Sigurno ste mnogo puta na svadbama igrali sotu, ali nadam se da nakon dolje procitanog teksta necete vise to praktikovati.........
SOTA

Cim spomenemo rijec "sota" odmah pomislimo na igru koja se, nazalost, igra na svakoj srpskoj svadbi. Porijeklo imena sota dolazi od imena Sota Galica, zeni srbomrsca kacaka (odmetnika) Azema Bejta iz sela Galice (1889.-1924.) koji je svojevremeno harao po Kosmetu i Metohiji.

Sota Galica je nakon muzevljeve smrti zulumcarila i predvodila odmetnike.

U srpskom narodu sacuvano je sjecanje na uzasan dogadjaj kada je Sota uhvatila sestoro srpske djece, cobancadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, nalozila vatru i sve ih bacila u oganj.

Dok su djeca gorjela Sota je sa kacanicima igrala svoju igru oko vatre, orijala i pjevala: "Sote, mori sote / sote masala / davno zelim sote, mori, sote, da te igram ja!"

Na mjestu stradanja nevine djecice podignuta je spomen-ploca koja je stajala do kraja II svjetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi sacuvali "bratstvo i jedinstvo".
--------------------------------------------------------------------------
Provjerite i sami na internetu... Azem Bejt je idol Siptarima na forumima... Planina Mokra se je sjevero/sjeverozapadu Kosova. Za Sotu Galicu (cesto i Sota Galjinica) sam pronasao pravo ime: Qerime Halil Galica.

Mozda neki mislite i da je ovo ... Tekst o tome je napiso i svestenik iz RS. Nalazi se u listu "Svetosavsko zvonce", objavljen pocetkom 2007. "Sota" nije nastala tako davno, da se je ljudi ne bi sjecali odnosno znali kako je nastala.

Sta cu od sada da radim, pitate se. Pa vrlo jednostavno. Ozbiljan sam kad vam kazem da cu po svaku cijenu pokusati sprijeciti sviranje/pjevanje sote na bilo kojem veselju. Nacina ima mnogo. Druga stvar koju mogu da uradim (ako vec ne mogu da sprijecim): napusticu mjesto dogadjaja. Bilo kad i bilo gdje. Najlaksi nacin je naravno odmah na pocetku reci muzici: bez sote.

Sigurno sad mnogi smatrate kako ja opet pretjerujem i sta ja znam. Nemam te snage (a ni zelje) da menjam druge ljude. Mozda mogu samo da vam na ovaj nacin otvorim nove poglede.

Sta zelim od vas? Pa vrlo bi mi bilo drago kad bi ovu informaciju o soti proslijedili svim Srbima koje poznajte...drago bi mi bilo kad bi na bilo koji nacin onemogucili sviranje iste (ili da prije kazete muzici ili da to ucinite u pocetnim taktovima). Najmanje sto mozete da ucinite je da kad se
svira ova pjesma sjedete na svoje mjesto, zamislite kako je bilo toj djeci koja su ziva izgorjela i kako je bilo njihovim roditeljima. Znaci, da se ne veselite, jer za to stvarno nema povoda...