Влада Србије рунира српску економију

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Chávez

Primećen član
Banovan
Poruka
955
Александар Вучић: Даме и господо новинари, Влада Републике Србије наставља разарање српске економије, српске будућности и било какве шансе да српска економија и српска привреда изађу из тешке кризе у којој се данас налазе. Потписивање Споразума о слободној зони трговине познатије као „Цефта” јесте економско растурање Републике Србије. О чему је овде реч - не ради се овде ни о каквој регионалној сарадњи како то представља Војислав Коштуница ни како то представљају неки други. Овде се ради искључиво о налогу, политичком, који је добијен, а који разара српску привреду. Ево вам доказа и шта пише у самом Споразуму. Наиме, ми ћемо широм да отворимо наше границе конкурентнима, а не комплементарним привредама у окружењу, а они су за нас и наше најзначајније производе већ увелико подигли царине на највише могуће нивое. Даћу вам пример Босне и Херцеговине. Србија има највећи спољнотрговински суфицит у односу на Босну и Херцеговину, негде око 250 милиона долара. Ми сада имамо проблем - Босна и Херцеговина у небеса подигла царине за српско месо, кекс и воду, за оно у чему имамо апсолутно доминацију и предност на балканском полуострву. Ми њима никакве царине не можемо да подижемо и ни на који начин не можемо да штитимо домаћу производњу, једино што су нам дали то је да до јуна 2007. године, имамо право на монопол на увоз нафте и он се прекида у јуну 2007. године, да не причам о томе какве ћемо проблеме да имамо са Хрватском дуванском индустријом, пре свега из Ровиња, како и на који начин ће чак и стране фабрике које послују овде у Србији а не раде српски радници, да разоре на такав начин.

У овој земљи нико не брине о њеној будућности и о њеној економији, од свих земаља великих регионалне сарадње кад изађу 1. јануара Румунија и Бугарска из споразума „Цефта” остају вам само земље бивше Југославије са изузетком Словеније, плус Албаније и Молдавије и буквално све конкурентске привреде су стављене у исти кош да нема никакве комплементарности а Србија ту нема никакву шансу на успех, апсолутно никакву. Ово је разарање дугорочно српске привреде. Зашто се Србија није изборила за то да нема таквих царина у Босни и Херцеговини за најзначајније српске производе? Зато што неспособни политичари заступају српске интересе у нашој економији. Истовремено, Српска радикална странка најоштрије осуђује најаву представника власти, директора Националне службе за запошљавање Радована Ристановића, представника врха режима Војислава Коштунице, који је најавио да ће наредне године у Србији бити отпуштено нових 65 000 радника, то је последња вест. Дакле, какви су то лажови, ти представници власти данашњи, иду по Србији лажу народ и говоре како ће да запошљавају негде некога, говоре како ће они да обезбеде нова радна места, ево црно на бело. Радован Ристановић каже да очекује најмање 65 000 радника да добије отказ у 2007. години, у приватизацији преосталих предузећа. А да ли они имају неки други план, да ли они имају неки други програм? Па, наравно, да ће да остане толико незапослених када они нису у стању да заштите ништа што је домаћи бренд а у стању су да пусте директно све оно што разбија српску привреду и да никакве заштите за српске производе нема. Све оно што је наша конкурентска предност то се сузбија, све оно што су наши недостатци то се подиже до максимума да би се што брже уништила српска привреда. Неко у Србији за то мора да одговара.
 
Новинар Радио Индекс: Па ово што сте рекли за „Цефту”, није ми сасвим јасно, ви хоћете да кажете да једноставно споразум није реципрочан.

Александар Вучић: У споразуму то не пише, али, БиХ држи подигнуте царине и неће да их спушта на најзначајније производе из Србије, рекао сам вам месо, кекс, вода. И када то имате у виду, онда је тај српски производ на територији Босне и Херцеговине за 30 или 40 посто скупљи него производ из БиХ и он не може да има никакву конкурентност на том тржишту. Наша влада у политичким преговорима се низашта није изборила о томе је реч, потписали су споразум у којем су све обавезе на Србији, а ови други пола од тога неће да поштују. Знате шта ће Хрватска да нам ради са пићима, са цигаретама, ево одмах ћу да вам кажем. То знају и сви произвођачи. Људи су шокирани у Србији из свих фабрика су нас зову, знате кад нас зову страни представници из БАТ-а, Филипа Мориса, онда вам је јасно да вам не причам кад нас зову сви произвођачи алкохолних пића, сокова и свега другог. Навешћу вам пример. Ми не можемо због посебне ознаке квалитета да кажемо ништа за Хрватско вино, морамо да им дамо прву класу и они морају без царине да уђу на српско тржиште и они који се разумеју у вина рећи ће у реду је добро, имаћемо по повољнијим ценама ту врсту вина. Ми хоћемо да извеземо рубинов вињак бољег квалитета. Њихова комисија каже, ово пиће није прва класа и прве категорије него друге или треће, дижи царину за толико и толико, ми на то немамо одговор уопште, та могућност такође постоји, нико се на озбиљан начин овим није бавио, него лупетају глупости, свакога дана по телевизијама да би народ мислио.

Ево нас опет у неким интеграцијама, ево нас опет у не знам чему. А у свему овоме је само Србија изгубила и нико више, па то грађани Србије требају да знају. Али, то знају сви привредници широм Србије, нама телефон од пре три-четири дана свакодневно звони, само због овог споразума. Људи моле да неко негде каже нешто у Србији тим поводом, зато што у овој земљи је могуће, да отварају НАТО канцеларије, то је најважније, шта је ту нама важно, ваљда и колико су нас понизили, отворили НАТО канцеларију у Министарству одбране. Дакле, отворили НАТО канцеларију у згради коју су бомбардовали. Па јесте овако противприродни блуд као што рекоше на Гласу Русије, како сам то јутрос чуо, благо говорећи против природни блуд. А да неко размишља о српској будућности, српској привреди, то се сад показало да не размишља. Појавиће се онај тигар од папира, Париводић, да каже ух ово је велико чудо, ово је светско чудо шта смо ми постигли, а постигли смо, да се наш народ побије око српске главице купуса у хрватској радњи. Ето то смо постигли а наш купус не можемо да извеземо нигде и да наш ниједан производ не можемо да извеземо нигде. Да килограм телетине не можемо да извеземо у Сарајево. Него што то неће да кажу, зато што су то људе које не интересује српска држава и које не интересује будућност Србије. Него представићемо ми нашем народу, као ето народе биће вам боље, опет се тамо он усликао са не знам ким и Коштуница и Париводић, или откуд знам већ ко све, а много смо важну ствар урадили за наш народ. Нека кажу сељаку у Шумадији, па да видимо да ли ће Палма плус да објави? Нека кажу сељаку у Шумадији да ли може да извезе сад месо које је произведе а шта ће њему све да увозе. Од сира којим ће да преплаве тржиште, од Пашког сира до не знам ни ја којег а да он не може да извезе ни Пиротски нити било који други, нити може кајмак из Поморавља и шумадије нити из било којег дела Србије. Оно у чему смо били најјачи, полако ће да нам руше, полако али сигурно, а оно у чему смо били слаби то ће да дотуку. Ко после стрељања, па вас не убију довољно, јер треба вам још пола сата да вас убију до краја, он приђе да вам скрати муке, тако ће ови да нам скрате муке, да униште све живо у економском смислу наравно.

Ту су преговори трајали дуго, Србија је тобоже нешто тражила. Сви су знали колико је то катастрофално, сви у Влади су о томе причали и на крају ништа нису добили морали су да потпишу. Зато што они ни о чему не одлучују, њима само заврну руку, ту се види да никакве разлике између Тадића и Коштунице нема. Разлика је само у гримасама и количини мрштења и апсолутно ни о чему више. Тадић ће све то да испуни с радошћу, убеђујући нас да му је баш то и баш је то за Србију било важно и ако је то најгоре решење за Србију а Коштуница ће то исто да уради само се мало мрштећи уз понеку гримасу а српска економија оде у пропаст. Разорили су је потпуно.
 
Сутра ће Томислав Николић, неколико података да вам дам пошто ми је занимљиво да новинари нису то испитали. Не замеравам ја знам како то иде са тим политичким маркетингом, ми не умемо у те шарене кутије и шарене машнице да упакујемо неке ствари. Иде у обилазак општине Пазова и ту ћете видети изванредне резултате које су постигнути и шта се још очекује. Од изградње станова, од изградње 25 хала у индустријском комплексу, од изградње неколико комплекса хала за шпедитерске фирме, до податка који вам сад могу рећи са поносом. У општини у којој српски радикали владају седам пута је већа потрошња индустријске струје него у Инђији којом се толико хвале самопрокламоване демократске странке. Седам пута већа потрошња индустријске струје, људи, не два пута, не један кома седам, седам пута. Од „Хамарса”, „Сканије”, „Манка”, све могуће стране фирме су дошле. Влада Италије у кооперацији са општини Пазова гради станове за бескућнике, око 30 станова нових. Дакле, сутра ћете моћи да видите такође шта је то на делу што је Српска радикална странка чинила, како је сарађивала са страним фирмама, како је сарађивала са страним владама али у интересу грађана Србије а не тако што ће грађани Србије да тобоже буду срећни што треба да иду да ратују у Авганистан и Ирак и да вам то представљају као највеће могуће достигнуће. Моје дете неће. А ви гледајте хоће ли ваше. Изволите ако имате још неко питање.

У четвртак је митинг у Бору у петак у Зрењанину у суботу у Врању итд. Целу Србију ћемо обићи и очекујемо победу у свим местима у Србији, наравно и у Београду, као и прошли пут уосталом. Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.
 
Ево укратко чиме се баве радикали:

- узимају новац од пореских обвезника за посланичке плате
- узимају новац од пореских обвезника за станове
- узимају новац од пореских обвезника за путне трошкове
- узимају новац од пореских обвезника за рад странке, страначке просторије, издавање страначких часописа, куповину свих дневних новина Вучићу да чита "у професионалне сврхе"

а затим:

- причају пореским обвезницима како немају новца.

Фасцинантан пословни модел стварно: узми новац од народа да би причао народу како нема новац који си му управо узео.
 
Jaguar b. p.:
Ево укратко чиме се баве радикали:

- узимају новац од пореских обвезника за посланичке плате
- узимају новац од пореских обвезника за станове
- узимају новац од пореских обвезника за путне трошкове
- узимају новац од пореских обвезника за рад странке, страначке просторије, издавање страначких часописа, куповину свих дневних новина Вучићу да чита "у професионалне сврхе"

а затим:

- причају пореским обвезницима како немају новца.

Фасцинантан пословни модел стварно: узми новац од народа да би причао народу како нема новац који си му управо узео.
Bravo Jaguar, iz budzeta im se za svaku predizbornu kampanju odvaja odredjeni iznos(ne znam tacno koliko), plate poslanika, najvishi putni troskovi(zaboravio sam ime jedan poslanik radikal je napravio 2-3 miliona na konto putnih troskova), uzimaju plate u Skupshtini Vojvodine, a protiv Autonomije su bilo kakve(znaci ne priznaju instituciju Skupstine Vojvodine). Treba da nam se klanjaju za ovo. Plus su u Novom Sadu na vlasti, znachi da javna preduzeca daj svoj doprinos stranci, tj postavljeni direktori. J.... se desni extremisti.
 
Mislim da bi trebalo svima da bude jasno da je ovo cista protivmera SRS-a , pred izbore, a usmerena na podastavanje svega sto je ucinila ova vlada! Ona je usledila zbog ociglednog preusmerenja DSS-a sa birackog tela naklonjenog DS-u na biracko telo naklonjeno SRS-u!
A ovo se radi zbog logicnog ponasanja DSS-a koji su shvatili da ce pre DS sa njima u vladu iako skrenu u desno, a time ce zadrzati i naklonost EU i SAD, i pritom ce lakse preuzeti birace SRS-u nego sto bi DS-u! U suprotnom slucaju ce doci do situacije da se teze uklope stavovi SRS-a i DSS-a oko nove vlade ako DSS krene na biracko telo DS-a i time pridje stavovima DS-a , onda bi teze sa njima SRS usao u koaliciju i izgubili bi podrsku svakog relevantnog faktora, osim Rusije! Dakle , bitka je pocela!
 
Tekst je gomila netacnih informacija. Npr.

Ми сада имамо проблем - Босна и Херцеговина у небеса подигла царине за српско месо, кекс и воду, за оно у чему имамо апсолутно доминацију и предност на балканском полуострву.

Posle potpisivanja cefte, ove carine ne vaze. I to ne da ne vaze samo za BiH, nego ne vaze ni za ostale zemlje koje su u cefti. :)
 
Nemas ti, druze, pojma.
Bih nastavlja da carinama stiti poljoprivredne proizvode. Bolje se informisi sledeci put.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2006&mm=12&dd=18&nav_id=224051
„I BiH će sutra potpisati CEFTA sporazum. Naime, delegacije Makedonije i Hrvatske su pod pritiskom drugih zemalja, kao i same Evropske Unije, prihvatile da uklone svoju rezervu na član koji je uvršten u Sporazum zbog pitanja zaštite nekih poljoprivrednih proizvoda u BiH. Taj član predviđa mogućnost primene određenih zaštitnih mera poljoprivrednih proizvoda, ali naravno samo na osnovu pravila Svetske trgovinske organizacije (STO)“, kaže Vlatko Sekulović, državni sekretar ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Ovo pokazuje da je kostunicina vlada spremna na sve vrste katastrofalnih poteza samo ako ce to uspeti da u javnosti predstavi kao nekakav "napredak" i "otvaranje prema svetu" i to iskoristi u kampanji.
 
A ovo ce biti jedna od prvih negativnih posledica ovog sporazuma:

ASNS traži zaštitu domaće duvanske industrije

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenila je da bi potpisivanje Sporazuma o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) moglo ugroziti oko 50.000 radnika duvanske industrije u Srbiji.

Sporazum će sutra u Bukureštu potpisati premijer Vojislav Koštunica.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić je izjavila da taj sporazum favorizuje uvozne cigarete, pogotovo iz Hrvatske i apelovala na Vladu Srbije da spreči nelojalnu konkurenciju.

Domaće cigarete biće skuplje od stranih, zbog čega će domaća industrija duvana morati da smanji broj zaposlenih, kazala je ona.

Savić je naglasila da je CEFTA dobra za Srbiju, ali da su neophodne dodatne korekcije sporazuma, kako domaća duvanska industrija ne bi bila ugrožena.
 
Неће Вучић ваљда да одређује људима шта желе да пазаре. Имају право да купују шта год хоће, и увозиће се они артикли за којима постоји тражња.

Ако домаћа предузећа нису способна да израде бољи продукт по нижој цени, управо и треба да пропадну.
Замисли шта би радикали хтели: да забране људима да купују квалитетну робу, како би они који праве лошу зарађивали више. С-вашта...
 
Само радикали могу вратити златно доба српске привреде из 1999.

Јадно је да постоје будале које би поново гласале за људе под којима је на земљу сручено 100 тона радиоактивних бомби и просечна плата била 1 евро.
 
Chávez:
Nemas ti, druze, pojma.
Bih nastavlja da carinama stiti poljoprivredne proizvode. Bolje se informisi sledeci put.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2006&mm=12&dd=18&nav_id=224051

He, blage veze nemas.

Ne nastavlja da stiti, vec je BiH potpisivanjem sporazuma mnoge carine, koje je prethodno uvela, morala da se smanji i izostavi. Da nije bilo potpisivanja one bi ostale iste.

Dalje, citirao sam deo o carinama na keks, vode i meso kao na proizvode koje mi najvise izvozimo. Keks i voda, dakle, sada nisu vise pod onim i onakvim carinama koje je BiH prethodno uvela. U vezi mesa postoje neka ogranicanja uvoza, ali opet su manja posle potpisivanja.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top