Magla potvrdila da je status maglovit
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Magla potvrdila da je status maglovit

 1. #1
  Iskusan Samanta_ (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Offenbach
  Poruke
  6.251
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Magla potvrdila da je status maglovit

  Bolje im da ćute!

  Izjave Borisa Tadića i Čede Jovanovića o Kosovu i Metohiji albanski lobisti iskoristili za vlastitu propagandu

  BEOGRAD - Izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića o Kosovu i Metohiji albanski lobisti ovih dana vešto koriste za vlastite propagandne svrhe. Naime, nakon što su zaključili da takve ocene idu u prilog kosovske nezavisnosti, predstavnici Američkog saveta za Kosovo, albanske nevladine organizacija u SAD, prošle nedelje su ih poslali na stotine hiljada i-mejl adresa širom sveta, a dobar deo završio je i u elektronskoj pošti građana Srbije!

  Da podsetimo, reč je o nedavnoj Tadićevoj izjavi da je Kosovo u ovom trenutku bliže nezavisnosti nego opstanku u okvirima Srbije, kao i Jovanovićevoj tvrdnji da su LDP i on lično spremni da priznaju nezavisnost Kosova. Obe ove ocene u Američkom savetu za Kosovo su, zajedno sa Tadićevom i Čedinom fotografijom, upakovali u jedno pismo, koje su posredstvom interneta prosledili celom svetu.

  Politički analitičari ocenjuju da srpski političari, a pogotovo neko ko je na najistaknutijoj državnoj funkciji, nikako nisu smeli da sebi dopuste ovakvu bruku i da "ležu na rudu" Albancima. Branko Radun, saradnik Nove srpske političke misli, smatra da je ovakvo ponašanje, u trenutku kada se odlučuje o statusu Kosova, neodgovorno.

  - Sve mi se čini da se oni mire sa time da će Kosovo dobiti nezavisnost, jer su njihove izjave "veoma korisne za albansku stvar". S druge strane, ovakve defetističke poruke slabe poziciju Srbije u pregovorima i omogućavaju međunarodnoj zajednici da lakše prelomi problem Kosova, naravno, na štetu Srbije - kaže Radun.

  On ističe da nije iznenađen time što su Albanci iskoristili priliku da nesrećne izjave pošalju na hiljade elektronskih adresa širom sveta.
  - To je sasvim legitiman vid diplomatske borbe i Albanci to rade veoma dobro. Pravo je pitanje zašto naša diplomatija ne koristi nove tehnologije za lobiranja i svoje aktivnosti - ističe Radun.

  Politički analitičar Milovan Drecun kaže da projekt nezavisnosti Kosova i velike Albanije potiče iz jedne kuhinje, odnosno Albansko-američke građanske lige, koja za "albansku stvar" lobira u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SAD.

  - Albanska dijaspora poslednjih meseci preko ruskih biznismena u Americi i Evropi pokušava da dopre i do predsednika Rusije Vladimira Putina i pridobije ga za nezavisnost Kosova - tvrdi Drecun i upozorava da je albanski lobi u SAD veoma uticajan i da pod njegovim okriljem deluju mnogi američki bivši i sadašnji kongresmeni i političari, čija se reč u Vašingtonu izuzetno sluša.

  Srpski savet za Kosovo

  Interesantno je da pod imenom Američki savet za Kosovo deluje i srpska organizacija koja bi trebalo da lobira za Srbiju. Na čelu ove organizacije nalazi se Džim Džatras. Ovu nevladinu organizaciju angažovalo je Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije, a sačinjena je isključivo od uglednih Amerikanaca neslovenskog porekla. Međutim, aktivnosti i rezultati srpskog saveta i više su nego skromni.

  Sandu sačekala priča o ocu Jovanu

  Uoči sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kome je Srbiju zastupala predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Ivić-Rašković, Američki savet za Kosovo plasirao je i morbidnu priču o njenom ocu i vođi krajiških Srba Jovanu Raškoviću.
  On je na internet sajtu Američkog saveta za Kosovo upoređen sa zloglasnim nacističkim doktorom i zločincem Jozefom Mengeleom. Rašković je, kako se tvrdi, na psihijatrijskoj klinici nedaleko od Šibenika pacijente, uključujući i decu, lečio elektrošokovima, pa su mnogi usled takvog lečenja i umrli!

  http://www.kurir-info.co.yu/Dnevne-vesti/index.shtml


  Tadić i Čeku bili prisiljeni na dijalog, ali bez rezultata

  Magla potvrdila da je status maglovit

  I dok predsednik Tadić tvrdi da je reč o sasvim "slučajnom" susretu sa premijerom Kosova, radikali traže objašnjenje "šta on radi sa Čekuom i da li još važi Interpolova poternica za ovim teroristom"

  BEOGRAD - Nedavni, slučajni susret, predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Vlade Kosova Agima Čekua, u VIP salonu skopskog aerodroma, gde su njihovi avioni sleteli zbog magle na aerodromima u Beogradu i Prištini, pokazao je da dijaloga između ove dve strane nema ni prilikom "slučajnih susreta".

  Dok je Čeku Tadiću na brzaka predložio "da bi za Srbiju bilo bolje da se reši problema", srpski predsednik mu je odgovorio da "Kosovo nije problem", a Čeku je iskoristio priliku i da predsednika Tadića podseti da su "napori Beograda da spreči nezavisnost Kosova uzaludni".

  Prema pisanju prištinske štampe, "slučajni prolaznici" su uspeli i da razmene po koju reč i o lobiranju po svetu, a posle tog, nazovi susreta, Tadić je pred novinarima ponovo morao da se "pravda", ovog puta šta je radio sa Čekuom.

  - To je bio slučajan susret - pokušao je da objasni predsednik Tadić podsećajući da "Srbija ima jedinstvenu državnu strategiju prema Kosovu" i da još uvek čeka na direktan dijalog, kako bi se na terenu poboljšao život kosovskih Srba.

  Ovaj "splet čudnih okolnost" bio je novi povod da generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ponovo saspe paljbu na račun predsednika Srbije, tražeći da Tadić objasni građanima "šta radi sa Čekuom".

  - Mi smo šokirani činjenicom da predsednik Srbije naziva teroristu i optuženika za ratne zločine Agima Čekua vojnikom i sa njim na pristojan način razgovara o budućnosti dela teritorije Republike Srbije. Tadić mora da objasni građanima Srbije kakav je to Čeku vojnik, šta sa njim radi i zašto nije protestovao kod organa drugih država što nisu poštovale Interpolovu poternicu i Čekua uhapsile - rekao je Vučić.

  Iako se sporno nazivanje Čekua "vojnikom" desilo u momentu kada je Tadić uzvraćao loptu na konstataciju premijera Kosova da "kada imate problem odsecite ga", na šta mu je ovaj odgovorio da " govori kao vojnik, a on kao psiholog", radikali ne odustaju od zatraženog objašnjenja.

  - Razumemo mi da je Čeku podržao takozvane demokratske snage u Srbiji, znamo i da je i Tadiću i Vojislavu Koštunici izuzetno značajna podrška Čekua - rekao je Vučić i zatražio objašnjenje vezano za važenje Interpolove poternice.

  Nosioca Srpske liste sa Kosova, Olivera Ivanovića, ovakvi susreti ne brinu, naprotiv, trebalo bi da ih bude i više kako bi se stiglo do rezultata.

  - O tako teškom pitanju kao što je Kosovo i Metohija predstavnici Srbije i Albanaca sa Kosova će se sigurno sretati još mnogo puta, ali u svetlu rešavanja najtežeg problema - statusa, sasvim je sigurno da će biti sukoba i suprotstavljenih stavova koji su dijametralno suprotni. Međutim, u toj senci stoje i mnoga životna pitanja, neki svakodnevni problemi koji nisu tako bitni, ali život običnog čoveka mogu da učine podnošljivim ili dobrim, e kada dođemo do toga, tada možemo očekivati i zvanične, a ne samo slučajne susrete - kaže Ivanović. 2. #2
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Magla potvrdila da je status maglovit


 3. #3
  Iskusan Samanta_ (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Offenbach
  Poruke
  6.251
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: Magla potvrdila da je status maglovit

  Rešenje za Kosmet sve dalje

  Amerikanci nailaze na velike probleme u nastojanju da ubede sve zemlje Evropske unije da je nezavisnost najbolje rešenje  Osmesi samo za javnost:
  Vladimir Putin i Džordž Buš

  Status Kosova i Metohije neće biti rešen ni do polovine 2007. godine, a za nezavisnost koju bi prihvatio ceo svet i koja bi dobila zeleno svetlo u Savetu bezbednosti UN (što je rešenje kojem su se Sjedinjene Države sve do skora nadale) sve je manje izgleda, tvrde diplomate u Vašingtonu koji blisko prate ovaj proces. Iako je Marti Ahtisari do sada više puta glasno najavio da će svoj predlog o rešenju statusa predstaviti samo nekoliko dana posle izbora u Srbiji 21. januara, sada je i taj rok, kako saznaje „Politika”, pomeren na kraj februara i pri tome gotovo niko ne veruje da će specijalni izaslanik imati poslednju reč. Zvanična Moskva već je dala do znanja svojim zapadnim partnerima u Kontakt grupi da Ahtisari neće moći da radi kako mu je volja: Rusi od njega očekuju da svoj, kažu već napisani, predlog prvo iznese pred Kontakt grupu. Plan im je da ga tek tada pošalju u novu rundu pregovora između Beograda i Prištine, što celi proces produžava za još nekoliko meseci.

  Ovakav rasplet događaja pominje se i u novom izveštaju Međunarodne krizne grupe (MKG) o Kosovu pod nazivom „Slede teški meseci”. Ova nevladina grupa (koje je Marti Ahtisari počasni predsednik) u svim svojim nastupima i kontaktima bori se za nezavisnost srpske pokrajine, pa se i u ovom izveštaju zalaže za „državu Kosovo u njenim sadašnjim granicama”. Međutim, izgledi da pune nezavisnosti ipak neće biti glavna su tema analize MKG. „Sve je veća bojazan da kratko odlaganje koje je najavio Marti Ahtisari... možda neće biti poslednje usporavanje u ovom procesu koji bi mogao da se oduži u drugu polovinu 2007. Nervozne vođe kosovskih Albanaca brinu se da možda neće moći da smire pritisak javnosti duže od marta”, navodi Međunarodna krizna grupa, dodajući da američki zvaničnici kažu da bi nova rezolucija Saveta bezbednosti mogla da bude doneta najranije u maju, kada će tim telom Ujedinjenih nacija predsedavati SAD, ili u junu.

  Ipak, i ta mogućnost je daleko od sigurne, jer je, po poslednjim informacijama iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, administracija Džordža Buša počela da razmatra rezervne varijante „pribavljanja” suvereniteta Kosovu bez ruske saglasnosti u Savetu bezbednosti. Zbog ruskog protivljenja razbijanja Srbije i najave da bi Moskva mogla da uloži veto na bilo koju rezoluciju u kojoj bi se pominjala reč „nezavisnost”, SAD razmatraju scenario unilateralnog priznavanja Kosova. Kao osnovu za to mogli bi da navedu Ahtisarijev predlog (mada u njemu, po saznanjima MKG neće „izričito biti pomenuta nezavisnost”) i neuspeh da dve strane – Beograd i Priština – postignu kompromis.

  Nevolja sa ovim scenarijem je u tome što Vašington želi da EU preuzme odgovornost za pokrajinu i u bezbednosnom i u političkom smislu. To znači da će Sjedinjene Države, ako reše da priznaju Kosovo, vršiti pritisak na Evropsku uniju da uradi isto. Države EU sada imaju zajedničku spoljnu politiku i eventualna odluka o priznavanju nekakve nezavisnosti morala bi da bude jednoglasna. Dobar deo izveštaja Međunarodne krizne grupe svodi se zato na savete i „dobronamerne preporuke” Evropskoj uniji da bude jedinstvena. „Neke zemlje EU pokazuju znake da zbog stalnog protivljenja Srbije nisu spremne da izmene status Kosova”, tvrdi MKG, objašnjavajući da su stavu Srbije bliske Španija, Grčka, Kipar i Rumunija. Kako, međutim, za „Politiku” kaže jedan visoki američki diplomata koji nije želeo da mu se pominje ime, Vašington se nada da će na kraju imati podršku Atine za projekat nezavisnosti. Ali, ako dođe do ovakvog raspleta, teško je verovati da će se ijedna evropska zemlja odlučiti na komadanje suverene države i stvaranje presedana koji bi mogao da poremeti ceo svet.

  „Ako Srbija ne odustane od svog suvereniteta, to pitanje bi ostalo otvoreno. To je situacija koju čak ni Sjedinjene Države ne bi htele da vide, jer bi ona bila veoma, veoma problematična, a međunarodna zajednica bi se na tom pitanju podelila. Bilo bi država koje ne bi htele da priznaju svršeni čin. Neke države bi priznale nezavisno Kosovo, druge ne bi i to ne bi bio najbolji scenario ni za koga”, objasnio je posledice takvog scenarija Marselo Koen, stručnjak za međunarodno pravo iz Ženeve. U razgovoru za „Politiku” on tvrdi da je upravo međunarodno pravo „verovatno jedina arena u kojoj supersila ne može da uradi šta hoće”.

  „Amerikanci su ušli u Irak i niko nije mogao da ih spreči da naprave invaziju na tu zemlju. Ali, to ne znači da su imali pravo da to urade. Jasno je da nisu. Upravo je to njihov problem. Ostavimo po strani politička pitanja i pogledajmo šta se desilo sa stalnim Međunarodnim krivičnim sudom. Amerikanci su se protivili, ali nisu mogli da spreče da Rimski statut stupi na snagu. Pogledajte šta se desilo sa Sporazumom iz Kjota. Američka vlada je bila protiv njega, ali je on ipak usvojen. Isto se desilo i sa sporazumom o antipešadijskim minama. Ako pogledate mnoge multilateralne konvencije, Amerikanci su uvek u manjini, ali su te konvencije stupile na snagu uprkos njihovom protivljenju”, kaže Koen.

  Sada Vašington računa na Evropsku uniju, a po tvrdnjama Međunarodne krizne grupe ima podršku Velike Britanije i Francuske, koje su i članice Kontakt grupe i stalne članice Saveta bezbednosti UN. „Jedan američki zvaničnik izrazio je nadu da će EU najpre uskladiti stav sa SAD, kako bi se osigurao taj deo Saveta bezbednosti, pa bismo zatim mogli da se usredsredimo na Rusiju i Kinu”, navodi se u izveštaju MKG. Ali i dodaje da je Rusija odlučna da povrati deo uticaja koji je izgubila tokom devedesetih. „Sadašnje rusko rukovodstvo smatra da je epizoda Černomirdin–Ahtisari iz 1999. bila katastrofa ruske spoljne politike”, reči su jednog posmatrača iz UN u pomenutom izveštaju.

  Strah od marta

  Jedan od glavnih argumenata da rešenje za Kosovo i Metohiju treba naći što pre Međunarodna krizna grupa nalazi u pretnji nasiljem. Nekoliko puta u izveštaju se navodi da su Albanci nervozni i da neće moći da čekaju na nezavisnost duže od marta. Ako se rešenje odloži ili to rešenje ne bude nezavisnost biće nezadovoljni Albanci „širom regiona”. „Ojačaće panalbanska ideologija koja ne priznaje sadašnje granice, a čak bi moglo da se poseje seme radikalnog islama”, tvrdi se. Pominje se i da bi u nasilju moglo da dođe do egzodusa Srba koji žive južno od Ibra i da bi to moglo da ima „uznemirujuće posledice u susednim državama”.

  Albanski političari na Kosovu priznaju da bi moglo da dođe do nasilja, a jedan od njih, poslanik Demokratskog saveza Kosova, za MKG kaže da bi skupština Kosova mogla da proglasi nezavisnost da spreči mogući ustanak. Krizna grupa ocenjuje da će se to desiti tek ako postane jasno da neće biti rešenja u Savetu bezbednosti i „na mig glavnih saveznika, pre svega SAD”.

  Krizna grupa hvali LDP

  Nova vlada u Beogradu neće promeniti politiku Srbije prema Kosovu, kažu analitičari Međunarodne krizne grupe. Oni tvrde da bi, ako bi „ekstremne nacionalističke stranke” dobile više poslanika nego što ih imaju sada, Rusija morala da prizna da nema izgleda da dođe do sporazumnog rešenja. „Time bi se pojačao međunarodni kontekst za nametnuto rešenje”, navodi se.

  Ako bi na vlast došle Demokratska stranka i „druge stranke koje međunarodna zajednica smatra demokratskim”, Srbija bi od Evropske unije verovatno dobila „novi podsticaj”. Ali, Krizna grupa tvrdi da će rezultati izbora biti između ove dve mogućnosti i da onda Kontakt grupa i EU „ne smeju da precene demokratski, proevropski element u srpskoj politici”, jer se „Tadićeva DS priklonila nacionalistima u vezi sa Kosovom”. „Samo četvoročlana koalicija Čedomira Jovanovića ima jasan proevropski stav i realističnu politiku prema Kosovu”, zaključuje Međunarodna krizna grupa.

 4. #4
  Iskusan Samanta_ (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Offenbach
  Poruke
  6.251
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: Magla potvrdila da je status maglovit

  Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji

  Premda njegove preporuke tek slede, više je nego jasno da je Ahtisarijeva misija doživela krah. Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji. Jedan od uticajnijih među njima, publicista Misha Glenny, u poruci bivšem ambasadoru SAD u Beogradu Vilijamu Montgomeriju 07. decembra tako kaze, “Ozbiljno sam zabrinut situacijom oko Kosova… među nama budi rečeno, Martijev učinak duboko me je razočarao.”

 5. #5
  Veoma poznat filatelista, pa šta? (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  12.979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  373

  Podrazumevano Re: Magla potvrdila da je status maglovit

  Citat Original postavio Samanta_
  Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji

  Premda njegove preporuke tek slede, više je nego jasno da je Ahtisarijeva misija doživela krah. Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji. Jedan od uticajnijih među njima, publicista Misha Glenny, u poruci bivšem ambasadoru SAD u Beogradu Vilijamu Montgomeriju 07. decembra tako kaze, “Ozbiljno sam zabrinut situacijom oko Kosova… među nama budi rečeno, Martijev učinak duboko me je razočarao.”


  Kamo sreće da je tako, ali se bojim da su to samo čaršijske priče.

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.11.2006.
  Poruke
  345
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Magla potvrdila da je status maglovit

  Citat Original postavio Jerry Ropero
  Smisao za humor ti je u najmanju ruku, čudan, da ne kažem nešto drugo. Kačili ste to i Čedi i Svilanoviću i šta imate od toga.

 7. #7
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.11.2006.
  Poruke
  345
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Magla potvrdila da je status maglovit

  Citat Original postavio Samanta_
  Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji

  Premda njegove preporuke tek slede, više je nego jasno da je Ahtisarijeva misija doživela krah. Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji. Jedan od uticajnijih među njima, publicista Misha Glenny, u poruci bivšem ambasadoru SAD u Beogradu Vilijamu Montgomeriju 07. decembra tako kaze, “Ozbiljno sam zabrinut situacijom oko Kosova… među nama budi rečeno, Martijev učinak duboko me je razočarao.”
  Ovaj citat te je baš obradovao. Mislim da Ahtisari zbog ove izjave nije spavao ceo dan i nije ništa jeo celu noć. Duboko se brinem zbog toga. Nade koje polažete ti i istomišljenici glede Kosova su bez osnova. Nezavisnost će dobiti i gotova priča, ne vidite to?

Slične teme

 1. Madona potvrdila dolazak u Srbiju
  Autor Thunderman u forumu Muzika
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 19.08.2009., 17:03
 2. Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 18.01.2009., 00:29
 3. Koja vam je potvrdila da dobro...
  Autor T-Zex u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 63
  Poslednja poruka: 24.12.2008., 13:42
 4. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 10.05.2008., 08:54
 5. Magla
  Autor Dragantaur u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 26.04.2008., 15:23

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •