Пилотирали авионима Ф16

Четири војна пилота из Србије бораве у бази Авијано да би се упознали са радом, обуком и организацијом ваздухопловства САД

Пилоти Војске Србије, који се од 10. до 13. децембра налазе у посети ваздухопловној бази НАТО у италијанском граду Авијано, били су јуче у прилици да управљају авионима Ф16, саопштила је амбасада САД у Београду.

У саопштењу се додаје да четири војна пилота из Србије бораве у бази Авијано да би се упознали са радом, обуком и организацијом ваздухопловства САД.

„Пилоти из Србије ће имати прилику да лете са пилотима из 31. ловачког крила на авионима типа Ф16”, прецизира се у саопштењу и додаје да ће они имати вишечасовне оријентационе летове са америчким колегама.

Делегација из Србије, коју предводи заменик команданта Ваздухопловних снага и противваздушне одбране Србије, пуковник Небојша Ђукановић имаће низ предавања и обилазака да би се упознала са организацијом и функционисањем 31. ловачког крила америчког ваздухопловства у Авијану, под командом америчког бригадног генерала Роберта Јејтса.

„Посета је уследила после успешне посете команданта Ваздухопловних снага и противваздушне одбране Србије, пуковника Драгана Катинића главном штабу Ваздухопловне националне гарде Охаја и подређеним јединицама у САД”, каже се у саопштењу.

„Ове посете означавају историјски тренутак у односима између оружаних снага САД и Србије и наставак су специјалних односа који се изграђују између њих”, истиче се у саопштењу.
(Фонет)