Promena pozadine OnMouseOver
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 36

Tema: Promena pozadine OnMouseOver

  1. #1
    Zainteresovan član stvt (avatar)
    Učlanjen
    25.01.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    IV sprat
    Poruke
    354
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Promena pozadine OnMouseOver

    OnMouseOver treba da se promeni pozadinska slika celije u kojoj je tekstualni link.

    Interesuje me da li se to postize pomocu CSS ili JS?
    ko pita ne skita



  2. #2
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    [font=Verdana]JavaScript. Event onMouseOver.[/font]

  3. #3
    Zainteresovan član stvt (avatar)
    Učlanjen
    25.01.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    IV sprat
    Poruke
    354
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    OK hvala ti. To sam i pretpostavljao, posto sam probao u CSS-u pa mi nije uspevalo. A JS ne znam, koristim samo gotove skripte sa neta.
    ko pita ne skita

  4. #4
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    [font=Verdana]To što hoćeš je relativno jednostavno, čak i ako samo koristiš gotove JavaScript rutine. Potraži na netu sigurno da ima mnogo primera. Evo ti jedan http://www.javascripter.net/faq/onmouseo.htm.[/font]

  5. #5
    Zainteresovan član stvt (avatar)
    Učlanjen
    25.01.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    IV sprat
    Poruke
    354
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    To znam. Problem mi je kad je slika koja treba da se smenjuje postavljena kao pozadina celije u tabeli. Nisam uspeo nigde da pronadjem skriptu za to.

    <table width="400" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
    <tr>
    <td background="nekaslika.jpg"><a href="#">LINK</a></td>
    </tr>
    </table>

    Hocu da kad se mis postavi bilo gde iznad te <td></td> (celije), a ne samo iznad text. linka, da se nekaslika.jpg promeni u nekadruga.jpg
    ko pita ne skita

  6. #6
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    [font=Verdana]Dobro, evo onda to što si tražio http://www.sitepoint.com/forums/showthread.php?t=288239&goto=nextnewest.
    Nadam se da sam te dobro razumeo, ovoga puta. Ako ti nešto nedostaje ne bi trebalo da bude problem da doradiš.[/font]
    .

  7. #7
    Zainteresovan član stvt (avatar)
    Učlanjen
    25.01.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    IV sprat
    Poruke
    354
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    To je to, hvala ti puno.
    ko pita ne skita

  8. #8
    Domaćin LePiaf (avatar)
    Učlanjen
    20.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    4.795
    Reputaciona moć
    101

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Trebalo bi da moze i sa CSS-om. Chak mislim i da je Explorer u sedmici konachno podrzao tu opciju.

  9. #9
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Pazi, to sa podatkom da je IE7 mozda podrzao tu opciju, uopste nije relevantno. Sve dok svi browseri ne podrazavaju ono sto uradimo, nema smisla isporucivati sajt. Zamisli sajtove koji rade samo u IE ili u Operi itd...? Kakva je to suzena mogucnost kontakta ljudi na taj sajt!

    Ima doduse situacija kada je to i dozvoljeno pa neki puta i pozeljno. Pre nekog vremena sam uradio sajt koji se kako valja moze videti iskljucivo u IE. Na zahtev kupca. Svi njegovi posetioci imaju IE i samo njega koristi i on je utripovao da samo tako treba i da ne brinem uopste o drugim browserima. Tako sam uradio sajt iskljucivo testirajuci u IE. Doduse, sajt je strogo namenski.

    S druge strane, Reiffeisen banka ima online banking gde se moze prici samo sa IE! R to je vec kretenizam prve vrste.

    Malo sam skrenuo sa teme, ali primena raznoraznih trikova, poboljsanja itd, mora biti uvek testirana na sto vise broswera. Koliko mi se puta samo desilo da neki JS radi perfektno u svemu sem u IE... pa sam na kraju morao da ukinime taj JS i koristim neki drugi skript...

  10. #10
    Domaćin LePiaf (avatar)
    Učlanjen
    20.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    4.795
    Reputaciona moć
    101

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Firefox/Mozilla prate ne samo CSS2 specifikacije, vec i CSS3, za koji ljudi u Microsoftu izgleda nisu josh ni chuli da postoji. Dakle, kad kazem da je i najkljakaviji browser (Explorer) neshto podrzao - moze da se smatra opshte prihvacenom stvari. Ipak, nisam josh testirao da li je rollover efekat jedna od stvari koja je podrzana u sedmici.
    Shta je sa ostalim browserima - ne znam. O 99-procentnom cross-browser compatibility vodim rachuna samo ako je u pitanju sushtinska funkcionalnost sajta, ne kozmetika.

  11. #11
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    [font=Verdana]Otkud znaš da ovde nije reč baš suštinskoj funkcionalnosti sajta? Na osnovu toga što je u pitanju neki vizuelni efekat? Bez obzira koliko je IE "kljakav" i dalje zauzima veliki procenat tržišta, te sajtovi opšte namene moraju da se ispravno prikažu i u njemu.[/font]

  12. #12
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Imam ja klijenata koji su na Win98 (prve verzije) i neki IE verzije valda 2 ili tako to... I za njih mora sve da radi isto kao i za ove sa zadnjim verzijama...

  13. #13
    Primećen član maksvel (avatar)
    Učlanjen
    30.06.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    778
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Ne vredi, DOM se ume razlikovati kod Netscape-a i IE-a... Nego to sa bankama - pominjalo se više puta - šta ako promeniš User-Agent-a, jel' identifikacija radi na tom nivou ili baš koristi ActiveX IE-a?
    Let the boy try

  14. #14
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Nisam razumeo tacno sta pitas u vezi banaka?

  15. #15
    Domaćin LePiaf (avatar)
    Učlanjen
    20.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    4.795
    Reputaciona moć
    101

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Citat Original postavio codemaker
    Imam ja klijenata koji su na Win98 (prve verzije) i neki IE verzije valda 2 ili tako to... I za njih mora sve da radi isto kao i za ove sa zadnjim verzijama...
    Ne. Kompatibilnost po svaku cenu ne vodi nikud osim preranoj tjelavosti i povishenom pritisku. Onaj ko koristi takve krsheve je em navikao da vidi "chudne" stranice, em nije bolje ni zasluzhio. Uostalom, ochigledno je da takvom korisniku web i nije narochito bitan u zhivotu, blago recheno.
    Pokrij IE6/IE7, Mozillu/FF i pokrio si preko 95% korisnika. Sasvim solidno. Potrudi se da sajt deluje makar pristojno i u Safari/Opera/Netscape-u (nove verzije) - skoro savrsheno.

  16. #16
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Zbog vrste sajtova koje sam do sada uglavnom uradio, oni MORAJU biti SAVRSENO precizno biti vidljivi na svakom browseru. Radi se o specificnim on-line poslovanjima i formama sa obradom podataka (Payroll systems, Bank transactions, Administrative jobs...), koje MORAJU biti vidljive tako da se unos i logika rada ne mogu dovesti u pitanje.

    Iz tog razloga, neki puta moram "lepotu" podrediti upotrebljivosti. Nisam u situaciji da mi sajt izgleda "makar pristojno" nazalost. Najveci problem je JS, to jest validacija unosa, izracun, izmena elemenata itd a to jedino mogu JS da upotrebim jer ne koristim PHP za te stvari, pisem EXE koji generisu sve HTML nakon obrade baza podataka.

    Dakle, ne radi se samo o tabelama i redjanju slika ili teksta pa moze malo i onako i ovako, uglavnom dobro - svaki browser mora pokazati SVE podatke na isti nacin.
    Zato mi se i desava da muku mucim sa biranjem i upotrebom JS i slicno... i da zrtvujem ponesto od kvaliteta dizajna u smislu rasporeda itd..

    A zbog svega toga moram paziti i na sto starije browsere, nije moje da ucim klijenta sta da iam od browsera. Postavim okvire ali moram se prilagoditi. Za softvere koje prodajemo u vrednosti sa mnogo nula$, nema mesta "pametovanju" klijentu u vezi browsera. Mozemo samo da savetujemo
    Cekamo ih uglavnom kasnije kad pocnu da kukaju, pa im onda kazemo nesto poput ".. 'el smo vam lepo kazali?.. "
    Poslednji put ažurirao/la codemaker : 14.02.2007. u 21:00

  17. #17
    Primećen član maksvel (avatar)
    Učlanjen
    30.06.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    778
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Citat Original postavio codemaker
    Nisam razumeo tacno sta pitas u vezi banaka?
    Pa, na primer, postaviš da se browser (Opera, FF) identifikuje kao IE. Jel' to pali?
    Let the boy try

  18. #18
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Nisam probao.
    mada sumnjam da bi palilo kad se radi o interpretaciji JS. Mada se browser moze identifikovati kao drugi neki, samo izvrsavanje JS je ipak u browseru na kom se stvar stvarno izvrsava...
    A i verovatno to zongliranje ume da da lose rezultata, bas kad najmanje treba (prema Murphy zakonu)

  19. #19
    Zainteresovan član stvt (avatar)
    Učlanjen
    25.01.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    IV sprat
    Poruke
    354
    Reputaciona moć
    51

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Uspeo sam da odradim roll over sa CSS, ali bez druge slicice. Otvorio css fajl iz joomla-e i nasao foru. Stos je u pozicioniranju slike. <td> je recimo visine 25px, a slika je visine 50px. Gornja polovina slike je dugme bez misa iznad, a OnMouseOver se slicica prikaze sa -25px pozicijom, tako da se onda vidi samo donja polovina slicice. Tako ne mora da se preloaduje druga slicica.
    A na ovaj nacin je cela <td> link a ne samo tekst u njoj.

    Mozete da pogledate OVDE

    Obe varijante rade kod mene u IE7,

    A sto se tice banaka, imam racun u Nacionalnoj koji sam mogao da pratim samo sa IE6, i kad sam montirao IE7 vise ne mogu. Kad sam u banci pitao zasto je to tako, suzbenica mi odgovorila da ona nema pojma, a ionako "nikad nije bila tamo".

    Sve sto uradim proveravam u IE Operi i FF. Mislim da je to dovoljno. Recite mi ako je potrebno jos neki.
    Poslednji put ažurirao/la stvt : 14.02.2007. u 23:14
    ko pita ne skita

  20. #20
    Domaćin LePiaf (avatar)
    Učlanjen
    20.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    4.795
    Reputaciona moć
    101

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Nazalost, IE7 nije dovoljan. Trebace ti i IE6 josh dosta dugo.

  21. #21
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    [font=Verdana]Da, IE6 je takođe obavezan, a u njemu primer sa CSS-om koji je stvt dao, ne radi najbolje, obzirom da se vidi i deo "over" image i kada kursor nije iznad ćelije.[/font]

  22. #22
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Citat Original postavio stvt
    A sto se tice banaka, imam racun u Nacionalnoj koji sam mogao da pratim samo sa IE6, i kad sam montirao IE7 vise ne mogu. Kad sam u banci pitao zasto je to tako, suzbenica mi odgovorila da ona nema pojma, a ionako "nikad nije bila tamo".
    Sto se tice IE7, Reiffeisen banka naglasava na samom ulazu u e-banking deo sajta, da NE radi sa IE7 ali da vrse neka testiranja.
    Sve nekako i da razumem, ali nikako da shvatim da su "zakucali" sajt za IE...
    NE mogu da nadjem ni jedan razuman razlog. Kao IE je "nsjisigurniji"? - cvrc....

  23. #23
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Citat Original postavio codemaker
    Sto se tice IE7, Reiffeisen banka naglasava na samom ulazu u e-banking deo sajta, da NE radi sa IE7 ali da vrse neka testiranja.
    Sve nekako i da razumem, ali nikako da shvatim da su "zakucali" sajt za IE...
    NE mogu da nadjem ni jedan razuman razlog. Kao IE je "nsjisigurniji"? - cvrc....
    [font=Verdana]"Zakucavanje" nema veze sa Reiffeisen bankom, već sa autorima e-banking sistema koji su izgleda jedva uspeli da im to radi sa IE6. I nije to samo problem pomenute banke, već svih onih koje koriste pomenuti sistem.[/font]

  24. #24
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    Da, pogresno sam "naciljao" krivca
    U svakom slucaju, pokusavam da "raztabirim" zasto bas IE. Sta to IE moze a drugi browseri ne mogu?
    A na kraju krajeva, deluje mi strasno neprofesionalno, amaterski cak, da se korisnik ogranicava na IE ma o kom sadrzaju se radi...
    A baska sto uopste na racunaru ne upotrebljavam IE (osim off-line testiranja i za reiffeisen banku) ! #%$^$#^@

  25. #25
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: Promena pozadine OnMouseOver

    [font=Verdana]Zašto baš IE? Zato što "pametni" dizajner sistema zaključio da svi koriste Windows, a sa njim stiže pomenuti IE. Pošto su i to jedva napravili da rade, ko će sada da se bavi tamo nekim inim browserima.

    Nastavak priče imaju prilike da vide svi oni koji koriste pomenuti sistem... na žalost.[/font]

Slične teme

  1. Slike pozadine i to?
    Autor ShadowNinjaMan u forumu Web dizajn
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 24.05.2010., 16:36
  2. Pomoc oko pozadine
    Autor srba42 u forumu Softver
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 17.08.2008., 05:59
  3. Naj pozadine u BG
    Autor Emilija Bjelic u forumu Škole
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 09.09.2006., 00:15
  4. Pozadine.net
    Autor Branislav22 u forumu Zanimljivi sajtovi
    Odgovora: 18
    Poslednja poruka: 05.04.2005., 17:34
  5. Pozadine iz igrica
    Autor Sky'sTheLimit u forumu Zanimljivi sajtovi
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 21.11.2004., 10:02

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •