Na granici Crne Gore sa Kosmetom zaplijenjene ogromne količine naoružanja

Automati i zolje za šiptarske teroriste

Sumnja se da je zaplijenjeno oružje trebalo da bude proslijeđeno u Crnu Goru u okviru pomoći u naoružanju koju je takozvana Oslobodilačka Vojska Kosova obećala uhapšenima u "Orlovom letu"

Pripadnici KFOR-a zaplijenili su u graničnom pojasu sa Crnom Gorom veliku količinu naoružanja koja je trebala da završi u našoj zemlji, saznaje "Dan". Oružje je bilo zakopano u šumi, na području opštine Peć, a otkrili su ga italijanski vojnici, koji obezbjeđuju pomenuti grad na Kosovu i Metohiji. Policija pretpostavlja da je naoružanje, koje je pronađeno nekoliko dana prije akcije "Orlov let", bilo namijenjeno kao dio kontingenta koji je trebalo da bude prokrijumčaren u Crnu Goru. Prilikom rasvjetljavanja ovog djela italijanski vojnici su uhapsili pet lica sa Kosova koji su pripadali organizovanoj grupi koja je oružje trebala da prebaci u Crnu Goru.

KFOR i policija ispitiju eventualne veze ove zapljene sa terorističkom organizacijom koja je uhapšena na području Malesije, jer postoje indicije da je naručilac oružja isto lice.
Sumnja se da je zaplijenjeno oružje trebalo da bude proslijeđeno u Crnu Goru u okviru pomoći u naoružanju koju je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova obećala uhapšenima u "Orlovom letu".
Među naoružanjem je bilo nekoliko desetina ručnih raketnih bacača "zolja", više desetina puškomitraljeza, pištolja, bombi, tromblonskih i protivtenkovskih mina, kapisli, raznih vrsta eksploziva, detonatora i 9.120 komada razne municije. Provjerava se da li među zaplijenjenim naoružanjem ima i detonatora i kapisli koji su ukradeni iz beranske fabrike za proizvodnju eksploziva. KFOR potražuje jedno lice koje se trenutno nalazi u inostranstvu a za koje se osnovano sumnja da je organizator ekipe koja je uhapšena u Peći.

Prema evidenciji sa graničnog prelaza, trojica od uhapšenih su u posljednjem periodu u nekoliko navrata ulazili u Crnu Goru. Kriminalističkom obradom je utvrđeno da su imali više susreta sa određenim licima sa područja Malesije. Oružje koje je KFOR zaplijenio bilo je skriveno u šumi nedaleko od granice sa Crnom Gorom. Naoružanje je bilo prvo spakovano u kartonske kutije i zalijepljeno selotejp trakom, a potom složeno u drvene sanduke. Municija je bila spakovana u najlonske kese i džakove i zakopana duboko u zemlju. Oružje je bilo većinom domaće, ali bilo je i automatskih i poluautomatskih pušaka inostrane proizvodnje.
Jedan dio naoružanja pronađen je i u jednoj napuštenoj kući u blizini Peći. KFOR ispituje eventualne veze lica koja su lišena slobode sa ljudima koji su uhapšeni u operaciji "Orlov let".
U čitav slučaj uključilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije koje pomno prati dešavanja oko krijumčarenja oružja sa Kosova u Crnu Goru, zbog eventualne opasnosti da dođe do novih oružanih sukoba u južnoj pokrajini.

Produžen pritvor "orlovima"

Vijeće Višeg suda u Podgorici juče je produžilo pritvor za još 30 dana uhapšenim u policijskoj akciji "Orlov let", tako da će do početka suđenja ostati u spuškom Istražnom zatvoru. Sudsko vijeće ponovo je odbilo žalbe njihovih branilaca na određivanje pritvora, a specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala Stojanka Radović početkom nedjelje je podigla optužnicu protiv svih osumnjičenih. Oni su optuženi za krivično djelo zločinačko udruživanje i terorizam. U optužnici se, između ostalog, navodi da su osumnjičeni na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori planirali terorističke akcije na području Malesije. Njima će suditi krivično vijeće sudije Ivice Stankovića.

OTKAZAN PROTEST PORODICA OPTUŽENIH U "ORLOVOM LETU"

Policija zabranila skup

Crnogorska policija zabranila je juče protest porodica i prijatelja Albanaca optuženih za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori, zakazan za podne ispred Konzulata SAD u Podgorici.
Sestra jednog od optuženih Katarina Dedvukaj rekla je novinarima da je policija zabranila skup "zbog bezbjednosti saobraćaja".
Portparol Ambasade SAD Saša Brajović je rekao novinarima da su prije nekoliko dana iz policije dobili obavještenje da je skup zabranjen.
Policija je i ranije zabranjivala okupljanje ispred Ambasade SAD zbog bezbjednosti saobraćaja.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović je 7. decembra optužila 18 Albanaca sa područja Malesije za planiranje terorističkih akcija.
Optuženi su za formiranje kriminalnog udruženja i da su planirali da na dan održavanja izbora, 10. septembra, oružjem i eksplozivom izvrše oružanu pobunu na teritoriji Malesije u cilju stvaranja teritorijalne regije naseljene Albancima sa statusom suprotnim ustavnom uređenju Crne Gore.

Među optuženima je pet državljana SAD.
Optuženi su Vaselj Dedvukaj, Dode Ljucaj, Đon Dedvukaj, Anton Siništaj, Viktor Siništaj, Zef Beriša, Sokolj Ivanović, Đorđe Ivanović, Đona Ljucović, Viktor Drešević, Pjetar Dedvukaj, Rok Dedvukaj, Koklja Dedvukaj, Đon Dedvuković, Nikola Ljekočević, Marko Ivanović, Vaso Koljčević i Maljota Bojović.

D.Ž.-M.V.R.