C++: probelm sa klasama
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: C++: probelm sa klasama

  1. #1
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano C++: problem sa klasama

    Recimo da imam 2. klase napisane u različitim header fajlovima.
    Prva klasa se zove MainForm i ovo sam napisao u njenom header-u:
    -----------------------------------------------------------------------------------
    #include"SubForm.h" //ovo je header fajl druge klase

    class MainForm
    {
    public:
    MainForm(void)
    {
    SubForm *bzw = new SubForm();
    /* ... ostatak koda..... */
    }
    //...ostatak koda....
    };

    -----------------------------------------------------------------------------------



    Druga klasa se zove SubForm i ovo sam napisao u njenom header-u:
    -----------------------------------------------------------------------------------
    #include"MainForm.h" //ovo je header fajl druge klase

    class SubForm
    {
    public:
    SubForm(void)
    {
    MainForm*bzw = new MainForm();
    /* ... ostatak koda..... */
    }
    //...ostatak koda....
    };

    -----------------------------------------------------------------------------------

    I ne radi.... Šta treba da ispravim/dodam da bi radilo?
    Poslednji put ažurirao/la toxi : 24.12.2006. u 21:26
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan



  2. #2
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    [font=Verdana]Dobro, šta je rekao sudija? Mislim, šta je kompajler/linker rekao na ovo?[/font]

  3. #3
    Obećava
    Učlanjen
    22.01.2005.
    Pol
    muški
    Poruke
    55
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    Zar to nije ciklicno ukljucivanje. Moze taj prob da se resi sa samo jednom klasom. Mislim da se to desava ako jedna klasa ukljucuje drugu, ali i druga prvu.

  4. #4
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C++: problem sa klasama

    Citat Original postavio toxi
    Recimo da imam 2. klase napisane u različitim header fajlovima.
    Prva klasa se zove MainForm i ovo sam napisao u njenom header-u:
    -----------------------------------------------------------------------------------
    #include"SubForm.h" //ovo je header fajl druge klase

    class MainForm
    {
    public:
    MainForm(void)
    {
    SubForm *bzw = new SubForm();
    /* ... ostatak koda..... */
    }
    //...ostatak koda....
    };

    -----------------------------------------------------------------------------------



    Druga klasa se zove SubForm i ovo sam napisao u njenom header-u:
    -----------------------------------------------------------------------------------
    #include"MainForm.h" //ovo je header fajl druge klase

    class SubForm
    {
    public:
    SubForm(void)
    {
    MainForm*bzw = new MainForm();
    /* ... ostatak koda..... */
    }
    //...ostatak koda....
    };

    -----------------------------------------------------------------------------------

    I ne radi.... Šta treba da ispravim/dodam da bi radilo?

    Jel' jos uvek ne radi a ti sedis ispred racunara i cekas da mozda proradi, ili imas neki podatak od strane kompajlera pa bi to mogao tresnuti ovamo, ili si samo pustio buvu da vidis umemo li se time izboriti, ili te bas briga pa pricas sam sa sobom ili si presao na nesto mnogo lakse?

  5. #5
    Iskusan
    Učlanjen
    06.12.2004.
    Poruke
    5.596
    Reputaciona moć
    103

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    [font=Verdana]Sigurno se upustio u neku dugu raspravu sa kompajlerom i pokušava da ga natera da sve lepo prizna, a na ovaj post je zaboravio, na primer?[/font]

  6. #6
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    Šta vam je bre? Osećate se prozvanim zato što nisam odgovorio neko vreme? Ccc... Pa nisam mogao - nisam bio kući, šta me vređate odma?

    Anyway...
    Ono što piše kao greška je nedovoljno( bar meni )- piše da SubForm nije nigde definisan i tome slično. a ako recimo samo unutar MainForm deklarisem objekat tipa SubForm( a u SubForm-u ne napravim ni jedan MainForm) onda je sve OK i nema greške...

    Ako ovo ne može ovako kako sam ja zamislio recite mi kako može - ono što ja hocu da uradim je sledece:
    MainForm i SubForm su izvedene iz Form klase...
    MainForm je pozvao SubForm( dakle MainForm je Parrent a SubForm je Child).
    Ja hoću da iz SubForm utičem na MainForm, npr da pozivam njene funkcije i sl...
    To sam pokušao da ostvarim tako što sam hteo da se konstruktoru SubForm-a predaje pokazivac na objekat MainForme( pokazivac na objekat koji da napravi SubForm-u). I javio se gore naveden problem...

    Takođe pokuša da konstruktor SubForm-a zahteva predavanje objekta tipa Form( Jer su i SubForm i MainForm izvedene iz te Form klase) i to radi ali ja ne znam kako da u tom slučaju pristupim funkcijama MainForm-a. Može li?


    E da, ono sto BeeKey reče -> onaj kod koji sam gore postavio radi ako su obe klase napisane unutar istog fajla a ne odvojeno... :/
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  7. #7
    Početnik _Doctor_ (avatar)
    Učlanjen
    05.10.2005.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    34
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    Imam reshenje onako na keca,

    Reshenje je da u SubForm-i definishesh pokazivch na funkcij-u (ili vishe njih ako treba) i da
    onda na mestima na kojima bi pozvao funkciju MainForm-e pozovesh izvrshavanje funcije
    preko tog odredjenog pointer-a. A u Main formi bi instancirao SubForm-u i prosledio adrese
    funkcija koje bi se pozivale. To ti je nachin da izbegnesh cirkularno povezivanje datoteka, a ujedno i uvod u rad sa event-ovima, koji ti pruzaju chitavu lepezu lepih stavri i bez kojih neccesh mocci da radish ali da ne smaram sada sa tim.

    Pozdrav !!!
    "Nobody is safe from me, No' not even me !"

  8. #8
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    Doco, 'fala!
    Međutim, u .NET-u ne mož' da se prosleđuju f-je nego mora da se prave neki delegati( a onda "koristeći njih" napravim neki event) -> poenta je da hoću da kažem da sam o eventim već nešto učio i da ću sada moći da rešim problem( nije mi jasno kako se nisam sam setio ovoga ).

    Hvala još jednom, pozdrav!
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  9. #9
    Početnik _Doctor_ (avatar)
    Učlanjen
    05.10.2005.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    34
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C++: probelm sa klasama

    Pa da...ti delegati su ustavri .NET wrapper-i oko pokazivacha na funkcije (a i mnogo vishe od toga)
    a sam event je opet kolekcija tih delegata.

    Pozdrav!
    "Nobody is safe from me, No' not even me !"

Slične teme

  1. Imam jedan mali probelm.
    Autor luk skaywaker u forumu Video igre
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 27.01.2008., 14:14
  2. Probelm sa grafikom u "Resident Evil 4"
    Autor cvele2 u forumu Akcione igre
    Odgovora: 19
    Poslednja poruka: 28.06.2007., 00:15

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •