Država Srbija bi trebalo da proizvođače cigareta "Filip Moris" i BAT oslobodi jednog dela akcize i na taj im način kompenzuje štetu koju mogu imati zbog pristupanja Cefti, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Slobodan Milosavljević.

"Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) jedinstvena je šansa za Srbiju i region uopšte i ne želim ni da pomislim da on neće zaživeti zbog spora oko duvana", rekao je Milosavljević.

On je dodao da je ubeđen da će dogovor sa Hrvatskom ubrzo biti postignut i da će za narednu Vladu to pitanje i pitanje pristupanja Cefti biti prioritetno, a druga je stvar, kako je rekao, to što je "sadašnja vlast sebe na neki način razvlastila." Milosavljević je ponovio i da bi "Filip Moris"i BAT trebalo da iskoriste svoj autoritet kod evropskih parlamentaraca koji bi dalje sugerisali hrvatskoj strani da je Sporazum Cefta od vitalnog značaja za ceo region.

S druge strane, kako je naveo, država bi trebalo da stimuliše proizvodnju duvana u Srbiji, jer su strani investitori u obavezi da otkupljuju 50 odsto domaće proizvodnje. Hrvatska je prilikom dogovaranja o pristupanju sporazumu Cefta od Srbije tražila da smanji akcize na uvozne cigarete i izjednači ih sa akcizama na domaće, a da pri tom ne poveća carinu. Srpska duvanska industrija bi, ako Vlada prihvati takav zahtev, imala slabu zaštitu, a naročito bi štetu pretrpeli strani investitori koji su kupili srpsku duvansku industriju pod određenim uslovima. Carina na uvoz cigareta u Srbiji je 15 odsto, u Hrvatskoj 38 odsto, a u Evropskoj uniji 58 odsto. Ponuda Srbije pre potpisivanja Cefta sporazuma, 19. decembra prošle godine, bila je da poveća carinsku stopu za onoliko koliko bi smanjila akcize čime bi namet države bio isti, ali Hrvatska na to nije pristala, objašnjavano je više puta u ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom.