Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?

 1. #1
  Zainteresovan član Mit dunavskih rusalki (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Poruke
  406
  Reputaciona moć
  45

  Thumbs down Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?

  UGROŽEN RAD PRAVNOG FAKULTETA
  Izvor:B92, Beta

  Smederevo, Niš, Smederevo -- Postojanje i dalje funkcionisanje kragujevačkog Pravnog fakulteta ugroženo je zbog hapšenja velikog broja profesora.

  Prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu Zoran Ponjavić izjavio je da je funkcionisanje fakulteta dovedeno u pitanje pošto je jedna trećina nastavnog osoblja "van stroja" nakon hapšenja osumnjičenih za primanje mita za polaganje ispita. Zaposleni na Pravnom fakultetu pozvali su nadležne da ne dozvole da fakultet propadne.

  Zoran Ponjavić kaže da je neophodno da se na fakultetu napravi nova organizacija kako bi se nastavo redovno održavala. On je dodao da će se koristiti "unutrašnje rezerve" i predavači sa drugih pravnih fakulteta u Srbiji, koji su ponudili pomoć.

  Svima je u koristi da fakultet prevaziđe tešku sitaciju u ime onih profesora koji pošteno rade i najvećeg broja studenata koji legalno
  polažu ispite", naglasio je Ponjavić.

  Zaposleni na Pravnom fakultetu u Kragujevcu pozvali su nadležne institucije u Republici Srbiji, Kragujevcu i kolege sa pravnih fakulteta u zemlji da "pomognu u ovako delikatnim okolnostima" kako bi se sačuvao fakultet.

  Zaposleni na kragujevačkom Pravnom fakultetu saopštili su da borba protiv nezakonitosti "u konkretnom slučaju ne znači gašenje Pravnog fakulteta koji ima tradiciju dugu više od 30 godina i koji je jedini državni fakultet te vrste u Ssumadiji".

  Rektor Univerziteta u Kragujevcu Miloš Đuran izjavio je da će svi profesori tog univerziteta koji su zadržani u pritvoru pod sumnjom da su primili mito biti suspendovani.

  Rektor je za ponedeljak najavio sednicu Saveta Pravnog fakulteta na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo fakulteta i dodao da će se tokom naredne nedelje sačiniti plan kako da se "pokrije nastava iz predmeta profesora koji se nalaze u pritvoru".
  U izjavi novinarima, Đuran je naveo da svi profesori koji su radili mimo zakona treba da "odgovaraju za svoje postupke" i naglasio da je veoma važno da Pravni fakultet nastavi da radi.

  Ocenjujući opštu atmosferu na Univerzitetu u Kragujevcu, Đuran je rekao da hapšenje profesora Pravnog fakulteta "predstavlja udarac za visoko obrazovanje u Srbiji i zemlji u celini".

  Još troje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu uhapšeno je juče zbog sumnje da su primali mito, saopštio je MUP Srbije. Uhapšen je redovni profesor Nenad Đurđević i vanredne profesorke Milena Petrović i Jasmina Nektarijević.

  Ministar prosvete najavljuje moguće istrage i na drugim univerzitetima, dok je njegovo ministarstvo u kontaktu sa Grčkom oko priznavanja diploma iz Srbije. O tome čitajte u posebnoj vesti.

  Ilić: Tek sledi provera poreske policije

  Državni sekretar u Ministarstvu za finansije Srbije Vladimir Ilić očekuje da će tužilaštvo zatražiti od poreske policije da proveri prihode i imovinu uhapšenih profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

  "Detaljna unakrsna poreska provera uhapšenih u Kragujevcu tek treba da usledi, jer je takva provera imovinskog stanja građana u Srbiji i njihovih primanja počela pre nekoliko meseci u slučajevima koji su bili sumnjivi", rekao je Ilić agenciji Beta.

  On je dodao da nema podatke da je bilo ko od uhapšenih prosvetnih radnika bio u postupku unakrsne provere ili da je utajio porez.

  Pritvor zbog sumnje u mito

  Istražni sudija Okružnog suda u Smederevu je posle saslušanja odredio pritvor svim profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji su osumnjičeni za primanje mita.

  Postoji mogućnost da istraga bude otvorena i u Republici Srpskoj, pošto je u pretresu stanova kragujevačkih profesora nađeno stotinak prijava sa Univerziteta u Banjaluci.

  MUP najavljuje nastavak akcije hapšenja fakultetskih profesora koji su prodavali diplome i ispite, a istraga će, kako je najavljeno, obuhvatiti i one koji su kupovali diplome.

  Svim osumnjičenima za primanje mita na kragujevačkom pravnom fakultetu istražni sudija Okružnog suda u Smederevu odredio je pritvor od 30 dana. Rok za podnošenje zahteva za pokretanje istrage je 48 sati, pa se očekuje brza reakcija Okružnog tužilaštva.

  Predrag Lukić, istražni sudija Okružnog suda u Smederevu, kaže da uglavnom svi osumnjičeni negiraju dela koja im se stavljaju na teret, a neki se brane ćutanjem.

  "Svim osumnjičenima je određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na to da bi oni mogli uticati na predložene svedoke koji se pominju u krivičnoj prijavi, ali i na prikrivače i saučesnike, ali i zbog načina i težine dela i zaprećene kazne", kaže Lukić.

  Pošto su u stanovima uhapšenih nađene i prijave sa Univerziteta u Banjaluci, veruje se da su u aferu upleteni i neki profesori iz Republike Srpske. Kako se saznaje, MUP Srbije će od MUP-a RS tražiti da ispita veze kragujevačkih profesora s profesorima iz Banjaluke.

  Akciju otkrivanja korupcije na fakultetu u Kragujevcu sprovela je smederevska policija, čiji je tajni agent prikupljao dokazni materijal, pa je za predmet zaduženo Javno tužilaštvo Okružnog suda u Smederevu.

  MUP najavljuje da će nastaviti da hapsi korumpirane profesore, ali će istraga, kako je najavljeno, obuhvatiti i one koji su kupovali diplome. Među njima će se, kako se saznaje, naći i nekolicina srpskih i crnogorskih policajaca i sudija.

  Univerzitet u Nišu osudio korupciju

  Kolegijum Univerziteta u Nišu osudio je sve pojave korupcije na fakultetima i pružio punu podršku nadležnim organima u borbi protiv nje, saopštio je taj univerzitet.

  Rektor Univerziteta u Nišu Radoslav Bubanj, u posebnom dopisu nastavnicima, saradnicima i svim zaposlenima, istakao je da će svi akteri korupcije biti udaljeni sa fakulteta.

  "Svi za koje se utvrdi da učestvuju u korpuciji moraju očekivati da fakulteti i Univerzitet preduzmu mere i aktere odstrane sa fakulteta, pored sankcija koje ih očekuju po krivično pravnim propisima", navodi se u dopisu rektora Univerziteta u Nišu.

  On je zatrazio od svih dekana da studentska saznanja o korpuciji obavezno prijave nadležnim organima i pozvao studentske organizacije da saznanja o korupciji prijavljuju MUP-u, rektoru i dekanu.

  Petoro radnika falsifikovalo diplome

  Direktor kragujevačkog "Vodovoda" Obren Ćetković izjavio je danas da je u ovom preduzeću kontrolom dokumenata zaposlenih koja je u toku, do sada utvrdjeno da petoro radnika poseduje falsifikovane diplome srednjih i viših škola.

  Ćetković je Beti rekao da su te diplome falsifikati škola u Beogradu, Novom Sadu, Zemunu, Batočini i Kragujevcu.

  Prema njegovim rečima kontrolom je utvrdjeno da diplome tih radnika "predstavljaju čist falsifikat" i da su troje zaposlenih sa lažnim diplomama "na lični zahtev napustili preduzeće".

  Do sada je uradjena provera za 19 radnika, u toku su provere diploma za još sedmoro zaposlenih, a svi oni navodno su se školovali uz rad, precizirao je Ćetković.

  ISTRAGA I NA DUGIM UNIVERZITETIMA?
  Izvor:B92, Beta

  Beograd -- Ministar prosvete kaže da će možda biti sprovedena istraga o eventualnom mitu na još nekim univerzitetima u Srbiji.

  Slobodan Vuksanović izjavio je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da će odluka o sprovođenju istrage na zahtev nekih studentskih organizacija biti doneta u saradnji sa MUP-om i pravosudnim organima i u skladu sa zakonom. Istovremeno, njegovo ministarstvo u kontaktu je sa Grčkom oko priznavanja diploma iz Srbije.

  Povodom novih hapšenja na kragujevačkom pravnom fakultetu, Vuksanović je kazao da ministarstvo ne može da preduzima ništa osim onoga što mu MUP i nadležni državni organi nalože.

  Na pitanje novinara da li će možda na tom fakultetu biti uvedene privremene mere jer postoji mogućnost poremećaja normalnog toka predavanja, Vuksanović je kazao da o tome treba da odluči rektorat kragujevačkog univerziteta.

  "Fakuleti imaju svoju autonomiju, rektorat treba da da svoje mišljenje i mi bez toga ne želimo da odlučujemo i iznosimo stavove o tome", kazao je ministar prosvete.

  Ministarstvo poslalo Grcima objašnjenje

  Ministarstvo prosvete i sporta je posredstvom srpske ambasade u Atini, a na zahtev grčkog Ministarstva obrazovanja, dostavilo potvrdu da se istraga o korupciji profesora sprovodi samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

  To je učinjeno kako bi, prema rečima grčkih zvaničnika, Ministarstvo obrazovanja Grčke u ponedeljak donelo odluku o nastavku uobičajene procedure priznavanja diploma grčkih studenata koji su studirali na svim drugim fakultetima u Srbiji.

  Na ovaj način, nostrifikacija diploma biće normalizovana, a grčko ministarstvo obrazovanja proveravaće samo diplome svojih studenata koji studiraju na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

  SUS: Internet kampanju o korupciji

  Studentska unija Srbije, koja je pre dve godine radila na istraživanju korupcije na univerzitetima u Srbiji, počeće početkom marta novu kampanju, tokom koje će studenti moći da ukažu primere korupcije na svojim fakultetima.

  Cilj kampanje koja će se sprovoditi putem anonimne ankete na internetu biće da se ustanovi dokle seže korupcija na univerzitetima u Srbiji.

  Kako je rečeno agenciji Beta u toj organizaciji, očekuje se da će izveštaj o anketi biti završen do kraja marta, a prikupljeni podaci biće predati Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

  Studentskoj organizaciji se nakon hapšenja u Kragujevcu, javilo desetak studenata sa Beogradskog univerziteta koji znaju za slične slučajeve.

  Agenciji Beta je rečeno da Studentska unija Srbije nije dobila povratnu informaciju od državnih institucija povodom rezultata istraživanja o korupciji na fakultetima u Srbiji koje je sprovedeno pre dve godine.

  Rezultati tog istraživanja pokazali su da je 98 odsto studenata čulo za neki od oblika korupcije na njihovom fakultetu. 2. #2
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?

  Ne vidim razloga za ponavljanjem teme?
  Ukratko: kupljena diploma ne znači i kupljeno znanje.
  Diploma je tu - znanja nema.

  Neznalica može da preko veze dobije neki posao ali mu neće odgovarati kapitalističko uredjenje jer ga niko neće držati na poslu ako se ne snalazi na istom usled sopstvenog neznanja.
  Biće veoma ogorčen na kapitalizam.

  Problem postoji i dalje jer veoma visok (!) procenat studenata još uvek želi da potplati "ako može". Kupovina odredjene knjige radi uslova za pokazivanjem znanja na ispitu (obnova Ugovora sa izdavačem udžbenika) je gotovo smešna iako je reč o klasičnoj demonstarciji monopolističkog ponašanja.

  Dakle - dobijamo nove generacije sklone snishodljivom ophodjenju prema autoritetu i gotovo vandalskom prema podredjenima. Posledice se neće lako sanirati generacijama jer takve osobe kasnije vaspitavaju svoju decu da plivaju tim vodoma.

 3. #3
  Iskusan Torrente-BG (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2006.
  Lokacija
  Belgrado
  Poruke
  5.234
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?

  Ma sta nas briga i ovako idemo ka propasti i necemo jos dugo.

 4. #4
  Zainteresovan član Mit dunavskih rusalki (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Poruke
  406
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?

  [QUOTE=Iron Lord]Ne vidim razloga za ponavljanjem teme?
  Ukratko: kupljena diploma ne znači i kupljeno znanje.
  Diploma je tu - znanja nema.

  Lorde, Gvozdene, mislim da si propustio deo teksta iz saopštenja policije a koji glasi:

  MUP najavljuje da će nastaviti da hapsi korumpirane profesore, ali će istraga, kako je najavljeno, obuhvatiti i one koji su kupovali diplome. Među njima će se, kako se saznaje, naći i nekolicina srpskih i crnogorskih policajaca i sudija.

  Da li ti ovo nešto znači!?

  Uticaj gama zraka na sablasne nevene, hehehehe! :wink:
  Ceo sistem ili ti država, kako bi rekao, nešto je šekspirovski trula, ne čini li ti se?

 5. #5
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Raspad visokoškolskog sistema u Srbiji?

  da li postoji mogucnost da optuzeni nisu znali da je to sto cine protivzakonito

Slične teme

 1. Raspad bankarskog sistema u Srbiji
  Autor RoccoS u forumu Politika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 24.02.2009., 09:58
 2. Odgovora: 77
  Poslednja poruka: 20.12.2008., 19:57
 3. Srbiji preti politički raspad
  Autor Fagypont u forumu Politika
  Odgovora: 73
  Poslednja poruka: 22.09.2006., 00:33
 4. Raspad Sistema
  Autor Zli Inkvizitor u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 202
  Poslednja poruka: 01.03.2006., 15:25

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •