PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

 1. #1
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  03-01-2007
  PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV U PETAK U CENTRU SAVA


  Ekonomski program Koalicije LDP-GSS-SDU-LSV predstaviće u petak njegov autor, Vladimir Gligorov, iz bečkog Instituta za međunarodnu politiku i Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije i nosilac liste Koalicije.

  Promocija programa "Moderna ekonomija" održaće se u 12 časova, u Amfiteatru Centra Sava. 2. #2
  Ističe se Jevdjo (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva-Arandjelovac-Beograd
  Poruke
  2.951
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  Kao prvo sta treba srbija da uradi povodom ovih izdajica je da donese zakon da se predizborna kampanja nemoze finansirati iz inostranstva,kao sto je to u normalnim drzavama naprimer kao u Rusiji.

 3. #3
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  I kako onda SRS da koristi pare ruske i iračke mafije.?


  03-01-2007
  INTERVJU VLADIMIRA GLIGOROVA, AUTORA EKONOMSKOG PROGRAMA LDP: PREDIZBORNO JAČANJE DINARA / Izvor: Glas javnosti


  Inflacija je poslednjih nekoliko meseci iz više razloga usporena, pa jačanje dinara postaje problem. Zbog toga treba očekivati da se smanje kamatne stope. Narodna banka Srbije je bila prestroga u monetarnoj politici, a pogrešila je iz opreza. U septembru je krenula s preoštrim merama, zato što je prelazila na režim ciljane inflacije, pa nije znala koju kamatnu stopu će prihvatiti tržište, a koja bi bila u skladu s postavljenim ciljevima - kaže Vladimir Gligorov, iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije, komentarišući popuštanje u restriktivnoj monetarnoj politici.

  Da li je inflacija nasilno zaustavljena tako što je odloženo poskupljenje struje i drugih roba i usluga?

  - To je učinjeno zbog izbora. Ako se inflacija posmatra onako kako treba, a to je godina na godinu, ona je još blizu 13 odsto i ne znam zemlju koja ima tako visoku inflaciju. To ukazuje da još postoje inflatorni pritisci koji su delimično vezani za odmrzavanje cena pod državnom kontrolom. Prilagođavanje tih cena je neophodno, i to će se desiti verovatno na proleće, zbog čega će se pojačati inflatorni pritisci. Privrednici računaju sa inflacionim očekivanjima i to ugrađuju u cene, a ne samo mesečnu inflaciju. Zbog toga oni računaju s inflacijom od više od deset odsto. Iz tog razloga se odustalo od jačanja dinara, ali je sada zatišje i videćemo kako će se stvari odvijati i da li će se održavati taj nivo relativno usporenog jačanja dinara.

  Šta će se desiti u 2007. godini, hoće li inflacija buknuti?

  - Ne mora da znači. Kada zemlja pati od visoke nezaposlenosti i ne koristi valjano kapacitete, to deluje deflatorno. U takvoj situaciji nema pritisaka na plate, koje su, bar u privatnom sektoru, pokrivene produktivnošću, pa inflacija ne bi trebalo da predstavlja problem. Ona je posledica, pre svega, ekspanzivnog i nepredvidljivog fiskalnog sektora. To znači da država dosta troši i to na nepredvidljiv način. Svaki čas se izmisli neki investicioni plan i to rađa inflatorne tenzije, tu su i plate, koje su u javnom sektoru rasle brzo i diktirale povećanja i u drugim oblastima. Može se očekivati da se inflacija od oko desetak odsto zadrži i narednih godina. Sve u krajnjoj liniji zavisi da li će se potrošnja držati u okvirima koji ne utiču na snaženje inflacije.

  Koliko štete imaju izvoznici od jakog dinara?

  - To je ozbiljno pitanje. Jak dinar ne mora da donosi štetu ako preduzeće može to da nadoknadi produktivnošću ili ako je konjunktura na svetskoj pijaci tako dobra, pa može da se postigne dobra cena robe. U tom slučaju jak dinar ne mora da šteti. On je problem zato što poskupljuje rad svakom investitoru iz inostranstva koji želi da uloži u Srbiju. Drugi problem je da, ako je dinar jak, tada je i rad skuplji, pa investitori traže metode kako bi uštedeli na radu i to sve u zemlji gde je visoka nezaposlenost. Posledica toga je da će nezaposlenost i dalje rasti. Kada se kurs ne utvrđuje na slobodnom tržištu deviza, pa je dinar jak, sve ovo su posledice kao i visok spoljnotrgovinski deficita.

  Kako će se kretati kurs?

  - Ukoliko se nastavi ova monetarna politika ciljane inflacije, što bi bilo dobro, značajan priliv sredstava iz inostranstva mogao bi da se iskoristi za relativno relaksiraniju monetarnu politiku, odnosno spuštanje kamata. One bi mogle bitno da se smanje ako ostane ovako niska inflacija, kao u poslednjih četiri-pet meseci. U tom slučaju kurs bi mogao da se formira na nešto slabijem nivou jer ne bi bilo tih pritisaka na njegov rast, koji proističe iz činjenice i da dinara ima malo, zato što su kamate velike, pa se oni povlače ili se strani novac ne pretvara u dinare, već se odmah vraća u inostranstvo kao rezerva. To bi dovelo do slabljenja kursa dinara, odnosno do njegovog prirodnijeg formiranja, a što između ostalog zavisi i od cena koje se administrativno određuju, a mislim da one moraju da idu gore i tada će rasti inflatorni pritisci. Ako vlada bude slaba, pa mora da ispuni sva obećanja, da deli kapom i šakom, monetarna politika mora biti stroga. Tada će biti jak evro, koliko može da se izdrži, a može zato što se tim visokim kamatama, s jedne strane, daje visoka zarada, onima koji mogu da daju pozajmice. Visokim kamatama se obara i cena imovine, pa se isplati ulaganje u nju, što je dodatni pritisak da se unesu sredstva iz inostranstva.

  Da li će se nastaviti s ovom monetarnom politikom?

  - To zavisi šta će nova vlada uraditi s centralnom bankom. Ko će biti guverner, koji će zadatak dobiti, kao i od pritisaka korekcije cena pod državnom kontrolom. Ukoliko je fiskalna politika populistička, a monetarna stroga, dinar jak i visoka javna davanja, to na duži period postaje neodrživo. Treba se ozbiljno zamisliti šta se tada može dogoditi.

  Kako će ovakva relaksirana monetarna politika uticati na banke, hoće li biti više kredita?

  - To se može očekivati. Visoka obavezna rezerva i kamate privlačile su banke da ulažu u vrednosne papire centralne banke. Ako se smanje obavezne rezerve i kamate, banke će više kreditirati, što je dobro i potrebno. U Srbiji je malo para i malo kredita.

  Banke se kritikuju da se okreću građanima, a manje privredi?

  - Zašto bi to bilo važno. Ako banka racionalno razmišlja, a većina to čini, pozajmicu daje i očekuje da građanin koji je uzima računa da će imati prihode iz kojih će moći da je vrati. To znači da bankari veruju da će privreda napredovati.

  Kako finansirati privredu?

  - Nedovoljno finansiranje privrede je posledica velikog državnog sektora, koji nije restrukturiran i privatizovan i ne garantuje da će vratiti pozajmice. S druge strane, bankama je teško da finansiraju nove preduzetnike jer za njih ne postoji kreditna istorija i uglavnom nemaju imovinu kojom bi garantovali vraćanje. To je problem u privredama kao što je srpska. Činjenica da postoji spremnost banaka da finansiraju građane pokazuje da banke imaju poverenja u građane i da će u sledećoj fazi i privreda doći na red.

  Da li se može očekivati pad kamata?

  - Smanjenje kamate centralne banke za nekoliko procenata i inflacija od 5-6 odsto nagoveštava da bi one mogle da padaju. Međutim, postoji drugi problem, a to je da je još velika koncentracija u bankarskom sektoru, zbog čega nema dovoljne konkurencije. Država još ima udela u više banaka i treba da ih proda kako bi se povećala konkurencija, ali treba omogućiti i da se krediti uzimaju u inostranstvu. Ako je kamata velika u Beogradu, nije u Beču.

  To znači, dozvoliti građanima da iznose pare napolje?

  - Da. I da ulažu i građani i preduzeća ako im je to od koristi. Ako im je to onemogućeno, njihove finansijske transakcije su skuplje, što znači da obezvređuju imovinu.

  Da li treba menjati guvernera i kadrovski pojačati Savet i Monetarni odbor?

  - Nije toliko važno ni jedno ni drugo. Ključno je da vlada i skupština budu spremni da prihvate nezavisnu poziciju centralne banke. To treba regulisati zakonom, kao i funkciju NBS, po kojoj je prioritetni zadatak da održava stabilnost cena. Rukovodstvo centralne banke zakonom treba zaštititi od formalnih i neformalnih uticaja, garantovati mu da ne može biti smenjeno, osim u slučaju ako ispusti inflaciju iz kontrole. U tom kontekstu treba ojačati funkciju guvernera i ojačati Savet. Ostanak sadašnjeg guvernera nije pitanje da li je on bio dobar. Inflacija je u Srbiji još visoka, oko 13 odsto, pa se ne može reći da je banka radila bogzna kako. Ipak, centralno pitanje je da li guverner u sadašnjoj konstalaciji snaga ima samostalnost da obavlja svoj prioritetni zadatak, a to je da brine o inflaciji.

 4. #4
  Ističe se Jevdjo (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva-Arandjelovac-Beograd
  Poruke
  2.951
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  Nisam clan ni jedne partije ni ti glasam ni zajednu.Tako da me boli sta ce radikali al znam da bi se i LDP momentalno rasformirao bez podrske zapada.

 5. #5
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  Sve bi se stranke rasformirale, jedne što primaju pare od Amera( DS, DSS, SPO...) a druge od Rusa (SRS, SPS...). Ipak mi ne treba da se bavimo time nego onim što one donose Srbiji.

 6. #6
  Ističe se Jevdjo (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva-Arandjelovac-Beograd
  Poruke
  2.951
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  Ok. Mozda i ne treba da se bavimo time al to finansiranje sa zapada direktno govori unapred kakva ce politika da se vodi u zemlji.Smatram da treba da formiraju svoj licni plan u vodjenju ovog napacenog naroda i da sa tim planom izadju pred narod.Opet nemogu da kazem da nema nikakvog boljitka od 2000g. al nije to dovoljno, a smatram da je realno da se moze mnogo vise uraditi.
  Evo pogledaj sta je Putin uradio za Ruse od 2000g. pa uporedi sa nasima.Da zaboravih da napomenem da su plate 2000g.skoro bile identicne u Srbiji i Rusiji stim sto su penzije u Srbiji bile vece.
  http://www.job.ru/searchvac.jsp?mode=fastFindVacance&submode=find

 7. #7
  Ističe se Eraserhead (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: PROMOCIJA EKONOMSKOG PROGRAMA KOALICIJE LDP-GSS-SDU-LSV

  Pa dobro, pre 2000 su bili opvi što ih plaćaju Rusija i Irak i zemlja je propala, od 2000 su ovi što ih plaća Amerika i ti sam kažeš da je bilo boljitka ali ne velikog. Znači treba da glasamo za neku od stranaka koje su deo zapadnog lobi bloka, samo da vidimo koju. Ja biram LDP jer su za najradikalnije reforme, a reforme donose boljitak.

Slične teme

 1. koalicije
  Autor adem_ks u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 21.05.2007., 02:00
 2. Besplatna promocija programa i igrica
  Autor mnicic u forumu Programiranje
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 08.01.2007., 02:06
 3. Brucosi Ekonomskog fax
  Autor studentkinja87 u forumu Arhiva
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 20.07.2006., 01:54

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •