BEOGRAD - Srbija može otvoreno da se suprotstavi pokušajima da joj se oduzme Kosovo i Metohija, bez straha da će biti kažnjena - poruka je učesnika međunarodne konferencije "Kosovski rasplet - zapadne opcije i srpska strategija", održane u Beogradu, pod palicom Američkog saveta za Kosovo, grupe koja lobira za srpske interese u SAD.
Dag Benou, ugledni američki politički analitičar, nekada specijalni savetnik predsednika Regana za spoljnu politiku, a sada član Saveta, rekao je to ovako:
- Moj vam je savet da shvatite da možete reći "ne". Uz to, treba da budete veoma skeptični prema obećanjima koja vam se nude zauzvrat, ako se odreknete Kosova.
I Džim Džatras, direktor Američkog saveta za Kosovo, složio se da Srbija neće biti kažnjena u slučaju da čvrsto ostane pri svom državnom stavu: da nema stvaranja nove države na njenoj teritoriji. U sličnom duhu, konsultant Saveta Srđa Trifković prokomentarisao je da Srbija sebi može priuštiti "luksuz doslednosti", jer on sada dolazi - besplatno.
- Pre nekoliko meseci, kada je trud da se spasi Kosovo preduzeo Američki savet za Kosovo, nama je rečeno da je beznadežno. Da je prekasno. Rečeno nam je da je odluka odavno doneta. Postoji rok do kraja 2006. godine. Gde je sada taj rok? - zapitao se vladika raško-prizrenski Artemije, otvarajući skup.
Džim Džatras je rekao da je Srbija čvrstim stavom o Kosovu - impresionirala svet.
Dag Bendou je rekao da bi se presedan u slučaju Kosova kao bumerang vratio i Americi, i Evropi, i Srbiji.
- Ne verujem da će američka administracija potrošiti mnogo napora za "uvrtanje ruke" Vladimiru Putinu zbog ruskog stava o Kosovu, jer su u Vašingtonu shvatili da im je sada prioritet Irak - kazao je nekadašnji Reganov savetnik.