Dodik: RS će tužiti Ešdauna

RainbowSix

Veoma poznat
Poruka
10.717
Dodik: RS će tužiti Ešdauna
V.P.

28.02.2007 20:52

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je juče da će pokrenuti tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna a po osnovu Odluke Ustavnog suda BiH po tužbi Dragana Kalinića i Milana Bilbije, gdje je utvrđeno kršenje osnovih ljudskih prava.

"Ako je to utvrđeno u ta dva slučaja, onda je tako i u svim ostalim smjenama", kazao je Dodik.

Rekao je da nema namjeru da "pusti da Ešdaunovo djelovanje bude okvir za ponašanje bilo koga ko dođe ovdje" i naveo da ekipa pravnika radi na koncipiranju tužbe protiv bivšeg visokog predstavnika i onda će biti proslijeđena "tamo gdje treba".

Dodik je uputio i zamjerku medijima da ne podržavaju dovoljno temu da je jedan visoki službenik međunarodne zajednice prekršio Povelju o ljudskim pravima.

"Nema Ešdauna ovdje, šta se bojite. Pišite o tome i obavještavajte ovaj narod da dolaze ljudi sa strane da vam krše ljudska prava", rekao je Dodik.

On je precizirao da se za tužbu protiv Ešdauna traži pravni osnov, te da misli da on postoji.

"Mi ćemo Ešdauna tužiti zato što je prekršio Povelju o ljudskim pravima, koja je sastavni dio Ustava BiH, a na osnovu presude Ustavnog suda BiH u kojoj se kaže da je on prekršio ta prava", kazao je Dodik.

Poručio je da ukoliko lokalni funkcioneri moraju odgovarati u skladu sa zakonom, onda niko od međunarodnih službenika nije zaštićen. Dodik je podsjetio da je Vlada tužila i bišeg predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Džolija Diksona te da se sada ispostavilo da "su oni znali da je Dikson krivac i povukli su ga iz misije".

On je naveo da je revizorska kuća utvrdila da je "UO Uprave za indirektno oporezivanje od RS ukrao 30 miliona KM".

"I još nam osporavaju da nam to daju, ali od toga nećemo odustati", kazao je Dodik.

Premijer RS je dodao da Savjet za implementaciju mira "krši Dejtonski sporazum nazivajući Savjet ministara BiH vladom".

On je rekao da ne dolazi u obzir upotreba "bonskih ovlaštenja" OHR-a u reformi policije u BiH, te da ostanak OHR-a znači "da nisu završili posao u BiH kako su mislili".

Nezavisne novine
 

Back
Top