа нема никакав алтернативни план, Уосталом, толике године су нас убеђивали да Европа нема алтернативу
  .
  У складу са размишљањима да је свака прича о алтернативном плану израз еврофобије и да је то повратак у период Слободана Милошевића, ни у нашој јавности се много не говори о „ваневропској перспективи“ Србије. Економиста Светске банке Бранко Милановић први је у српској јавности покренуо питање неопходности развоја државне стратегије за случај да Србија остане ван ЕУ, након чега је у неким либералним круговима означен како се залаже за „одустајање од европских интеграција“.
  „Не можемо посматрати само себе и оно што бисмо ми желели да урадимо без обзира на спољне околности. За нас би било врло значајно и добро да уђемо у Унију. Али, уколико нема изгледа да у догледној будућности постанемо члан, онда морамо да размислимо о алтернативама“, написао је Милановић.
  Радмила Накарада, професор на Факултету политичких наука, каже да иако је ЕУ тежња и циљ, „план Б“ морао да постоји све време. „Не можемо живети у вакууму. Препреке и препоне се подижу, и с обзиром на временску динамику, извесније је да ћемо у ЕУ ући за десет или 15 година него сутра и у складу са тим морамо да се понашамо.“
  Наравно, постоје и могућности да дође до политичке вратоломије и да Србија буде примљена у ЕУ заједно са Хрватском, што би за нас представљало неки компензацију за Косово или већ који примљени шамар. Ипак, подаци „Евробарометра“ показују изразито јаку негативну опредељеност европских грађана према даљем проширењу Уније, а последњи на листи пожељних кандидата су Србија и Турска.
  Професорка Накарада каже да то што се налазимо на самом дну листе пожељности показује да је и даље врло јак негативни стереотип о Србији и због тога „план Б“ мора да представља изразито умну дијагнозу властитог друштва, положаја и један врло креативан однос према сопственим проблемима“.
  Природна релација са остатком света, са Русијом са којом смо могли да остваримо повољне трговинске споразуме као и са све јачим земљама Азије, које смо не тако давно предводили у Покрету несврстаних, после петооктобарских промена се изгубила. Србија се, оптерећена Милошевићевим наслеђем, оријентисала искључиво на земље Европске уније.
  Заправо, политика условљавања и оптуживања, довела је нашу земљу у позицију да изгуби идеју како има право на визију, на креативност. А баш државе које нису са безграничним поверењем примале постулате неолиберализма и „Вашинготнског консензуса“, по правилу су постизале знатно повољније резултате.
  Најближи нам је пример Словенија. Словенци су избегли читав низ економских налога што се тиче ритма и тока приватизације и сада су економски најјача држава у региону. И велики број азијских земаља је поставио однос државе и економије другачије него је прописано „Вашингтонским консензусом“ и данас се оне називају „азијским тигровима“.
  Са упереним прстом кривице у њу, Србија се определила за политику да сама не тражи одговоре већ да спроводи оно што се од ње тражи. „Ми смо прихватили визионарску инфериорност, прихватили смо да немамо право да мислимо, већ само да спроводимо шта нам се каже. А неопходно је мислити, ако размишљамо о свом друштву то не значи да ћемо изаћи на неку другу обалу од оне којој тежимо“, каже Радмила Накарада.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf 2. #2
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  Као и свуда, каже, глобализација је и код нас створила једну транснационалну, имитаторску елиту, која не поставља питања, „сви одговори су дати, само треба спровести“ и националну елиту која схвата потребу за отпором али је недовољно јака да се одупре. „Поготово у економској области у Србији је владала та транснационална елита“.
  Јачање те имитаторске „елите“ по природи је јачало отпоре и на другој страни па је Српска радикална странка постала најјача у Србији. Изјава тренутног лидера Томислава Николића да у Европи постоје три групе земаља: чланице ЕУ, кандидати за ЕУ и Србија, 2005. је у НИН-у проглашена изјавом године. Николић сада каже да све што се сада догађа показује да је био апсолутно у праву.
  „Њима је требало да амбасадор Америке дође на телевизију и то каже да би схватили. Седам година су нам говорили да само што нисмо ушли у ЕУ и наравно да сада не знају шта ће. Они немају план ни за шта. Нису имали стратегију ни после отцепљења Црне Горе, ни после устава, ни после избора, као што не знају шта ће да раде ако нам узму Косово или сад кад нам је речено да не можемо у Европску унију.“ Тома Николић ипак недвосмислено каже да је чланство у ЕУ предност и да би то било добро за Србију. „Ипак, ако нас неће, ако смо већ принуђени, живећемо на други начин“.
  Николић је једини српски политичар који учестало говори о неопходности сарадње са афричким и азијским земљама. С обзиром на углед који радикали уживају у „демократској јавности“, баш то је један од разлога што се остали политичари не позивају много на сарадњу са земљама из Покрета несврстаних. Тако се десило да на последњем Самиту несврстаних на Куби буде присутан хрватски премијер Санадер, а нико из нашег државног врха.
  Овако, Тома Николић говори како се највише међу својима осећао међу Арапима, како га Сирија у много чему подсећа на Србију и хвали малезијски инвестициони бум. „Од сиромашне острвске земље Малезија је постала земља где светске фабрике праве мале погоне за цео свет. И сад улице они перу детерџентом, а муслимани који претежно живе у Малезији пристају да немају више од једног детета. И све захваљујући паметној власти.“
  Александар Влаховић међутим каже „Свака прича о предностима је синдром слатког лимуна. Далеко су већи губици него некакве предности. Ми ако не будемо у Унији морамо максимално смањити политички ризик јер је то основни критеријум приликом одлучивања. То можемо урадити тако што ћемо направити институције по угледу на развијене земље, што ћемо одржати макроекономску стабилност, што ћемо имати јасно демократски орјентисану власт.“ Останак изван ЕУ, који може носити извесне предности уз могућности да неки за нас неодговарајући закони не би били примењивани, Влаховић сматра безначајним у односу на велики политички ризик који носи остајање ван ЕУ.
  Сама разлика између тих законодавстава могла би занимљиво да се искористи – позиција државе у којој није потпуно забрањено рекламирање цигарета могла би у Србију да доведе такмичење за неки од гран-прија Формуле један. Ипак, ту је опасност да не склизнемо у другу крајност, у земљу где би јефтина радна снага и ниски еколошки стандарди могли да праве простор за прљаву технологију и тешку индустрију.
  Такође, биће врло занимљиво видети како ће померање европске перспективе утицати на странке у Србији. Да ли ће доћи до промене у страначким програмима и слоганима и како ће се ту уденути „нова реалност“. И то реалност која се своди само на паролу „Сила бога не моли“.
  Главни изазов је пред Демократском странком. Скоро пет година након што је Ђинђић намеравао, ДС ће морати делимично да преуреди свој постојећи програм.
  Наравно, све то под условом да остану „са ове стране барикаде“ и да се држе Устава који су сами донели и којим су се увезали. Позиција ЛДП и Чедомира Јовановића ту је најмирнија, они би за улазак у ЕУ потписали и независност Новог Бечеја, једине општине у којој владају.

  Упркос томе што нема похвалних речи за деловање наших политичких елита, Накарада каже да су неки наговештаји промена ипак видљиви. Пре свега у борби за Косово коју је водио наш преговарачки тим, јер, према свим проценама, решење је већ требало да буде донето, али смо дипломатским путем, преговорима и аргументима успели да останемо у игри. „Сад је то велики тест. Јер, треба да видимо да ли ће и тај нови, принципијелно другачији, метод бити сломљен.“
  Ако се то деси биће то пораз Србије и пораз средњег, нормалног пута. После тога, уверљиви ће бити само аргументи екстрема: оних који сматрају да се сви захтеви великих сила морају беспоговорно извршавати и оних који сматрају да Србија треба да се супротстави том „новом, новом светском поретку“.

  Горислав Папић
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 3. #3
  Domaćin giovaniI (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Lokacija
  Hercegovina,Velika Srbija
  Poruke
  3.262
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  ma koga briga za EU koja nam otima teritoriju,.

 4. #4
  Zainteresovan član Rebel Soldier (avatar)
  Učlanjen
  09.04.2007.
  Lokacija
  Helter Skelter
  Poruke
  148
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  Vala bas!!!

 5. #5
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  Како само разне "демократе" избегавају тему, ако некада је и ћутање злато.
  Да видимо шта је говорио њихов гуру.

  Ђинђићев најгори сценарио

  Зоран Ђинђић је крајем 2002. сачинио провизорну скицу у виду теза у случају најгорег сценарија за Србију (имати у виду – његов најгори сценарио, оп. Дух). Предвиђао је девет тачака, међу којима је пета тачка да Европска унија замрзава преговоре, а седма да се „Косово не решава“ и да „напетост траје“.
  У овом плану, радној верзији, пише:
  1. Утврдити колико прихода зависи од нормалног развоја догађаја и у односу на најгори сценарио.
  2. Пронаћи алтернативне изворе прихода (брзе велике приватизације, нпр. НИС)
  3. Направити концепт аутономне економске развојне политике (циљана тржишта, подршка појединим извозним производима, итд.)
  4. Направити план комуникације са јавношћу.

  Испод овога је премијер дописао: „Кад се види да смо тврди бушиће Санџак, Војводину, компромитоваће владу (преко Г17 плус који се нуди као разумна алтернатива.“
  (На основу онога што помиње немачки амбасадор Цобел „бушење“ је изгледа почело, још да видимо „разумне алтернативе“ – ЛДП то јасно не може бити, јер га ипак многи препознају као екстремистички покрет)
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 6. #6
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  Svima je jasno da je Djindjic imao drugacije poglede na resenja nacionalne politike kako od danasnje vlade tako i od onih koji se najvise pozivaju na njega (Cheda&co).Sad dal je to cinio iz iskrenog patriotizma ili iz pragmaticnih razloga jer je poznavao mentalitet svog naroda to nikad necemo saznati.Nije sporno sto novinari Kostunicinih medija RTSa i Zagorevog omiljenog NINa vole da isticu Djikijevu nacionalisticku stranu svakom je od volje da ga tumaci kako oce ali je jako sporno njihovo uporno i kontinuirano protivzakonito delovanje da obore vec skoro dokazanu optuznicu njegovim ubicama i sto je jos vaznije da prkriju svaku politicku pozadinu atentata.Pa se tako uporno poturaju nebulozne price kako su Djindjica ubili Hrvati,Siptari,Masoni,Vatikan,CIA,MI5,KGB ... i to sve jer je navodno Djindjic "postao Srbin pred smrt" kako je to imbecilno srocio piggyface .Ajd mozda je i postao veci nacionalista mada za to i nema nekih dokaza osim casne reci "oca nacije" koji se inace u svojim spisima hvali kako je laz glavna sprska vrlina, al ajd i da je to tacno za te njihove SF teorije o atentatu ne postoji ni jedan jedini dokaz a dokaza za tvrdnje optuzbe ima jako mnogo ukljucujuci i priznanja optuzenih ali to ocigledno Kostunici i njegovim propagandistima Bulatovicu i Tijanicu nije dovoljno i uporno pokusavaju da sruse optuznicu iz nekih njima znanih razloga koji sigurno nisu postena rabota.
  Poslednji put ažurirao/la svetolik trpkovic : 12.04.2007. u 20:27

 7. #7
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  reci cu nesto, iako se to ne odnosi na djindjica ali... dobar politicar mora cesto da balansira izmedju dve ili vise strana, ne sme da laze, ali je normalno da vremenom menja misljenje, ponekad da namerno izjavi nesto, radi neke koristi kasnije [ne mislim licne ] za dobrobit svog naroda, nekada ce izigravati tvrdu struju, ako ce time dobiti odredjen broj ekstra glasova, i time doci u priliku da ostvari svoje [partijeske] primarne ideje, i povesti svoj narod napred. ali sve to mora raditi na nacin da ne bude proglasen lazovom, ili da kasniji rezultat njegovog obecanja opravda neispunjen deo. i sto je po meni najbitnije da ne obecava stvari za koje svako iole normalan vidi da nemaju bazu, da nemaju nikakvu opravdanost "ako" se ne ispune,ili da se obecavaju u "zaru" kampanje itd. itd. znaci nije djindjic [po meni] bio antisrbin, naprotiv, a to sto su ga ponekad tako razumele pojedine "grupacije"... mislim da je steta za srbiju sto ga je izgubila, dok je narodima u okruzenju "odgovarala" njegova smrt.

 8. #8
  Veoma poznat filatelista, pa šta? (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  12.979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  373

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  Srbija ima rezervni plan, da nema rezervnog plana!

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.475
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Резервни план Србије

  Citat Original postavio adem_ks
  reci cu nesto, iako se to ne odnosi na djindjica ali... dobar politicar mora cesto da balansira izmedju dve ili vise strana, ne sme da laze, ali je normalno da vremenom menja misljenje, ponekad da namerno izjavi nesto, radi neke koristi kasnije [ne mislim licne ] za dobrobit svog naroda, nekada ce izigravati tvrdu struju, ako ce time dobiti odredjen broj ekstra glasova, i time doci u priliku da ostvari svoje [partijeske] primarne ideje, i povesti svoj narod napred. ali sve to mora raditi na nacin da ne bude proglasen lazovom, ili da kasniji rezultat njegovog obecanja opravda neispunjen deo. i sto je po meni najbitnije da ne obecava stvari za koje svako iole normalan vidi da nemaju bazu, da nemaju nikakvu opravdanost "ako" se ne ispune,ili da se obecavaju u "zaru" kampanje itd. itd. znaci nije djindjic [po meni] bio antisrbin, naprotiv, a to sto su ga ponekad tako razumele pojedine "grupacije"... mislim da je steta za srbiju sto ga je izgubila, dok je narodima u okruzenju "odgovarala" njegova smrt.
  Ууууууу... види, види..како си ти лепо изнанада проговорио и прописао српски...хехехе........ чим се узбудиш ти одлично пишеш на српском...а
  иначе све правиш неке "грешке"...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


Slične teme

 1. Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 05.07.2016., 08:54
 2. Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 15.02.2009., 12:24
 3. Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 27.06.2008., 22:44
 4. ДСС И НС имају план ?
  Autor СЗК u forumu Politika
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 21.12.2006., 19:11
 5. ПЛАН АМЕРИКЕ ЗА КОСОВО !
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 225
  Poslednja poruka: 06.10.2006., 13:33

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •