Zapadno-škotski beli terijer
Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 272

Tema: Zapadno-škotski beli terijer

 1. #1
  Ivana_tj._Ja
  Guest

  Podrazumevano Zapadno-škotski beli terijer

  Primam na poklon stene ili odraslog psa (do 1,5god.starosti) rase skorski terijer, i ujedno molim sve koji znaju nesto o ovoj rasi, i mjestu gdje se moze nabaviti da pisu.
  Pozdrav! :wink: 2. #2
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Zapadnoevropski beli terijer

  Ajde malo da pricamo o ovim slatkim kucama..

 3. #3
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  Zapadnoevropski beli terijer


  Malen je i robustan pas, dubokih prsiju, kratkih nogu, bele dlake i drskog pogleda. Čeoni dio lobanje je srednje velik, malo zaobljen i prekriven gustom dlakom. Njuška je razmjerno kratka, čeono koleno je dobro izraženo. Ne sme biti sličan škotskom terijeru. Oči su srednje velike, tamne i približene. Male uši su uspravne, zašiljene i prekrivene dlakom. Telo je kompaktno, leđa kratka kao i rep koji je nošen uspravno. Ima dugu dlaku s ravnom i tvrdom pokrovnom dlakom koja je duga 5 cm, poddlaka je kratka i mekanija, krzno je potpuno belo, nokti, jastučići i njuška su crne boje. Visina - 28 cm, težina - 8 kg.Zapadno škotski beli terijer je nastao iz sličnih razloga kao i silihemski terijer. Želeli su imati belog jamara, koji bi se razlikovao od lisice ili jazavčara, da ga lovac slučajno ne ustreli. Zapadno škotske bele terijere je slikar Lanser prikazao na slici već 1839. godine. Naslikao je krvoslednika i "westija" koji gledaju iz pasje kućice. Westi je naravno najpoznatiji kao bela polovica reklamnog simbola za whisky "Black and White". U tu je svrhu vlasnik škotskih destilerija Buchanan dao naslikati svoga psa već 1892. godine. Zapadno škotski beli terijer je izuzetno umiljat, veseo i očaravajući pas. Od njega nije dobro napraviti modnu lutku, jer to nije pas koji bi bio zadovoljan u naručju. Samostalan je, prirodan, voli decu, osećajan je i istrajan. Tome možemo dodati još i neosetljivost i nezahtevnost. Idealan je pas. Svaka tri meseca treba mu skratiti dlaku. Dočeka visoku starost

 4. #4
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  ZAPADNOŠKOTSKI BIJELI TERIJER

  FCI standard 85
  Zemlja porijekla: Velika Britanija
  Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terijeri Sekcija 2 - Kratkonogi terijeri Bez radnog ispita
  OPĆI DOJAM: Snažno građen, dubokog prsiju i rebara, ravnih leđa i snažnih udova, mišićavih nogu, u velikoj mjeri iskazuje kombinaciju snage i aktivnosti.
  PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Malen, živahan, odvažan, čvrst, pun samopouzdanja, pomalo okorjelog izražaja, pozoran, veseo, hrabar, samosvjestan, ali druželjubiv.

  GLAVA
  Razdaljina od potiljne izbočine do očiju je nešto veća od dužine predijela lica. Glava je bogato odlakana i nošena pod pravim kutem ili nešto manje u odnosu na osovinu vrata. Nije nošena ispruženo.
  PREDIO LUBANJE:
  Lubanja - Blago zaobljena, a ako prstima prelazimo preko čela pipamo glatku površinu. Vrlo lagano se stanjuje od linije ušiju prema očima.
  Stop - Izražen stop, kojeg tvore teške, koštane ivice odmah iznad vrlo blago uvučenih očiju i lagano udubljenje između očiju.
  PREDIO LICA:
  Nos - Crne boje i prilično velik, glatko se uklapa u obris njuške. Nije izbočen prema naprijed.
  Njuška - Prednji dio glave ili lice psa postupno se stanjuje od očiju prema njušci. Nosni hrbat nije konkavan, a predio ispod očiju prema njušci nije upao, već je dobro građen i ispunjen.
  Vilice/Zubi - Vilice snažne i u liniji. Širina između očnjaka treba biti dovoljna da psu daje traženi izraz radnog psa. Zubi su veliki u odnosu na veličinu psa, pravilnog karastog zagriza (gornji zubi se tijesno preklapaju preko donjih zubiju i postavljeni su okomito na vilicu).
  Oči - Međusobno široko usađene, srednje veličine, nisu okrugle, što je moguće tamnije boje. Blago upale u glavu, oštrog i inteligentnog izražaja, što im kroz guste obrve koje ih nadsvođuju daje prodoran pogled. Svijetlo obojene oči su izrazito nepoželjne.
  Uši - Male, uspravne i čvrsto nošene, završavaju s oštrim vrhom. Nisu usađene međusobno niti preširoko niti preblizo Dlaka po ušima je kratka i glatka (poput samta) bez (kakvih resa na vrhu. Uši koje imaju obli vrh, koje su široke, velike ili mesnate uši, preobilno odlakane uši izrazito su nepoželjne.

  VRAT: Dovoljno dug za pravilnu nasađenost glave, mišićav, postepeno se širi prema korijenu vrata kako bi se lijepo stopio s koso položenim plećkama.
  TIJELO: Kompaktno. Leđa - Ravna. Siabine - Široke i snažne. Prsa - Duboka, rebra dobro zasvođena u gornjem dijelu, doimaju se pomalo plosnato sa strane. Zadnja rebra prilično duboka, a razmak između zadnjeg rebra i udova što je moguće kraći, a da se zadrži slobodno kretanje tijela.
  REP: Dužine 12.5 do 15 cm, odlakan oštrom dlakom, bez zastavica, Što je moguće ravniji, nošen uzdignuto, ali ne zavijen prema natrag ili prebačen preko leđa. Dugačak rep je nepoželjan. Rep ne smije biti rezan.

  UDOVI
  PREDNJI UDOVI: Prednje noge su kratke i mišićave, ravne -i bogato odlakane kratkom, čvrstom dlakom.
  Lopatice - Koso položene prema leđima. Lopatice su široke i položene usko uz prsni koš. Zglob lopatice i nadlaktice postavljen prema naprijed.
  Laktovi - Dobro ugrađeni, dozvoljavaju slobodno pokretanje prednjih nogu, paralelni s osima tijela.
  STRAŽNJI UDOVI: Snažni, mišićavi i široki poprijeko vrha. Noge kratke, mižićave i žilave. Bedra - Vrlo mišićava i međusobno ne jako razdvojena.
  Došaplja - Savijena i dobro postavljena ispod tijela tako da su međusobno prilično blizo u stavu ili kretanju. Ravna ili slaba došaplja izrazito su nepoželjna.
  ŠAPE: Prednje šape su veće od stražnjih. Okrugle, proporcionalne po veličini, snažne, bogatih jastučića, prekrivene kratkom, oštrom dlakom. Stražnje šape su manje i također debelih jastučića. Poželjno je da su svi nokti ispod površine jastučića crne boje.
  KRETANJE: Slobodno, u ravnoj liniji, lagano. Sprijeda, noge se pružaju ravno naprijed iz lakta. Kretanje stražnjih nogu je slobodno, snažno i povezano. Koljena i došaplja su elastična, a došaplja unutar linije tijela daju dobar potisak. Kruto ili ukočeno kretanje odostrag, kao i kravlji stav su izrazito nepoželjni.

  POKROV
  DLAKA: Dvostruka dlaka. Vanjska dlaka je oštra, dužine oko 5 cm, bez ikakvih kovrči. Poddlaka, koja je poput krzna, kratka je, mekana i priljubljena. Otvorena dlaka (koja strši) je izrazito nepoželjna.
  BOJA: Bijela.
  VELIČINA: Visina u grebenu iznosi otprilike 28 cm.
  GREŠKE: Svako odstupanje od standardom napisanih osobina smatra se greškom, a greška se procjenjuje u odnosu na stupanj izraženosti.

 5. #5
  Aktivan član nid (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.354
  Reputaciona moć
  63

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  Jaoojjjj sto je slatko kucence

  Sto bih voleo da imam jedno takvoooooo

 6. #6
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  ko nebi?????

 7. #7
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  URL=http://imageshack.us][/URL]

  ovo su slike Westija koji se zove Sony,iz Hrvatske je..nadam se da se Tinaya nece ljutiti....(njegova vlasnica)Zar nije sladak?

 8. #8
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  Inace cena ovih pasa je odprilike 150 - 600 evra...

 9. #9
  Zainteresovan član Djoša (avatar)
  Učlanjen
  16.11.2005.
  Lokacija
  BL
  Poruke
  350
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer  Odgajivačnica Fekete Domino, sa vrlo perspektivnim psima

  West Highland White Terrier

  Kad se pomene Black & White whisky svi pomisle na malo belo umiljato kuče: West Highland White Terrier. Ipak, ova vrsta svoju popularnost nije stekla dobro poznatom reklamom, već simpatičnošću, pitomošću i otpornošću.


  Poreklo
  O poreklu west highland white terrier-a ima više legendi. Po jednoj oni vode poreklo iz Španije, a u Škotsku su dospeli u XVI-om veku posredstvom španske mornarice. Činjenica je da je španski kralj Filip II 1588. godine skupio ogromnu flotu da bi osvojio Englesku. Španska Armada je na putu za Englesku upala u oluju i potonula pre nego što se sukobila sa engleskim trupama. Sa ovih brodova su se spasli i našli se u Škotskoj, ovi mali beli kučići, koje sada poznajemo pod imenon WESTIE.

  Za razliku od ove romantične legende, postoji i jedna mnogo verovatnija po kojoj je Westi nastao kao pokušaj Škotskih lovaca da ukrštanjem raznih rasa razviju jednu novu za lov po lisičjim i drugim jamama. (Terrier je reč koja potiče od latinske reči TERRA i znači zemlja. Iz ovog se vidi da je westie primarno bio namenjen za podzemni lov, tj za lov na životinje koje žive u podzemlju.) Njihova karakteristična bela boja se razvila tokom procesa uzgoja, dokazujući činjenicu od ranije, da u zapadnim krajevima Škotske, ženke raznih rasa donose na svet mladunčad svetlijih boja ili čak bele boje. U početku se mislilo da ovi albino kučići nisu za lov i uzgajivači su zapustili njihov uzgoj i okrenuli se Cairn i Poltalloch terierima.

  Značajan pomak u uzgoju west highland white terriera se desio u XIX veku. Pukovnik Malcolm u toku jednog lova, pomešao je svog braon psa sa lisicom i ubio ga. Od tada pukovnik je uveo, da se kao lovački psi u Malcolm dinastiji koriste West Highland White Terrier-i, koji se zbog svoje bele boje ne mogu pomešati sa lisicama.

  Prva izložba pasa na kojoj su se pojavili terieri održana je 1860-e u Birmingemu. Trebalo je da protekne skoro trideset godina da bi se na pobedničkom postolju pojavio i prvi beli terier. Bilo je to 1899. godine u Crystal Palace-u. Prvi put se west highland white terrier pojavio na izložbi 1904. godine u Edinburgu.


  A njegova priroda...
  Westi je pravi nestaško, koji nikad nije umoran i uvek je veseo i razigran. Može se reći da je idealan kućni ljubimac. Ne spada u kategoriju dosadnih, lenjih psa za salone starih dama. Vrlo dobro se uklapa u okolinu, nije agresivan, neumoran je i stalno traži društvo čoveka. Dobro se uklapa i u gradksu sredinu. Može se držati u stanovima. Malog je rasta ali vrlo otmen, u njemu su idealno spojeni snaga i aktivnost.

  U prirodi ove rase je da je lovac, te nam može predstavljati mali problem kad smo u prirodi i pustimo ga na slobodu. Vrlo brzo promeni svoju ćud i od pitomog kućnog ljubimca postane strastveni lovac. U ranim spisima o njemu je napisano "ne postoji dovoljno hladna reka ili dovoljno duboka rupa koja će ga zaustaviti..."

  Westie se smatra za idealnog druga zbog svoje najbitnije osobine a to je DISKRECIJA. Iako je uvek željan igre i ljubavi, zna i kada da se povuče iz centra pažnje. Baš zbog ovog, nikad neće negodovati ako se ostavi sam, zna se i sam zabavljati. Jako je važno da ima svoj ćošak gde će se skloniti i odmarati. Uzevši sve u obzir westie je vrlo poslušan i neće praviti probleme svom gazdi.

 10. #10
  Početnik baubau (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2006.
  Poruke
  38
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  Hvala,hvala......

 11. #11
  Zainteresovan član Djoša (avatar)
  Učlanjen
  16.11.2005.
  Lokacija
  BL
  Poruke
  350
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Zapadnoevropski beli terijer

  Nema na čemu !
  Više o westijima na www.kucni-ljubimci.cjb.net

 12. #12
  Zainteresovan član STIJENA (avatar)
  Učlanjen
  11.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u medjusvijetu
  Poruke
  200
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  46

  Question ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  Da li neko zna koliko kosta jedan malisan(muzijak) iste rase (napisane u naslovu) sa rodovnikom i dostavom do Sarajeva,odnosno Pala.I ako ima neko neka iskustva sa tim psom,takodje neke odgajivacnice u Srbiju i RS.
  petarr@paleol.net

 13. #13
  Zainteresovan član Djoša (avatar)
  Učlanjen
  16.11.2005.
  Lokacija
  BL
  Poruke
  350
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  U Srbiji ima dosta odgajivacnica. Trenutno nemam novi Zov, ali odi na kiosk 1.5 KM je ZOV i na kraju ima more oglasa sa westijima.
  Oni su prekrasni psi samo im ih je potrebno pravilno vaspitati kao i svakog psa. Znam u gradu dosta westija koji su jako agresivni, ali naravno ima onih i koji nisu. Samo treba normalno sa njima

 14. #14
  Ističe se gt500 (avatar)
  Učlanjen
  30.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Odma' ispod haube...
  Poruke
  2.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  ....to bese oni mali beli chupavi ?
  hehe , oni su COOOL !

  Sestra mog ortaka ga je qpila pre 2 mes. i platila ga je 350e .....

 15. #15
  Početnik
  Učlanjen
  25.03.2007.
  Poruke
  4
  Reputaciona moć
  0

  Wink Westi- Zapadno skotski beli terijer

  Zamolila bih sve koji imaju na prodaju ili znaju neku odgajivacnicu ovih slatkisa, da pisu ovde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!! UNAPRED HVALA!!!! ops: :razz: ops:

 16. #16
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Westi- Zapadno skotski beli terijer

  1

  Spisak odgajivacnica

  1.
  Naziv odgajivačnice Mc GREY
  Rasa ZAPADNO ŠKOTSKI BELI TERIJER / WEST HIGHLAND WHITE TERRIER
  Vlasnik BJELOGRLIĆ SLOBODAN
  Kontakt Žarka Zrenjanina 69, 21235 TEMERIN
  tel: , fax: , e-mail:

  2.
  Naziv odgajivačnice LADORA
  Rasa ZAPADNO ŠKOTSKI BELI TERIJER / WEST HIGHLAND WHITE TERRIER
  Vlasnik NOVIĆ DRAGAN
  Kontakt 7.juli 131 A, 22400 RUMA
  tel: , fax: , e-mail:

  3.
  Naziv odgajivačnice SILVERBUG
  Rasa ZAPADNO ŠKOTSKI BELI TERIJER / WEST HIGHLAND WHITE TERRIER
  Vlasnik NOVIĆ DRAGAN
  Kontakt 7.juli 131 A, 22400 RUMA
  tel: , fax: , e-mail:

 17. #17
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Westi- Zapadno skotski beli terijer

  nisam vise nasla evo trazim jos

 18. #18
  Poznat
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  7.287
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  Постојале су чак 3 теме о овим псима .... пре него што отворите нову, проверите да ли већ има нека, тако да све спајам у једну.
  Поздрав!

 19. #19
  Početnik
  Učlanjen
  25.03.2007.
  Poruke
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  thanks!

 20. #20
  Početnik DjuraM (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  Pazite kad uzimate kuce iz ove odgajivacnice iz Rume. ja sam mog uzela odatle i mogu samo da kazem da su se veterinari zaprepastili kako je pas bio zapusten...sa 1,5 mesec su ga prodali (sto se smatra prerano za odvajanje od majke), a stomak mu je bio prepun glista (iako su nama rekli da su ga ocistili). Mali jadnicak je bio dugo na infuziji dok ga nismo izvukli.

  A sto se tice same rase, dobro se raspitajte o njima. Oni su specificni po mnogo cemu - izuzetno su zivahni, tvrdoglavi, nisu psi koji vole da se maze i miruju, imaju lavlje srce i ne plase se nicega...Za mene su oni idealni psi, ali mnogi ljudi tesko izlaze na kraj sa njima.

  Pozdrav!

 21. #21
  Zainteresovan član rotvajlerka (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2007.
  Poruke
  326
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  ja sam samo odgovorila na pitanje neznam te odgajivace niti ih nekome preporucujem(ne mislim da su losi nego ih neznam pa nemogu da kazem nista o njima)

 22. #22
  Početnik DjuraM (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  @rotvajlerka
  ma naravno, nego sam ja imala iskustva sa jednom od njih, pa sam zato upozorila.

 23. #23
  Početnik
  Učlanjen
  17.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zemun
  Poruke
  41
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  :wink: ;-) JA SLEDECE NEDELJE DOBIJAM MOJU ZVER
  KUPUJEM MUZJAKA STAROG 2 MESECA ! jedva cekam da dodje KOLIKO SAM GA SAMO DUGO TRAZIO I SAD KAD SAM GA NASAO I TREBAM DA SACEKAM PAR DANA NEMOGU :-| :-| :-| OVA MOJA ZVER JE PRIMILA SVE VAKCINE I ZDRAV JE POTPUNO NEMA NIKAKVE GLISTE DALEKO BILO ! CIM MI DODJE KUCA JA CU VAM MALO OPSIRNIJE PISATI O NJEMU! ZA SAD NEZNAM SKORO NISTA :|  POZDRAV ZA SVE LJUBITELJE OVIH ZVERI LOL! :grin: :grin: :wink: ;-) ;-)

 24. #24
  Početnik
  Učlanjen
  17.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zemun
  Poruke
  41
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  danas sam dobio westia. Ima 6 nedelja i sladak je puno.Mnogo je mali, mnogo je lep i sladak . Bila je to ljubav na prvi pogled!Veliko hvala odgajivacnici ZOOVET iz Subotice koja mi je podarila ovog lepotana.Ljudi su pravi profesionalci i nioje mi bilo tesko da za pravog kucova odem cak iz Beograda tamo! POZDRAVLJAM SVE KOJI IMAJU ZVER OVE VRSTE!

 25. #25
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: ZAPADNO -SKOTSKI BIJELI TERIJER

  ]  O ovoj zverci pričate?......

Slične teme

 1. Gala skotski ovcar
  Autor sonchy u forumu Foto albumi
  Odgovora: 88
  Poslednja poruka: 01.02.2011., 11:32

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •