Anti-virusi, ad-aware, spyware,firewalls... i sl. Razmenimo nasa iskustva

drago41

Primećen član
Poruka
589
Tema koji su najpogodnoji, najzgodniji, najbrzi,najjeftiniji, najkvalitetniji, najkopatibilniji i sl. sistemi, programi i aplikacije za zastitu racunara od raznih vrsta napasti sa interneta nikada nije zastarela i u velikom broju slucajeva ne moze se reci da je vec ispricana (slicno je i sa jos nekim temama) pa smatram da je ne treba zakljucati kao ispricanu stvar (kako bi bilo kada bi se zakljucavale teme o operativnim sistemima-znaci ne treba pominjati vistu!?) sta sa verzijama koje se stalno usavrsavaju (kav 5 i kav 6 kao primer) sta sa novim proizvodima istih firmi, novim modifikacijama, sta sa potpuno novim projektima poznatih i manje poznatih firmi i pojedinaca, prema tome ove teme ne treba zakljucavati vec pravilno usmeravati (kako hakeri i ini prave ovu zgadiju tako i anti industrija sa malim zakasnjenjem pronalazi ne samo abdejte koje mi ucitavamo vec i negde sasvim nov pristup odbrane od toga islicno.
Mogao bih navesti jos razloga zasto su ove teme uvek zive ali da ne zamaram jer mi je cilj bio da na malo drugaciji nacin pridjemo ovoj a verovatno i jos nekim temama a svesan sam da ovde ima ljudi koji osvakoj od tema uvek imaju nesto korisno da kazu.
Molim bez ikakve uvrede ali smatrao sam da ovo treba da se napise.
Pozdrav!!!
 
Bilo je pokusaja da se naprave neke konkretne diskusije na ovu temu.. Bilo je i likova koji su odvajali dobar dio vremena da se pozabave analizama i svim onim sto si naveo ovde...

Ali avaj... dosta je i bilo likova koji odmah napisu, baci to uzmi ovo, da bi nakon tih komentara vecina otisla u totalni offtopic ida bi se tema zavukla negdje daleko od stvarnosti..

Ipak, da pokusamo jos jednom..

Ukoliko si u par narednih postova javi neki konkretan i dobar primjr analize antivirusnih i ostalih programa za zastitu, sa dosta detalja i obrazlozenja njihovih mogucnosti ja cu se licno pobrinuti da svekai offtopic eliminisem da bi tema ostala zdrava i korisna na kraju..

Ukoliko to stvarno ne uspijem, onda cu kao i mnogi prije mene da jednostavno je uklonim jer ako nema smisla, onda da ne uzima prostor i vrijeme posjetiocima.

Dakle, od starta podrzavam ovo, ali da bude korisno i kvalitetno..

Izvolite. na vama je...
 
Evo jednog interesantnog programa Kasperskog i opisa i uporedjenja efikasnosti istog u pogledu rada u duetu sa nekim antivirusnim programom.
Ovo sam pozajmio pa se kao takvo treba tretirati!


Kaspersky S.O.S.(ZATRAŽITE “DRUGO MIŠLJENJE” )


1.
AKO NISTE SIGURNI KOLIKO JE DOBRA VAŠA ZAŠTITA
ZATRAŽITE “DRUGO MIŠLJENJE”

U ponudi prestižne Laboratorije Kaspersky odnedavno se našao i jedan novi proizvod, Kaspersky S.O.S. Skraćenica potiče od izraza Second Opinion Solution, što bi slobodnije prevedno na "naški" značilo "tražiti i drugo mišljenje". Ko je to smislio verovatno je na umu imao situaciju kada pacijent ne veruje u postavljenu dijagnozu i zato odlazi kod drugog lekara da zatraži stručno mišljenje. U kući Kaspersky pod "drugim stručnijim mišljenjem" očigledno podrazumevaju sebe, pošto su u laboratoriji, ali i u širokoj mreži poštovalaca lika i dela Eugena Kasperskog, bezrezervno ubeđeni da je njihov softver najbolji za otkrivanje i uklanjanje virusa. Ideja kojom su se u ovom slučaju rukovodili jeste da se uz odabrani antivirusni program naporedo može koristiti i Kaspersky SOS, koji bi povremeno trebalo aktivirati da bi skenirao računar ili problematična mesta na diskovima. Na taj način bi KAV S.O.S. trebalo da "počisti" za tim drugim programom. Iako nam je poznato šta i kako Kaspersky radi, odlučili smo da proverimo da li je sve baš tako.

Ovaj proizvod, iako nov, u stvari je u celini zasnovan na verziji 5.0, koja bi u vreme kada se ovaj tekst nađe u štampariji već trebalo da bude zamenjena znatno naprednijom "šesticom". Ne kažemo da je verzija 5 loša, daleko od toga, ali kad su već uobličavali nov proizvod, mislimo da je bilo bolje da ga zasnuju na poboljšanoj verziji. KAV S.O.S. preuzima sve od verzije 5.0, osim skenera u realnom vremenu – koji i ne postoji. U tome i jeste glavna "caka": ovaj program se koristi samo za skeniranje po zahtevu korisnika, a ne i za lov na viruse koji se tokom rada ušunjavaju u računar. To je, uostalom, zadatak antivirusnog programa koji je instaliran kao osnovni. KAV S.O.S. treba samo povremeno da skenira i ukloni one viruse koje taj glavni program nije otkrio. Ukratko, za korisnike ovoga programa u verziji 5.0 sve je isto, jedino što nema skenera u realnom vremenu. Istovetan je i interfejs, ista su i podešavanja, brzina skeniranja, baze koje koristi. S obzirom na to da ne radi u realnom vremenu, ne bi trebalo da dolazi u sukob s drugim antivirusnim programom, kome treba da "čuva leđa".



KAV S.O.S., za razliku od većine programa koje smo testirali, ima mnoštvo mogućnosti za precizna podešavanja. Mogu mu se, na primer, podešavati nivoi zaštite, brzina skeniranja, područja koja treba da ispita a koja ne mora da skenira, koliko će opteretiti procesor, kad i po kom rasporedu će se aktivirati skeniranje i koješta drugo. S jedne strane, to je pogodnije za administratore, koji mogu da podešavaju program onako kako im najviše odgovara, ali s druge strane, nekome se može učiniti da je sve to preterano komplikovano. Srećom, podrazumevani parametri su prilično dobro postavljeni, tako da će i bez dodatnih podešavanja efikasno obaviti zadatak.

Prema navodima stručnjaka ovdašnjeg distributera proizvoda Kaspersky, beogradske firme SINGI Inženjering, ovaj program je u potpunosti podržan od strane paketa Administration Kit, koji služi za centralizovano upravljanje antivirusnom zaštitom u velikim mrežama. Drugim rečima, trebalo bi da bude izvodljivo da se s jedne lokacije sprovede daljinsko instaliranje programa KAV S.O.S. na sve umrežene računare i da se nadalje njima upravlja pomoću centralne konzole. Ovu mogućnost, nažalost, nismo isprobali, pošto nismo imali dovoljno vremena da se upoznamo sa administratorskim paketom, tim pre što on i nije presudno važan za ovu analizu. Zato smo podrobno ispitali rad programa KAV S.O.S. u realnim uslovima, s nekim od antivirusnih programa zastupljenih na našem tržištu.

Pre nego što saopštimo rezultate, želimo da naglasimo da ovo ispitivanje, iako je sprovedeno s pravim virusima, nije bilo ni zamišljeno kao uporedni test kavaliteta različitih antivirusnih programa. Uporedno testiranje smo ostavili za neku drugu priliku, a sada smo se trudili da isprobamo rad paketa KAV S.O.S. na različitim platformama i s različitim antivirusnim programima da bismo videli kako sve to zajedno funkcioniše. Ideja vodilja je bila da ispitamo koliko običan korisnik može da bude zaštićen ako koristi dva antivirusna programa, a ne da se istražuje koji je od njih bolji.


Testiranje smo sproveli na platformama Windows 98, 2000 i XP. Od antivirusnih programa izabrali smo Norton 2007, kao i najnovije verzije Sophosa, NOD32 i Trend Micro Client Security Agenta koje smo mogli da preuzmemo s Web lokacija proizvođača i da ih besplatno testiramo mesec dana. Nabrojani programi su imali funkciju "glavnog" antivirusnog softvera, dok je KAV S.O.S. služio za ono za šta je i namenjen – da skenira iza njih. Dakle, prvo smo instalirali glavni antivirusni program, potom smo ažurirali baze virusnih definicija, a zatim smo instalirali S.O.S. i njega nadogradili. Sve programe smo pažljivo podesili da bi radili s maksimalnim mogućnostima za otkrivanje virusa, bez obzira na to što takvo podešavanje može da utiče na brzinu rada. Cilj nam je bio da uslove testiranja postavimo tako da svi programi mogu da izvrše najdetaljnije skeniranje, korišćenjem svih raspoloživih virusnih definicija u bazi, raznih heuristika i sličnih opcija. Prilikom ovih podešavanja utvrdili smo da većina testiranih programa ima iznenađujuće slabo podešene podrazumevane parametre, što znači da bi korisnik sam, nakon što instalira program, morao da začeprka po menijima i sve podesi kako treba, inače neće biti potpuno zaštićen. Primera radi, napredna heuristika u programu NOD32, kojom se "nodovci" toliko hvale, podrazumevano nije ni uključena! A kad hoćete da je uključite, program vas upozorava da bi to moglo da uspori rad računara. Testiranje smo zato obavili s najmoćnijim podešavanjima, jer bi u protivnom rezultati testiranih programa verovatno bili još slabiji.

Za testiranje smo koristili tri kolekcije virusa, koje već neko vreme kruže po beogradskim "hakerskim krugovima". Prva kolekcija sadrži nešto više od 600 virusa, i kako navodi njen sastavljač, smatra se "osnovnom", odnosno najlakšom, što valjda znači da bi svaki antivirusni program trebalo da otkrije sve viruse i da ih ukloni. Druga kolekcija je sadržala oko 560 virusa, od kojih su neki smešteni u arhive, i ona bi po težini detekcije trebalo da predstavlja srednji nivo. Tu bi već antivirusni programi trebalo da ispolje razlike u mogućnostima otkrivanja i uklanjanja. Treća kolekcija virusa se smatra "naprednom" i sadrži oko 1400 virusa, od kojih su mnogi smešteni u višestruko pakovane arhive, pa bi stoga trebalo da "zbuni" antivirusni program. Prilikom testiranja sa ovom kolekcijom bili smo oprezni i prvo smo proverili da li se radi o uobičajenim arhivama, koje svi testirani antivirusni programi mogu da otvore. I zaista je bilo tako. Isto tako, kada su u pitanju arhive koje mogu da sadrže veći broj virusa, vodili smo računa i o mogućnosti da antivirusni program celu arhivu proglasi za samo jednu zaraženu datoteku (na neki način i jeste) i da u rezultatima ne prikaže ukupan broj virusa koje je u arhivi otkrio nego manji, što ne bi dalo tačnu sliku i ne bi bilo fer. Zato smo testiranje i koncipirali tako da ove problematične situacije ne dođu do izražaja.

Testiranja smo započinjali tako što smo kolekcije virusa presnimavali na čvrsti disk računara i onda pokretali skup od tri glavna testa, za svaku kolekciju po jedan. Test je sproveden tako što bi kolekcija virusa prvo bila skenirana glavnim antivirusnim programom (Norton, Sophos, NOD32 ili Trend Micro), kome je omogućeno da ukloni sve zaražene datoteke koje pronađe. Programu je bilo dozvoljeno da po svom nahođenju, kako zna i ume, viruse dezinfikuje, briše ili stavlja u karantin, tako da u direktorijumu testirane kolekcije ostanu samo one datoteke koje program nije prepoznao kao zaražene ili ih je dezinfikovao ili pak obrisao. Drugim rečima, u direktorijumu je ostajalo samo ono što bi KAV S.O.S. u realnim uslovima trebalo da skenira i očisti. Nakon skeniranja glavnim AV programom, pokretan je KAV, takođe s maksimalnim podešavanjem za otkrivanje virusa, kao i mogućnošću da ih uklanja. Posle ovog skeniranja, ponovo je bio aktiviran osnovni antivirusni program, pa još jednom KAV S.O.S., da bismo se uverili da nijedan od njih više ne može da otkrije virus u direktorijumu date kolekcije, odnosno da bismo proverili da li je i S.O.S. sve počistio.

Pre no što prikažemo ishod testova, ukratko ćemo opisati kako su testirani antivirusni programi koegzistrali s KAV-om na istom računaru. Postupak instalacija ni u jednom slučaju nije predstavljao problem. Nakon što bi bio instaliran osnovni antivirusni program, instalacija KAV S.O.S.-a bi protekla savršeno glatko. Doduše, jedini problem sa instalacijom smo imali kada smo, eksperimenta radi, hteli da ga instaliramo zajedno s drugim programom Kaspersky. U tom slučaju, KAV S.O.S. se žestoko pobunio zbog licence, odnosno neodgovarajućeg ključa koji je već instaliran u tom računaru (nešto u tom smislu), i instalaciona procedura nije htela da se nastavi. Da li je opcija nesaradnje programa KAV S.O.S. s drugim alatkama Kaspersky namerno uvedena (po sistemu "vrana vrani oči ne vadi"), ili momci iz Moskve jednostavno nisu ni predvideli mogućnost da će neko tako nešto pokušati, mi ne znamo. U svakom slučaju, S.O.S. se s drugim AV programima sasvim lepo slagao, dok sa "svojima" nije ni hteo na isti računar.
Evo sada i rezultata:
Sledi 2
 
2.

Norton Antivirus + KAV S.O.S.

Ako se uporedi s drugima, Norton Antivirus je veliki i glomazan paket, kom treba dosta vremena i resursa da bi se instalirao, ali i deinstalirao (ako to poželimo). On je sasvim dobro radio sa KAV-om, bez ikakvih sukoba i problema.

Posle ovoga testa, ponovo smo izvršili skeniranje i Nortonom i KAV-om. Zanimljivo je da je Norton ovog puta otkrio četiri virusa u jednoj arhivi, ali nije mogao da ih obriše. KAV S.O.S. u toj arhivi više nije prepoznao zaražene datoteke. Ovaj rezultat nam je bio pomalo čudan, pa smo ponovo aktivirali Norton i on je prijavio samo jednu zaraženu datoteku u toj arhivi, a kad smo i treći put ponovili postupak, ispalo je da nema nijednog virusa. Da li se radi o nekom oštećenom virusu ili nečem sličnom nismo uspeli da utvrdimo.

Na kraju bismo želeli da pomenemo jedan utisak koji nam se nametnuo tokom rada s ovim paketom. Iako sebi nismo postavili cilj da merimo brzinu rada pojedinih programa, Norton je na ovim testiranjima bio ubedljivo najsporiji. Na osnovu "odokativnog" merenja mogli bismo reći da je po brzini Norton u odnosu na KAV isto što i KAV u odnosu na NOD32, ako shvatate šta hoćemo da kažemo.


Sophos + KAV S.O.S.

Instalacione procedure oba programa protekle su bez problema, a tako su zajednički i radili. Sasvim su se lepo uklopili, pa je i skeniranje aktivirano pritiskom desnim tasterom miša na direktorijum s kolekcijom virusa bilo lako i jednostavno.

Kao što se iz rezultata vidi, Sophos je prilikom skeniranja osnovne kolekcije otkrio i očistio sve viruse i KAV iza njega nije ništa našao. Na sledećem testu, Sophos nije detektovao 35 virusa koje je posle našao KAV, dok je na naprednom testu iza Sophosa ostalo samo 17 virusa, i njih je KAV pronašao i očistio, što je prilično pohvalno za Sophosove mogućnosti rada sa arhivama.


NOD32 + KAV S.O.S.

Poznat po brzini, NOD32 se i na ovim testovima tako pokazao, pa nam je bilo pomalo žao što nismo merili i vreme skeniranja testiranih AV programa. Razlika u brzini u odnosu na KAV je zaista bila više nego očigledna, mada je, ruku na srce, u toj brzini NOD32 otkrio znatno manje virusa.

Ono što se kao zaključak može izvesti iz ovog testa jeste da NOD32, osim slabije detekcije, ima i određenih problema sa uklanjanjem virusa koje je našao. To je naročito bilo vidljivo na naprednom testu, kada NOD32 nije mogao da ukloni veliki broj virusa, već je to umesto njega uradio S.O.S. Ako se ima u vidu da je uklanjanje virusa koji zaostanu iza osnovnog antivirusnog programa u stvari i funkcija paketa KAV S.O.S., onda se može reći da je u ovom slučaju on to izuzetno dobro obavio.


Trend Micro + KAV S.O.S.

Trend Micro je testiran na klijentskoj verziji, koja je instalirana zajedno sa serverom i svim ostalim pratećim paketima. Ovaj program se pokazao kao veoma brz u skeniranju. Jedini problem je bio u tome što mu se skeniranje u realnom vremenu nije moglo ni ručno isključiti. To nam je zadalo muke kad smo kolekciju virusa hteli da prebacimo u računar – bili smo prinuđeni da ga privremeno deinstaliramo.

Trend Micro i KAV S.O.S. nisu bili ni u kakvom sukobu – slično ostalim testiranim AV programima, ni on nije registrovao da KAV postoji. Jedino je nas tokom testa KAV pomalo gnjavio porukama da računar u celini nije skeniran duže vreme i toplo nam preporučivao da to uradimo, što se može navesti kao jedan nedostatak ovog rešenja. Ili je to možda prednost? Ipak, iza Trend Micra je ostao određen broj virusa, koje je KAV veoma efikasno potamanio.

Šta bi mogao da bude zaključak ovog istraživanja? Da li korišćenje programa KAV S.O.S., kao alternative postojećem antivirusnom rešenju, ima smisla? Rekli bismo, bez sumnje – da. To se, bar prema ovim testovima, naročito odnosi na korisnike paketa NOD32, ali i na ostale. Testiranjem smo utvrdili da mogućnost otkrivanja virusa nije jedina na koju treba obratiti pažnju prilikom izbora antivirusnog softvera, već da to zahtevaju i opcije za uklanjanje virusa. U znatnom broju slučajeva, KAV je uklanjao viruse koje su drugi programi prepoznavali, ali su ih ostavljali iza sebe. S druge strane (osim u sumnjivom slučaju s Nortonom), KAV nije imao problema ni sa otkrivanjem ni sa uklanjanjem virusa koji su zaostali iza drugih programa.

Ukoliko funkcije za centralizovano upravljanje, daljinsku instalaciji i nadogradnju rade kao što stručnjaci Laboratorije Kaspersky tvrde, o ovakvom rešenju bi svakako trebalo da razmisle nadležni u kompanijama koje koriste druge antivirusne programe, ali žele da se i dodatno obezbede. Jednostavno, pomoću ovog administratorskog paketa se obavi daljinsko instaliranje KAV S.O.S.-a na sve računare u mreži i onda povremeno aktivira skeniranje. Stručnjaci SINGI Inženjeringa su nam rekli da se program može besplatno testirati dva meseca, što je po našem mišljenju više nego dovoljno da korisnik proceni da li mu odgovara. S obzirom na to da ne sadrži skener u realnom vremenu, ovaj program je i osetno jeftiniji od pune funkcionalne verzije Kasperskog za Windows radne stanice, tako da i cena može da bude značajan podsticaj.

Na samom kraju, ipak jedno upozorenje. KAV S.O.S. otkriva viruse samo kada ga pokrenete. Ukoliko to ne uradite, a vaš osnovni antivirusni program propušta viruse, S.O.S. neće moći da ih otkrije, pošto nije sazdan tako da radi u realnom vremenu. Virusi će se u tom slučaju neometano širiti po računaru i mreži – i pored dva instalirana antivirusna programa. Dakle, KAV S.O.S. ima svrhe koristiti samo ako se redovno pokreće. Drugim rečima, da biste bili zaštićeni, morate tu zaštitu i da koristite, inače će sve mere izgubiti smisao.

Mislim da je stivo dobro pa moze korisno posluziti!
 
Da li bi mi neko mogao reci kako da dodjem do foldera C:\System Volume Information\_restore...? kada otvorim 'C:\' nema foldera 'System Volume Information' ('view hidden files' mi je omoguceno), tu mi je Dr. Web nasao 'malicious' elemente

Udji u kontrol panel opcije fascikle u prikaz (kod mene je xp na srpskom) tamo odstikliras i stikliras sto ti treba a imas dve vrste sakrivenih fascikli tj. obicne i one koje se ticu operativnog sistema, pa kada zavrsis posao vrati kako je bilo po difoltu!
 
drago41:
Da li bi mi neko mogao reci kako da dodjem do foldera C:\System Volume Information\_restore...? kada otvorim 'C:\' nema foldera 'System Volume Information' ('view hidden files' mi je omoguceno), tu mi je Dr. Web nasao 'malicious' elemente

Udji u kontrol panel opcije fascikle u prikaz (kod mene je xp na srpskom) tamo odstikliras i stikliras sto ti treba a imas dve vrste sakrivenih fascikli tj. obicne i one koje se ticu operativnog sistema, pa kada zavrsis posao vrati kako je bilo po difoltu!
ExplorerXP http://www.explorerxp.com/

Ovaj ulazi gde hoće pa i tamo gde ti treba. :-D :wink:
 
nikodim:
To Kaspersky i zezalice si pokupio iz casopisa Mikro, to su oni radili pre koji mesec...
Nadam se da si video da na DVD koji se dobija uz casopis stoji d aje isti skeniran Kaspersky AV-om... verujem da znas sta to znaci.

Jel to neki greh?
Puno ljudi ne čita Mikro pa je svaka korisna informacija dobrodošla.
Prestao sam da kupujem računarske časopise jer sve što me zanima nadjem na internetu odavno udrobljeno
od strane ko zna kog IT GURU-a a programi odgovaraju datumu preuzimanja a ne kad si kupio časopis.
 
Odlična ideja ovo Kaspersky SOS... Inače na konto teme, postoji ona varijanta Kaspersky što ima i firewall, antihaker, antispyware bla, bla, bla... Verujem da mi je to sledeći pokušaj, da ću to uzeti. Verujem da će funkcionisati dobro kao sada sa KAV i ZA Security suite. Da li još neki proizvođač nudi nešto takvo, kompletnije?... All in one?
 
jomini:
Odlična ideja ovo Kaspersky SOS... Inače na konto teme, postoji ona varijanta Kaspersky što ima i firewall, antihaker, antispyware bla, bla, bla... Verujem da mi je to sledeći pokušaj, da ću to uzeti. Verujem da će funkcionisati dobro kao sada sa KAV i ZA Security suite. Da li još neki proizvođač nudi nešto takvo, kompletnije?... All in one?


Serife, ti govoris o KIS (Kaspersky Internet security), koji ima to sto si vec nabrojao.. s tim da nisam bas siguran kako bi se sve ovo slagalo sa ZA SS... jer, ZA SS ima dosta stvari koje ima i pomenuti KIS, pa se postavlja sasvim logicno pitanje, da li ce, a najvjerovatnije da hoce doci do sukoba ova dva sistema...
 
GZ:
Serife, ti govoris o KIS (Kaspersky Internet security), koji ima to sto si vec nabrojao.. s tim da nisam bas siguran kako bi se sve ovo slagalo sa ZA SS... jer, ZA SS ima dosta stvari koje ima i pomenuti KIS, pa se postavlja sasvim logicno pitanje, da li ce, a najvjerovatnije da hoce doci do sukoba ova dva sistema...
Nisi me razumeo, ako uzmem KIS, onda ZA SS otpada. Verujem da bi samo KIS bio dovoljan, šta misliš?
Inače do sada sam redovno radio update ZA SS i sve je bilo ok, međutim, pre par dana izašao novi update i ne mogu da ga instaliram, smeta mu Kaspersky. ZA SS ima i antivirus, ali uvek me je pri instalaciji pitao da li imam već neki aktivan AV program na šta sam odgovarao sa yes. I sve bilo ok, samo što ZA SS nema real time protection. Valjda baš zbog onog YES pri instalaciji. Međutim, sada neće... Mislim da ću ipak sledeći put uzeti KIS.... Videćemo, ima još vremena. Inače, uvek sam za varijantu da probamo ''drugo mišljenje''.
 
Ok, sad kapiram, mada sam u svom prethodnom postu gotovo ovo i napisao....

Neka, pa i moje iskustva kazu, jer sam cisto te stvari radio radi testiranja, jeste da se KIS, bolje ponasa, tacnije efikasniji je od ZA SS...

Obje verzije ovih programa zajedno otpadaju, ako nista ono iz prostog razloga sto guse sistem, pa makar ram bi i poveliki..

Ipak, ako se moja rijec cuje, KIS ima prednost u odnosu na ZA SS i kao takav je dosta sigurniji, s tim da je opet, bar iskusniji od mene kazu KIS jos sigurniji i stabilniji ako je licenciran i legalno nabavljen, jer sve one ljekovite verzije hoce da prave uzasne probleme..
 
Symantec Anti-Virus Corporate v9.0.5, ради веома лепо и не "оптерећује" ПЦ као што то рецимо ради Касперску.
У комбинацији с CCleaner-ом и Ad-Aware SE Personal милина.
Ова два су фреевваре, а ако вас занима Symantec, имам инсталациони (око 40МБ), упдате вирус матрица ради. Наравно џабе. :wink:
 
GZ:
Laci, ti to nas zezas... Nemoj nam samo reci da si napravio presedan i poceo da hvalis Nortona..

Nisam probao verziju 2007, ali iz ocajnih ranijih iskustava, nesto i ne bih..

Iskren da budem radije gotivim neke druge Symantec alate, samo NE antivirus program, ako Boga znas...
Ако си мислио на 2003 и раније - слажем се потпуно. Овај који имам - не могу да поверујем. Ето шта да ти кажем. И сам сам био Касперску фан, али овај не примећујем уопште, рецимо маил поруке и доввнлоад - нема шансе да пусти ако има вируса - а не "осећаш га уопште". Мислим, ваљда знаш о чему причам. :wink:
 
GZ:
Laci, ti to nas zezas... Nemoj nam samo reci da si napravio presedan i poceo da hvalis Nortona..

Nisam probao verziju 2007, ali iz ocajnih ranijih iskustava, nesto i ne bih..

Iskren da budem radije gotivim neke druge Symantec alate, samo NE antivirus program, ako Boga znas...
ovo me zainteresovalo.da nije jedan od ,,tih alata,, i pc aniwhere?
 

Back
Top