На листи Демократске странке и осуђени за кривична дела
Томиславу Богуновићу прети затвор
Брза пресуда је део изборне кампање, тврде у војвођанском ДС-у
Томислав Бугуновић
Фото А. Јовановић

НОВИ САД – Одлука Окружног суда у Новом Саду којом се потврђују пресуде Општинског суда из Бачке Паланке, којима је председник општине у Бачу, народни посланик у војвођанском парламенту и председник Одбора за безбедност Томислав Богуновић осуђен на укупно осам месеци затвора, јасно говори да је правда достижна. ДС је и на предстојећим изборима кандидовао Богуновића за народног посланика, покушавајући да га посланичким имунитетом заштити од затвора, али је питање како ће ова партија да објасни то што на 36. месту на посланичкој листи имe осуђеника, каже за „Политику” шеф посланичког клуба ДСС-а у Скупштини Војводине др Велибор Радусиновић.

Богуновића је, подсетимо, Кривично веће Општинског суда у Бачкој Паланци пролетос осудило на шест месеци затвора због злоупотребе службеног положаја, јер је као председник општине Бач дао у име општинске владе банкарску гаранцију Војвођанској банци да ће општина вратити кредит уместо приватне фирме „Браћа Молнар”, која се задужила. Интересантно је да је та гаранција била већа од годишњег буџета општине Бач. У другом кривичном поступку, који је покренуо јавни тужилац по службеној дужности, Богуновићу je изречена затворска казна од два месеца. Проглашен је кривим за сечу шуме „Војводина шума” на површини од седам хектара.

Председник Извршног одбора ДС-а за Војводину Душан Елезовић је најновију одлуку Окружног суда у Новом Саду оценио као циљану, јер је донета у време предизборне кампање. На питање како је Томислав Богуновић „доспео” на изборну листу када је осуђен на затворску казну, председник ДС-а Војводине Горан Кнежевић је казао:

Нисам знао да је био осуђен. Једино ми је било познато да су га опозициони посланици „прозивали” за сечу шуме и банкарске гаранције које је у име општине дао неком предузећу.

И Кнежевић каже да му брзометно одлучивање у случају Богуновић личи на предизборну кампању. „Како другачије објаснити да Окружни суд баш уочи избора одлучује о Богуновићу док многе теже ствари чекају по неколико година, осим да је све то у служби предизборне кампање. Изјаве наших противника да је господин Богуновић на високом 36. месту на изборној листи ДС, злонамерне су. Јер, на првих 20 места су наши кандидати за које сматрамо да могу привући наклоност бирача, а остали су на листи сврстани по азбучном реду”, објашњава Кнежевић.

М. Лакетић
[објављено: 20.12.2006.]