Inflacija u Srbiji do kraja godine neće biti veća od osam odsto, procenili su privrednici u anketi Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Saradnik IZIT-a Saša Đogović tvrdi da se prognoza rasta cena od osam odsto poklapa sa procenom Narodne banke Srbije (NBS) da će bazna inflacija na kraju godine iznositi između četiri i osam odsto.

Anketirani proizvođači ne očekuju veći rast cena u prva tri meseca, dok u drugoj polovine godine njih 24 odsto najavljuju povećanje cena svojih proizvoda i to pre svega sirovina, repromaterijala i robe široke potrošnje. "Najvažniji uzrok očekivanog rasta cena u drugoj polovine godine je najavljeno poskupljenje struje", dodao je Đogović. Prema njegovim rečima, anketirani proizvođači rast industrijske proizvodnje očekuju u drugoj polovini godine, i to pre svega proizvodajči sredstava rada, zbog povećanja investicija i realizacije Nacionalnog investicionog plana.

"Problem je što proizvođači u Srbiji moraju sami da finansiraju prodaju svojih proizvoda, jer da bi ušli u trgovinski lanac, moraju to da plate i na taj način finansiraju trgovinu", rekao je Đogović. Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac reko je da je Srbija u 2006. godini izvezla robe u vrednosti od 6,4 milijarde dolara, dok je vrednost uvoza iznosila oko 13,2 milijarde dolara. On je naglasio da je problem veliki deficit u trgovini sa Rusijom, koji čini 27,2 odsto ukupnog trgovinskog deficita Srbije sa svetom. Prema njegovim rečima srpski proizvođači treba da više koriste mogućnost izvoza u Rusiju, organizovanim nastupom, i tako ponude niže cene, bolji asortiman i kvalitet robe.