RTV Pink paket krece na Eutelsatu W2
________________________________________
RTV Pink sprema se za pokretanje vlastitog mini pay tv paketa na satelitu Eutelsat W2. Iako su detaljnije informacije o ovom projektu već poznate široj javnosti, o njemu se nije previše raspravljalo pošto nisu bili poznati svi važni detalji.

Prvi od najvažnijih detalja jest da će RTV Pink ugasiti svoj postojeći paket na Atlantic Bird satelitu na 5° zapadno- što je sasvim logična odluka. U tom paketu sada se emitiraju četiri Pink kanala - Pink M, Pink BH, Pink Extra i Pink Plus te radio kanal Radio Pink. Pokretanjem vlastitog multipleksa na Eutelsatu W2 na 16° istočno, Pink će istovremeno povećati i satelitski kapacitet, a sukladno s tim će pokrenuti i brojne nove tematske kanale koje će ponuditi svojim pretplatnicima. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Pink će na Eutelsatu W2 koristiti Symbol Rate 25000 i FEC 3/4, što mu omogućava da bez previše poteškoća na transponderu emitira 8-9 tv kanala. Tako će i biti - Pink na novom satelitu i novoj frekvenciji planira emitirati čak 9 vlastitih kanala među kojima su:

Pink Srbija
Pink M
Pink BH
Pink Extra
Pink Plus

novi kanali:

Pink Film 1 (strani filmovi)
Pink Film 2 (domaći filmovi)
Pink Music (uz Pink Plus i Extra, zbilja nelogičan potez)
Pink Info (možda odgovor na najavu B92 o pokretanju vlastitog news kanala?)
Pink Mix (prema imenu, teško je reći što će ovaj kanal emitirati)

Napominjemo da su ove informacije još uvijek neslužbene te postoji mogućnost da će se planovi do datuma starta promijeniti, kao i imena samih kanala i/ili njihov sadržaj.

Novi paket će krenuti najkasnije do ponedjeljka, a najvjerovatnije sutra (petak) i to sa desetak kanala. Paket će se emitirati samostalno za potrebe Europskog tršišta, a u okviru Total TV ponude za ex-Yu zemlje. To znači da će se Pink i dalje emitirati kodirano u sistemu Irdeto 2 za pretplatnike koji se odluče na kupovinu Pink kartice (koju mogu koristiti u bilo kojem Irdeto dekoderu), a uz postojeće kodiranje biti će uključen i NDS Videoguard, za potrebe Total TV-a. No pretplatnici Total TV-a nipošto nebi trebali osjećati pobjedu nad Pinkom zbog ulaza u Total TV, naime, Pink paket NEĆE se emitirati u okviru Total TV-ovih paketa već će biti samostalni paket za koji ćete mjesečno morati izdvojiti dodatni iznos. Nimalo začuđujuć potez pošto Pink na taj način pokušava sačuvati vlastito tržište koje je osvojio kanalima Pink Plus i Pink Extra. Cijena između Pink paketa za Total TV pretplatnike i pretplatnike u Europi vjerovatno će se razlikovati (no ne znatno), pošto u cijenu Pinka za Total TV neće biti uračunata cijena kartice već će se koristiti ona od Total TV-a.

Prema informacijama koje donose razni satelitski forumi, testni signal Pinkovog paketa možemo pratiti već danas na frekvenciji 11,178 GHz V, Symbol Rate 25.880, FEC 2/3 u Mpeg2 obliku. Testni signal će se početi emitirati u popodnevnim satima.

Pozabavimo se sa kanalima: Pink Srbija, Pink M i Pink BH su kanali o kojima ne treba trošiti prevelike riječi - dobro poznati zemaljski kanali koji prikazuju filmove, serije, sport i zabavne emisije. Pink M i Pink Srbija razlikuju se tek neznatno (uglavnom u reklamama). Pink Extra i Pink Plus su kanali namijenjeni gastarbajterima te su stekli veliku popularnost zbog prikazivanja folk muzike. Ostalih 5 novih kanala itekako golicaju maštu - radi se o čak 2 filmska kanala, od kojih će prvi prikazivati strane filmove, a drugi će prikazivati domaće. Postavlja se pitanje, koliko takav kanal može trajati jer, ruku na srce - broj filmskih naslova iz bivše Jugoslavije i svih zemalja iz ex-Yu nije povelik. Pink Music je kanal koji će , kako mu i samo ime kaže - prikazivati glazbu. Uz Pink Plus i Pink Extra ovaj kanal bi doista mogao predstavljati svojevrsni višak u novom paketu. Pink Info je kanal koji bi prema najavama trebao prikazivati 24 satni informativni program, po uzoru na CNN ili Sky News, a smatra se odgovorom na najave kanala B92 da pokrene vlastiti 24 satni all-news kanal. Pink Mix je ime zadnjeg, desetog kanala novog Pink paketa, a on bi trebao prikazivati mix svih zabavnih sadržaja (ukratko: nedefinirana programska šema).