Blejk Bejliev roman o ljubavi, prijateljstvu i socijalnoj pravdi

Bolje poginuti na nogama, nego živeti na kolenima!

Emiliano Zapata

Radi se o pretvaranju sveta u veliku trgovinu gde mogu kupiti Indijance ovde, žene tamo, gde mogu kupiti decu, imigrante, radnike, pa i celu zemlju kao što je Meksiko.

Potkomandant Markos, 1996.

Blejka Bejlia je zapatistički pokret zainteresovao 1994. godine kad su izveštaji o zapatističkoj revoluciji preplavili međunarodnu štampu. Blejk je započeo iscrpno proučavanje događaja u Čiapasu koje ga je odvelo na putovanje preko Meksika u San Kristobal de Las Kazas, gde se odigrao prevrat Maja Indijanaca. Ova priča o avanturi i požrtvovanju narodne revolucije nagnala je Blejka da napiše roman zasnovan na borbi u Meksiku.

Roman Zapatista je verno zasnovan na događajima zapatističkog ustanka iz 1994. godine. Pisan je da bude pristupačan i onima željnim čitanja avanturističke priče, kao i onima zainteresovanim za dublju dramu narodne revolucije.

Glavni protagonist romana, Piter, građanin Teksasa, dolazi na odmor sa prijateljima u Siera Madre da bi pisao, pio i tragao za avanturama. On doživljava avanture u većoj meri nego što je očekivao kada ga splet okolnosti odvoji od prijatelja i uvuče u borbu na život i smrt radi revolucionarnog cilja. Ove avanture i ljubav Indijanke, Lksil, zauvek menjaju Piterov život.

Roman Zapatista poručuje nam da su ljubav, prijateljstvo i borba za socijalnu pravdu međusobno nerazdvojivi. Govori o događajima koji se iznenada pojave u našim životima i koji nas, ako prepoznamo njihovu revolucionarnost, zauvek menjaju i odvode daleko od dotadašnjeg načina života. Glavni junak romana solidariše se sa siromašnima i potčinjenima, koji su odlučili da se suprostave ugnjetavanju moćnika. Smisao svog života pronalazi u zajedničkoj borbi s njima a sav dotadašnji lagodni, konzumentski život, o kojem mnogi ljudi sanjaju, pokazuje se kao nevažan. Ovo je priča o odlasku u zabiti deo sveta, pridruživanju revolucionarima, otkrivanju mističnih, neobjašnjivih sila koje se kriju iza pojavnog sveta, otkrivanju unutrašnjih snaga koje nikad nismo upotrebljavali. Ovo je priča o zapatistima.

Izvor