Beograd -- Slobodan Radulović optužio Vojislava Koštunicu za pomoć Miroslavu Miškoviću pri preuzimanju C marketa.

Bivši direktor C marketa naveo je u pismenoj odbrani dostavljenoj sudu da je premijer Srbije Vojislav Koštunica omogućio Miroslavu Miškoviću, uz MIlana Beka, da njegova kompanija Delta M postane vlasnik C marketa i apsolutni monopolista na tržištu Srbije. Radulovićevi advokati predali su danas sudu njegovu pismenu odbranu na suđenju takozvanoj stečajnoj mafiji.

U izjavi se navodi da su su Mišković i biznismen Milan Beko, koji je s njim nastupao u postupku preuzimanja C marketa, na toj kupovini direktno zaradili više od 150 miliona evra, a indirektno više od 300 miliona evra.

Radulović je trećeoptuženi u aferi "stečajna mafija" i nalazi se u bekstvu, a sudi mu se u odsustvu. U toj izjavi Radulović navodi da je "neviđena hajka" protiv njega počela kada su Mišković i Beko postali vlasnici C marketa.

Radulović dodaje da je cilj te hajke bio da se eliminiše on kao učesnik realizacije dogovora iz Memoranduma o razumevanju, koji je potpisan 15. avgusta 2005. pod direktnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice.

Kao razloge za njegov progon, Radulović navodi nameru "da se spreči svaka rasprava i razgovor o načinu privatizacije C marketa" i "pod kojim uslovima je potpisan Memorandum o razumevanju".

Treći razlog, kako dodaje, jeste da se prikriju razlozi zbog kojih je Koštunica inicirao potpisivanje dogovora Miškovića, Beka i njega.

U tom memorandumu o razumevanju, čiju su kopiju njegovi advokati danas dostavili sudu, navodi se da su sastanku u Eki investmentu prisustvovali Mišković, koji je zastupao Deltu M, Radulović, kao zastupnik C marketa, i Beko, zastupnik firme Laderna B.V.

Tim dokumentom je precizirano da se prestane s "neprijateljskim aktivnostima u pogledu pojedinačnog preuzimanja preduzeća C market i da Delta M i Laderna B.V zajedno nastupaju u preuzimanju C marketa".

Utvrđeno je da učešće Laderne bude 60 odsto, a Delte M 40 odsto u tom preduzeću. Radulović je naveo da je Memorandum potpisao i Danko Đunić, predstavnik Eki investmenta.

Radulović u svojoj izjavi dostavljenoj sudu navodi da je tim memorandumom bilo precizirano da će Radulović rukovoditi C marketom i birati menadžment u roku od dve godine od preuzimanja tog preduzeća.

Nazivajući Miškovića i Beka "zlikovcima i manipulantima", Radulović je detaljno naveo finansijsko stanje C marketa pre privatizacije i nakon preuzimanja.

Drugooptuženi u slučaju "stečajne mafije", beogradski advokat Nemanja Jolović, završio je danas odgovaranje na pitanja.

Optuženi u aferi "stečajne mafije" terete se za zloupotrebu službenog položaja i da su, primajući i davajući mito, oštetili brojna društvena preduzeća i državu za više desetina miliona evra.

Na optužnici podignutoj u oktobru prošle godine nalazi se 35 osoba, ali je razdvojen sudski postupak protiv petoro optuženih.