LUKSUZ U NBS!
U novoj zgradi NBS od 53.148 kvadrata smešteno 930 radnika, što znači da se svaki zaposleni baškari u 57 kvadrata, odnosno solidnom dvosobnom stanu


BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) državi je vratila ukupno 25.240,92 kvadrata poslovnog prostora, ali se istovremeno uselila u velelepnu zgradu na Slaviji u kojoj ima duplo više kvadrata. U moderno zdanje od 53.148,5 kvadrata useljeno je 930 zaposlenih od ukupno 1.300. To znači da se svaki zaposleni u novoj zgradi baškari u "svojih" 57,15 kvadratnih metara. Slikovito objašnjeno, svakom radniku u novoj zgradi NBS pripada solidan dvosoban stan!!!
Pored ovog "spejsšatla", NBS je zadržala i jedan od pet objekata, i to opet u samom centru Beograda. U ulici Kralja Petra zadržala je reprezentativno zdanje u kome će i dalje biti kabinet guvernera NBS Radovana Jelašića.
U više od 53.000 kvadrata luksuzne poslovne zgrade na Slaviji 17.089,5 "odlazi" na podzemne, a 23.369,5 kvadrata na nadzemne etaže. Objekat ima četiri podzemna i 11 nadzemnih spratova, a gradnja je koštala oko 134,6 miliona dolara.
Iako u NBS tvrde da su toliki kvadrati najracionalnije moguće iskorišćeni i da ne postoji nijedan slobodan kvadratni metar, najviše prostora, ipak, zauzimaju ogromni holovi, prostrani hodnici, stepeništa i terase.
Izgradnja zgrade NBS, podsetimo, počela je još 1976. godine, kada je tadašnji savet guvernera pokrenuo inicijativu da se izgradi nova poslovna zgrada Narodne banke Jugoslavije. Lokacija je predviđena detaljnim urbanističkim planom Slavije, koji je donela Skupština grada Beograda 1980. godine. Tek devet godina kasnije usvojen je sam Investicioni program izgradnje nove zgrade. Građevinska dozvola za ceo objekat, na osnovu glavnih projekata koje je izradilo preduzeće "Mašinoprojekt - Kopring" iz Beograda, dobijena je 1992. godine, a sama izgradnja i opremanje objekta, u čemu je učestvovalo oko 60 firmi, odvijala se u skladu sa prilikama u zemlji. Početkom 2001. godine, iako je zgrada izgledala skoro završena, nije bila opremljena iznutra. Stoga je NBS raspisala javni poziv kroz koji je ponudila za iznajmljivanje celu ili delove zgrade na Slaviji, na koji su se javili predstavnici "Simensa", Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i neki strani investitori. Tender, međutim, nije uspeo jer zgrada nije bila dovršena. Posle neuspelog javnog konkursa, doneta je odluka da se zgrada završi za potrebe NBS.
Preseljenjem u novu zgradu Narodna banka je oslobodila četiri od pet objekata koje je do sada koristila. Jedino je zadržala reprezentativno zdanje u ulici Kralja Petra, gde su ostali kabineti guvernera i viceguvernera, generalni sekretarijat, kao i za javnost otvorena vredna numizmatička postavka.
- Republici Srbiji vratili smo ukupno 25.240,92 kvadrata poslovnog prostora. To su objekti u Bulevaru kralja Aleksandra 15, površine 8.954,4 kvadrata, zatim u Pop Lukinoj 7-9 od 8.225,56 kvadratnih metra, Brankovoj 25 - 5.037,27 kvadrata, i Skadarskoj 23 - 3.023,69 kvadratnih metara - kažu u NBS.
Inače, nova zgrada, svečano je otvorena još krajem marta ove godine, ali je tada ostalo da se završi instalacija na podzemnim nivoima, kao i da se prostor opremi nameštajem. Useljenje zaposlenih odvijalo se u etapama da se ne bi narušio sistem funkcionisanja NBS, a okončano je tek pre oko dva meseca.
I. DUGALIĆ

Šta sve ima u zgradi na Slaviji

- U podzemnim etažama smešteni su parking prostor, skladišta, dva skloništa, trezori, štamparija, mikrofilm, tehnički prostori, trafo-stanica, dizel agregat, radionice i slično. U nadzemnim etažama, pored kancelarijskog prostora, smešteni su i višenamenska sala sa 200 mesta, stručna biblioteka sa čitaonicom i depoom knjiga, trezorsko poslovanje i trezor za numizmatiku, kao i centri za upravljanje objektom i za obezbeđenje, restoran i kuhinja i ostali tehnički prostori - kažu u NBS-u.