Deklaracija o Srebrenici - LDP
Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 117

Tema: Deklaracija o Srebrenici - LDP

 1. #1
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Deklaracija o Srebrenici - LDP

  PREDLOG TEKSTA DEKLARACIJE O OBAVEZAMA DRŽAVNIH ORGANA REPUBLIKE SRBIJE U ISPUNJAVANJU ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE


  Polazeći od činjenice da je Republika Srbija punopravna članica Ujedinjenih nacija, koja ima nesumnjive obaveze prema Međunarodnom sudu pravde kao najvišem sudskom organu Ujedinjenih nacija i da je potpisnica Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, naglašavajući da je genocid zločin po međunarodnom pravu i pravnom poretku Republike Srbije koji je u suprotnosti s načelima i ciljevima Ujedinjenih nacija i temeljnim vrednostima ustavnog i društvenog sistema Republike Srbije, ističući da je poricanje genocida ili njegovo odobravanje čin koji po sebi predstavlja zločin koji zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje, imajući u vidu najviše državne interese Republike Srbije:

  Izgradnju i razvoj demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava u kojem se dosledno poštuju ljudska prava; očuvanje i jačanje stabilnosti i saradnje u regionu i uključivanje Republike Srbije u evropske integracije u kojima mora biti mesta za sve države nastale na teritoriji bivše Jugoslavije, uvažavajući napore međunarodnih institucija, vladinih i nevladinih organizacija u pogledu saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i prevladavanja teškog nasleđa prošlosti na teritoriji bivše Jugoslavije, insistirajući na načelima i ciljevima Povelje Ujedinjenih nacija i poštovanju ljudskih prava i očuvanja regionalnog i univerzalnog mira i stabilnosti, Narodna skupština Republike Srbije donosi:

  DEKLARACIJU O OBAVEZAMA DRŽAVNIH ORGANA REPUBLIKE SRBIJE U ISPUNJAVANJU ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE

  Član 1.

  Republika Srbija priznaje odgovornost svojih državnih organa za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida onako kako je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde.

  Republika Srbija će preduzeti sve neophodne mere, izvršiti bez odlaganja sve naloge iz presude Međunarodnog suda pravde i uhapsiti sve optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

  Član 2.

  Narodna skupština smatra da:

  Prihvatanje odluke Međunarodnog suda pravde i ispunjavanje naloženih mera nije samo obaveza po sudskoj odluci jer nije moguća izgradnja demokratskog, otvorenog i pravednog društva u Srbiji bez suočavanja sa zločinima u prošlosti, uključujući naročito genocid izvršen na području zaštićene enklave Srebrenica; svako veličanje, opravdavanje ili relativizacija genocida i svih drugih povreda međunarodnog prava predstavlja zločin koji ugrožava ustavni poredak, sadašnjost i budućnost Republike Srbije; poštovanje ljudskih prava i prihvatanje odgovornosti podrazumeva i poštovanje žrtava i preduzimanje svih neophodnih mera za zadovoljenje prava na istinu, pravdu, simboličnu reparaciju i garanciju da se zločini iz prošlosti neće ponoviti; zaboravljanje zločina i rehabilitacija ideja koje opravdavaju zločin i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji su u Republici Srbiji nedopustivi i kažnjivi; potreba suočavanja s prošlošću zahteva sistem institucija, mehanizama i procesa kоје će nadležni organi Republike Srbije bez odlaganja formirati i u potpunosti podržavati.

  Član 3.

  Narodna skupština upućuje iskreno izvinjenje i najdublje saučešće svim žrtvama i porodicama žrtava počinjenog genocida u Srebrenici i svim građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve zločina počinjenih u naše ime.

  Član 4.

  Narodna skupština i svi državni organi Republike Srbije vodiće unutrašnju i spoljnu politiku na temeljima poštovanja međunarodnog prava, odluka međunarodnih institucija, dobrosusedske saradnje i poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

  Član 5.

  Republika Srbija se obavezuje:

  Da, u skladu sa svojim ustavnim poretkom, krivičnim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim ugovorima efikasno goni i kazni svako pozivanje na izvršenje genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i članova 370 i 375 Krivičnog zakonika Republike Srbije; da, u skladu sa svojim ustavnim poretkom, krivičnim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, efikasno goni i kazni svako izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i propagandu rata; da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svaki pokušaj relativizacije zločina počinjenih u naše ime tokom rata u Bosni i Hercegovini, a naročito na području zaštićene enklave Srebrenica; da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svako poricanje genocida u Srebrenici; da odmah počne primenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava i u zakonitom postupku izrekne meru zabrane obavljanja javnih funkcija licima za koja se dokaže da su odgovorna za masovna kršenja ljudskih prava tokom rata na teritoriji bivše Jugoslavije; da svim sredstvima državne politike ojača pravosudni sistem i stvori uslove za efikasno i nepristrasno gonjenje svih učesnika u krivičnim delima koja u sebi imaju elemente genocida, kršenja humanitarnog prava, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ratne propagande ili pozivanja na agresivni rat; da podstiče politički i javni dijalog u kojem neće biti moguće opravdavanje zločina, održavanje ili uspostavljanje društvenih uslova za slično ponašanje u budućnosti; da u svom obrazovnom sistemu insistira na jasnoj osudi zločina koji su počinjeni u prošlosti i da čitav sistem obrazovanja zasnuje na potrebi da se mladi u Srbiji vaspitavaju u skladu s opšteprihvaćenim civilizacijskim vrednostima i gnušanjem prema svakom pokušaju opravdavanja zločina, uključujući naročito ratne zločine i zločin genocida.

  Član 6.

  Donošenjem ove Deklaracije Narodna skupština iskazuje nedvosmislenu nameru da raskine kontinuitet s politikom kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koja je dovela do odluke Međunarodnog suda pravde i pokazuje spremnost da svoju buduću državnu politiku gradi na vrednostima koje podrazumevaju postojeći međunarodni poredak i opštepriznate moralne vrednosti.

  http://www.odnaszavisi.org/index.php?&p=&ni=4477&nd=1 2. #2
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  muka mi je vise od te priche, majki srebrenice u feredzama koje kunu pred tv kamerama i nose transparente...
  ok, zao nam je srebrenice, strashna stvar, sve mi je to shit, al' bas mi juce pricha jedna devojka, onako stalozeno i kul, kako su joj muslimani u mostaru, gde se rodila, odveli dedu, isprebijali,shutarali u glavu...starac posle ubrzo i umro. hoce neko da se izvini za to ili samo majke srebrenice imaju pravo i monopol na izvinjenje? jel samo brojka i karakter zlocina bitan?
  shta cemo sad- samo genocid da osudimo? nista ostalo? oni nama za nesto?
  mi njima za nesto drugo? bilo je jos i zilion i nashih i njihovih zlocina i van te srebrenice.

  deklaracija ako treba da se donese, nek se donese iz pragmatcnih razloga, da popravimo poziciju...
  inace, stvarno vishe ta pricha....
  Poslednji put ažurirao/la ~Petar~ : 01.03.2007. u 03:04

 3. #3
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Mislim da bi bilo primjereno nešto u ovom stilu:
  http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/images/serbia_1.jpg
  Poslednji put ažurirao/la gost 66630 : 01.03.2007. u 03:06

 4. #4
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Ne lupaj Petre. Postoji razlika između zločina kojih je bilo na sve strane i onoga što će u udžbenicima ostati zapisano kao genocid. Srbija je presudom suda UNa odgovorna za genocid i ima obavezu prema žrtvama i svojoj deci da zauzme jasan stav prema tom zločinu.

  ili je samo brojka i karakter zlocina bitan?
  Naravno da su brojke i karakter bitni.
  Ako nisu onda je Jasenovac isto što i zločin u Štrpcima.

  Srbija je započela ratove devedesetih i sebe dovela u poziciju da sedi na optuženičkoj klupi i bude odgovorna za zločine i genocid. Zato sada donosimo rezoluciju. Razmišljaj i ne relativizuj zločine pričama o nekom dedi nad kojim je počinjen zločin jer istom logikom i zločini četnika u WW2 mogu da služe za relativizaciju Jasenovca. To su budalaštine.

 5. #5
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Само ти лупетај!Срећом,немаш никакве везе са Србијом,па те нико неће ништа ни питати.

 6. #6
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  ... Srbija je presudom suda UNa odgovorna za genocid...
  Lupi Eraserhead i pođe na liječenje...
  Citat Original postavio Eraserhead
  ... Srbija je započela ratove devedesetih i sebe dovela u poziciju da sedi na optuženičkoj klupi i bude odgovorna za zločine i genocid.
  ...i nastavi da bulazni dok je u daljini išao ka horizontu...[/QUOTE]
  Citat Original postavio Eraserhead
  ... Zato sada donosimo rezoluciju...
  ...sad već van svake kontrole razuma orilo se iza brda!!!

 7. #7
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Hehe, sve dok kontra-argumente sastavljaju oni koji ne mogu dve prosto-proširene rečenice da sklope nema problema.

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  Hehe, sve dok kontra-argumente sastavljaju oni koji ne mogu dve prosto-proširene rečenice da sklope nema problema.
  Ma bitno je da je tvoj racio prosto-sužen!!!

 9. #9
  Iskusan Norma Kampl (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Grad U Vecnom Nastajanju
  Poruke
  5.916
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  Ne lupaj Petre. Postoji razlika između zločina kojih je bilo na sve strane i onoga što će u udžbenicima ostati zapisano kao genocid. Srbija je presudom suda UNa odgovorna za genocid i ima obavezu prema žrtvama i svojoj deci da zauzme jasan stav prema tom zločinu.


  Naravno da su brojke i karakter bitni.
  Ako nisu onda je Jasenovac isto što i zločin u Štrpcima.

  Srbija je započela ratove devedesetih i sebe dovela u poziciju da sedi na optuženičkoj klupi i bude odgovorna za zločine i genocid. Zato sada donosimo rezoluciju. Razmišljaj i ne relativizuj zločine pričama o nekom dedi nad kojim je počinjen zločin jer istom logikom i zločini četnika u WW2 mogu da služe za relativizaciju Jasenovca. To su budalaštine.
  Пре ће бити да су ове ствари које си ти написао будалаштине.

  Где је то "Srbija je presudom suda UNa odgovorna za genocid"?

  А да не говорим о, благо речено - неукусној релативизацији злочина који управо ти чиниш.

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  Hehe...
  Najpametniji dio teksta kojeg je lik uspio da napiše!!!

 11. #11
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  Ne lupaj Petre. Postoji razlika između zločina kojih je bilo na sve strane i onoga što će u udžbenicima ostati zapisano kao genocid. Srbija je presudom suda UNa odgovorna za genocid i ima obavezu prema žrtvama i svojoj deci da zauzme jasan stav prema tom zločinu.


  Naravno da su brojke i karakter bitni.
  Ako nisu onda je Jasenovac isto što i zločin u Štrpcima.

  Srbija je započela ratove devedesetih i sebe dovela u poziciju da sedi na optuženičkoj klupi i bude odgovorna za zločine i genocid. Zato sada donosimo rezoluciju. Razmišljaj i ne relativizuj zločine pričama o nekom dedi nad kojim je počinjen zločin jer istom logikom i zločini četnika u WW2 mogu da služe za relativizaciju Jasenovca. To su budalaštine.
  dobro, srebrenica ce biti u udzbenicima.
  ono sto nece biti u udzbenicima ne znachi da se nije ni dogodilo.

  ako mozda neki stranac ili moj praunuk ne budu znali sta ce deshavalo u bosni i ratovima i budu imali samo crno-belu sliku iz udzbenika, barem meni, jer u ovom vremenu neposredno zivim,i secacu ga se, nije ispran mozak da moram da ponovim istu zvaku kako su samo muslimanke u srebrenici zavijene u crno.

  nemam nista protiv da se donese deklaracija o srebrenici kao najgorem zlocinu. i jeste srbija na ovaj ili onaj nacin odgovona. ali, to sto je u srebrenici pojedinacno stradalo najvise ljudi na takav nacin, ne znaci da neko kome je deda prebijen i umro nema pravo da ocekuje i dobije izvinjenje. a takvih je, verovatno na stotine...o tome pricam. ne sta smo formalno duzni i sta ce pisati u istoriji
  ja sam samo izneo stav da mi je muka od selektivnosti.
  ne znam kako je to relativizacija, jos manje pravdanje zlocina. :?
  ustaski zlocini se pamte i osudjivani su ovde i svuda; cetnicki zlocini prema drugima isto tako se pamte i percipiraju kod hrvata, muslimana
  Poslednji put ažurirao/la ~Petar~ : 01.03.2007. u 03:32

 12. #12
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Muslimanski ekskluzivitet, isključivost i licemjerje...
  ... a kako li će samo zbog tog srebreničkog masakra da pati rodbina podinjskih srba 3600 pobijenih od strane ološa iz sebreničke 28. divizije...
  Ma oko za oko pa nek onda njima popunjavaju udžbenike u formatu kako im je volja!!! Bolje nama tako njih svrstavati u knjigu nego da oni nas šalju u literaturu te vrste!!!
  Moja djeca takve lekcije čitati neće!!!
  Poslednji put ažurirao/la gost 66630 : 01.03.2007. u 03:36

 13. #13
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio ~Petar~
  dobro, srebrenica ce biti u udzbenicima.
  ono sto nece biti u udzbenicima ne znachi da se nije ni dogodilo.

  ako mozda neki stranac ili moj praunuk ne budu znali sta ce deshavalo u bosni i ratovima i budu imali samo crno-belu sliku iz udzbenika, barem meni, jer u ovom vremenu neposredno zivim,i secacu ga se, nije ispran mozak da moram da ponovim istu zvaku kako su samo muslimanke u srebrenici zavijene u crno.

  nemam nista protiv da se donese deklaracija o srebrenici kao najgorem zlocinu. i jeste srbija na ovaj ili onaj nacin odgovona. ali, to sto je u srebrenici pojedinacno stradalo najvise ljudi na takav nacin, ne znaci da neko kome je deda prebijen i umro nema pravo da ocekuje i dobije izvinjenje. a takvih je, verovatno na stotine...o tome pricam. ne sta smo formalno duzni i sta ce pisati u istoriji
  ja sam samo izneo stav da mi je muka od selektivnosti.
  ne znam kako je to relativizacija, jos manje pravdanje zlocina. :?
  ustaski zlocini se pamte i osudjivani su ovde i svuda; cetnicki zlocini prema drugima isto tako se pamte i percipiraju kod hrvata, muslimana
  Potpuno se slažemo.

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  Potpuno se slažemo.
  Ma čoče uopšte ne kontaš da nemaš kome da uputiš takav gest!!! Njih to ne zanima!!! Njih zanima samo što veća šteta svemu što je Srpsko i to je duboko usađen stav još od mnogo prije vremena nego što smo se i rodili!!! Da bi znao koliko je to bezvezan i uzaludan gest, moraš da živiš među njima!!!
  Turci bi najrađe sami sebe izjeli za dupe ako bi znali da je Srbima od toga neka šteta!!!

 15. #15
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Rainbow Six
  Ma čoče uopšte ne kontaš da nemaš kome da uputiš takav gest!!! Njih to ne zanima!!! Njih zanima samo što veća šteta svemu što je Srpsko i to je duboko usađen stav još od mnogo prije vremena nego što smo se i rodili!!! Da bi znao koliko je to bezvezan i uzaludan gest, moraš da živiš među njima!!!
  Turci bi najrađe sami sebe izjeli za dupe ako bi znali da je Srbima od toga neka šteta!!!
  Знаш ли ти уопште коме се обраћаш?

 16. #16
  Primećen član Jaguar b. p. (avatar)
  Učlanjen
  06.07.2005.
  Poruke
  625
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Ne znam odakle izvlačiš zaključak da tih 100.000 Bošnjaka nije zaslužilo da umre Irejsrhede

  Treba da prestaneš da svoje lično mišljenje poistovećuješ sa zakonima koji u datom momentu važe.
  Te da samo zato što je nešto protivzakonito, ti osuđuješ. I samo zato što je zakonito, ti odobravaš.

  Zamisli da se osoba XYZ u vreme spaljivanja onih koji vele da je Zemlja loptasta
  izjasni "Potpuno podržavam takve lomače!"
  a zatim odmah nakon ukidanja takve prakse, promeni priču u "Potpuno osuđujem takav varvarizam!"

  Šta bi ti rekao za njega, da je invertebrat koji ni na čemu ne bazira svoj moral osim na trenutno važećim pravilima

  Dakle: Imaš li ti neko mišljenje Irejsrhede koje se ne može pročitati u krivičnom zakoniku

 17. #17
  Iskusan Norma Kampl (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Grad U Vecnom Nastajanju
  Poruke
  5.916
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Rainbow Six
  Njih to ne zanima!!! Njih zanima samo što veća šteta svemu što je Srpsko i to je duboko usađen stav još od mnogo prije vremena nego što smo se i rodili!!! Da bi znao koliko je to bezvezan i uzaludan gest, moraš da živiš među njima!!!
  Turci bi najrađe sami sebe izjeli za dupe ako bi znali da je Srbima od toga neka šteta!!!
  Ја се никако не бих усудила да овако генерализујем читав народ (верску групу?), да "они нас сви мрзе", и слично.
  Мислим, а заправо смем рећи и да знам - да није тако.

  Али оно што је мени овде битније је да постоје неки људи, групе, у случају ове тзв. "декларације", управо Срби, који су очигледно - добро плаћени за такве ствари.

  Њима је то, напросто - професија, да пљују по сопственом народу, а кријући се иза неке наводне тежње за указивањем на зле ствари с наше стране.

  "Суочавање са прошлошћу" је од свакако битне и потребне ствари, постало само још једна од мантри која се користи заправо - у неке друге сврхе.

 18. #18
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Ma koji zakoni u ratu??? Ko uopšte danas vodi konvencionalne ratove???
  Danas svaka strana u sukobu ne bira sredstva da ostvari svoje ciljeve??? Zakoni ratovvanja i ratne konvencije, izgleda da važe samo za Srbe!!!
  Turci su bili u zaštićenoj i demilitarizovanoj zoni, al su ipak imali 28. diviziju pod naoružanjem!!!
  Njima se nije moglo ući u Srebrenicu, ali si se zato oni mogli ko na ekskurziji šetati izvan zaštićene zone, po srpskim selima u podrinju i tamaniti sve što je srpsko od 3 do 93 godine starosti!!!
  MOGLI SU KAKO HOĆE AL' NE DOKLE HOĆE!!!
  I sad Beograd kojeg nema u toj priči kao aktivne strane treba da se deklariše o zločinu u Srebrenici, a holandske protuve, čiji je bataljon UN Srbaljima i predao turke koji su svoje utočište potražili u njihovoj bazi, trebaju da se prave blesave kao da ih tu nije ni bilo!!! A još uvijek u fabrici akumulatora u Potočarima, na zidovima iste jasno se vide natpisi podruglivih poruka koje su holandski vojnici ispisivali turcima koji su bili zatočeni u tom prostoru!!! Holandija je direktno bila zadužena za sigurnost tih ljudi pa su ih opet uz slikanje, rukovanje i viski popijen sa Mladićem predali tim istim Srbima o čijoj etici ratovnja hoće da sude!!!
  Poslednji put ažurirao/la gost 66630 : 01.03.2007. u 04:20

 19. #19
  Veoma poznat T-Zex (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  rezervni položaj
  Poruke
  13.552
  Reputaciona moć
  225

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Eh, da, nažalost, više niko i ne spominje instituciju "pravednog pomirenja". Ja o tome tupim stalno, al' nema ušiju za slušanje. Dakle, neko pametniji jednom davno reče - nepravedan mir je samo začetak novog rata. To jeste tako i ove usijane glave koje kao papagaji (verglovi) sektaški ponavljaju "mi smo krivi, mi smo krivi" treba da znaju da je nepravda jedna od kolevki svih zala i osveta (uz neznanje i strah od nepoznatog). Samo naše izvinjenje bilo bi kao da nekom pružiš ruku, a on te pljune. Ne hvala!
  p.s. Jutros na radiju uživo se javio čovek koji je preživeo Orićeve koljače u Kravicama, pitali ga šta misli o "deklaraciji"... Strašno... Čovek prosto muca od muke, ali priča šta se dešavalo i bez ružnih reči kaže - ne može se lečiti posledica bez lečenja uzroka.
  sve dok ne oboriš majmune, brate, neće umeti da te shvate...

 20. #20
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Citat Original postavio Eraserhead
  PREDLOG TEKSTA DEKLARACIJE O OBAVEZAMA DRŽAVNIH ORGANA REPUBLIKE SRBIJE U ISPUNJAVANJU ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE


  Polazeći od činjenice da je Republika Srbija punopravna članica Ujedinjenih nacija, koja ima nesumnjive obaveze prema Međunarodnom sudu pravde kao najvišem sudskom organu Ujedinjenih nacija i da je potpisnica Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, naglašavajući da je genocid zločin po međunarodnom pravu i pravnom poretku Republike Srbije koji je u suprotnosti s načelima i ciljevima Ujedinjenih nacija i temeljnim vrednostima ustavnog i društvenog sistema Republike Srbije, ističući da je poricanje genocida ili njegovo odobravanje čin koji po sebi predstavlja zločin koji zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje, imajući u vidu najviše državne interese Republike Srbije:

  Izgradnju i razvoj demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava u kojem se dosledno poštuju ljudska prava; očuvanje i jačanje stabilnosti i saradnje u regionu i uključivanje Republike Srbije u evropske integracije u kojima mora biti mesta za sve države nastale na teritoriji bivše Jugoslavije, uvažavajući napore međunarodnih institucija, vladinih i nevladinih organizacija u pogledu saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i prevladavanja teškog nasleđa prošlosti na teritoriji bivše Jugoslavije, insistirajući na načelima i ciljevima Povelje Ujedinjenih nacija i poštovanju ljudskih prava i očuvanja regionalnog i univerzalnog mira i stabilnosti, Narodna skupština Republike Srbije donosi:

  DEKLARACIJU O OBAVEZAMA DRŽAVNIH ORGANA REPUBLIKE SRBIJE U ISPUNJAVANJU ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE

  Član 1.

  Republika Srbija priznaje odgovornost svojih državnih organa za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida onako kako je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde.

  Republika Srbija će preduzeti sve neophodne mere, izvršiti bez odlaganja sve naloge iz presude Međunarodnog suda pravde i uhapsiti sve optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

  Član 2.

  Narodna skupština smatra da:

  Prihvatanje odluke Međunarodnog suda pravde i ispunjavanje naloženih mera nije samo obaveza po sudskoj odluci jer nije moguća izgradnja demokratskog, otvorenog i pravednog društva u Srbiji bez suočavanja sa zločinima u prošlosti, uključujući naročito genocid izvršen na području zaštićene enklave Srebrenica; svako veličanje, opravdavanje ili relativizacija genocida i svih drugih povreda međunarodnog prava predstavlja zločin koji ugrožava ustavni poredak, sadašnjost i budućnost Republike Srbije; poštovanje ljudskih prava i prihvatanje odgovornosti podrazumeva i poštovanje žrtava i preduzimanje svih neophodnih mera za zadovoljenje prava na istinu, pravdu, simboličnu reparaciju i garanciju da se zločini iz prošlosti neće ponoviti; zaboravljanje zločina i rehabilitacija ideja koje opravdavaju zločin i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji su u Republici Srbiji nedopustivi i kažnjivi; potreba suočavanja s prošlošću zahteva sistem institucija, mehanizama i procesa kоје će nadležni organi Republike Srbije bez odlaganja formirati i u potpunosti podržavati.

  Član 3.

  Narodna skupština upućuje iskreno izvinjenje i najdublje saučešće svim žrtvama i porodicama žrtava počinjenog genocida u Srebrenici i svim građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve zločina počinjenih u naše ime.

  Član 4.

  Narodna skupština i svi državni organi Republike Srbije vodiće unutrašnju i spoljnu politiku na temeljima poštovanja međunarodnog prava, odluka međunarodnih institucija, dobrosusedske saradnje i poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

  Član 5.

  Republika Srbija se obavezuje:

  Da, u skladu sa svojim ustavnim poretkom, krivičnim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim ugovorima efikasno goni i kazni svako pozivanje na izvršenje genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i članova 370 i 375 Krivičnog zakonika Republike Srbije; da, u skladu sa svojim ustavnim poretkom, krivičnim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, efikasno goni i kazni svako izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i propagandu rata; da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svaki pokušaj relativizacije zločina počinjenih u naše ime tokom rata u Bosni i Hercegovini, a naročito na području zaštićene enklave Srebrenica; da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svako poricanje genocida u Srebrenici; da odmah počne primenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava i u zakonitom postupku izrekne meru zabrane obavljanja javnih funkcija licima za koja se dokaže da su odgovorna za masovna kršenja ljudskih prava tokom rata na teritoriji bivše Jugoslavije; da svim sredstvima državne politike ojača pravosudni sistem i stvori uslove za efikasno i nepristrasno gonjenje svih učesnika u krivičnim delima koja u sebi imaju elemente genocida, kršenja humanitarnog prava, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ratne propagande ili pozivanja na agresivni rat; da podstiče politički i javni dijalog u kojem neće biti moguće opravdavanje zločina, održavanje ili uspostavljanje društvenih uslova za slično ponašanje u budućnosti; da u svom obrazovnom sistemu insistira na jasnoj osudi zločina koji su počinjeni u prošlosti i da čitav sistem obrazovanja zasnuje na potrebi da se mladi u Srbiji vaspitavaju u skladu s opšteprihvaćenim civilizacijskim vrednostima i gnušanjem prema svakom pokušaju opravdavanja zločina, uključujući naročito ratne zločine i zločin genocida.

  Član 6.

  Donošenjem ove Deklaracije Narodna skupština iskazuje nedvosmislenu nameru da raskine kontinuitet s politikom kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koja je dovela do odluke Međunarodnog suda pravde i pokazuje spremnost da svoju buduću državnu politiku gradi na vrednostima koje podrazumevaju postojeći međunarodni poredak i opštepriznate moralne vrednosti.

  http://www.odnaszavisi.org/index.php?&p=&ni=4477&nd=1

  http://img208.imageshack.us/img208/563/howliberalamioq6.jpg
  Poslednji put ažurirao/la Iron Lord : 01.03.2007. u 14:02 Razlog: kukaju korisnici sa dialup vezom, kažu ne idemo odavno ni u kafanče ni u ambasadu pustite nam ostatak...

 21. #21
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.452
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  А докле ти мислиш и докле ће теби дозвољавати да стално рекламираш и пропагираш страначки сајт на овом подфоруму. То не ради нико други осим
  тебе.

  Садржину нећу ни да коментаришем јер је више него упадљива чињеница да
  са рационалним размишљањем нешто није у реду са тим јадним људима који
  су окупљени у малу групу зависника, који више него очигледно врше промоцију
  тоталитарних идеја виђених само у диктатурама.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 22. #22
  Zainteresovan član JMBG (avatar)
  Učlanjen
  07.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  КВОТ
  Poruke
  123
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Ма човек се очито надувао са оним малим смрадом. Наркоманска посла, кад за доп треба и маму рођену би продали. Таква г.вна треба затворити на НПС и не пустати, само им оставити дозу више
  Коме бре да се изињавам, ко ће мени да се извине за поломљену кичму

 23. #23
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Član 3.

  Narodna skupština upućuje iskreno izvinjenje i najdublje saučešće svim žrtvama i porodicama žrtava počinjenog genocida u Srebrenici i svim građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve zločina počinjenih u naše ime.

  Član 4.

  Narodna skupština i svi državni organi Republike Srbije vodiće unutrašnju i spoljnu politiku na temeljima poštovanja međunarodnog prava, odluka međunarodnih institucija, dobrosusedske saradnje i poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.  koliko ja primecujem, nekima je ovde problem prihvatiti clan 4, a zasto? e to je...

  ps. koje je najdeficitarnija profesija u SRBIJI

 24. #24
  Iskusan Enfroz2891. (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Lokacija
  Durance of hate
  Poruke
  5.905
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  Problem je shto ovaj komunjarski predlog rezolucije postavlja stvari tako da mi prihvatamo krivicu za ono za shta smo datom presudom upravo oslobodjeni.
  @Erejzeru,mi NISMO NITI ODGOVORNI NITI SAUCHESNICI u vezi Srebrenice,zato nemoj da lupash,tako da rezolucija ako se donese,moze da se odnosi samo na konstataciju da je tamo pochinjen genocid,i da mi osudjujemo tadashnje nashe politichko rukovodstvo AKO nije uchinilo sve shto je moglo,ako je ishta uopshte i moglo da ushini i da pokusha da utiche na one koji su Srebrenicu pochinili da se to sprechi.
  Tebi niko ne brani da im placash ratnu odshtetu i pored presude,...ali iz svog dzepa.

 25. #25
  Iskusan Enfroz2891. (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Lokacija
  Durance of hate
  Poruke
  5.905
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Deklaracija o Srebrenici - LDP

  I ovde LDP komunjare stalno govore o nekom "suochavanju,bla,bla..."
  Ja nemam ni sa chim da se suochavam ili za bilo shta da se osecam odgovornim,jer nikad nisam glasao za socijaliste ili radikale.A ako je tebe sramota shto kako i sam reche jednom glasa za SPS protiv Sheshelja,to je tvoj i samo tvoj problem.
  "Pomirenje" je obostran proces.I nije moguce dok imash likove kao Mesic i Silajdzic sa one strane bare.
  Poslednji put ažurirao/la Enfroz2891. : 01.03.2007. u 12:26

Slične teme

 1. DEKLARACIJA NEZAVISNOSTI
  Autor ILLUMINAT u forumu Istorija
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 19.02.2008., 00:38
 2. Deklaracija o Srebrenici - gest prema KOME???
  Autor gost 66630 u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 01.03.2007., 19:12
 3. Bolonjska deklaracija!!!!
  Autor Kex u forumu Arhiva
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 06.12.2005., 22:25
 4. BOLONJSKA DEKLARACIJA
  Autor peach u forumu Arhiva
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 14.07.2005., 21:05
 5. Deklaracija o detalibanizaciji
  Autor Glas Sauronov u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 13.06.2005., 09:15

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •