Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 27

Tema: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

 1. #1
  Primećen član Sorab1 (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2007.
  Poruke
  587
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Ni Martić ni Milošević nisu odbacili plan Z-4

  Borislav MIKELIĆ, 18. januar 2003

  Gospodin Leonid Kerestedžijanc, ambasador Rusije u Zagrebu od 1992. do 1995. izneo je ne mali broj teških političkih kvalifikacija. Među najtežima su bile: “Sa njima se nije moglo razgovarati” i “NJih nije interesovala autonomija u Hrvatskoj”.
  Na čelu vlade RSK bio sam od 20. aprila 1994. pa sve do kraja maja 1995. godine. U tom periodu sam vodio i pregovarački tim RSK o ekonomskim odnosima sa Zagrebom, a 2. decembra 1994. godine i potpisao Ekonomski sporazum sa Hrvatskom, što je omogućilo da 21. decembra 1994. godine bude pušten u promet auto-put kroz zapadnu Slavoniju. Dvadesetak dana kasnije i jugoslovenski naftovod.
  Ne nađe gospodin Kerestedžijanc u “Novostima” za shodno da pomene bar da je brutalna hrvatska agresija na Krajinu 1995. godine - u prisustvu međunarodnih mirovnih snaga - sa vekovnih ognjišta oterala preko 250.000 Srba, da je potpuno unišeno oko 380 srpskih sela, 40.000 naših kuća, a da je pred kućnim pragom likvidirano oko 2.000 nedužnih Srba.
  Stičem utisak da gospodin Kerestedžijanc i danas misli kako je trebalo da Srbi iz Krajine plate tako visoku cenu, samo zato što je Martić, u prisustvu ostalog rukovodstva, odbio da 30. januara 1995. godine primi plan Z-4, zbog čega su se iz Knina (tog dana) neobavljena posla četvorica ambasadora velikih država vratila u Zagreb. Sve je utoliko gore što Kerestedžijanc izbegava i da kaže da su oni, u dogovoru sa hrvatskim rukovodstvom, tempirali predaju Z-4 rukovodstvu Krajine u Kninu za nepovoljno vreme - desetak dana kasnije posle Tuđmanovog otkazivanja UNPROFOR-u.
  A Kerestedžijanc ne govori ni istinu kada tvrdi da Krajina nije htela pregovore i sporazum sa Hrvatskom. Kao predsednik vlade RSK i šef pregovaračkog tima, u štabu UNPROFOR u Zagrebu boravio sam 13 puta, razgovori su ponekad trajali i preko 10 časova, pa i ovo pokazuje da li smo hteli ili nismo hteli da pregovaramo.

  ZAŠTO PREĆUTKUJE?
  OBJAŠNJAVAJUĆI šta je sve Z-4 nudio Srbima u Krajini, gospodin Kerestedžijanc namerno propušta da kaže da je taj plan komadao RSK, da je samo delom predviđao autonomiju. Za teritorijalno pocepanu Krajinu na dva dela - sa 11 opština na zapadu koje su sve bile nerazvijene. Radilo se o opštinama Like i severne Dalmacije, Banije i Korduna: Kninu, Benkovcu, Obrovcu, Lapcu, Gračacu, Korenici, Vojniću, Vrgin-Mostu, Glini, Kostajnici i Dvoru na Uni. Autonomija, kao što se vidi, nije obuhvatala Petrinju, Slunj i Drniš, niti novoosnovane opštine na tim područjima posle 1991. godine. U opštinama predviđenim za autonomiju, po popisu stanovništva od 1991. godine, živelo je 155.000 Srba, oko 50.000 Hrvata i 5.600 Jugoslovena (područje zapadne Slavonije plan je predviđao za trenutnu reintegraciju u Hrvatsku, dok je za sremskobaranjsku oblast bio planiran protektorat od tri do pet godina).
  Dakle, predlog Z-4, sa kojim su u Knin stigla četvorica ambasadora iz Zagreba, ni približno nije rešavao srpsko pitanje u Hrvatskoj, a Krajiške Srbe je potpuno cepao. Ako se ima u vidu da su Srbi u Hrvatskoj do kraja 1990. godine bili konstitutivan narod sa istim pravima kao Hrvati, a da ih je po popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 581.000, plus još oko 240.000 Jugoslovena (uglavnom Srba) - stvari postaju potpuno jasne. U urbanim sredinama i drugim delovima Hrvatske živelo je daleko više Srba nego tamo gde je bila predviđena autonomija. Ovo bi, naravno, značilo da bi veći deo Srba u Hrvatskoj imao manjinska prava.
  Pre nego što posvedočim šta se uistinu događalo u Kninu - u vreme kada su u njemu boravila četvorica ambasadora - podsećam da je polovinom januara 1995. godine predsednik RSK, Milan Martić, obavestio javnost, a time i Srbe iz Krajine, da će on voditi političke pregovore sa Hrvatskom.
  Na dan sastanka (30. januara 1995) sa četvoricom ambasadora, u 17.00 časova bio sam, na intervenciju Milana Babića, kao predsednik Vlade RS - sat pre sastanka - pozvan na pripremni dogovor u Martićev kabinet. Osim mene, prisustvovali su Rajko Ležajić, predsednik Skupštine RSK, general Milan Čeleketić, komandant Glavnog štaba SVK, te Martićevi savetnici Lazar Macura i Ilija Prijić. Uoči sastanka, o Z-4 delimično me informisao Babić - posle razgovora sa Galbrajtom, ali sa samim dokumentom i njegovim ukupnim sadržajem uopšte nisam bio upoznat. Informaciju o tako važnom dokumentu nisam dobio ni od Ovena i Stoltenberga, iako sam sa njima imao stalne kontakte oko Ekonomskog sporazuma sa Hrvatskom. Martić je okupljenima saopštio da je svojim kanalima došao do Z-4, ali je zamolio da ga ne pitamo - kako, jer nam to ne može kazati. Govoreći o sadržaju plana, istakao je da je Z-4 čista i potpuna politička reintegracija RSK u Hrvatsku i da on nema mandat da takav dokumenat prihvati, budući da se zna kako se srpski narod u Krajini 1991. godine izjasnio na referendumu. Uz tu konstataciju, Martić je posebno podvukao da Z-4 ne tretira jednako sve delove RSK. Obavestio nas je da je o svom stavu i planu razgovarao sa Slobodanom Miloševićem i da se on s njim složio.

  Plan razbijanja RSK
  MORAM odmah da napomenem da se sa ovakvim pristupom nisam složio ni kao predsednik Vlade RSK, ni kao šef pregovaračkog tima za ekonomske odnose sa Hrvatskom. Moje mišljenje su delili Babić i Ležajić, ali ne i Martićevi savetnici. Smatrao sam da po svaku cenu treba izbeći sukob sa četvoricom ambasadora, pošto smo već bili suočeni sa situacijom izazvanom Tuđmanovim otkazivanjem postojećeg mandata UNPROFORU. Babić i ja pokušali smo da sugerišemo Martiću i njegovim savetnicima da nije mudro prihvatiti sastanak sa ambasadorima u Kninu, a onda odbiti dokument. Uveravali smo da bi bilo bolje dokument primiti, a nakon što Savet bezbednosti UN donese rezoluciju o novom mandatu UNPROFOR-a - započeti razgovore o planu. Martić je, međutim, tvrdio da ćemo odbijanjem da primimo Z-4 preko ambasadora izvršiti pritisak da Savet bezbednosti izglasa za nas povoljniji mandat UNPROFOR-a.
  Sastanak sa četvoricom ambasadora iz Zagreba, otvorio je Martić i dao kraće uvodne napomene, predloživši da se prvo razgovara o mandatu UNPROFOR. Tom prilikom je upozorio na posledice ako se pripadnici mirovnih snaga povuku iz Krajine. Kerestedžijanc je na to rekao da je teško razgovarati o mandatu UNPROFOR-a kad se uopšte ne zna kakav će on biti, a to je, prevedeno na obični jezik, značilo da taj krupni problem za RSK nije za njega primaran. Za razliku od njega, ambasador SR Nemačke, Arens, rekao je da nijedna vlada zemalja Evropske unije, nije pozdravila otkazivanje mandata UNPROFORA, jer nema niko interesa, kako je rekao, da se rat u Hrvatskoj obnovi.
  Sa svoje strane, predočio sam gospodi ambasadorima: da će Tuđmanova “atomska bomba” zaustaviti svaki dalji pozitivni proces.
  Posle razmene mišljenja o otkazivanju mandata UNPROFOR-u Martić je dao reč gospodinu Kerestedžijancu. On je, pored ostalog, dao šire objašnjenje sadržaja Z-4, iz čega se zaista moglo videti da je i on unapred pocepao područje RSK.

  Martićeva taktika
  Preneo nam je takođe: da su njih četvorica u prepodnevnim satima rukovodstvu Hrvatske, na čelu sa Tuđmanom, predali plan, nakon što je Galbrajt objasnio njegov sadržaj. Kerestedžijanc nam je istovremeno saopštio da je rukovodstvo Hrvatske veoma negativno odreagovalo na ponuđena rešenja u Z-4, ali da je plan i pored toga primilo. Zato, rekao je ruski ambasador, rukovodstvo RSK treba obavezno da primi Plan Z-4, jer se moraju ubrzati aktivnosti oko političkih pregovora sa Hrvatskom.
  Posle ovoga, reč je uzeo Martić i rekao da nema više razloga da se vodi bilo kakva rasprava o Z-4, jer bi to značilo da smo već započeli političke pregovore sa Hrvatskom, budući je njeno rukovodstvo već primilo plan. Stoga sam odlučio, bio je jasan Martić, da ga mi ne primimo danas. Dodao je: da ćemo biti spremni ne samo da primimo Plan Z-4, već i da o njegovom sadržaju otvoreno razgovaramo, prvo sa ambasadorima, a onda i sa rukovodstvom Hrvatske, ali tek onda kada Savet bezbednosti UN donese Rezoluciju o novom mandatu UNPROFOR-a.
  ...... 2. #2
  Primećen član Sorab1 (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2007.
  Poruke
  587
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Na ovakav stav Martića odmah je reagovao američki ambasador Galbrajt, tražeći da im se omogući tajm-aut kako bi njih četvorica zauzeli stav koji bi nam saopštili posle pauze.
  Videvši da se situacija veoma zaoštrila, u toj pauzi sam pokušao zajedno sa Babićem i Ležajićem, da još jednom sugerišem Martiću da prihvatimo, odnosno primimo Z-4 i da, nakon što Savet bezbednosti UN donese Rezoluciju o novom mandatu UNPROFOR-a, započnemo pregovore. Ali, on takav predlog nije prihvatio.
  Po isteku tajm-auta, obratio nam se Galbrajt i to u veoma oštrom tonu i sa porukama iz kojih se moglo videti da će Srbi iz Krajine zbog neprimanja Z-4 imati ozbiljne posledice. Galbrajt je tom prilikom rekao i ovo: “Ambasadori koji su radili na izradi Plana Z-4 danas su prevalili bespotreban put iz Zagreba u Knin, a najsrećniji će zbog odbijanja Z-4 svakako biti Franjo Tuđman”. Pri tom nije krio da im je Tuđman prilikom predaje Z-4, naglasio da se ne može razgovarati sa krajiškim Srbima. Galbrajt je još rekao da neprihvatanje Z-4 istoremeno zatvara vrata Međunarodnoj zajednici, a to će, primetio je, za vas Srbe u Krajini biti “teška stvar”. Na kraju je bio rezolutan: “Amerika neće pomoći onima koji joj zatvaraju vrata”.
  Martićevo odbijanje u javnosti je bilo predstavljeno kao odluka rukovodstva RSK, što apsolutno nije bilo tačno. Kao ni tvrdnje da je on odbio Z-4 i hteo time da izazove sukobe sa međunarodnom zajednicom ili da svesno nanese štetu Srbima u Krajini.

  Susret sa Miloševićem
  GALBRAJTOVE reči jasno govore da je sve bilo dobro isplanirano i projektovano. Takozvanoj međunarodnoj zajednici bila je potrebna onakva odluka Martića pa da se hrvatskom rukovodstvu da zeleno svetlo da vojnim putem razreši problem sa krajiškim Srbima, odnosno da ih protera sa vekovnih ognjišta. Bez ikakvih posledica po sebe.
  Pošto se Martić pozvao na Slobodana Miloševića kada je saopštavao da je odlučio da ne primi Z-4, kao predsednik vlade RSK čije je programsko opredeljenje bilo da se ide na normalizaciju odnosa sa Hrvatskom, zatražio sam susret sa Miloševićem. Da bih iz prve ruke saznao njegovu poziciju. Prilikom viđenja, obavestio sam ga o toku sastanka sa četvoricom ambasadora, Martićevom pozivanju na njega a i tvrdnji da se on složio sa odbijanjem Z-4. Rekao sam mu da sam za vreme sastanka kod Martića pokušavao da iz Knina uspostavim telefonsku vezu sa njim kako bih proverio informaciju Martića, ali da u tome nisam uspeo. Na sve ovo Milošević mi je rekao: “Osam dana pre nego što će doći do vašeg sastanka sa ambasadorima iz Zagreba u Kninu, pozvao me je Ke Eide, ambasador Norveške pri organizaciji Ujedinjenih nacija, koji je inače posrednik u aktivnostima Ovena i Stoltenberga za bivšu Jugoslaviju. Pitao me: Mogu li da primim na razgovor četvoricu ambasadora iz Zagreba da mi predaju Z-4. Odgovorio sam mu da plan prvo treba da pokažu rukovodstvu RSK u Kninu, a da ću ja tek potom odlučiti kako ću se uključiti u tu problematiku”. Pored ovoga mi je rekao i da Martiću nije dao sugestiju da se odbije Z-4. Nezavisno od svega ovoga, sugerisao sam mu da treba sve da učini da se problem oko odbijanja Z-4 sanira.

  TUĐMANOVO PRIZNANJE
  KOLIKO je sve povodom Z-4 bilo relativno, koliko je u svemu bilo međunarodne glume, najbolje - tvrdi bivši premijer Krajine - pokazuje govor koji je Franjo Tuđman, 24. maja 1992. godine održao na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Rekavši pri tom i ovo: “Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela. Međutim, mi smo procjenili da samo ratom možemo izboriti samostalnost Hrvatske. Zbog toga smo vodili politiku pregovora, a iza tih pregovora formirali smo oružane jedinice. Znači: rat je bilo moguće izbjeći da smo odustali od naših ciljeva, ali mi to nismo htjeli ni po cjenu života”.

  NIKO I NIKADA
  NI na jednom jedinom sastanku kome sam, u svojstvu premijera, prisustvovao, niko od predstavnika Srba iz Krajine nikada nije izjavio da ne želi da razgovara sa Hrvatima. Isto tako, niko nikada nije rekao da Srbima Krajine ne odgovara autonomija u Hrvatskoj. Uostalom, da je u Kninu Z-4 bio neopozivo odbijen, zašto bi onda američki ambasador Galbrajt potom sa Z-4 dolazio u Beograd. Samo dan uoči hrvatske agresije na zapadne oblasti Krajine. Da bi sa Milanom Babićem razgovarao o njegovom prihvatanju - postavlja pitanje Borislav Mikelić.

  BILO I DOKTORA
  BIVŠI ruski ambasador tvrdi da Krajinu nije interesovala autonomija u Hrvatskoj, i da nismo hteli da pregovaramo sa Zagrebom. Sve to nije istina - tvrdi Borislav Mikelić, - a posebno je uvredljiva njegova ocena da je među Srbima u Zagrebu i drugim gradovima van Krajine bilo mnogo pametnih, i da je šteta što oni nisu pregovarali o Z-4. Ovo je uvredljivo i zato što se indirektno poručuje: da među Srbima u Krajini i nama pregovaračima nije bilo pametnih i dalekovidih. A, samo u Vladi Krajine, čiji sam ja bio predsednik, svi ministri su imali visoko obrazovanje. Među nama je bilo i nekoliko doktora nauka.
  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=49392&datum=2003-01-18

 3. #3
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Od svega ovoga najbolji deo mi je ovaj:
  desetak dana kasnije posle Tuđmanovog otkazivanja UNPROFOR-u.

  zamislite ovo: desetak dana posle Tadićevog otkazivanju KFOR-u
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 4. #4
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Nije nista cudo sta ih je snaslo mislim koja drzava se moze odrzati kada na celu u istocnom delu imas magacionera Hadzica a u zapadnom bivseg pandura Martica .

 5. #5
  Iskusan Torrente-BG (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2006.
  Lokacija
  Belgrado
  Poruke
  5.234
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Magacioner i ajde nekako ali pandur ...

 6. #6
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio Torrente-BG
  Magacioner i ajde nekako ali pandur ...
  Pa jes magacioner je razmestao kutije i dzakove po magacinima pa ima neke organizacione sposobnosti .

 7. #7
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio svetolik trpkovic
  Nije nista cudo sta ih je snaslo mislim koja drzava se moze odrzati kada na celu u istocnom delu imas magacionera Hadzica a u zapadnom bivseg pandura Martica .
  Slaba fora: Recimo da su bili nesposobni za vlast, ali kako će tek onda opstati Srbija ako na vlasti ima sposobne lopove koji pune svoje džepove?
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 8. #8
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio fosilvaso
  Slaba fora: Recimo da su bili nesposobni za vlast, ali kako će tek onda opstati Srbija ako na vlasti ima sposobne lopove koji pune svoje džepove?
  Pa bitnije je da su sposobni nego nesposobni pa makar bili i lopovi posto je lopovlluk opste recimo drug magacioner je nazidao bas blizu mene u NSu hacijendu od 500 kvadrata o kolima i vikendicama sto ce reci da je ona najgora kombinacije em nesposoban ,em lopov ,em magacioner.

 9. #9
  Iskusan alergicna (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Austrobugarska(hahaha)trenutno u HOLANDIJI
  Poruke
  6.804
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  I nishta inteligentniji Martic, legalno izabran iz devetog puta

 10. #10
  Iskusan alergicna (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Austrobugarska(hahaha)trenutno u HOLANDIJI
  Poruke
  6.804
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  A da li se neko seca, jednog radikala (ne znam kako se zove) koji je za skupshtinskom govornicom komentarisao plan TRI- CHETIRI

 11. #11
  Primećen član Deratizator (avatar)
  Učlanjen
  05.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  992
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio alergicna
  A da li se neko seca, jednog radikala (ne znam kako se zove) koji je za skupshtinskom govornicom komentarisao plan TRI- CHETIRI

 12. #12
  Zainteresovan član FELIX WANKEL (avatar)
  Učlanjen
  23.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ima me svuda
  Poruke
  174
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  U naslovu piše da nisu odbili, a u textu da jesu. A ono što je posle bilo je mnogo gore od tog z4

 13. #13
  Domaćin south (avatar)
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  south fla
  Poruke
  4.270
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio alergicna
  A da li se neko seca, jednog radikala (ne znam kako se zove) koji je za skupshtinskom govornicom komentarisao plan TRI- CHETIRI
  glavno da je komentarisao
  a 'bidza i raka' su se verovatno nadovezali i na plan pet-sest

 14. #14
  Iskusan Norma Kampl (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Grad U Vecnom Nastajanju
  Poruke
  5.916
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  А једино је извесно да је од свега на крају испао само веееелики - "зез... "
  Да ли , 4, 5, 6, није ни важно.

 15. #15
  Aktivan član Дундурије (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.667
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Интересантан текст Чеде Антића :

  Plan Zagreb 4 (Z-4) bila je mirovna inicijativa koju je u jesen 1994. pokrenuo američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt. Ovim planom je predviđeno da Srbi u Hrvatskoj dobiju široku teritorijalnu autonomiju. Činile bi je oblasti Gline i Knina koje bi bile povezane koridorom preko Slunja. Srpska oblast zvala bi se "Krajina". Autonomija bi bila zagarantovana u oblasti školstva, kulture, energetske politike, turizma, trgovine, poreza i policije. Međunarodne ugovore Krajina bi mogla da sklapa jedino uz odobrenje Zagreba, ali joj odobrenje ne bi bilo potrebno u slučaju sklapanja ugovora sa drugim srpskim državama ili entitetima. Monetarna politika bila bi pod kontrolom Narodne banke Hrvatske, a Krajina bi imala pravo na korišćenje sopstvene valute. Krajiški novac bi imao paritet sa hrvatskom kunom i bio bi u ravnopravnoj upotrebi. Specijalni ustavni sud bi bio sastavljen od dvoje sudija iz Krajine, dvoje iz Hrvatske i troje članova iz inostranstva koje bi imenovao predsednik Suda pravde EU.

  Krajina bi morala da poštuje zakone Republike Hrvatske. Krajina bi imala pravo na korišćenje svoje zastave i grba. Prema ovoj zamisli, trebalo je da istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem budu vraćeni pod vlast Zagreba. Takođe, više od 40% teritorije zapadnih delova RS Krajine - "ružičaste zone" - ne bi ostalo u granicama srpske autonomije. Predsednik Hrvatske Tuđman je odbio ovaj predlog. Dozvoljavao je uspostavljanje teritorijalne autonomije, bez oznaka državnosti, za kotare Knin i Glina i kulturnu autonomiju za Srbe u ostatku Hrvatske. Ipak, hrvatske vlasti nisu u potpunosti odbacile plan, pa su 30. januara 1995. odgovorile da će on biti razmotren.

  Rukovodstvo RSK je odbilo i da primi ovaj plan, čak i nakon posete trojice ambasadora Kninu 30. januara 1995. godine. Početkom avgusta, neposredno pre operacije "Oluja", krajiški premijer Milan Babić je u razgovoru sa američkim ambasadorom izrazio spremnost da prihvati plan Z-4. Tada je Srbima ponuđena mogućnost samo da se bezuslovno predaju.

  Tokom prethodne dve decenije, nakon "Oluje", agresije i rušenja Krajine, česte su bile primedbe u javnosti zato što nije bio prihvaćen plan Z-4. Zaista, u odnosu na stanje u kom se srpski narod našao posle 1995, autonomija projektovana u Planu Z-4 čini se kao nedostižan ideal. Treba međutim reći da su pred ostvarenjem tog plana stajale nekolike prepreke koje su svaka pojedinačno onemogućavale njegovu primenu.

  Da je Plan Z-4 ponuđen srpskom narodu u Hrvatskoj uoči proglašenja nezavisnosti Hrvatske 1991. a pre krvoprolića koje je i podstakla pristrasna politika SAD i Nemačke, te da je od početka krize Srbima garantovana kulturna autonomija, verovatno ne bi došlo do rata, velika većina Srba ne bi bila prognana iz hrvatskih gradova i radikalizovana, a granice RS Krajine ne bi bile određene uz velike žrtve i gubitke. U istoriji se nikada nije dogodilo da jedna država - koliko god bila mlada, nepriznata i slaba - sama odustane od 50% svoje teritorije i 60% svog stanovništva. Krajina, kakva je projektovana Planom Z-4, prostirala bi se na oko 12,8% teritorije Republike Hrvatske. U njoj bi živelo svega oko 166.000 Srba. U takvoj Krajini bili bi okupljeni najsiromašniji krajevi Hrvatske, budžet iz poreza bio bi i u miru verovatno za najmanje trećinu niži od onog koji je u ratu sama uspevala da sakupi RS Krajina. Reč je o svega 37 miliona maraka iz 1990. (što je manje od sadašnjeg budžeta grada Zenice u FBiH).

  Čak i da je prihvatila autonomiju u okviru Hrvatske, Krajina bi se teško održala sama u političkom i privrednom okruženju. Verovatno bi u uslovima visoke mobilizacije i konsenzualnog odbacivanja od strane hrvatske javnosti novouspostavljena Krajina vremenom bila razvlašćivana na sličan način, samo brže i uspešnije nego Republika Srpska. Sredstvo razvlašćivanja bio bi Specijalni ustavni sud za Krajinu. Učešće birača iz Krajine u predstavničkim ustanovama Republike Hrvatske nikako ne bi garantovalo status Krajine. Sa deset, odnosno devet poslanika u domovima Sabora, koliko bi do izbora imenovala predstavnička tela Krajine i najmanje jednim ministrom u vladi Hrvatske, Krajišnici bi bili uticajni i zaštićeni u meri u kojoj su to danas Srbi u privremenim ustanovama Kosova.

  Prepreka funkcionisanju Republike Hrvatske i Krajine bila bi i uspostavljanje "samoupravne administracije" u "oblastima drugog dela". Reč je o ostatku nekadašnje RSK, gde bi na kompaktnim teritorijama gde srpski narod čini većinu iznad 60% stanovništva, te zemljištu Krajine gde je hrvatsko stanovništvo prisutno u istoj meri, političke vlasti morale da obezbede većinu službenika i učitelje iz redova većinske nacije.

  Izvesno je, mada zagovornici plana Z-4 danas to ne spominju, i da je autonomija za Krajinu bila vezana za rešenje budućeg ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine. SAD, Britanija i Nemačka svakako ne bi dozvolile održavanje Republike Srpske sa današnjim ovlašćenjima, a posebno ne u ovim granicama da je opstala nekakva Krajina. Umesto Republike Srpske, očuvanje Krajine verovatno bi ostavilo mogućnost za postojanje jednog ili nekoliko teritorijalno nepovezanih srpskih kantona u BiH. Nije čak izvesno ni da bi Krajina izbegla egzodus. Svakako da bi uspostavljanje samouprave na prostorima koja bi bila vraćena pod hrvatski suverenitet pratile zloupotrebe, pa možda i progon, kao što se i dogodilo u sarajevskim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom koje su pripale Federaciji BiH. Nezadovoljstvo većine Srba bilo bi opasnost za mir i očuvanje Krajine predviđene planom Z-4, ali da li bi SR Jugoslavija mogla i želela da reaguje ukoliko bi hrvatska vojska i policija u vreme neke krize u Krajini ili agresije NATO iz 1999. brzom akcijom osvojila srpsku autonomiju?

  Autonomna Krajina je dakle i u povoljnijim okolnostima imala male izglede da opstane tokom dužeg razdoblja. Verovatnije je da bi je kombinacijom pritisaka, korumpiranja njenog vođstva, progona Srba u ostalim krajevima Hrvatske i manipulacijama povratka hrvatskih izbeglica iz Krajine, uz pomoć policijskih pa i vojnih pritisaka, vlade iz Zagreba u povoljnom trenutku zaposele i ukinule. Paradoksom istorije, moguće je da bi primenili istovetne mehanizme kojima je Milošević ograničio kosovsku i vojvođansku paradržavu, koje su pak u Hrvatskoj bile tako rado viđene i visoko cenjene.

  Zamislimo, međutim, da je autonomna Krajina ipak opstala do našeg vremena. Siromašna i bez potpore srpskih kantona iz BiH (ili rascepkane i slabe Republike Srpske kakva je predviđena planom Kontakt grupe iz 1994. koji je upravo bio propao uoči Galbrajtove ponude), te Srbije koja bi je tokom razdoblja tranzicije i reformi zapostavila i svakako ne bi držala među prioritetima kakva je danas RS... Kako bi mogla stajati izolovana Krajina u Hrvatskoj u uslovima u kojima i posle pobede u ratu i prijema u EU i NATO tamo vladaju duboko nezadovoljstvo i frustracija? Da li bi u državi kojoj je trebalo deset godina da podigne putokaz sa natpisom "Beograd" iko primao krajiški novac? Uključivanje Hrvatske u EU postavilo bi pitanje njenog političkog sistema i funkcionalnosti. Kao i u slučaju BiH, ustavni sud u kome većinu daju sudije iz EU tumačio bi sve sporove na štetu Krajine a po volji Berlina i Zagreba. U Krajini bi konačno na vlast došla generacija kojoj je baš kao i Svetozaru Pribićeviću i komunističkoj generaciji posle čistke iz 1950. "dosta Beograda". Za Srbe u Hrvatskoj/Krajini "približavanje" Zagrebu značilo je uvek pre svega asimilaciju.

  A šta bi se dogodilo da je Krajina, radi nekih američkih ili nemačkih interesa, te uz pomoć Srbije, ipak dugoročno opstala? Ko bi mogao da spreči Istru da i sama zatraži prava koja u centralizovanoj Hrvatskoj nema? Opstanak Krajine - možda i ne tako slavan kakvo je danas postojanje Republike Srpske - najverovatnije bi duboke podele u hrvatskom narodu vremenom pretvorio u antagonizam koji bi vodio u dugotrajan i težak bratoubilački, građanski rat.
  Веза:http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/sta-bi-bilo-od-hrvatskih-srba-bez-rata-devedesetih-sa-z-4-u-21-vek/
  свака употреба латинице за српски језик је антисрпски чин

 16. #16
  Buduća legenda piciginx (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  na mediteranu
  Poruke
  28.223
  Reputaciona moć
  648

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio Дундурије Pogledaj poruku


  Šta bi bilo kad bi bilo..


  Intelektualci tipa Martić su rekli svoje odlučno NE..

 17. #17
  Aktivan član Дундурије (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.667
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Па пропали би свеједно, само нас ви неби толико поубијали.
  свака употреба латинице за српски језик је антисрпски чин

 18. #18
  Iskusan
  Učlanjen
  24.12.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.878
  Reputaciona moć
  77

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Plan Z4 je mit
  Taj plan nije nikad ni postojao

 19. #19
  Elita
  Učlanjen
  05.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.069
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio piciginx Pogledaj poruku
  Šta bi bilo kad bi bilo..


  Intelektualci tipa Martić su rekli svoje odlučno NE..
  To nije tacno. Nikada nisu rekli ne. Postoji pisana dokumentacija o tome. Z4 je odbacila Amerika.

 20. #20
  Elita
  Učlanjen
  05.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.069
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio JankoTheGreat Pogledaj poruku
  Plan Z4 je mit
  Taj plan nije nikad ni postojao
  Plan za zmajavanje.

 21. #21
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.05.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  114
  Reputaciona moć
  7

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio JankoTheGreat Pogledaj poruku
  Plan Z4 je mit
  Taj plan nije nikad ni postojao
  A prihvatili bi ga da je postojao?

 22. #22
  Buduća legenda piciginx (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  na mediteranu
  Poruke
  28.223
  Reputaciona moć
  648

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio drdoktor Pogledaj poruku
  To nije tacno. Nikada nisu rekli ne. Postoji pisana dokumentacija o tome. Z4 je odbacila Amerika.
  Šta da ti kažem??

  Nemaš pojma i još se hvališ svojim neznanjem..

 23. #23
  Veoma poznat
  Učlanjen
  27.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.545
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio drdoktor Pogledaj poruku
  To nije tacno. Nikada nisu rekli ne. Postoji pisana dokumentacija o tome. Z4 je odbacila Amerika.
  Doktore da te pitam nesto bez uvrede, kako je to ziveti kao mantras? Bez razmisljanja svojom glavom, onako ziveti da mislis kako si naucen, da radiis zrtve od svoga naroda tamo gde nije umesno? Shvatas li koliko je to pateticno, smesno? Shvatas li ti to?

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio JankoTheGreat Pogledaj poruku
  Plan Z4 je mit
  Taj plan nije nikad ni postojao
  Ovo ni Seselj ne bi tvrdio

 24. #24
  Iskusan
  Učlanjen
  24.12.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.878
  Reputaciona moć
  77

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio Tom1234 Pogledaj poruku
  A prihvatili bi ga da je postojao?
  Pa eto upravo si potvrdio ono sto sam napisao. To je bilo "da se vlasi ne dosete" ili dok ustase ne naostre nozeve

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Lovac na talente Pogledaj poruku


  Ovo ni Seselj ne bi tvrdio

  Pa budimo iskreni. Gromada kao seselj s nece roditi u narednih 500 godina. Kako je samo izdominirao u hagu haha


 25. #25
  Veoma poznat
  Učlanjen
  27.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.545
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ни мартић ни Милошевић нису одбацили план з-4

  Citat Original postavio JankoTheGreat Pogledaj poruku
  Pa eto upravo si potvrdio ono sto sam napisao. To je bilo "da se vlasi ne dosete" ili dok ustase ne naostre nozeve

  - - - - - - - - - -
  Pa budimo iskreni. Gromada kao seselj s nece roditi u narednih 500 godina. Kako je samo izdominirao u hagu haha

  Ne pricamo sada o njemu vec o ovim glupostima nad glupostima, Martic nije hteo ni da cuje za nikakav Z4, da je pristao danas bi taj deo bio bure baruta kao u Bosni, ali bi postojao.

  Tudjman je ocito bio covek sa neverovatnom srecom da je imao na drugoj strani takve boodaletine i krethene kao sta je Martic, samo je cekao (a verujem i pretpostavio) da Martic kaze ne pa da upali tenkove, i to se desilo. Da se pristalo, zavrsilo bi slicno kao sa Ist.Slav., ali neeeee...i to je biilo premalo, pa eto sad, dobio je khurac u celo. Ne iiskljucujem mogucnost ni da mu Milosevic nije dao da pristane, ipak je on bio njegov cucak

Slične teme

 1. Ђинђић i Милошевић
  Autor scot u forumu Politika
  Odgovora: 109
  Poslednja poruka: 14.03.2009., 07:57
 2. Зашто је Милошевић убијен
  Autor Koschei.Besmertnii u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 09.08.2007., 17:24
 3. ДСС И НС имају план ?
  Autor СЗК u forumu Politika
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 21.12.2006., 19:11
 4. Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 21.09.2006., 21:22
 5. Милошевић је крив за све!
  Autor Nikola_BN u forumu Politika
  Odgovora: 106
  Poslednja poruka: 18.07.2006., 00:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •