Prodaja struje dogovorena sa premijerom Albanije Berišom


Godinu dana nakon što je istupio iz kompanije EFT, u kojoj je poslovao sa Vukom Hamovićem, Vojin Lazarević vratio starim poslovima. Samo dve nedelje po dobijanju licence za trgovinu strujom njegov „Rudnap“ ugovorio je prvi posao. Snabdevanje strujom Albanije, tvrdi dobro obavešteni izvor „Blica“, Lazarević je dogovorio u direktnom susretu sa premijerom Salijem Berišom.

Prema pisanju štampe u Tirani, Albanska nacionalna elektroprivredna korporacija (KEŠ) prestala je da uvozi struju iz Italije i uspostavila saradnju sa „Rudnapom“ koji je, navodno, ponudio za sedam evra nižu cenu. Izvor „Blica“, međutim, tvrdi da je razlika u ceni neuporedivo manja, te da Lazarević iz posla nije izbacio samo Italijane, već još nekoliko velikih trgovaca strujom iz regiona.

Iako albanska štampa tvrdi da je o prekidu uvoza struje iz Italije odlučila specijalna komisija KEŠ-a, izvor „Blica“ veruje da je saradnja sa „Rudnapom“ dogovorena tokom sastanka Vojina Lazarevića i albanskog premijera Salija Beriše pre dve nedelje u Tirani.

Teška energetska situacija u Albaniji traje već duže vreme, a poslednjih meseci restrikcije su trajale i po desetak i više časova. Iako su restrikcije nedavno ukinute, vlast uoči lokalnih izbora želi da obezbedi urednije snabdevanje. A budući da u regionu višak struje trenutno ima samo Bosna, gde Lazarević ima jake veze, Beriša je rešenje potražio u saradnji sa „Rudnapom“.

Da li će i u kojoj meri „Rudnap“ postati ozbiljan igrač na tržištu električne energije pokazaće vreme. Tek, izvor „Blica“ tvrdi da Lazarević nastupa vrlo vešto, koristeći iskustvo i kontakte koje je stekao godinama radeći sa Hamovićem.

Sad je i matici saljemo...
Doduse ovima za neku kintu...