BOLJE IM DA ĆUTE!

Izjave Borisa Tadića i Čede Jovanovića o Kosovu i Metohiji albanski lobisti iskoristili za vlastitu propagandu

BEOGRAD - Izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića o Kosovu i Metohiji albanski lobisti ovih dana vešto koriste za vlastite propagandne svrhe. Naime, nakon što su zaključili da takve ocene idu u prilog kosovske nezavisnosti, predstavnici Američkog saveta za Kosovo, albanske nevladine organizacija u SAD, prošle nedelje su ih poslali na stotine hiljada i-mejl adresa širom sveta, a dobar deo završio je i u elektronskoj pošti građana Srbije!

Da podsetimo, reč je o nedavnoj Tadićevoj izjavi da je Kosovo u ovom trenutku bliže nezavisnosti nego opstanku u okvirima Srbije, kao i Jovanovićevoj tvrdnji da su LDP i on lično spremni da priznaju nezavisnost Kosova. Obe ove ocene u Američkom savetu za Kosovo su, zajedno sa Tadićevom i Čedinom fotografijom, upakovali u jedno pismo, koje su posredstvom interneta prosledili celom svetu.

Politički analitičari ocenjuju da srpski političari, a pogotovo neko ko je na najistaknutijoj državnoj funkciji, nikako nisu smeli da sebi dopuste ovakvu bruku i da "ležu na rudu" Albancima. Branko Radun, saradnik Nove srpske političke misli, smatra da je ovakvo ponašanje, u trenutku kada se odlučuje o statusu Kosova, neodgovorno.

- Sve mi se čini da se oni mire sa time da će Kosovo dobiti nezavisnost, jer su njihove izjave "veoma korisne za albansku stvar". S druge strane, ovakve defetističke poruke slabe poziciju Srbije u pregovorima i omogućavaju međunarodnoj zajednici da lakše prelomi problem Kosova, naravno, na štetu Srbije - kaže Radun.

On ističe da nije iznenađen time što su Albanci iskoristili priliku da nesrećne izjave pošalju na hiljade elektronskih adresa širom sveta.
- To je sasvim legitiman vid diplomatske borbe i Albanci to rade veoma dobro. Pravo je pitanje zašto naša diplomatija ne koristi nove tehnologije za lobiranja i svoje aktivnosti - ističe Radun.

Politički analitičar Milovan Drecun kaže da projekt nezavisnosti Kosova i velike Albanije potiče iz jedne kuhinje, odnosno Albansko-američke građanske lige, koja za "albansku stvar" lobira u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SAD.

- Albanska dijaspora poslednjih meseci preko ruskih biznismena u Americi i Evropi pokušava da dopre i do predsednika Rusije Vladimira Putina i pridobije ga za nezavisnost Kosova - tvrdi Drecun i upozorava da je albanski lobi u SAD veoma uticajan i da pod njegovim okriljem deluju mnogi američki bivši i sadašnji kongresmeni i političari, čija se reč u Vašingtonu izuzetno sluša.

Srpski savet za Kosovo

Interesantno je da pod imenom Američki savet za Kosovo deluje i srpska organizacija koja bi trebalo da lobira za Srbiju. Na čelu ove organizacije nalazi se Džim Džatras. Ovu nevladinu organizaciju angažovalo je Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije, a sačinjena je isključivo od uglednih Amerikanaca neslovenskog porekla. Međutim, aktivnosti i rezultati srpskog saveta i više su nego skromni.

Sandu sačekala priča o ocu Jovanu

Uoči sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kome je Srbiju zastupala predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Ivić-Rašković, Američki savet za Kosovo plasirao je i morbidnu priču o njenom ocu i vođi krajiških Srba Jovanu Raškoviću.
On je na internet sajtu Američkog saveta za Kosovo upoređen sa zloglasnim nacističkim doktorom i zločincem Jozefom Mengeleom. Rašković je, kako se tvrdi, na psihijatrijskoj klinici nedaleko od Šibenika pacijente, uključujući i decu, lečio elektrošokovima, pa su mnogi usled takvog lečenja i umrli!

(M. Ć.)