Kako Energyobserver nezvanično saznaje, novi favorit srpske Vlade za strateškog partnera Naftne industrije Srbije (NIS) postao je Rosnjeft, umesto ruskog naftnog giganta Lukoila.

Prema izvoru Energyobservera, pregovori predstavnika srpskih vlasti sa Rosnjeftom traju već dva meseca, i ruska strana insistira da postane strateški partner NIS-a, ali bez raspisivanja tendera za privatizaciju srpske državne kompanije, odnosno zalažu se za dokapitalizaciju.

Dokapitalizacijom se Rosnjeft obavezuje da će investirati u Naftnu industriju Srbije, a zauzvrat dobija deo vlasništva. Prema rezultatima dosadašnjih pregovora, sve je izvesnije da će srpska država zadržati većinsko vlasništvo.

Rosnjeft je u svetski krugovima posebno dobio na značaju kada je postao kompanija, koja je pored Gasproma, najviše profitirala na likvidaciji Jukosa, kojim je rukovodio ruski tajkun Mihail Hodorokovski, koji je sada u jednom od sibiriskih zatvora.

Državna kompanija Rosnjeft, koja je vlasnik najveće proizvodne jedinice Jukosa - Jugansknjeftagasa, postala je preko noći treći proizvođač nafte u Rusiji i progurana je kao glavni ruski takmac među naftnim kompanijama, sposoban da se takmiči sa Ekson mobajl korporacijom i Armakom iz Saudijske Arabije. Inače,Rosnjeft trenutno proizvodi oko 1,6 miliona barela dnevno, od čega milion barela dolazi iz Jugansknjeftagasa.

Inače, prvi znak da je Lukoil izgubio mesto favorita za NIS,bio je iznenadni interes te kompanije za hrvatsko tržište.Naime, Lukoil je početkom decembra, preko svog ogranka u Beogradu, iskazao interes za lanac benzinskih stanica hrvatske privatne naftne kompanije Tifon. Prema izvoru Energyobservera u beogradskim energetskim krugovima, već dva puta je u Zagrebu došlo do susreta predstavnika menadžmenta dve kompanije.

Tifon je privatna kompanija sa 100 odsto hrvatskim kapitalom. Registrovana je 1998. godine sa sedištem u Zagrebu. Ta naftna kompanija bavi se skladištenjem, trgovinom i transportom nafte i naftnih derivata na teritoriji Hrvatske i susednih zemalja. Tifon zapošljava više od 450 radnika.

Prema zvaničnom sajtu kompanije, Tifon trenutno ima 31 benzinsku stanicu. Inače, prema pisanju hrvatskog časopisa „Globus“, vlasnik kompanije Tifon je penzionisani general Hrvatske Vojske i haški optuženik Ivan Čermak.