Engleska i Francuska na putu propasti

JerryRopero

Primećen član
Poruka
835
London, Pariz -- Velika Britanija i Francuska su u prošloj godini zabeležile rekordan manjak u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom.


Za razliku od Nemačke, Velika Britanija i Francuska zabeležile trgovinski deficit u 2006.
Britanski trgovinski deficit u prošloj godini je bio 84,3 milijarde funti, odnosno 126,3 milijarde evra, znatno više od 68,8 milijardi funti iz 2005. godine.

Reč je o najveće ikad zabeleženom nivou trgovinskog deficita u britanskoj spoljnootrgovinskoj razmeni otkako se ona statistički prati u toj zemlji, a povećanje manjka delimično se pripisuje i činjenici da je Britanija postala uvoznik nafte.

U zasebnom izveštaju Francuska je objavila o najvećem do sada zabeleženom trgovinskom deficituod 29,2 milijarde evra. Poređenja radi, godinu dana ranije manjak je iznosio 23 milijarde evra.

Samo u decembru prošle godine deficit je porastao za tri milijarde evra, pošto je u ovom mesecu francuski uvoz iznosio 32,45 milijarde, dok je izvoz dostigao 35,37 milijarde evra.

U Francuskoj ukazuju na drastičnu razliku u odnosu na svog prvog spoljnotrgovinskog partnera Nemačku, koja je prošle godine zabeležila rekordni suficit od 169,1 milijardu evra, sa porastom izvoza od 13,7 odsto. Za velik porast trgovinskog manjka francuska ministarka trgovine Kristin Lagarde okrivila je visoke cene nafte, dok je ministar privrede i finansija Tijeri Breton rekao da će cena uvezene nafte u Francusku u 2006. verovatno dostići 46 milijardi evra.

-------------------------------------------

Deficit u Birtaniji 126 milijardi eura u Francuskoj 30 milijardi eura. Prosla su vremena kolonijalzima i otimacine tudjih dobara, bogatstva i resursa. Sad ko hoce dobro da zivi mora da radi i zaradi , i resurse plati. Novac iz ovih zemalja se odliva pre svega u Kinu i Rusiju , nove ekonomske sile buducnosti. Cena nafte ce i dalje rasti sto znaci da ce EU drzave biti sve siromasnije a Kina i pre svega Rusija sve bogatije.
 
Tako to biva:
Pare vrte kapitalistički svet,
ali će pare i da ga zaustave...

KO je kriv kapitalistima što su radi većega profita izmeštali svoje pogone u zemlje sa jeftinom radnom snagom itd...Sada te treće zemlje sa usvojenom tehnologijom hebu svoje bivše učitelje i sponzore...
 
upravo tako. kinezi su recimo godinama zaposljavali sve bivse i penzionisane direktore i ostale inzinjere najjacih evropskih kompanija kao recimo siemens, nokia, bosch , ericsson . Sada su prevazisli svoje ucitelje i proizvode jednako kvalitetne proizvode po daleko nizim cenama.

to dovodi do odliva novca iz zemalja zapada sto znaci da se tocak pokrenuo u drugom pravcu i da tas na vagi krece da preteze za nove sile koje dolaze za istoka.
 

Back
Top