Kako najbolje da podesim footer
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Kako najbolje da podesim footer

  1. #1
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    24.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    214
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano Kako najbolje da podesim footer

    Ajmo sad da stvarno vidimo ko sta zna na ovom forumu posto vidim da je nesto kriza sa onima koji stvarno nesto znaju. Ko se oseti prozvanim na njega i mislim. He he

    Ovako imam sledeci problem:
    koristio sam do sada najcesce kombinaciju apsolutno/relativno pozicioniranje za raspored elemenata na stranici - dakle napravim div koji je relativno pozicioniram i sve u njemu poziciram apsolutno u odnosu na njega i tako imam totalnu kontrolu gde mi stoje odredjeni elementi i to sve super sljaka. Naravno nisam ovo koristio bas uveka ali uglavnom.
    E sad tu nastaje problem kada hocu da postavim footer - desava se da ovi gornji elementi iznad footera ako imaju puno sadrzaja po vertikali, jednostavno predju preko footera sto mi je inace i logicno jer apsolutno pozicioniran element nema veze sa ostatkom stranice osim sa elementom koji je relativan i u kome se nalazi tasko da ako ide previse po visini desice se da predje preko neceg ispod.

    Probao sam ovo da resim koristeci float tj srednji deo stranice pozicioniram pomocu float left i right i onda u footeru samo unesem clear both, i onda je sve ok. E sad problem mi je sto na ovaj nacin gubim kontrolu nad elementima koji su u tim srednjim float divovima tj ranije sam za njihovo pozicioniranje koristio apsolute position ali kapiram da sada nemogu jer bi opet doslo do eventualnog preklapanja srednjeg dela i footera. Dakle kako da pozicioniram te elemente u srednjim divovima precizno a da ne koristim apsolute ?

    Da li neko mozda ima i neko drugo valjano resenje za footer jer mi je ovo sve nekako mnogo ogranicavajuce ?

    Hvala



  2. #2
    Obećava
    Učlanjen
    04.07.2006.
    Poruke
    67
    Reputaciona moć
    42

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Ako sam dobro razumeo ne uspevas da fiksiras sadrzaj dela stranice vec se on jednostavno pojavi na drugom mestu?
    Evo jednog primera za fiksno prekazivanje banera,NPR,ali iste HTML komande mozes koristiti za bilo koji sadrzaj!


    HTML kod:
    <table summary="" border="0">   <tr>   <td> <table style="border: 1px outset">   <form action="http://www.cpase.com/top.php">   <input type="hidden" name="a" value="3015" />   <tr><td>Search for:</td><td nowrap><input type="text" name="keyword" size=10 /><input type="submit" value="Go!" /></td></tr>   <tr><td colspan=2 align=center><small>Powered by <a href="http://www.cpase.com/">CPASE.com</a></small></td></tr>   </form>   </table> </td>   <td><center><form name="form" method="GET" action="http://www.srpko.com/cgi-bin/srpko.pl" onSubmit="target='_new'; return true;">   <table cellpadding="0" cellspacing="0" style="background-color: #ffffff;">   <tr>   <td align="center"><a href="http://www.srpko.com"><img src="http://www.srpko.com/images/boxlogo.gif" border="0"></a> </td>   </tr>   <tr>   <td><input type="text" name="terms" value="" size="15" style="font-family: Arial;font-size : 11px;font-weight: normal;">   <input type="submit" value="Traži!" style="font-family: Arial;font-size : 11px;cursor: pointer;">   </td>   </tr>   <tr>   <td style="font-family:Arial;font-size:0.8em;">   <input name="host" type="radio" value="sr.wikipedia.org" checked> samo po <b>sr.wikipedia.org</b>   </td>   </tr>   <tr>   <td style="font-family:Arial;font-size:0.8em;">   <input name="host" type="radio" value="">SCG</b>   </td>   </tr>   </table>   </form></center> </td>   </tr>   </table>

  3. #3
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Citat Original postavio The Scientist
    Ovako imam sledeci problem:
    koristio sam do sada najcesce kombinaciju apsolutno/relativno pozicioniranje za raspored elemenata na stranici - dakle napravim div koji je relativno pozicioniram i sve u njemu poziciram apsolutno u odnosu na njega i tako imam totalnu kontrolu gde mi stoje odredjeni elementi i to sve super sljaka. Naravno nisam ovo koristio bas uveka ali uglavnom.
    E sad tu nastaje problem kada hocu da postavim footer - desava se da ovi gornji elementi iznad footera ako imaju puno sadrzaja po vertikali, jednostavno predju preko footera sto mi je inace i logicno jer apsolutno pozicioniran element nema veze sa ostatkom stranice osim sa elementom koji je relativan i u kome se nalazi tasko da ako ide previse po visini desice se da predje preko neceg ispod.

    Da li neko mozda ima i neko drugo valjano resenje za footer jer mi je ovo sve nekako mnogo ogranicavajuce ?

    Hvala
    To je poznat problem, koji ja srecom resavam kroz EXE program koji zapravo generise stranu, pa tako Y pozicije elemenata pre footera, poznajem sve do momenta kad treba ispisati footer. Tada taj Y povecam za koliko zelim nakon zadnjeg reda strane i upisem ga.

    Problem o kom ti govoris (ako sam dobro shvatio) se pojavljuje sa footerom SAMO ako imas varijabilnu kolicinu podataka za prikaz iznad footera.

    Da li imas problem jer ne znas u svakom momentu koliko ce sadrzaja biti u sredisnjem delu, iznad footera (podaci se dinamicki redjaju, i zavisno od externog fajla/datoteke na primer, nisu uvek iste kolicine)?
    Medjutim, ako znas tacno sta ce sredisnji deo da sadrzi, ne vidim problem da footer postavis na kraj celokupnog sadrzaja sredisnjeg dela.

    Mozda te nisam najbolje razumeo.
    Poslednji put ažurirao/la codemaker : 24.03.2007. u 15:39

  4. #4
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    24.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    214
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Citat Original postavio codemaker
    To je poznat problem, koji ja srecom resavam kroz EXE program koji zapravo generise stranu, pa tako Y pozicije elemenata pre footera, poznajem sve do momenta kad treba ispisati footer. Tada taj Y povecam za koliko zelim nakon zadnjeg reda strane i upisem ga.

    Problem o kom ti govoris (ako sam dobro shvatio) se pojavljuje sa footerom SAMO ako imas varijabilnu kolicinu podataka za prikaz iznad footera.

    Da li imas problem jer ne znas u svakom momentu koliko ce sadrzaja biti u sredisnjem delu, iznad footera (podaci se dinamicki redjaju, i zavisno od externog fajla/datoteke na primer, nisu uvek iste kolicine)?
    Medjutim, ako znas tacno sta ce sredisnji deo da sadrzi, ne vidim problem da footer postavis na kraj celokupnog sadrzaja sredisnjeg dela.

    Mozda te nisam najbolje razumeo.
    Da problem je u tome sto sam podesio da mi se sadrzaj sredisnjeg dela vuce iz baze (php + mysql) i napravio klijentu kontrolni panel da sam menja sadrzaj tog dela. Znaci ako on preko cms-a bude ukucao sve vise i vise teksta taj srednji deo ce preci preko samog footera i onda cu imati preklapanje futera i sredisnjeg dela sto uopste nije dobro. To je ukoliko koristim apsolutno pozicioniranje.

    Ukoliko koristim float opciju ovaj problem ne postoji ali onda se javlja drugi problem a to je postavljanje samog sadrzaja ovih divova tamo gde ja gocu (slike, linkovi itd) jer to sam ranije radio apsolutno (napravim relatini div i sadrzaj onda mogu da pozicioniram apsolutno gde ja hocu u odnosu na taj div) ali kapiram da sada kada su osnovni divovi float a ne ralative to nemogu, znaci gubim kontrolu nad pozicioniranjem njihovog sadrzaja.

    Uh ali ceprkacu ceo dan samo dok ne provalim hehe
    Poslednji put ažurirao/la The Scientist : 24.03.2007. u 15:52

  5. #5
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Meni se javljao slican problem koriscenjem apsolutnih i relativnih pozicioniranja. Na kraju sam odlucio da koristim iskljucivo apsolutna pozicioniranja. Pogotovo jer se tu problem javlja samo kod poslovnih veb aplikacija koje koriste bazu podataka, pa se nikada ne zna gde ce se zavrsiti prikaz, zavisno od kolicine podataka...
    Apsolutnim pozicioniranjem postiezem u pixel preciznost svega, i ne brinem. Jsete da gubim centrirano pozicionirenja svega bez obzira na rezoluciju kod korisnika, ali ipak se radi o poslovnim tabelama, gde je funkcionalnost na prvo mmestu.
    Kod nekih korisnika postozem dogovor da 1024 rezolucija bude primarna i ako bas neko radi sa vecom rezolucijom, prikaz ipak nije los (jer je sve orijentisano prema TOP/LEFT)

    Doduse, ako ti koristis PHP za prikaz podataka iz baze, ja za PHP bas nisam strucnjak, koristim internet da nadjem stami u vezi PHP treba, ali verovatno bi mogao da nadjse neki Y za podatke koji se redjaju iz baze? Kad zavrsis sa podacima iz baze, u varijabli Y bi imao Y poziciju poslednjeg podatka. Dodas na to potreban broj pixela i ispises footer na tako novo izracunatoj poziciji?

    Ako isceprkas nesto javi, jer to je problem koji bih i ja zeleo da resim ako moze.
    Kombinacija apsolutnog i relaitvnog pozicioniranja stvara probleme, da ne pominjem i na novou raznih browsera itd..

  6. #6
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    24.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    214
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Aj pitacu malo Gugleta ovih dana pa ako mi da neki valjan odgovor javicu ti...

  7. #7
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    29.11.2006.
    Pol
    muški
    Poruke
    202
    Reputaciona moć
    43

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Evo citam ovo pitanje vec drugi - treci put i nije mi jasno zbog cega ti je vazna visina na kojoj je futer?
    Zasto nemozes jednostavno da ga postavis ispod glavnog dela (ma koliki on bio) i uvek ce biti na pravom mestu?
    Sta ce ti definisanje Y ose ako je u pitanju dinamicka strana?
    Stvarno mi nije jasno u cemu je problem posto bi sve trebalo biti ok ako postavis obican div sa sadrzajem footera ispod glavne strane... opet, mozda te ja nisam dobro razumeo, ali definisanje y ose je nepotrebno.

  8. #8
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    24.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    214
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Citat Original postavio taksistaZR
    Evo citam ovo pitanje vec drugi - treci put i nije mi jasno zbog cega ti je vazna visina na kojoj je futer?
    Zasto nemozes jednostavno da ga postavis ispod glavnog dela (ma koliki on bio) i uvek ce biti na pravom mestu?
    Sta ce ti definisanje Y ose ako je u pitanju dinamicka strana?
    Stvarno mi nije jasno u cemu je problem posto bi sve trebalo biti ok ako postavis obican div sa sadrzajem footera ispod glavne strane... opet, mozda te ja nisam dobro razumeo, ali definisanje y ose je nepotrebno.

    Pa nemoze tek tako. Moze kod tabela ali kod css-a ako je samo malo komplikovanija strana nemoze. Poenta je sto kod poprilicno slozenih strana (gde glavni deo recimo ima tri kolone) koje su cele radjene pomocu CSS-a (bez tabela) ponekad nemozes da stavis footer jednostavno ispod svega ostaloga, narocito ako koristis apsolutno pozicioniranje elementata na strani samim tim gubis hijerarhiju elementata nema vise gore dole vec elementi postaju kao lejeri u photoshopu tj ako je jedan duzi od drugog on ce jednostavno preci prako njega nece se zaustaviti jer nije iznad njega u smislu gore dole na monitoru vec je iznad njega u smislu lejera u photoshopu npr. Znaci lejeri (divovi) jedni druge ne ogranicavaju svojim granicama i lejer nece stati tamo gde drugi pocinje. Neznam koliko me razumete.
    Ovaj problem se nejavlja ako ne koristis apsolutno pozicioniranje ali veoma cesto ono je neophodno iz razloga sto mozda imas gomilu nekih elemenata na strani (logo, slike. meniji) za koje imas potrebu da ih postavis bas tamo gde ti zelis a ne gde oni idu po hijerarhiji. Kako bi drugacije postavio logo da stoji u tacno odredjenoj poziciji u hederu sajta?
    U tome je problem, ali evo vec sam malo pogledao na netu i shvatio da je ovo jedan od najvecih problema u pozicioniranju CSS-a. Evo bavim se CSS-om vec jako dugo (mozete na ovom forumu da cak nadjete i link ka mom blogu gde obucavam CSS) i tek sad sam naleteo na ovaj problem i primetio sam da realno nepostoji neko idelano resenje ali kad nadjem neko koje je meni posluzilo javicu vam ovde.
    Ko ne zna CSS i radi sajtove i dalje pomocu tabela ovaj moj post netreba ni malo da ga uzbudjuje jer sajt radjen pomocu tabela i sajt radjen pomocu CSS-a su sasvim druga prica.
    Poslednji put ažurirao/la The Scientist : 24.03.2007. u 16:58

  9. #9
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    29.11.2006.
    Pol
    muški
    Poruke
    202
    Reputaciona moć
    43

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Izgleda da se i dalje ne razumemo...
    Pokusavam da ti kazem da celu stranu uradis kako hoces u apsolutnim dimenzijama i napravis novi div koji nece biti apsolutan i njega smestis na kraju koda, samim tim on ce uvek biti na kraju strane koliko god ona bila.

  10. #10
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    24.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    214
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Citat Original postavio taksistaZR
    Izgleda da se i dalje ne razumemo...
    Pokusavam da ti kazem da celu stranu uradis kako hoces u apsolutnim dimenzijama i napravis novi div koji nece biti apsolutan i njega smestis na kraju koda, samim tim on ce uvek biti na kraju strane koliko god ona bila.
    Pa nece zato sto elementi iz gornjeg diva koji su apsolutno pozicionirani opet ce ici preko donjeg diva - ukoliko je recimo tekst u gornjem divu duzi po visini od samog gornjeg diva on nece biti ogranicen okvirom diva u kome se nalazi. Pokusao sam vec to...razumem te
    Hvala ti u svakom slucaju na pokusaju

  11. #11
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    29.11.2006.
    Pol
    muški
    Poruke
    202
    Reputaciona moć
    43

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    ukoliko je recimo tekst u gornjem divu duzi po visini od samog gornjeg diva on nece biti ogranicen okvirom diva u kome se nalazi
    Naravno da tekst ne sme da prelazi okvire diva, o tome ti i govorim...nesme se definisati Y osa na dinamickim stranama ako postoji mogucnost da se kolicina informacija znatno menja, odnosno ako nisi siguran da li ce preci okvir diva..!
    Radi apsolutno po horizontali a Y osu ne diraj i okvir diva ce se uvek zavrsiti tamo gde treba.

  12. #12
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Nismo se razumeli..
    Zaboravio si da covek govori o apsolutnom pozicioniranju. Kod apsolutnog pozicioniranja, zadajes X i Y koordinatu gde tacno i precizno zelis da ti se neki element postavi. Koristi se da bi se izbegle tabele koje cesto umeju da zakomplikuju zivot.
    Ti govoris o resenju koje opodrazumeva tabelu? Tada je to ok o cemu procas. Ali ako NE koristis tabele vec forsiras pozicioniranje, nema sansi da uspes sa footerom kao si predstavio.

    Sad zamisli da imas bazu podataka sa imenima radnika. Treba je odstampati a na njenom kraju staviti neki footer. Ne samo da hoces da stampas imena radnika, vec zelis uz svaki da postavis njegovu sliku, neki dodatni tekst i recimo jedno dugme.
    Ako ne koristis tabelu za to, moras koristiti neko pozicioniranje, apsolutno je najpreciznije.
    Tako redjamo randike sa pripadajucim elementima za svakog, pamteci Y. Kad dodjem do kraja, povecam Y za potreban broj i stavim footer.

    To isto vazi za 2, 100 ili 100 radnika, footer ce uvek biti na dnu, na pravom mestu, ako koristis apsolutno pozicioniranje.
    U slucaju da koristis tabele, cela stvar nije bitna, na kraju dodas footer.

    Radi se jednostavno o dva pristupa pozicioniranja elemenata na dinamicku stranu (gde ne postoji definisan broj podataka na strani

  13. #13
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Kako najbolje da podesim footer

    Citat Original postavio taksistaZR
    Izgleda da se i dalje ne razumemo...
    Pokusavam da ti kazem da celu stranu uradis kako hoces u apsolutnim dimenzijama i napravis novi div koji nece biti apsolutan i njega smestis na kraju koda, samim tim on ce uvek biti na kraju strane koliko god ona bila.
    Nece....
    Ako na primer celu stranu radis sa apsolutnim pozicioniranjem a na kraju koda samo dodas nesto poput
    <IMG SRC= "adasasdasdasd.gif">
    Bice postavljeno na vrhu strane! Nikako na kraju strane!
    Poslednji put ažurirao/la codemaker : 24.03.2007. u 19:04

Slične teme

  1. kako da podesim dc++
    Autor krle_bg u forumu Softver
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 13.02.2006., 17:34
  2. Kako da podesim...
    Autor acaglumac u forumu Web dizajn
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 30.10.2005., 23:33
  3. Kako da podesim OPERU
    Autor mirosl-@-v u forumu Zanimljivi sajtovi
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 05.06.2005., 21:51
  4. Kako da podesim gprs na st 60 ?
    Autor sH u forumu Mobilna telefonija
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 10.10.2004., 16:03
  5. Kako da podesim MMS na C60
    Autor sečko u forumu Mobilna telefonija
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 24.03.2004., 13:50

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •