Организују се српски борци хрватске војсke


Quote:
Организују се српски борци хрватске војске
Уз Хвидру и Свидра
Ратовали за „хрватску ствар”, али им ни то није било довољно да их спасе од националне дискриминације и шиканирања

Од нашег сталног дописника

ЗАГРЕБ, 8. јануара – Службена политика у Хрватској уверава како у тој земљи нема дискриминације по националној или верској основи и да су сви грађани пред законом и државним органима у потпуности једнаки и равноправни. У пракси, међутим, то често изгледа другачије, о чему највише знају српски повратници из ратног избеглиштва, али и они исте националности који су током рата остали у Хрватској. Реч је о Србима који су били у Хрватској војсци и ратовали за „хрватску ствар”, али је на крају испало да им ни то није било довољно да их спасе од националне дискриминације и шиканирања.

О томе говори и најновија вест из Сплита: група бивших припадника Хрватске војске српске националности одлучила је да оснује властито удружење ветерана протеклог рата да би се изборили за своја права и против дискриминације којој су изложени у средини у којој живе, а која се најчешће испољава кроз одузимање станова и немогућност запошљавања, али и веома отежано остваривање осталих основних и статусних права. По угледу на постојећу организацију Хвидра (Хрватски ветерани и инвалиди домовинског рата), од које до сада нису имали користи а ни заштиту, иако су ратовали на хрватској страни, њихова ће се звати Свидра (Српски ветерани и инвалиди домовинског рата).

У том организовању помаже им познати сплитски борац за људска права Семина Лончар, која у том највећем далматинском граду води Центар за развој демократије. Годинама је примала жалбе и притужбе од припадника ХВ-а који су били шиканирани и дискриминисани на различите начине због своје или националности својих родитеља, па добро познаје ову мучну тему јер их заступа у бројним поступцима пред надлежним органима. О томе каже: „После толико година чекања да остваре законска права схватили су да су изиграни и да се морају организовати како би привукли пажњу јавности и изборили се за оно што им по закону припада” – каже она и напомиње како су само зато што су друге националности – српске – припадници ХВ-а после повратка с ратишта избацивани из станова, изгубили су радна места, а и остала законска права остварују знатно теже од својих сабораца Хрвата. „Само у Сплиту у седам случајева су деложирани из станова, јер су им родитељи наводно непријатељски деловали док су им деца била на првој линији. Држава их још дискриминише. Влада каже да су према закону сви исти, али у пракси то тако не функционише”, истиче Семина Лончар и наводи пример једног таквог борца из Плоча против кога Министарство одбране РХ води поступак за деложацију зато што је његовом оцу, бившем припаднику ЈНА, одузето станарско право пошто је после хапшења у септембру 1991. године избегао из Хрватске, што се у хрватској правосудној пракси у таквим случајевима тумачи као „непријатељско деловање против Републике Хрватске”. Истовремено, избеглиштво Хрвата се оцењивало као оправдан чин. „На хиљаде припадника Хрватске војске насилно је упало у туђе станове и добило право на њихов откуп. Бранитељу из Плоча није дозвољен откуп стана његових родитеља само због националности” – напомиње Семина Лончар.

На вест да група бивших припадника Хрватске војске српске националности оснива своје ветеранско удружење у постојећој Хвидри реагују негативно. Њен председник и ХДЗ-ов заступник у Сабору Јосип Ђакић сматра да се ту ради о „политикантству” и тврди како Хвидра своје чланове „не дели по националности” и да свима једнако помаже. Двадесетак сплитских Срба бивших припадника ХВ-а који покрећу оснивање Свидре не мисле тако, а када су за ту иницијативу чули већ им се прикључују и из других делова Хрватске, који имају слична лоша искуства због своје националне припадности, иако су ратовали у униформи Хрватске војске.


Р. Арсенић
[објављено: 09.01.2007.]

Ратовали за „хрватску ствар”, али им ни то није било довољно да их спасе од националне дискриминације и шиканирања

Pa što ste ratovali i ubijali Srbe!!! Da li treba da mi je žao zato što su navodno diskriminisani? Ne, ni najmanje!

Žalim Srbe koji su poginuli od njihovih ruku.

Ovakve "Srbe" i profitere treba distancirati, pa neka kaže posle neko se treba boriti za sve Srbe.

Za ovakav šljam nikada!