KAO pravni zastupnik porodice Đinđić, advokat Srđa Popović predao je veću Specijalnog suda predlog za izvođenje 40 novih dokaza, čija će sadržina biti poznata u petak, kad ih usmeno obrazloži pred deliocima pravde.
To se saznalo u četvrtak, kad je predsedavajući sudećeg veća Nata Mesarović pozvala Popovića da usmeno obrazloži svoj pisani predlog koji je, po njenim rečima, toliko obiman da sud nije stigao da ga fotokopira i dostavi ostalim učesnicima u postupku.
Kad je Popović izjavio da mu je za najkonciznije obrazlaganje potrebno 80 minuta (dva minuta po predlogu), sudija Mesarović je ovo ostavila za petak.
Tokom dana "obrađeno" je nekoliko dokaza koji su već bili izvedeni na prvom suđenju. Reprodukovani su TV-snimci posle atentata na Zorana Đinđića od 12. marta 2003. ispred ulaza broj pet u Vladu Srbije.
Pročitan je obdukcioni zapisnik, po kome je smrt premijera nastupila usled razorenja srca, pluća, želuca i slezine. Advokat Aleksandar Đorđević zatražio je da se izvrši rekonstrukcija atentata jer povrede opisane u tom zapisniku i iskaz svedoka Saše Simića "pokazuju da je nemoguća konstrukcija tužioca" da je premijer ubijen iz Gepratove ulice.
Pročitan je nalaz veštaka Dušana Dunjića i Milana Kunjadića, po kome je Đinđić "bio okrenut prednjom i desnom stranom prema ustima cevi iz koje je ispaljen projektil", da su sve tri rane nastale od jednog metka, i da je "leđima bio okrenut ka vratima, okrenut desnim bokom i delom prednjom stranom trupa ka Gepratovoj ulici".
- Ovo je naručeno veštačenje da bi se napakovala ovakva optužnica - kaže Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića.
- Veštačenje je bazirano samo na telesnim parametrima, veštaci nisu bila ispred zgrade Vlade, ni sa jednim očevicem nisu razgovarali - prigovor je prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije. - S druge strane, imamo Danila Koprivicu, Zorana Trajkovića i Sašu Simića, očevice, koji kažu da je premijer licem okrenut ka ulazu, a da je desno krilo ulaznih vrata bilo otvoreno. U teoriju zavere neću da ulazim, ali
danas smo bliže teoriji da je premijer pogođen iz nekog sasvim drugog pravca, ne iz Gepratove!
- Ako svedok protivreči materijalnim dokazima, tim gore po svedoka! - oglasio se Srđa Popović.
Pošto je pročitan dopis MUP da u Bajinoj Bašti nisu pronašli Željka Pavlovića, Vukasović je objasnio sudu da ovog svedoka traže "zato što je UBPOK falsifikovao potvrdu" da je od Pavlovića oduzet laserski merač daljine marke "bušnel", a u sudskim spisima postoji fotografija tog istog merača ispod koje piše da je oduzet od optuženog Jovanovića.
- Pavlović je bio šef snajperskog tima JSO - veli optuženi Jovanović. - Molim Veće da saznamo ko je snimio slike ispod kojih piše da je to oduzeto od mene, a nije.SVE U JEDNOM DANU

POŠTO je pročitan izveštaj Miroslava Micića, sadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu, o tome kojeg datuma je ko razgovarao sa pritvorenikom Zvezdanom Jovanovićem, a kad ga je i ko izvodio iz pritvora, advokat Vukasović je izjavio da je taj izveštaj nepotpun.
- Nisam samo dva puta izvođen noću na razgovor u UBPOK, kako piše u izveštaju - oglasio se Zvezdan Jovanović. -Neistina i falsifikat je da su me 15. marta 2003. vodili na Frušku goru, a 23. marta u Bubanj potok i "Arenu", sve je to bilo u jednom danu.