2.27.2007
SPORAZUM O DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU SRBIJE I BiH NE VAŽI

Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavjestilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije da Sporazum o dvojnom državljanstvu, potpisan 2002. godine između BiH i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, nije ostao na snazi nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore. Shodno tome, naša zemlja nema bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu ni sa Srbijom ni sa Crnom Gorom.

2.28.2007
SDS TRAŽI RAZRJEŠENJE SVENA ALKALAJA

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kroz razrješenje ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, zbog note koju je uputio MIP-u Srbije o prestanku važenja Sporazuma o dvojnom državljanstvu. Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić rekao je da ova inicijativa ne može biti uvrštena u dnevni red današnjeg zasjedanja, jer nije na vrijeme dostavljena, ali da nema smetnji da se nađe na sljedećoj sjednici.

3.1.2007
NA SNAZI SPORAZUM O DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU BiH I SRBIJE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sporazum o specijalnim vezama sa Srbijom jasno ratificiran u parlamentu BiH i da je na snazi. "Dvojno državljanstvo sa Srbijom ostaje i niko nema pravo da ga stopira ili ukine", izjavio je Dodik i naglasio da je Srbija pravni nasljednik SCG, te je u tom pogledu sve apsolutno jasno i da je Sporazum na snazi.

Presuda Suda pravde u Den Hagu - Poraz koji se teško prihvata!!!