ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Очи у очи с историјом

  Било је потребно да прође скоро цело једно столеће да би се амерички историчари ухватили у коштац са чињеницом да је милион и више Филипинаца изгубило живот услед (колонијалних) војних акција Сједињених Америчких Држава на Филипинима у периоду између 1899. и 1913. године

  пише: Дејвид Бајндер

  Сваки психолог – и сваки психијатријски пацијент – посведочиће колико болно може да буде суочавање са сопственом прошлошћу. То важи и за нације и стања која оне стварају. Очито је да, колективно, ниједна нација није добра у томе.

  Постоје, такође, и знатне разлике у патологијама националног признања и кајања за злоупотребе и злочине који су током историје почињени над другим народима.

  Сједињене Америчке Државе, на пример, никада нису доживеле да их нека страна сила освоји или окупира. [B]Отуд се свесно суочавање са сопственом историјом истребљења и тлачења америчких урођеника – Индијанаца – догодило тек пошто су од тих акција протекле целе деценије, чак и столећа[/B]. Исувише је касно за изражавање националног стида, а неки међу нама рећи ће и да то једноставно није довољно. Слично томе, сведоци смо да се, када је реч о свему ономе што је проистекло из поробљавања Африканаца, започетог још у 17. веку, процес хватања у коштац са властитом прошлошћу и даље одвија.

  Тако је, на пример, народно представништво савезне државе Вирџиније сад, у фебруару, званично усвојило извињење црнцима због историјске неправде коју је представљало ропство. У суседном Мериленду разматра се могућност сличног „изражавања жаљења“.

  Међутим, што се тиче америчких злочина и флагрантних кршења права, почињених, рецимо, у Индокини током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, она су релативно глатко и брзо осуђена у штампи и одлукама правосудних органа.

  Убрзању или јачању преиспитивања историјских догађаја такође може допринети промена политичког пејзажа која наступа када дотад владајућа странка буде истиснута с власти или гласни и одлучни захтеви оштећене групе. Упркос томе, било је потребно да прође скоро цело једно столеће да би се амерички историчари ухватили у коштац са чињеницом да је милион и више Филипинаца изгубило живот услед (колонијалних) војних акција Сједињених Америчких Држава на Филипинима у периоду између 1899. и 1913. године.

  Упоредите сад то америчко искуство нечега што бисмо могли назвати „непрекинутом историјом“ са положајем Немачке или Јапана. Те земље су се 1945. суочиле не само са суђењима за ратне злочине која су наметнуле силе победнице, већ и са обимним програмом „преваспитавања“ креираним како би им се улио осећај кривице и одговорности за почињена дела.

  Само, та два искуства, немачко и јапанско, нису била истоветна. Немачки нацисти су оптужени за „геноцид“, превасходно над Јеврејима, и то је још више наглашено Конвенцијом о геноциду коју су Уједињене нације усвојиле 1948. године. (При том се углавном прешло преко њихових геноцидних акција према Словенима и Ромима). Сада, шест деценија после Другог светског рата, једва да прође и један једини месец без неког догађаја који подсећа на нацистичке акције према Јеврејима.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Јапанцима се, међутим, прогледало кроз прсте када је реч о њиховим геноцидним акцијама према Кинезима и Корејцима, вероватно због америчког страховања за Азију, још више подстакнутог комунистичким превратом у Кини и севернокорејским нападом на Јужну Кореју. И дан-данас јапанска влада и народ одбацују кинеске и корејске оптужбе за убијање и поробљавање.

  Пажљиви читалац ће широм света наћи безбројне примере догађаја из серије „Суочавање с прошлошћу“. Они се све време збивају. Тако се немачка влада 2004. године званично извинила намибијском племену Хереро, цело столеће пошто су немачки колонизатори затровали бунаре изворишта воде које су припадници тог племена користили и систематски их изгладњивали, убивши на тај начин 65.000 људи. Данас потомци пострадалих покушавају да туже Немачку, тражећи накнаду. У исто време, неку врсту компензације траже и групе које заступају око 12.000.000 Немаца протераних из источне Помераније, Источне Пруске, Шлезије и Судетске области. Речи које им тим поводом упућују из Пољске и Чешке не делују утешно.

  На Балкану, делом и услед спољних и унутрашњих притисака, суочавање с прошлошћу је толико уобичајено да дође као добар дан. Једино никада није тако милозвучно као што поздрав може да буде.

  Могло би се, рецимо, казати да је Србија имала не само прекинуту, већ вишекратно прекидану историју, заправо историју прекида, почев од четири века под турском окупацијом, па закључно са прекидима насталим током два светска рата: 1914-1918. и 1941-1945. Многи Срби су и после тога били трауматизовани победом југословенских комуниста који су сместа осудили, заточили и погубили оне своје сународнике, Србе, који су припадали четницима. Само у Београду убијене су хиљаде или оних за које се претпостављало да су симпатизери четника. Онда је, као да ни то није било довољно, маршал Тито послао стотине српских комуниста у концентрациони логор као Стаљинове симпатизере.

  У поређењу са Србима, Хрвати су под Титом релативно лако пролазили, упркос масовним зверствима која су починиле усташе за време рата, вероватно зато што је Тито одлучио да ће на тај начин лакше цементирати југословенско јединство.

  Од грађанских ратова вођених током деведесетих година, српску историју махом су писали несрби (бар ако имамо на уму број исписаних страница). На први поглед то може деловати као комплимент; у стварности, није ни издалека тако. Главнину тих несрпских радова чине они који су по свом тону и садржају изразито антисрпски; многи су на ивици полемичког, а неки чак и отворено хистерични.

  Услед свега тога, разборито и уравнотежено суочавање с недавном прошлошћу за Србе вероватно представља већи изазов но и за један други народ у овом тренутку. Није, међутим, реч само о историчарима и новинарима који нису Срби. Ту је и читава салва осуда Срба и Србије упућених од страних влада, међународних институција, укључујући ту и судове, па чак и од неких српских политичара и јавних организација. Сам председник Србије позвао је на национално покајање због српских акција у ратовима вођеним током деведесетих – посебно због покоља муслиманских мушкараца у Сребреници. Скоро сви траже да се нешто предузме хитно, без одлагања.

  Није онда никакво чудо што велика већина Срба резигнирано одмахује руком на помен недавне прошлости. Не треба да очајавају. Погледајте колико је времена требало Французима да признају суровост своје нације у колонијалном рату у коме је убијен милион Алжираца. Колико је времена требало да прође од Франкове смрти да би се Шпанци суочили са варварством сопственог грађанског рата?

  Стара енглеска пословица каже да „време лечи ране“. Време је, међутим, пасивно и пролазно. Проток времена може само омогућити да ране, у најбољем случају, зацеле. Код историјских повреда, то протицање времена можда може омогућити онима који нетремице зуре у ране, али и онима који су их претрпели, да их сагледају у једној широј перспективи.

  Дејвид Бајндер

  Дугогодишњи дописник „Њујорк тајмса” из Београда

  ************************************************** ***************************

  Објективно и честито написано, нема шта. Посебно ме радује што је један Дејвид имао храбрости да опомене "оне друге" који даноноћно креште по Србији да прво "изваде балване из својих очију" па да се тек потом острве на нас.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Писмо генерала Александра Лузана Мусолинију:

  „Дуче! Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао. Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, кад се то прочује, околни Срби поново да се узнемире. Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици, затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и невина реч - то је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начети џак соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И, таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији. Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је, пред децом, убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време, певао је силом доведени оркестар Цигана и ударао у тамбуре! На вечну срамоту наше, римске цркве - и један божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили, брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд: нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа, у селу више нема никога! Истога дана (то смо открили касније) кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 700 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца: једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе, они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку, и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација. Покољи Срба су достигли такве размере да су, у тим крајевима, загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!”

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Амерички олигарси су гори од куге!Само их занимају паре,и ништа више. Они се сигурно неће суочити са историјом.

 5. #5
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio misoni
  Амерички олигарси су гори од куге!Само их занимају паре,и ништа више. Они се сигурно неће суочити са историјом.
  http://www.freewebs.com/novusordosec/index.htm

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio misoni
  Амерички олигарси су гори од куге!Само их занимају паре,и ништа више. Они се сигурно неће суочити са историјом.
  ...naravno da znaju sta rade ali ne shvataju znacenje i prirodu toga sto rade - mnogi od njih cak i ne misle da cine nesto lose

 7. #7
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  E, ovako glupe teme se postuju kada se bravar raspise....

 8. #8
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio analiticar
  E, ovako glupe teme se postuju kada se bravar raspise....
  Ма не обраћај ти пажњу на мене, само настави да празниш "гуске" и нокшире
  у својој здравственој установи.......можда те унапреде у "медицинског брата".. 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 9. #9
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  A da nije ovo ipak trebalo da se nađe u podforumu ''Istorija''?

 10. #10
  Iskusan Salvantis (avatar)
  Učlanjen
  16.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  kosova eshte zemra e serbise
  Poruke
  6.455
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio nesha taxista
  A da nije ovo ipak trebalo da se nađe u podforumu ''Istorija''?
  Taman posla, tamo idu samo teme koje imaju veze sa religijom i okultizmom

 11. #11
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio Salvantis
  Taman posla, tamo idu samo teme koje imaju veze sa religijom i okultizmom
  Je li? Pogledaj ponekad.

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio nesha taxista
  A da nije ovo ipak trebalo da se nađe u podforumu ''Istorija''?
  Да, ако би се зезали, али ако си уопште и прочитао тему, осим што си у наслову уочио реч ИСТОРИЈА, онда си могао да схватиш да је у питању најполитичкија политичка тема чија је суштина малтретирање Србије у вези "суочавања с прошлошћу" и осталим глупостима и то иницирано од стране оних држава које су макар 100 пута горе од нас, од стране оних НВО чији су чланови потомци комунистичких злочинаца и од стране оних који су себи наденули нова "уметничка имена" у виду занимања па од окорелих марксиста и ДБ друкатора постали "социолози", "публицисти, "историчари" и сл. 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Ne slažem se sa frazom "američki urodjenici - Indijanci".
  Prvo to nisu bili urodjenici već starosedeoci sa svojim vekovnim ognjištima.
  Drugo nisu bili ni svi nazadni - Inke nisu bile indijansko pleme već nacija.

 14. #14
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio Iron Lord
  Ne slažem se sa frazom "američki urodjenici - Indijanci".
  Prvo to nisu bili urodjenici već starosedeoci sa svojim vekovnim ognjištima.
  Drugo nisu bili ni svi nazadni - Inke nisu bile indijansko pleme već nacija.
  Слажем се са твојим запажањем, али
  ако узмеш у обзир да је текст писао некадашњи дописник "Њујорк тајмса" и то је много од њега, вероватно му је било исувише да напише и колико су милиона Индијанаца побили Амери, доста му је било да наведе 1,000 000 Филипинаца......
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 15. #15
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio eremita
  Да, ако би се зезали, али ако си уопште и прочитао тему, осим што си у наслову уочио реч ИСТОРИЈА, онда си могао да схватиш да је у питању најполитичкија политичка тема чија је суштина малтретирање Србије у вези "суочавања с прошлошћу" и осталим глупостима и то иницирано од стране оних држава које су макар 100 пута горе од нас, од стране оних НВО чији су чланови потомци комунистичких злочинаца и од стране оних који су себи наденули нова "уметничка имена" у виду занимања па од окорелих марксиста и ДБ друкатора постали "социолози", "публицисти, "историчари" и сл. 8-)
  Gde si ti otišao, a počeo s temom od pre 100 godina ( bukvalno! ) koja se dešavala hiljadama milja od nas?

 16. #16
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio nesha taxista
  Gde si ti otišao, a počeo s temom od pre 100 godina ( bukvalno! ) koja se dešavala hiljadama milja od nas?
  Добро, сада видим да тролујеш јер ти не одговара тема.

  Тачно да је хиљадама миља од нас и утолико је трагичније што ти који су од нас удаљени хиљадама миља су се "суочавали сами са собом" 100 година, а данас желе да овде "ведре и облаче" и одлучују о мом животу или смрти и животу или смрти 8, 000 000 грађана Србије.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 17. #17
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Takvi su, šta ćeš, moć ponese čoveka, izmeni ga skroz. Trebalo bi da veću moć prati i veća odgovornost, ali u praksi nije tako. Verovatnoća da će neko tako jak biti dobar i odgovoran jednaka je verovatnoći da će vozač ''Ferarija'' poštovati ograničenje brzine. Dešava se ponekad, ali retko.

 18. #18
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio nesha taxista
  Takvi su, šta ćeš, moć ponese čoveka, izmeni ga skroz. Trebalo bi da veću moć prati i veća odgovornost, ali u praksi nije tako. Verovatnoća da će neko tako jak biti dobar i odgovoran jednaka je verovatnoći da će vozač ''Ferarija'' poštovati ograničenje brzine. Dešava se ponekad, ali retko.
  A u praksi je često ovako organizovano:
  ŠTO VEĆA MOĆ, MANJA JE MOGUĆNOST DA ĆEŠ ODGOVARATI!
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 19. #19
  Obećava
  Učlanjen
  19.03.2007.
  Poruke
  86
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio eremita
  Очи у очи с историјом

  Било је потребно да прође скоро цело једно столеће да би се амерички историчари ухватили у коштац са чињеницом да је милион и више Филипинаца изгубило живот услед (колонијалних) војних акција Сједињених Америчких Држава на Филипинима у периоду између 1899. и 1913. године

  пише: Дејвид Бајндер

  Сваки психолог – и сваки психијатријски пацијент – посведочиће колико болно може да буде суочавање са сопственом прошлошћу. То важи и за нације и стања која оне стварају. Очито је да, колективно, ниједна нација није добра у томе.

  Постоје, такође, и знатне разлике у патологијама националног признања и кајања за злоупотребе и злочине који су током историје почињени над другим народима.

  Сједињене Америчке Државе, на пример, никада нису доживеле да их нека страна сила освоји или окупира. [B]Отуд се свесно суочавање са сопственом историјом истребљења и тлачења америчких урођеника – Индијанаца – догодило тек пошто су од тих акција протекле целе деценије, чак и столећа[/B]. Исувише је касно за изражавање националног стида, а неки међу нама рећи ће и да то једноставно није довољно. Слично томе, сведоци смо да се, када је реч о свему ономе што је проистекло из поробљавања Африканаца, започетог још у 17. веку, процес хватања у коштац са властитом прошлошћу и даље одвија.

  Тако је, на пример, народно представништво савезне државе Вирџиније сад, у фебруару, званично усвојило извињење црнцима због историјске неправде коју је представљало ропство. У суседном Мериленду разматра се могућност сличног „изражавања жаљења“.

  Међутим, што се тиче америчких злочина и флагрантних кршења права, почињених, рецимо, у Индокини током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, она су релативно глатко и брзо осуђена у штампи и одлукама правосудних органа.

  Убрзању или јачању преиспитивања историјских догађаја такође може допринети промена политичког пејзажа која наступа када дотад владајућа странка буде истиснута с власти или гласни и одлучни захтеви оштећене групе. Упркос томе, било је потребно да прође скоро цело једно столеће да би се амерички историчари ухватили у коштац са чињеницом да је милион и више Филипинаца изгубило живот услед (колонијалних) војних акција Сједињених Америчких Држава на Филипинима у периоду између 1899. и 1913. године.

  Упоредите сад то америчко искуство нечега што бисмо могли назвати „непрекинутом историјом“ са положајем Немачке или Јапана. Те земље су се 1945. суочиле не само са суђењима за ратне злочине која су наметнуле силе победнице, већ и са обимним програмом „преваспитавања“ креираним како би им се улио осећај кривице и одговорности за почињена дела.

  Само, та два искуства, немачко и јапанско, нису била истоветна. Немачки нацисти су оптужени за „геноцид“, превасходно над Јеврејима, и то је још више наглашено Конвенцијом о геноциду коју су Уједињене нације усвојиле 1948. године. (При том се углавном прешло преко њихових геноцидних акција према Словенима и Ромима). Сада, шест деценија после Другог светског рата, једва да прође и један једини месец без неког догађаја који подсећа на нацистичке акције према Јеврејима.
  ...i ovo moderator ne brise???????? prvi put cujem da su filipinci ljudi....svasta cu cuti ovde........

 20. #20
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Eremita i teorija zavjere.....Tako poznato i monotono.....

 21. #21
  nesha t. nije na forumu
  vam kaže da budete dobri prema ljudima koji vas okružuju, na netu, a i u životu
  Veoma poznat nesha t. (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam tu
  Poruke
  12.878
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Valjda zbog toga i skoknuo do egzotičnih krajeva.

 22. #22
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.486
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio Shthurur
  ...i ovo moderator ne brise???????? prvi put cujem da su filipinci ljudi....svasta cu cuti ovde........
  Па исто тако су говорили хитлеровци и усташе за Србе?

  Је л' ти некада прочиташ какве глупости пишеш ?
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 23. #23
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Па он не зна ни шта му ник значи...Само тролује тему.Као и онај параплегичар.

 24. #24
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: ОЧИ У ОЧИ СА ИСТОРИЈОМ

  Citat Original postavio eremita


  Сваки психолог – и сваки психијатријски пацијент – посведочиће колико болно може да буде суочавање са сопственом прошлошћу. То важи и за нације и стања која оне стварају. Очито је да, колективно, ниједна нација није добра у томе.

  ]
  Ne znam za druge, ali Srbi su uglavnom bili anđeli u odosu sa drugima i nemaju problema sa suočavanjima! Uglavnom su često bili hebena stranka!
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •