O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  16.10.2006.
  Poruke
  23
  Reputaciona moć
  0

  Post O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  [FONT=Verdana]О НАРОДИМА, ДРУШТВЕНИМ СИСТЕМИМА И ПОЛИТИЦИ

  #0141

  Ни један народ нити цивилизација нису толико напредни, хармонични и свеопште супериорни, нити су неки други толико неразвијени, нестабилни и инфериорни као што се то представља у данашњем друштву због политичке пропаганде, као производ лобирања и масовне медијске агресије која се врши од стране тренутно моћних спонзора.

  Сваки народ је током своје прошлости развијао способности које је захтевала од њега његова блиска животна средина као и природно окружење међутим, ток догађања, различити климатски услови, историја (тј. детерминизам) су фаворизовали глобални развој једних, а дефаворизовали развој других, што је дефинитивно и далекосежно довело до неједнакости (али никако не апсолутних као што се то представља) које можемо констатовати у данашњици.

  Чињеница јесте, да се модерни свет раздваја на две велике и саме по себи хетерогене групе народа, тј. на "мале" и на "велике" народе. Другим речима, на оне који углавном владају, које ток историје понекад може и да пребаци у групу релативно подчињених (попут Турске, Ирана или Монголије), и на оне који су вођени и чија је историја заправо само след подређивања и налажења компромиса са различитим водећим силама, које на тај начин само остварују сопствене циљеве у својој борби против осталих важнијих центара моћи.

  Главни услов за развој било које нације је дугорочна релативна стабилност, а
  на другом или једнаком месту важности су наравно и сва средства неопходна за развитак (...).

  #0141.1

  Циљ сваког политичког (или другог) система је успостављање сопствене моћи и њено неограничено ширење кроз облик који он представља и пропагира.

  Свака револуција, исто као и идеја која је покреће, има за мотор незадовољство сакупљено у народу у једном прецизном тренутку ; незадовољство као производ фрактуре између свести, тежње народа и његовог тренутног стања.
  Револуција као покрет из естетских разлога.

  Тај покрет има за правац једну идеологију која наводно носи у себи сва непосредна решења на тренутне фрустрације масе. Идеологија има улогу катализатора.

  Да би револуција била успешна, елита тог друштвеног таласа мора да успе да сконцентрише ту енергију у народу и спроведе је у продуктивно деловање које ће је потом довести на власт.

  Свака револуција зависи од два главна фактора који уопште немају никакву директну везу са тренутним начином живота и условима у том друштву.
  Свака култура је скуп навика који је карактеришу.

  Тиме не желим да кажем да свака друштвена структура пружа исте услове за развој личности. Желим на тај начин да објасним да је просечан појединац свакако исувише глуп да би био у стању да схвати који друштвени систем више стимулише и развија његове менталне способности да би то био довољан разлог за подизање револуције. Ово питање је посебно важно у данашњем времену када политички оријентисани медији имају готово апсолутну контролу над свешћу појединца.

  Осећај за револуцијом се дакле јавља у појединцу као производ фрактуре свести. Фрактура свести као последица разлике и неприлагођености између стања његовог ума и његове околине и борбе која се онда у њему одвија између та два антагонистичка таласа.

  Ум појединца може доспети у такво стање из два разлога:

  1 - када је над њим извршен довољно јак ментални и емотивни утицај

  или

  2 - када је у њему и даље јако укорењено културно наслеђе претходног или претходних политичких система

  Бес узрокован том неприлагођеношћу појединац/систем ће потом учинити да он пожели да прилагоди стање своје околине коју сада сматра инфериорном или уопште неприлагођеној, својој слици о друштву као и својим жељама.

  Над том сликом у себи он заправо нема никакву моћ јер је она део његове најдубље подсвести и стуб његове личности ; слика коју је попримио ван своје свесне воље и коју једноставно безусловно прихвата и брани јер сматра да је ван тог слепог оквира постојање света немогуће или у сваком случају негативно и деструктивно.

  Дакле, први услов за револуцију: довољно моћна средства утицања на колективну свест и подсвест.

  Други услов: присуство довољно моћног човека-симбола који ће бити у стању да каналише на себе сву ту енергију незадовољног народа, да учини да народ препозна у њему себе и своје жеље, доведе је до њеног пароксизма и претовори је у активно деловање.

  Трећи и најмање важан услов: ниво навике становништва у односу на тренутне услове живота. Што су услови више "ванредни" и изузетни, то ће жеља за побуном бити јача. Но, до ње може доћи само уколико су претходна два услова испуњена.

  Другим речима, свака револуција није борба између народа и власти већ између различитих елита које се демагошким оружјем боре једна против друге, борба у којој свака од њих жели да успостави своју сопствену структуру моћи над тим друштвом и шире.

  Елите и структура моћи као и систем ког свака од њих пропагира нису узрок друштвених промена него последица и производи еволуције унутар друштва и његових новонасталих потреба, циклуса кроз које оно пролази.
  Сваки пут ће, свесно или не, преовладати она елита која у тренутку делује као најприкладнија за остварење краткорочних и површних жеља масе, и у којој се она дакле препознаје (јер свако заправо постоји кроз своје жеље и тежње).

  Његово остварење и оптимално ширење није средство за реализацију хуманистичких идеала него заправо једини могући циљ.

  Пошто форум не дозвољава већу количину текста, за наставак погледати :

  Наставак[/FONT]
  Poslednji put ažurirao/la asdfgh06 : 09.03.2007. u 00:43 2. #2
  Aktivan član OOOJ Dimitrije (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.269
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Nisi jasan, prvo pricas o determinizmu uposte pa i istoriskom determinizmu a onda o svesti kao osnovnom uzroku revolucije, to su malo kontradiktorni stavovi.
  Da li mislis da su se promene u istoriji (drustvenoj )desavale kroz revoluciju ili evoluciju?
  Ti ocekujes da kritikujemo tvoju kompletnu drustvenu teoriju(razmisljanje)?
  Prilagodi tekst forumu. Odlluci se za jednu temu

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  16.10.2006.
  Poruke
  23
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Заболе ме за твој коментар.
  Не видим парадокс између свести као скупа информација у уму индивидуе у једном моменту, и чињенице да то нема никакве везе са идејом слободне воље (супротност детерминизму).
  Не значи да ако постоји свест да постоји и слободан, независтан избор.
  Свака акција бића је реакција на оно на шта га наводи резултанта свих информација које се налазе у њему.
  Текст није постављен да се критикује, него да такви као ти мало научите и изађете из ваших ситних шаблона, а о прилагођавању форуму :
  Изгледа да сам стварно преценио ваше могућности схватања.

 4. #4
  Aktivan član Modruna (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.613
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Citat Original postavio asdfgh06
  [FONT=Verdana]
  Сваки пут ће, свесно или не, преовладати она елита која у тренутку делује као најприкладнија за остварење краткорочних и површних жеља масе, и у којој се она дакле препознаје (јер свако заправо постоји кроз своје жеље и тежње).
  Озбиљни мислиоци и посматрачи живота кажу да се људи деле суштински у две категорије: оне који теже знању и оне који теже благостању. Ова друга група је, наравно, много већа. Они су ти који стварају разне друштвено-политичке системе, зависно од тога који им систем омогућује веће благостање.

  Ови други, који теже знању, увек морају да се прилагођавају датим околностима, јер не постоји систем у коме би они били "главни". Платон је хтео да оствари друштво у коме владају филозофи (тј. просто мудри људи) али није добро прошао, као што знамо. Али то, заправо, и није толико важно. Човеку који тежи знању потребно је само да има довољно материјала за посматрање и размишљање; свеједно му је како је тај материјал организован (тј. у какав систем). Он зна да ни у једном систему он неће бити као риба у води, па се већ унапред помирио с тим и уопште се не узбуђује.

 5. #5
  Početnik
  Učlanjen
  16.10.2006.
  Poruke
  23
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Да, свакако, слажем се.
  О томе опширније пише у наставку текста.

 6. #6
  Aktivan član OOOJ Dimitrije (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.269
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Ako te “zabole” zasto odgovaras? Svrha foruma je da se razmenjuju misljenja.
  Ako hoces da propovedas nisi trebao postavljati temu.
  Na pocetku tekst kazes da su se narodi razvijali zbog geografkog, istoriskog .... determinizma.
  Ovo misljenje je jednosmerno.
  Posle kazes da za revoluciju je potrebna promena svesti, jednosmerno.Pricas o metalnom ili emotivnom uticaju, coveku sumbolu koji kanalise energiju...
  Pricas kao prorok.
  Jos si osetljiv na tudja misljenja.
  Ko ti je idol Pol Pot?
  Uzivaj u gordosti.

 7. #7
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Ни један народ нити цивилизација нису толико напредни, хармонични и свеопште супериорни, нити су неки други толико неразвијени, нестабилни и инфериорни као што се то представља у данашњем друштву због политичке пропаганде,
  jednostavne stvari je najteze ptihvatiti, jer one ruse imaginarnu sliku koju sami stvaramo o sebi,
  o izuzetcima koji samo potvrdjuju pravilo necu...

 8. #8
  Početnik
  Učlanjen
  16.10.2006.
  Poruke
  23
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Молим модератора за пажњу ! Ово није текст о политици већ филозофија о политици и друштвеним системима и место му није у овој категорији већ у категорији филозофија, као што је и био !!! Хвала

 9. #9
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Citat Original postavio asdfgh06
  Молим модератора за пажњу ! Ово није текст о политици већ филозофија о политици и друштвеним системима и место му није у овој категорији већ у категорији филозофија, као што је и био !!! Хвала
  Ostaje ovde jer urednik ima pravo da preusmeri, obriše, izmeni (automatski se prikazuje poruka da je menjan originalni sadržaj).

  Dakle - od pomenute tri varijante - ODLIČNO STE PROŠLI!
  :wink:

 10. #10
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  ode rista asdfghjkl po neko novo nadstojno lupomicalo

 11. #11

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  fino. ideja o odsustvu konflikta izmedju koncepta drustvenog determinizma i koncepta slobodne volje me raduje.
  blog je interesantan.

 12. #12
  Zainteresovan član marko717 (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Poruke
  254
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  На путу до ''нове државе'' револутивне промене нису прави лек, што нам говори и искуство многих држава у свету у последњих 200 година. Наиме исход револутивних промена се често не може предвидети, усмеравати или контролисати. Има мишљења да ''оне'' (револутивне промене) доводе на власт погрешне људе, што је најгоре од свега, и , што се углавном може и предвидети, њихови резултати су управо супротни од њихових обећања.

  Оно што нам је потребно, је ново друштво у којем су инкременталне (адаптивне) промене нормалне, редовне, стабилне и континуиране појаве.

 13. #13
  Zainteresovan član marko717 (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Poruke
  254
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Инкременталне промене се не дешавају под утицајем унапред планираних и фиксираних потеза. Оне су усмерене на могућности ''прави корак у право време'', а не на гранциозне и нереалне искораке. Оне обећавају да одржавају флексибилним једно друштво, једну привреду, једну институцију и једно предузеће.

 14. #14

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  pa da. to postoji vec najmanje 70 godina i zove se - potrosacko drustvo. a oni sto cine da kult permanentne promene ostaje drustvenom dominantom, sta vise, da revolucioni karakter svih izmena vladajucih paradigmi ne bude nikada dostojno karakterisan i shvacen - marketolozi.

 15. #15
  Zainteresovan član marko717 (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Poruke
  254
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  У вези с тим(револуцијама) P. Draker каже: Па ипак, ми такође, знамо да су све теорије, вредности и употребни предмети људског ума и људских руку заиста подложни старењу и постају са временом ограничавајући фактор развоја, али и прерастају у ''невоље и мучења''. (Drucker, P. op. cit. , str. 204-205)

  Институције, системи и политике коначно надживе сами себе, као што је то случај са производима, процесима и услугама.
  Они то чине када остваре циљеве.
  Они то раде када промаше у остварењу својих циљева.
  Сматра се да су инкременталне промене толико потребне (као и у економији) у институцијама јавног сектора, исто тако и у институцијама приватног и цивилног сектора.

 16. #16
  Aktivan član OOOJ Dimitrije (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.269
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  @ asdfgh

  procitao sam tvoj blog. Nije lose . Bas slobodoumno.
  Samo mi nije jasno zasto si toliko osetljiv na kritiku tvog misljenja.
  Verovatno u meni prepoznajes najodvratnije stvorenje na zemlji- prosecnog coveka.
  “Zatupljenost tih stvorenja, njihova očigledna genetska inferiornost i dekadentnost, te prezasićene ličnosti prepune sebe koje nikada nisu doživele neke dublje nestašice, i prosto ta defektnost, slabost i praznina koju oni predstavljaju kao ljudska bića je nešto stvarno ogavno i zastrašujuće.”
  Da ne ides malo predaleko. Ima tu mrznje, okreni se ka sebi
  Ni ti nisi nista bolji cim napadas osobu zato sto misli drugacije od tebe.
  Zasto ne zelis kritiku? Normalno je preispitivati svoje stavove. Ako ne preipitujes stavove ti si kao
  “ prosecan covek”

  savet- prvo pocni sa preispitivanjem sebe, a posle kritikuj drustvo.

  pozdrav

 17. #17
  Početnik
  Učlanjen
  16.10.2006.
  Poruke
  23
  Reputaciona moć
  0

  Post Re: O NARODIMA, DRUŠTVENIM SISTEMIMA I POLITICI

  Citat Original postavio marko717
  Инкременталне промене се не дешавају под утицајем унапред планираних и фиксираних потеза. Оне су усмерене на могућности ''прави корак у право време'', а не на гранциозне и нереалне искораке. Оне обећавају да одржавају флексибилним једно друштво, једну привреду, једну институцију и једно предузеће.
  Како год, то није превентива против трошења система, већ само одлагање и поправљање.

Slične teme

 1. Nećemo o politici
  Autor terapeut u forumu Književnost
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 21.07.2008., 21:15
 2. Mladi u politici
  Autor breakpoint u forumu Politika
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 29.06.2008., 10:53
 3. Tolerancija među narodima Srbije
  Autor delirium tremens u forumu Politika
  Odgovora: 157
  Poslednja poruka: 03.06.2008., 22:45
 4. prvi komercijalni letovi sa antirektnim sistemima
  Autor Svabov u forumu Avijacija
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 23.01.2007., 22:45
 5. Mitovi o konstitutivnim narodima....
  Autor fosilvaso u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 25.09.2005., 23:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •