Vlada Srbije faktički je odbacila plan specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija još pre susreta sa njim, a takva pozicija može da dovede do toga da Srbija na Kosovu izgubi sve, ocenjuje današnji moskovski dnevnik "Komersnat".

"Komersant" piše da se Moskva "veoma uzdržano" izjasnila o Ahtisarijevom planu i da se zalaže za njegovu doradu "uz aktivno učesće" zainteresovanih strana.

"Koštunica, koji često govori o podršci Rusije, u suštini, potkopava njene napore. A što je najvažnije, izbegavanje pregovora o Ahtisarijevom planu od strane Vlade Srbije, preti time da Beograd na Kosovu može da izgubi sve: u konačni dokument ući će samo predlozi Albanaca", zaključuje list.

"Rosijskaja gazeta" piše da mnogi eksperti smatraju da je "izuzetna opreznost" sa kojom činovnici UN prilaze objavljivanju bilo kojih inicijativa o kosovskoj problematici povezana sa unutrašnjo-političkom situacijom u samoj Srbiji nakon parlamentarnih izbora.

"Nije isključeno da se na Zapadu boje da bi otkrivanje plana isprovociralo konflikt demokratskih snaga u Srbiji, što bi rezultiralo dolaskom radikala na vlast", navodi dnevnik i zaključuje da bi u tom slučaju "mirno rešenje kosovskog konflikta bilo pod velikim pitanjem".