Pravim opet nesto al sa bazom...
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Pravim opet nesto al sa bazom...

  1. #1
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Pravim opet nesto al sa bazom...

    Konacno sam seo da uradim maturski, pa sad, narode, pomagaj ;D


    [php]procedure TUredjivac.Nova1Click(Sender: TObject);
    var
    DataSource : string;
    dbName : string;
    cs : string;

    begin
    if SaveDialog1.Execute then
    begin
    dbName:=SaveDialog1.GetNamePath;
    DataSource :=
    'Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0' +
    ';Data Source=' + dbName +
    ';Jet OLEDB:Engine Type=5'; {4 pravi MSAccess 97, a 5 MSAccess2000 bazu}
    ADOXCatalog1.Create1(DataSource);
    end;
    {povezivanje komponenti sa praznom bazom}
    DataSource :=
    'Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0'+
    ';Data Source='+dbName+
    ';Persist Security Info=False';
    ADOConnection1.ConnectionString := DataSource;
    ADOConnection1.LoginPrompt := False;
    ADOCommand1.Connection := ADOConnection1;
    {dodavanje tabele}
    cs:='CREATE TABLE Odeljenje (' + {ovaj deo sadrzi sva polja}
    'jmbg NUMBER,' +
    'ime TEXT(50),' +
    'prezime TEXT(50))';
    ADOCommand1.CommandText := cs;
    ADOCommand1.Execute;
    {odredjivanje primarnog kljuca}
    cs:='CREATE INDEX idxPrimary '+
    'ON Ucenici (jmbg) WITH PRIMARY';
    ADOCommand1.CommandText := cs;
    ADOCommand1.Execute;
    end;[/php]
    ovako sam slozio proceduru da pravi praznu bazu sa tabelom i tri polja, medjutim kad program pozove proceduru javi sledece

    Project raised exception class EOleException with message 'Database already exists'. Process Stopped blatruc...

    u liniji ispod
    {povezivanje komponenti sa praznom bazom}
    > Data source < ovaj red obelezi obelezi

    desava se jos nesto interesantno - kad pokrenem program u save dialog odem na desktop i ukucam nesto, bilo sta, i program napravi SaveDialog1.ldb koji ima 64KB i ciji je sadrzaj
    PERA-832ABB2688 Admin




  2. #2
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    ok. snasao sam se ovde. greske su u pisanju. pomesao sam neka imena. sad sve radi

    nego

    treba da ucitam u formu dve bitmape pri cemu je jedna iznad druge. E ta koja je iznad treba da joj ono sto je bele boje bude providno. hint?


  3. #3
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    Takve stvari se rade preko maske. Sigurno si vec vidjao te slucajeve, gdje postoje dvije slike, jedna je obicna slika koja treba biti prikazana, a druga crno-bijela slika, gdje bijela predstavlja dio koji treba odstraniti, a crna dio koji treba da ostane vidljiv na prvoj slici.

  4. #4
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    postoji za TImage property Transparent, i ima tri oblika, nije, jeste, i uzima se za transparentnu boja pixela u donjem levom cosku i jeste, ali se uzima boja proizvoljnog pixela.

    ebiga...dalje - kako da pravim klikom na dugme novi objekat, npr TLabel, koji se zove isto kao sadrzaj stringa ime ?


  5. #5
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    Citat Original postavio Peruzzi
    postoji za TImage property Transparent, i ima tri oblika, nije, jeste, i uzima se za transparentnu boja pixela u donjem levom cosku i jeste, ali se uzima boja proizvoljnog pixela.

    ebiga...dalje - kako da pravim klikom na dugme novi objekat, npr TLabel, koji se zove isto kao sadrzaj stringa ime ?
    Jbg detaljno ti nemogu pomoci, jer radim sa c++/win32 api.
    Uglavnom posto programi rade kao "event driven", tj. vodjeni dogadjajem, imas priliku da postavljas kod koji ce se izvrsiti tim dogadjajem (pritiskom na dugme recimo). U ovom slucaju potrebno je postaviti kod za kreiranje odabrane kontrole (win32 api "CreateWindow" funkcija), i nakon toga update prozora da iscrta novu kontrolu.

  6. #6
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    snaso sam se. strpam ih sve u niz pa ih pravim.jes da nije to to, imace ogranicenje na 1000 objekata, ali sta da im radim, nek se snadju. ionako radim za dzabe

    nego...jel ima neko neki dobar tutorial za stampanje iz delphi-ja?


  7. #7
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    Citat Original postavio Peruzzi
    snaso sam se. strpam ih sve u niz pa ih pravim.jes da nije to to, imace ogranicenje na 1000 objekata, ali sta da im radim, nek se snadju. ionako radim za dzabe

    nego...jel ima neko neki dobar tutorial za stampanje iz delphi-ja?
    Postoji li nacin da se naknadno alocira prostor za novu kontrolu u memoriji ?
    C++ to rjesava veoma elegantno.

  8. #8
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    mogu da postavim flexibilan niz, ali onda mora da cesto pozivam SetArrauLength ili kako vec se zove funkcija sto mi bas i ne odgovara, a i nije mi nesto najjasnije kako sve to radi, pa cu da se ogranicim na max moguce elemenata, 1000 komada npr, pa nek se snalaze. Vise ionako nije potrebno. U optimalnom slucaju pravice tabelu ocena svih ucenika odeljenja, 30*20*4 = 2400. 3000 komada vise nego dosta.

    sredio sam sve to, nego sad me muci upetljavanje u kod. ne znam vise gde je sta, a tek sam na 400 linija

    treba mi pomoc oko stampanja


    imam sledeci problem - treba da odstampam tih 3000 labela na artiju, dobro, to ide sa Printer.Canvas.TextOut (X,Y,Tekst). tako nekako. e sad, treba da odstampam i podlogu za sve to koju sam strpo u TIMage

    prvo - kako da stampam to
    drugo - ce se rasiri pixeli ce samo da prste

    sta da mu radim?
    ili da izbacim...hm...al ebiga, trebace im za tabele i slicne gluposti. u taj sloj se stavljaju tabele i slicne linije i oblici.


  9. #9
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    ma jok...ne ide. malo sam sredio postojeci kod, ali i dalje izbacuje gresku - ne moze da ubaci item u listu

    ako ima neko raspolozen da proba, mozda kod njega i proradi, sad cu da stavim na net, zip fal, 20 i neki kb, projekat. Pa ako imate delphi, skinite, otvorite i probajte. ko zna - mozda vam padne na pamet nesto cega se ne bih setio
    Priloženi fajlovi Priloženi fajlovi


  10. #10
    Peruzzi nije na forumu
    је дошао тихо и ушао у легенду...
    Domaćin Peruzzi (avatar)
    Učlanjen
    03.08.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Shumadija
    Poruke
    3.924
    Reputaciona moć
    92

    Podrazumevano Re: Pravim opet nesto al sa bazom...

    У последњих пар година повећањем опремљености рачунарском техником у школама запажена је тежња за дигитализацијом података ради лакшег вођења разних докумената, при чему је то највише изражено у свођењу оцена на крају класификационих периода, где рачунање просека, процената и сл. одузима доста времена. Нажалост софтверске подршке на овом пољу готово да нема те се професори сналазе на разне начине, најчешће коришћењем Excel табела.

    treba mi prevod na engleski. ostatak se lepo uklopio, al mi ovo nekako shkrbavo, indijanski izgleda.
    nesto valja nesto ne, pa ako ima neko raspolozen da iskuca ovih 4-5 reda, ajd


Slične teme

  1. Problem sa 'access bazom'!!!
    Autor Pugachev u forumu Softver
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 08.12.2011., 00:21
  2. JEL VATIKAN OPET NESTO SPREMA, JAVITE AKO ČUJETE..
    Autor sklopotnica u forumu Politika
    Odgovora: 47
    Poslednja poruka: 17.08.2008., 00:32
  3. opet da nesto (ne)pravopisno napisem...
    Autor ariela u forumu Politika
    Odgovora: 74
    Poslednja poruka: 02.02.2008., 08:55
  4. opet nesto o privatnim porukama
    Autor Copy_Cat u forumu Ljubav i seks
    Odgovora: 54
    Poslednja poruka: 17.11.2006., 17:42

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •