КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ
Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 173

Tema: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  19.01.2007.
  Lokacija
  Даф град
  Poruke
  246
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Јуче сам гледао репризу прве епизоде емисије Јединица. Значи одличан документарац. Ипак ме је највише заинтригирало то како је од једне јединице у којој се није знало ко пије ко плаћа, где је људство ишло распојасано у свакаквим униформама са свакаквим значкама на капи Капетан Драган куспео да направи једну од најбољих специјалних јединица КНИНЏЕ. Реалтивно мало знам о деловању капетана Драгана у Крајини и Книнџама иако сам за матурски прошле године радио Републику Српску Крајину. Волео бих кад би сазнао мало више на форуму! 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  12.12.2006.
  Poruke
  15
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  www.b92.net/specijal/jedinica
  .........

  KORENI: Taj početak mogao je biti u noći 3. na 4. april 1991. kada je iz Beograda za Knin krenula grupa naoružanih, mrkih i nervoznih muškaraca. Od ove petorice, dvojica su bila važna: Franko Simatović Frenki i Dragan Vasiljković, kasnije nadaleko poznat kao Kapetan Dragan. Naime, dvadesetak dana ranije – 9. marta 1991 – demonstracije srpske opozicije uzdrmale su do temelja Miloševićev autoritarni režim. Sada je predsednik Srbije iskoristio položaj Srba u Hrvatskoj da posvađa opoziciju. U govoru 16. marta 1991, na zatvorenoj sednici sa predsednicima opština Srbije, Milošević je kao pomoć Srbima u Krajini obećao i formiranje Jedinice:

  "... Vlada je dobila zadatak da pripremi odgovarajuće formacije koje će nas učiniti u svakom slučaju bezbednim, odnosno učiniti sposobnim da branimo interese naše Republike, a bogami i interese srpskog naroda izvan Srbije", rekao je Milošević.

  Izvršenje naredbe o stvaranju Jedinice povereno je jednom od najpouzdanijih i najsposobnijih Miloševićevih saradnika – načelniku Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću. Kao avanturisti i operativcu spremnom na sve, Stanišić je Franku Simatoviću Frenkiju poverio formiranje Jedinice na terenu. Kako je Jugoslavija još postojala, Jedinica nije smela da ima formalnu vezu sa Beogradom, pa zato Frenki nije mogao da računa na pripadnike MUP-a Srbije; uz punu logističku podršku Državne bezbednosti, sam je morao naći i regrutovati ljude.

  Kepetan Dragan je bio baš onakav čovek kakvog je tražio Frenki: apsolutno nepoznat, vojnički obrazovan i avanturista po prirodi. Frenki se verovatno setio i da je Kapetan Dragan još u oktobru 1990. bio u Kninu i da je njegova ponuda da obučava krajiške milicionare ostala bez odgovora. Da li je ona još bila na stolu? Frenki je krajem marta 1991. zakazao Kapetanu Draganu razgovor u beogradskom hotelu Metropol.

  "Ja mislim da sam ostavio dubok utisak na njih, kroz taj razgovor", kaže Kapetan Dragan. "I tad sam se u neku ruku i sprijateljio sa Frenkijem; to je išlo mnogo dalje nego taj službeni razgovor."

  Čim su stigli u Knin, Frenki i Kapetan Dragan javili su se ministru unutrašnjih poslova SAO Krajine Milanu Martiću, koji ih je odveo u bazu krajiške milicije u selu Golubić. Tu je – 5. aprila 1991 – bez mnogo formalnosti Kapetan Dragan preuzeo komandu.

  "To je stvarno ličilo ni na šta...", priča Kapetan Dragan. "Oni su bili u raznim uniformama, nosili su razna obeležja – od kokarde do petokrake – svako je nosio šta je hteo. Disciplina je bila na jako niskom nivou. Imao sam utisak da je najjači među njima automatski imao i najveći autoritet. Uspeo sam veoma brzo da to sve ustrojim. U roku od nedelju dana videla se drastična promena. Uspeo sam da tih nekoliko najglasnijih i najjačih kolovođa pohapsim ili izbacim iz tog dela priče ili da ih stavim na svoje mesto. Zaveo sam red prilično brzo unutar te policijske jedinice."

  Niko od stotinjak raspojasanih krajiških milicionara, dok ih je prilično zbunjene postrojavao čovek bez prezimena, sa manirima kolonijalnog oficira, nije mogao ni da pretpostavi da prisustvuje rađanju Jedinice. Mahom u tajnosti, ona će delovati više od dvanaest godina pod raznim imenima – službenim i neslužbenim. Zavisno od perioda, jedni će je zvati Frenkijevci, drugi Jedinica za antiteroristička dejstva, treći Jedinica za specijalne operacije, a svi zajedno – Crvene beretke. Mnogo toga će se tokom tih godina promeniti u Jedinici, ali njena bit, kao tajne oružane formacije Državne bezbednosti, neće nikad.

  Ili, kako će to definisati portparol JSO-a deset godina kasnije, za vreme oružane pobune ove formacije: "Ova Jedinica je dete ove Službe. Stvorena je u teškim vremenima po srpsku zemlju i njen narod; ratovala po svim pravilima Ženevske konvencije. Zato smo ponosni na Službu u čijim okvirima vidimo svoje buduće delovanje, jer je ona srce ove Jedinice."

  Ima jos dosta o Jedinici

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  12.12.2006.
  Poruke
  15
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Portret savremenika - Kapetan Dragan :
  Mali, ali tehničar
  Petnaest godina posle munjevite ali kratke meteorske slave, Dragan Vasiljković iz Perta, Australija, ponovo se našao na novinskim stranama jer se hrvatska vlast setila da im je za nešto kriv. Nije jasno šta to znaju danas, a nisu znali pre petnaest godina, pa tako cela stvar liči na političku nameštaljku za unutrašnju upotrebu. A kapetan sedi u australijskom pritvoru...
  piše: Miloš Vasić

  "Ako vam kažem ko sam, moraću da vas ubijem... Ali, ne bojte se: neću ni jedno ni drugo." To je bila prva rečenica kojom je "tajanstveni oficir", "duh koji hoda", "Obilić Srpske Krajine", "srpski Če Gevara" dočekivao novinare, a naročito novinarke koje su žmićkale od sreće i slatke jeze. Sve to uz šarmantan zubat osmeh i flertovanje. "A pored njega, kao preteći crni mačak, njegov verni ‘škorpion’, kazaće posle jedna od njih u neopevano ljigavom i udvoričkom feljtonu koji se vukao nedeljama po "Večernjim novostima". Čuvaju ga zgodne ribe knindžuše koje bi život dale za njega, a kamoli dale njemu; oficir i džentlmen, otmeni ljubavnik koji skuplja kao smrt; "metak ga neće", potvrđeno; junak bez mane i straha koji svojim ljudima neće narediti da učine ništa što on sam ne bi učinio; pilot koji "dolazi s neba" Srpstvu napaćenom u spas; "Lorens od Balkana". Jednom rečju, kako se to danas kaže – brend sam po sebi; tada se to zvalo fenomen.
  STVARANJE MITA: Kapetan Dragan bio je – kao brend – najuspešniji marketinški potez Miloševićevog režima. Plaćenik? Taman posla! Srpski patriota koji je potegao čak iz belog sveta i ostavio jahte, avione, peščane plaže južne hemisfere i ucveljene lepotice da spasava svoj narod; o sopstvenom trošku pritom, kao što nije propuštao da istakne svaki put kad je mogao. Politički je bio korektan do bola: glasa za SPO, ali Slobodana Miloševića poštuje; višepartijski demokrata u najboljoj anglosaksonskoj tradiciji, ali tužan nad srpskom razjedinjenošću i strančarenjem; humanista, ali savršeno efikasan u "neutralisanju" neprijatelja (stalno je isticao da je protiv ubijanja; on "neutrališe"; vojnički gledano – razumna tvrdnja). Kao protivnik "stranačkih vojski" mrzeo je Šešelja, prekorevao Arkana i uveravao Vuka Draškovića, održavajući s njima neophodne odnose. Stalno je isticao važnost JNA, ali je njene oficire prezirao kao zatucane dogmatike i budale – sa dobrim razlozima, uostalom. Sve u svemu – ličnost idealna u datom trenutku: oličenje patriotizma, junaštva, skromnosti i požrtvovanja, harizmatičan, šarmantan, topao, muževan i – beskrajno talentovan za marketing. U neverovatno kratkom vremenu od mesec-dva postao je od tamo nekog belosvetskog plaćenika legenda koja hoda, strah i trepet dušmana naših, nada i uzdanica srpske nejači vaskolike. Žarko Trebješanin pisao je u tadašnjoj "Borbi" Staše Marinkovića učene eseje o stvaranju modernog mita, a Srbobran Branković polemisao je s njim, pokušavajući da mu objasni kako mitovi ipak nastaju malo duže od mesec-dva, a da je "mit o kapetanu Draganu" veštački stvoren. Pravile su se majice, objavljivali stripovi, ispredale legende i mrčile gusle, a kapetan je kroz sve to plovio samouvereno, elegantno i nadasve otmeno, sve dok vrlo uskoro nije stradao – ironijom sudbine ne od dušmanske ruke, nego sa vlastite pameti: mislio je da ima posla sa racionalnim ljudima i političarima.
  Ali, idemo redom. Čovek koji bi morao da vas ubije ako vam kaže svoje ime vodi se kod australijskih vlasti u krivičnoj evidenciji za maloletnike kao Dragan Vasiljković koji je promenio ime u Daniel Snedden, rođen u Beogradu, došao u Australiju sa roditeljima i naturalizovan tamo. Početkom sedamdesetih biva hapšen i uslovno osuđen za posedovanje i trgovanje kradenom robom. Uskoro, i dalje maloletnik (mlađi od 21 godine, to jest) biva optužen za vođenje "prigradskih agencija za pratnju", to jest za držanje lanaca prostitutki, ukratko. Ovoga puta sudija ga je suočio sa ponudom koja se ne odbija: ili zatvor – ili da se dobrovoljno javi u vojsku. Australijska vojska nije htela da komentariše dalji tok događaja, ali je "Vreme" tada, u proleće 1991, preko kolega novinara doznalo da je Dragan Vasiljković, već tada Daniel Snedden, stupio u Prvi kraljevski Viktorijin puk u Melburnu i tamo završio školu rezervnih oficira. Reč je o elitnoj jedinici australijske vojske i jako dobroj školi.
  ISPRAVAN STAV: Kasnije će se Dragan Vasiljković baviti instruktažom (za to je posebno talentovan) po zemljama u kojima se ceni britanska vojna škola mišljenja: pre svega i izvesno po raznim zalivskim emiratima. On je pominjao Vijetnam, ali se vremenski ne slaže: 1975. još je bio u Australiji; pominjao je Južnu Afriku, Angolu i neke afričke zemlje; moguće, čak verovatno. Kao čovek pametan (to mu se nikako ne može osporiti), zaradio je neke pare i krajem osamdesetih počeo da se osvrće po Evropi za nekim zgodnim poslom. Pokušao je sa nekom Miki Maus čarter kompanijom i malim avionima; pa sa jedrilicama po Sredozemlju. Išlo je kako-tako. Onda se, kaže, 1987. pojavio u Baru u jedrilici i došao na inače sasvim dobru ideju da tamo napravi marinu. Išlo je teško, pa je dolazio ponovo naredne godine, ali je i dalje išlo teško. U jednom od tih boravaka lokalni šef policije morao je da ga zadrži neko vreme zbog neke provere jahte na kojoj je bio, pa je – kao svaki dobar policajac – fotokopirao i njegov pasoš, za svaki slučaj. Po toj fotokopiji je "Vreme" kasnije bilo u stanju da otkrije identitet čoveka koji bi morao da nas ubije ako otkrijemo ko je. Kapetan Dragan je tu našu demistifikaciju dočekao gospodski, sa osmehom i čestitanjem.
  Kao čovek inteligentan, Vasiljković-Snedden je motajući se po Crnogorskom primorju 1990. shvatio da se na horizontu ukazuje prilika i za njega. Sasvim je izvesno da je tada stupio u vezu sa Državnom bezbednošću MUP-a Srbije i ponudio svoje usluge u trenutnoj krizi i budućem ratu. Ne zna se preko koga, ali je sam priznao da je imao "dobre odnose sa nekim ministrima Vlade Srbije"; sa bar dva ministra sigurno – Radmilom Bogdanovićem i Tomislavom Simovićem (tada ministrom odbrane Srbije; i to smo imali). Taj Simović je, jadnik, tada verovao da će Srbija steći sopstvenu vojsku, pa je to Draganu bilo zanimljivo; Čiča Radmilo je znao bolje. Počeo je Dragana da plasira po Beogradu, u prave krugove: kod Bracike Kertesa, kod Brane Crnčevića, kod Jovice i Frenkija. Draganu nije mnogo trebalo da shvati o čemu je reč i da zauzme ispravan stav. Za svaki slučaj, kapetan je stavio nogu u vrata i kod opozicije: bio je jedan od osnivača prvobitnog beogradskog odbora SPO-a, uz Dejana Lučića, Aleksandra Pavića i nekog dr Price, rođaka Momčila Đujića (Pavić i Prica su bili emigranti u SAD). Tomica Simović ubrzo je smenjen, a zamenio ga je Marko Negovanović koji se sa Draganom mnogo bolje razumeo. U bliski kontakt sa onima koji će kasnije postati "crvene beretke" kapetan Dragan stupio je ubrzo; Žika Ivanović Crnogorac bio mu je desna ruka od početka, kao i još neki; Frenki je bdeo nad tim poduhvatom diskretno, ali stalno.

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  12.12.2006.
  Poruke
  15
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  SUKOBI I RASKOLI: Dragan je predložio sasvim logičan plan: centar za obuku koji bi on vodio u Kninu ili već tamo. Kupljeno smesta. Dok si rek'o "Mile Martić", centar za obuku u Golubiću kod Knina bio je dodeljen kapetanu Draganu i ubrzana obuka je počela. Sa njim su bili Pavić, Prica i Lučić, ali je Lučić uskoro ispao iz igre. Državna bezbednost je, preko Mile Martića, ostala u igri. Marketing nije kasnio: pojavljuje se zgodno skovani termin "Knindže", a režimska i udvorička štampa počinje da razvija projekt "Kapetan Dragan". Poštedećemo čitaoca detalja tog projekta, od stripova za decu do natprirodnih parapsiholoških, astroloških i drugih okultnih razmatranja te izvanredne pojave. Brana Crnčević uručuje velike kese pune para kapetanu Draganu prilikom njegovih boravaka u Beogradu. Kapetan se pojavljuje u društvu Klare Mandić i uopšte "nacionalnih radenika", ali pazi kakve zvuke pušta: upozorava na nedostatak para za Krajinu, ali i na zloupotrebe i pronevere; upozorava i na ekstremiste i na opasnost od ratnih zločina. Ima ga po televizijama i novinama, domaćim i stranim; hrve se sa međedima pred kamerama i neumorno podseća na čast, ratno pravo, humanizam i Ženevske konvencije. "Rat je posao za profesionalne vojnike", kaže on u jednom razgovoru sa novinarima "Vremena". "Ako je motiv naoružanog naroda strah, onda imate masovno dezertiranje, kao pod Vukovarom; ako je motiv mržnja, onda imate masakre i masovne zločine."
  Pošto je obučio svoje ljude u Golubiću koliko je trebalo, Dragan kreće u borbe. Prva ozbiljnija akcija je Glina, kada zauzima grad veštim manevrom, ali dolazi u sukob sa JNA koju optužuje da je kriva za gubitak dva njegova čoveka. Bilo je tu raznih akcija, ali su sve bile na taktičkom nivou, krpljenje rupa i intervencije na kritičnim tačkama. Prilikom kostajničke operacije dolazi u prvi ozbiljan sukob sa tadašnjim vođstvom Krajine. Naime, lokalna paravojna fukara iskoristila je hrvatske stanovnike sela Struga kao živi štit u nekoj borbi, pa je deo poginuo; kad su izgubili dva borca u borbi, upali su u bolnicu u Dvoru na Uni i poklali hrvatske ranjenike, civile iz Struge, na način od koga su oficiri JNA povraćali. "Smesta sam otišao tamo i pohapsio petnaestak njih. Imao sam nameru da sutra organizujem preki sud i sve da ih postreljam, ali je onda helikopterom doleteo Mile Martić i sve ih pustio", ispričao je kapetan Dragan novinarima "Vremena" kasnije. Sa Milanom Babićem takođe se sukobio uskoro: prvi povod bio je Babićev ekstremizam, ali i kadrovska politika, jer je Babić smenio sposobnog komandanta odbrane Banije, Vajagića, a postavio doktora ginekologa iz Gline Dušana Jovića, već sumnjivog na ratne zločine.
  Pravi razlog naglog pada uticaja Dragana Vasiljkovića u Krajini i kod Miloševićevog režima, međutim, nisu bili ratni zločini i glupava politika (mada su igrali ulogu), nego strateški pristup. Izgleda da su dva drugačija razloga bila značajnija: prevelika popularnost i nerazumevanje strategije Beograda u Hrvatskoj. Kao školovan oficir i razuman čovek, Dragan je posle uspeha u Krajini 1991, negde u septembru, smatrao da je sada trenutak da se krene u pregovore sa Hrvatskom sa pozicija jakih i potencijalno nadmoćnih, pre nego što se Hrvatska naoruža i sredi, ovako oslabljena u Slavoniji. Bio je blizak ideji neke jake autonomije (danas bismo rekli Z-4) i iznuđenih ozbiljnih garancija od Zagreba. Milan Babić ga je odrezao bez reči, a Mile Martić ga nije zaštitio, jer je strategija Beograda bila drugačija – internacionalizovati Krajinu i prepustiti je kratkoj i tragičnoj sudbini, kako je to lepo objasnio Bora Jović. Popularnost kapetana Dragana počela je naglo da pada novembra 1991, čim je istisnut iz Krajine i čim je izgubio medijsku podršku. Blistava karijera bila je zaista meteorska: zablistao je jula, a ugasnuo novembra. Izgleda da je razbesneo mnoge pukom popularnošću: u leto 1991. Krajina je značila Dragan, a ne Babić ili Martić; ili Milošević.
  Nervozan i ljut, Dragan Vasiljković vraća se u Beograd i pokreće novu marketinšku kampanju, svestan da protiv Miloševića ne može. Grdi Babića i Šešelja; nudi se za Slavoniju, čak za Kosovo i Sandžak, gde je još red i mir. Bilo je pokušaja da mu se u blizini Bora osnuje novi kamp za obuku srpskih boraca, ali od toga nije bilo ništa. Osniva fond za udovice i siročad, ponovo se zbližava sa SPO-om. Popularnost pada i dalje, jer se – kako je to tada objašnjavao Srbobran Branković – od njega očekivalo nešto drugo (previše, kazaćemo), a ne dobrotvorni rad.
  U međuvremenu i za najveće svoje slave, kapetan jeste malo muvao i trgovao, varajući glupe vojnike i udbaše i prodajući im zastarelu špijunsku elektroniku za lepe pare, ali je jako dobro pazio da Fond kapetana Dragana ostane čist. Niko još nije pronašao nijedan pogrešan dinar u vezi sa Fondom. Kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini, Dragan je u nekoliko navrata odlazio tamo u izviđanje, ali se nije zadržao, niti odazvao pozivima da se pridruži Karadžiću i Mladiću. U jednom razgovoru sa novinarima "Vremena" 1995. o tom ratu je govorio sa gađenjem; pominjao je sa užasom Sarajevo i Srebrenicu, a onda je dodao: "To me baca u depresiju! Neću da znam o tome, toliko sam vremena proveo tamo izvlačeći Muslimane ispod srpskog noža."
  ZATVARANJE POGLAVLJA: Vreme do 2000. proveo je u blizini SPO-a i Studija B, baveći se Fondom i putujući okolo. Pokušao je da uvede golf kao novi sport u Srba, ali ga nešto nije išlo. Tokom rata 1999. njegovi momci i devojke oko Fonda navodno su se bili istakli kompjuterskim hakerisanjem u korist Srbije. Tokom prevrata od 5. oktobra bio je od ključnog značaja u spasavanju i preuzimanju Studija B, ali je pazio da se ne svrstava – osim protiv Miloševića. Kad su mu propali svi pokušaji sa poslovima ovde, pa i golf, vratio se u Australiju prilično razočaran; reklo bi se da je to poglavlje života bilo završeno.
  E, onda se neko u Šibeniku setio da Dragana Vasiljkovića optuži za ratne zločine u Hrvatskoj, baš nekako usred domoljubne nervoze zbog toga što je u Španiji uhapšen Ante Gotovina, skoro punih petnaest godina od samih događaja. Hrvatske su vlasti poslale zahtev za hapšenje u Australiju i Daniel Snedden je dopao obaveznog pritvora od 60 dana za takve slučajeve; toliki je i rok Hrvatskoj da dostavi dokaze o kojima će australijski sud odlučiti. Hrvatska ga tuži za dva dela zlostavljanja ratnih zarobljenika i za zločin protiv civilnog stanovništva. Zanimljivo je da se Dragan Daniel Vasiljković Snedden pojavio i u Hagu kao svedok u suđenju Miloševiću, ali da Hrvatska nije osetila potrebu da ga tada tuži niti je Tužilaštvo imalo nešto protiv njega. Osim toga, ispalo je da su Hrvati u jednom trenutku tužili nekog Dragana Vasiljevića iz Bijeljine, pa su ga pomešali sa Vasiljkovićem, što je bila uobičajena bruka. Šibensko tužilaštvo sada tuži Dragana Vasiljkovića za glinsku operaciju, što će teško proći: nije bilo civilnih žrtava, osim novinara Egona Skotlanda, za koga je Bundeskriminalamt iz Vizbadena dokazao da je poginuo od zalutalog metka koji je ispalila hrvatska strana; osim toga, to je delo oružane pobune za koje se primenjuje Zakon o oprostu. Vasiljkovića terete i za dva slučaja zlostavljanja ratnih zarobljenika, juna i avgusta 1991, u kninskoj tvrđavi i za isto delo februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca. Za taj drugi slučaj ne znamo; prvi slučaj, kninska tvrđava, čini se neverovatnim. Naime, "Vjesnik" od 15. avgusta 1991. doneo je reportažu svog dopisnika iz Šibenika Jadranke Klisović, o razmeni zarobljenika između Knina i Hrvatske, u kojoj se navode izjave razmenjenih hrvatskih vojnika i policajaca (njih 52) koji su bili zatvoreni u kninskoj tvrđavi. Svi su se žalili na maltretiranja i mučenja, neljudski tretman i isticali glavne aktere. Međutim, u reportaži stoji i sledeće: "Zarobljenici pamte i kapetana Dragana za kojega kažu da je posebno uživao gledajući video-kazete o vijetnamskom ratu. Za njega pronalaze lijepe riječi, jer ih u njegovu prisustvu nitko nije smio tući, a nekoliko puta čak ih je ponudio pivom i cigaretama." Podsećamo da je ta reportaža izašla polovinom avgusta 1991. u "Vjesniku", u vreme kada objavljivanje takvih priča, pa makar i iz usta upravo razmenjenih ratnih zarobljenika, nije bilo u Hrvatskoj baš poželjno.
  Razumni ljudi u hrvatskoj javnosti i medijima već su izrazili rezerve u pogledu dokazivosti tih na brzinu sklepanih optužbi. Postoje za takve rezerve tri razloga: nije svojstveno čoveku (da mu je bilo svojstveno, već bi se bilo doznalo); previše se zakasnilo (ne vidi se do kojih je novih saznanja tužilaštvo došlo u međuvremenu); mnogo je zgodno palo politički (zbog frke oko Ante Gotovine). Dragan Vasiljković jeste bio neuobičajeno za sebe drzak i bezobrazan u prepisci sa hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt proteklih meseci; inače je mnogo finiji i otmeniji, ali – šta bi to značilo? Teško da je dokaz krivice. Treba sačekati da australijski sud dobije i razmotri dokazni materijal. Ako dokaza ima, sudiće mu tamo – ili u Hagu, ako Hag to bude zanimalo. Ako ne bude dokaza, Daniel Snedden će da uzme lepe pare australijskoj državi za tih šezdeset dana pritvora.
  Za to vreme, na jednom zvezdarskom zidu polako bledi grafit "Evo ga kapetan Dragan".

 5. #5
  Elita Silent Bob (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.840
  Reputaciona moć
  109

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Jedini grad koji je pruzao otpor 1995. je bila Petrinja i tu su Hrvati imali znacajne gubitke u ljudstvu i oklopu, ali su u ostale gradove i naselja Hrvati usli k'o da su isli na turisticko proputovanje...

 6. #6
  Početnik Luftwaffe (avatar)
  Učlanjen
  23.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  30
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio whitenicky
  U Kninu su bili najjachi borci .... to su dokazali i 04.08.1995.god. :shock:

  moto im je bio : BEZITE PETE ... POSRACEMO VAS ))))
  Izdaja, brate... A, narodu je podmetnuta prica da idu ustase i kolju sve redom! Vojska iz Srbije se, po Milosevicevom naredjenju, povukla. Preplaseni narod je takodje krenuo da se povlaci sa svojih vekovnih ognjista, mada su neki i ostali, vecinom starci, ali cuo sam da nisu bas lepo prosli kada su Hrvati upali u njihova sela i kuce. Krajiska vojska, koja je bila sacinjena od tamosnjeg stanovnistva, krenula je sa svojim porodicama, komsijama i rodbinom put Srbije... Licno za sve to krivim Ameriku i njihovu glupu politiku! Srpska vojska je bila znatno veca i jaca od Hrvatske "vojske", koja je bila znatno slabija i manje opremljena. Mogli smo dobiti taj "rat" za tri dana, da nije bilo IZDAJE!

 7. #7
  Zainteresovan član maligaleb (avatar)
  Učlanjen
  03.03.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  402
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio Luftwaffe
  ...A, narodu je podmetnuta prica da idu ustase i kolju sve redom!
  То је апсолутно тачно... и то од самог почетка сукоба.... Тешко ми је да признам, али да се нисмо толико куребецали, да смо признали Хрватску, да смо мало погазили свој понос и рекли то је и наша "домовина", да се нисмо заносили Шешељом и Великом Србијом... данас би Срби у Хрватској били релативно равноправан народ, конститутиван... а овако смо нижа раса! Да зло буде веће, Хрвати своју победу уздижу на ниво Дана Д, ни не сумњајући колико смо им ми помогли да нас победе... а добар део Срба тамо, нарочито млађих се стиди свог имена и крсне славе... па није редак случај да мењају веру и нацију...

  Да ми волимо своју отаџбину као Хрвати... Србија вероватно не би била већа, али ЛЕПША свакако би!!!

 8. #8
  Starosedelac sumnjivo lice (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.104
  Reputaciona moć
  819

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio maligaleb
  То је апсолутно тачно... и то од самог почетка сукоба.... Тешко ми је да признам, али да се нисмо толико куребецали, да смо признали Хрватску, да смо мало погазили свој понос и рекли то је и наша "домовина", да се нисмо заносили Шешељом и Великом Србијом... данас би Срби у Хрватској били релативно равноправан народ, конститутиван... а овако смо нижа раса! Да зло буде веће, Хрвати своју победу уздижу на ниво Дана Д, ни не сумњајући колико смо им ми помогли да нас победе... а добар део Срба тамо, нарочито млађих се стиди свог имена и крсне славе... па није редак случај да мењају веру и нацију...

  Да ми волимо своју отаџбину као Хрвати... Србија вероватно не би била већа, али ЛЕПША свакако би!!!
  Sve sto ti pricas hteo je Jovan Raskovic.Jedino autonomiju u okviru Hrvatske.I kao je zavrsio?i pitanje je od cije ruke?

 9. #9
  Zainteresovan član maligaleb (avatar)
  Učlanjen
  03.03.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  402
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio Winner
  Lupash ko otvoren prozor..
  Ти си вероватно живео у Хрватској па знаш боље... Или си можда већи патриота и Србин од мене... Мука ми је више од квази-патриота и квази-патриотизма... Да пукне једна петарда не би вас похватали... Лако је бити храбар по тастатури... трабало је бити тамо...

 10. #10
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio Дафмен
  Мислим ово је срамота што си ти управо рекао. Однос војски је био 150000 са Хрватске стране и тек нешто ок 30000 са Крајишке стране. А ако познајеш географију знаш да је територија Крајине била релативно мала за онолико дугачку границу тако да је било тешко чувати толико дугачку границу! Ипак Книнџе Крајишници су били можда и најбољи специјалци!
  nije smeshno .... uopste ..... to su poznati borci ...... pitaj svakog krajishnika sta misli o KNINJANIMA .......... pa njih ni puskom nisi mogao na polozaje da oterash .. ovde se ne govori o odnosu vojske ........ ovde se govori o Knindzama .......... koji su imali kratak vek postojanja ... vishe su bili izvikani ...nego sto su stvarno uradili tokom tog gradjanskog rata

  * u selu Kashic (blizu Knina ) ........ dobrovoljci sa Korduna i Like su 5 puta zauzimali to mesto i oslobadjali ga .... ostave ga preko noci Knindzama ... oni se povuku sa polozaja ... tako da pricam istinu , a neka neko od vas kaze da ovo nije tacno .
  Sergeant

 11. #11
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio Silent Bob
  Jedini grad koji je pruzao otpor 1995. je bila Petrinja i tu su Hrvati imali znacajne gubitke u ljudstvu i oklopu, ali su u ostale gradove i naselja Hrvati usli k'o da su isli na turisticko proputovanje...
  u Petrinji je stvarno pruzen otpor ........ a jedino gde nisu mogli da prodju Hrvati je Turanj .... mesto blizu Karlovca ....tu nisu ni prosli ....... ali posto je Krajina pocela da pada deo po deo ... taj mali deo Korduna je ostao u okruzenju ........ dok su Kninjani uveliko vec bili u Bosni i Srbiji ....
  Sergeant

 12. #12
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio Luftwaffe
  Izdaja, brate... A, narodu je podmetnuta prica da idu ustase i kolju sve redom! Vojska iz Srbije se, po Milosevicevom naredjenju, povukla. Preplaseni narod je takodje krenuo da se povlaci sa svojih vekovnih ognjista, mada su neki i ostali, vecinom starci, ali cuo sam da nisu bas lepo prosli kada su Hrvati upali u njihova sela i kuce. Krajiska vojska, koja je bila sacinjena od tamosnjeg stanovnistva, krenula je sa svojim porodicama, komsijama i rodbinom put Srbije... Licno za sve to krivim Ameriku i njihovu glupu politiku! Srpska vojska je bila znatno veca i jaca od Hrvatske "vojske", koja je bila znatno slabija i manje opremljena. Mogli smo dobiti taj "rat" za tri dana, da nije bilo IZDAJE!
  Sa ovim postom se slazem u potpunosti .

  Za napad se znao 02.08.1995.god. .... znaci skoro 3 dana pre pocetka napada .... SRBIJA da ne bude bombardovana , zrtvovala je Krajinu .Tesko naoruzanje je bilo povuceno sa polozaja da stite prve linije fronta , danas se to naoruzanje nalazi u Bosni i Srbiji ...... Dogovor izmedju Milosevica i Tudjmana je bio da sve prodje bez civilnog stradanja , ali 5 korpus Atifa Dudakovica nije moga da se obuzda , kao i vecina hrvatskih TIGROVA , KUNA , ZMAJCEKA ... koji su presekli izbeglicke kolone i masakrirali civile ...uz dejstvo americkih aviona koji su oborili repetitore i presekli sve veze unutar jedinica RSK . Obavestajne podatke tokom rata prikupljali su preko EU plavih slemova ... posto su imali pristup svim linijama fronta Vojske RSK ... zato nemojte ovde da mi pricate ni o kakvim Knindzama ........ koji nisu bili nista nego obicni mestani , opremljeni kombinezonima, sa obukom koju imaju i svi vojnici , nabavili voz na koji su zavarili PAM i pokazali zube dok ZNG kasnije HVO nisu imali naoruzanje , tek poneki poljoprivredni avion ( avijacija ) , tenkovi , topovi , minobacaci zarobljeni u kasarnama JNA ... posle su ih NEMCI ,AMERIKANCI lepo opremili , naoruzali ........a SRBIJA se povukla na vreme , jer kaze nece da ratuje sa celim svetom ...ipak to su samo krajishki srbi ...... a kasnije isti ti AMERI su bombardovali Srbiju .............
  Sergeant

 13. #13
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Poruke
  1.692
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio whitenicky
  U Kninu su bili najjachi borci .... to su dokazali i 04.08.1995.god. :shock:

  moto im je bio : BEZITE PETE ... POSRACEMO VAS ))))
  Jel te nije sada malo sramota zbog ovoga sto si rekao ?

 14. #14
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio ZORANNS83
  Jel te nije sada malo sramota zbog ovoga sto si rekao ?
  nije ni malo ....... imam svoje licne razloge .......nisam ovo dzabe napisao ........ :wink:
  Sergeant

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Poruke
  1.692
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio whitenicky
  nije smeshno .... uopste ..... to su poznati borci ...... pitaj svakog krajishnika sta misli o KNINJANIMA .......... pa njih ni puskom nisi mogao na polozaje da oterash .. ovde se ne govori o odnosu vojske ........ ovde se govori o Knindzama .......... koji su imali kratak vek postojanja ... vishe su bili izvikani ...nego sto su stvarno uradili tokom tog gradjanskog rata

  * u selu Kashic (blizu Knina ) ........ dobrovoljci sa Korduna i Like su 5 puta zauzimali to mesto i oslobadjali ga .... ostave ga preko noci Knindzama ... oni se povuku sa polozaja ... tako da pricam istinu , a neka neko od vas kaze da ovo nije tacno .
  Kakve veze sada ima sta ljudi misle o njima? Bili su tu , i ako nista drugo cinili su brojno stanje.A tamo u kninu , ne zanm ko da je bio , mogao je samo da ostane i pogine. Kada na 25 000 boraca , rasutih na ogromnom frontu , krene cela hrvatska vojska , uz svu logisticku pomoc ,amerikanaca i natoa ,koju onda izdaja ima ulogu , eto sta da niko nije izdao , sta bi bilo drugcije ?da ne bi mozda sacuvali krajinu ? A oruzje se od tamo izvlacilo da ne ostane, i da ne bude zarobljeno , i sta ti da radis sa dve baterije 105 , kada on na tu 1 tvoju krece sa 10!

 16. #16
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  vecina tih Knindzi posle `95 preshlo je u SAJ , JSO ........ ali zbog njihovog nevojnickog ponasanja na liniji fronta poginuli su mnogi koji nisu bili deo tih jedinica ....... poginuli su i ranjeni meni najblizi ...tako da nemam nista lepo o njima da kazem ...
  Sergeant

 17. #17
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio ZORANNS83
  Kakve veze sada ima sta ljudi misle o njima? Bili su tu , i ako nista drugo cinili su brojno stanje.A tamo u kninu , ne zanm ko da je bio , mogao je samo da ostane i pogine. Kada na 25 000 boraca , rasutih na ogromnom frontu , krene cela hrvatska vojska , uz svu logisticku pomoc ,amerikanaca i natoa ,koju onda izdaja ima ulogu , eto sta da niko nije izdao , sta bi bilo drugcije ?da ne bi mozda sacuvali krajinu ? A oruzje se od tamo izvlacilo da ne ostane, i da ne bude zarobljeno , i sta ti da radis sa dve baterije 105 , kada on na tu 1 tvoju krece sa 10!

  sta radish ........PRUZASH OTPOR !!!

  * jel tako stitish da se civilno stanovnistvo izvuce iz gradova , a ne napustash polozaje i prikljucujes se izbeglickoj koloni i tako dajes teritoriju i ugorozavash sledeci grad koji pripada RSK .
  Sergeant

 18. #18
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Poruke
  1.692
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  imam ja mozda i veci razlog da ih napadnem od tebe, ili bar slican. Ali sto sam ja junak sada ako to radim , sta god da su radili , drzali su tu pusku... A to kakvi su bili borci , ja o tome necu , sam si rekao da to svi koji su bili tamo znaju!

 19. #19
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Poruke
  1.692
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio whitenicky
  vecina tih Knindzi posle `95 preshlo je u SAJ , JSO ........ ali zbog njihovog nevojnickog ponasanja na liniji fronta poginuli su mnogi koji nisu bili deo tih jedinica ....... poginuli su i ranjeni meni najblizi ...tako da nemam nista lepo o njima da kazem ...
  Imam vrlo slican razlog tom koji si ti naveo. Dali mislis na neku konkretnu akciju ?

 20. #20
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Poruke
  1.692
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio whitenicky
  sta radish ........PRUZASH OTPOR !!!

  * jel tako stitish da se civilno stanovnistvo izvuce iz gradova , a ne napustash polozaje i prikljucujes se izbeglickoj koloni i tako dajes teritoriju i ugorozavash sledeci grad koji pripada RSK .
  Grubo receno, hrvati su na linije proboja obezbedili ogromnu premoc , posebno u brzim oklopnim jedinicama, lako pokretljivim , onda su jurnuli , sve sto je bilo izmedju tih linija , je moralo bez borbe da se povlaci jer su imali otvorene bokove , i bili bi opkoljeni, i unisteni , tako da se vecina tamo povukla bez ikakve borbe... kako onaj da ostane u petrinji ako mu je linija 10 kilometara severno probijena? oni su buvalno u zadnji cas izvukli se kroz uski procep... Ti si iz krajine?

 21. #21
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio sumnjivo lice
  Sve sto ti pricas hteo je Jovan Raskovic.Jedino autonomiju u okviru Hrvatske.I kao je zavrsio?i pitanje je od cije ruke?
  Srbi su ga ubili .........to se zna ...ali precutalo se .... kao i mnogo ubistva koja su se zatashkala ..

  IZDAJA ... neko je to ovde pomenuo ......... samo mi nije jasno , zasto je su granice KRAJINE bile zatvorne 02.08.`95. god. i niko nije mogao za RS ili za Srbiju .... ali zato kad su dosle izbeglice za Srbiju ....... svi su trljali ruke .....tad su cene i skocile , privatni smestaj je skocio za duplo ... ko ce kome nego svoj svome ......cast izuzecima ... porodice koje su primile po nekoliko desetina izbeglica , skole koje su date za smestaj , pomoc koja je dolazila od naroda Srbije ...ali zato je bilo i onih koji su bili ljubomorni na taj narod sto voze dobra kola , pa odmah ajde da mu uzmemo sve . E to je nas srpski obicaj ... srbin - srbina ce prodati za 100 evrica ....evo sada ko spominje Krajinu ... NIKO , ko spominje Republiku Srpsku NIKO .... Kosovo i Metohiju spomenu ponekad .......ali to je IZDAJA SRPSKOG NARODA ...jer politicari upravljaju zivotima naroda , ali ne sekiram se ja za njih .... oni su sebe obezbedili za veke ...vekova
  Sergeant

 22. #22
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.07.2006.
  Poruke
  1.692
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Milsim da ima jedna partija u srbiji koja cesto spominje i rsk i rs! I ne priznaje hrvatsku drzavu,tako da nije bas niko!

 23. #23
  Starosedelac whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.884
  Reputaciona moć
  411

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio ZORANNS83
  Milsim da ima jedna partija u srbiji koja cesto spominje i rsk i rs! I ne priznaje hrvatsku drzavu,tako da nije bas niko!
  pa ni ja ne priznajem HRVATSKU DRZAVU ( takozvanu novu NDH ) ...ali Republike Srpske Krajine nazalost vise nema .... a RS ...e to je vec prica za sebe ...
  Sergeant

 24. #24
  Zainteresovan član HS1911 (avatar)
  Učlanjen
  08.11.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  387
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  Citat Original postavio whitenicky
  pa ni ja ne priznajem HRVATSKU DRZAVU ( takozvanu novu NDH ) ...ali Republike Srpske Krajine nazalost vise nema .... a RS ...e to je vec prica za sebe ...
  na svu sreću, tebe ništa nitko ne pita.

 25. #25
  Zaslužan član Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  318

  Podrazumevano Re: КАПЕТАН ДРАГАН И КНИНЏЕ

  ni ja ne priznajem da postoji gravitacija, pa opet tresnem na glavu....
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 139
  Poslednja poruka: 24.10.2010., 23:27
 2. Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 12.05.2008., 19:36
 3. Драган Шутановац
  Autor Dnk u forumu Politika
  Odgovora: 48
  Poslednja poruka: 11.01.2007., 10:14
 4. КАПЕТАН ДРАГАН
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 19.01.2006., 00:42

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •