Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Као што је познато, пријатељи се у невољи познају. Ако имаш проблеме, пријатељи чим сазнају почињу да дејствују.
  Неки крену да гласно уздишу преко телефона, изражавају ти своје саосећање, прете твојим непријатељима песницом, истовремено се вајкајући да их јаки болови у трбуху (заузетост на послу, хитне обавезе итд.) спречавају да дођу и поделе са тобом попола и напор, и опасност, и невољу и победу.
  Па шта мислите – ко је од њих прави пријатељ?
  Овде је кључна реч – жртва. Одрасли људи су обично врло заузети. Зато, да би помогли пријатељу у невољи, највероватније морају понешто жртвовати. Због тога је право пријатељство толико драгоцено. И управо зато је, што сте старији, све ређе.
  А тек у области међународних односа! Ту је реч «пријатељство» већ одавно сасвим изгубила смисао. Господин Тржиште довео је до тријумфа појма «интереси». Могуће је да једног дана тај појам тријумфује и у међуљудским односима. Барем се идеолози тржишта томе надају.
  Али, има људи који мисле другачије. Толико другачије да су спремни да се за то боре.

  Руско-српско пријатељство је постало жртва тржишних односа, заједно са многим другим «старим идеалима». То се десило октобра 1993. године када је велика тржишна револуција на тенковима ушла у руску политику, коначно смрвивши отпор неистомишљеника. Од тада тржиште и новац постају основни закони руског живота, потиснувши у други и трећи план све остало – част, моралност, праведност и остале синониме добра. Не, те старомодне речи нису коначно ишчезле из руског лексикона. Штавише, лица на високом положају каткад их користе у званичним говорима народу. Али, на жалост, само као речи. А реални живот је сада подређен другој вредности чије име је новац.
  Управо то демонстрира посета косовског Албанца Министарству иностраних послова Русије – невидљива рука тржишта приморала је руске чиновнике да се сагну, и премда с гадљивом гримасом, ипак изврше тражено. Што је још горе, сада већ у самом друштву расте хор «прагматичара» проглашавајући тријумф «интереса» над «пријатељством». У том светлу присталице руско-српског братства изгледају врло снуждено, и не само због своје, споља гледано, малобројности, већ и због своје «идеолошке заосталости». Док прогресивна цивилизација одабире «новац» и «интересе», ти маргиналци и даље нешто мрмљају о «пријатељству» и «дужности».

  И зато се данас оштро поставља питање – шта нам је даље чинити с нашим руско-српским братством? Да постиђено заборавимо на њега и ћутке трпимо невидљиву руку тржишта заједно са нашим чиновницима? Или да и даље остајемо при своме?

  Време нам је да најзад отворимо очи – питање руско-српског братства је данас политичко. То значи да се само «телефонским саосећањима» упућеним прогоњеном српском народу проблем Косова неће решити, Србима нећемо помоћи – нити ћемо сопствену савест очистити. Треба нешто делати – то значи прећи са ретких протестних акција на организационо-политичке методе борбе. Или се поштено одрећи сваког деловања и не вређати Србе «телефонским сажаљењима». Ако си проститутка, немој се правити да си романтична девица са промашеним личним животом.
  Време је да најзад признамо – руска власт у Србима види само једну од карата у великој међународној игри. То је постало јасно оног тренутка када је председник Путин питање Косова повезао са питањем Абхазије. Самим тим он је први понудио Западу ценкање, у дотичном случају сасвим неумесно. Штавише – богохулно с моралног становишта. Косово и Абхазија су два сасвим различита случаја. Косово је српска територија, српска историја, српска светиња коју су тек у недавном историјском раздобљу, захваљујући кратковидости југословенских власти, Албанци окупирали. Абхазија је исконска територија Абхаза који су ту живели још у доба Старог Рима, и која је после рушења СССР постала објекат патуљастих амбиција «Грузинске империје». Албанска УЧК је ратовала са српским старцима, женама и децом, Абхази – са регуларним грузинским војним формацијама које су се срозале до пљачке, мародерства и бандитизма, и то у толикој мери да су одбиле чак и своје вероватне савезнике – абхаске Јермене, па су чак и сами Грузини принуђени да то признају.

  А шта да кажемо о Приднестровљу, територији насељеној Русима који нису хтели да признају антиуставне беловешке споразуме? (тим споразумима је растурен СССР)
  Какве се ту могу повући паралеле и аналогије са косовским Албанцима? Никакве. Какво је ту ценкање могуће? Никакво.
  Могуће је да Русија оличена у својој власти води са Западом некакву лукаву политичку игру, могуће је да је презаузета да би својој нацији објаснила своје мотиве. Да, желели бисмо да за њено деловање нађемо некакво оправдање, да бисмо и даље мирно живели свој лични живот, док се титани руске дипломатије боре – али је то јако тешко учинити. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Тешко је зато што цара Николаја Другог, када је пре сто година објавио Западу рат да би заштитио малену Србију, нису зауставили ни разлози исплативости, ни реална перспектива да у том рату претрпи војни пораз. Пријатељи се у невољи познају. Пријатељи се у жртви познају. И подржавши вољу свога Цара масовним добровољачким полетом, руски народ је потврдио да је истог мишљења с њим. Одабрали смо лишавање због увреде своје части. Е, то је било право руско-српско пријатељство.
  Тешко је зато што новац пречесто постаје врховни приоритет нашег живота. Одатле није далеко ни до потпуне огавности – да почнемо продавати сопствену децу, жене и мајке. Да деца почну попреко гледати своје старе родитеље пошто им не доносе приход. Да ратници који чувају наше међе уместо на дужност почну да мисле на свој «интерес», и да по њиховој логици прелазак на страну непријатеља постане «интересантнији» са становишта добара обећаних за издајство. Да корупција постане норма – не више закулисно-стидљиво већ званично. Булажњење, безумље? Али, новац мозга нема. Сам он не зна камо води оне који за њим иду. Новац и тржиште морају бити подређени границама унутар којих су умесни – то су границе најближе пијаце и суседног рачуноводства. Излазећи ван тих граница, новац и тржиште постају смртоносни носиоци зла. И онај ко устане да их заустави, постаће њихова жртва.

  Ми Руси смо трпељив народ. Можемо дуго да трпимо када нас шиканирају. Можемо дуго трпети глад, лишавања и оскудицу у свакодневном животу. Радије смо лојални власти, опраштајући јој велике и мале грешке. Али једно не можемо трпети – да шиканирају, не нас већ нашег пријатеља. Да наша власт нама наочиглед издаје и продаје оне којима смо обећали своје пријатељство и братску заштиту. Е, ту реално можемо устати, покоравајући се сопственој савести и не марећи за аргументе разума. И зато док још није касно руска власт мора да размисли о свом понашању на спољнополитичкој арени.
  Уосталом, док пишем ове редове, осећам се двојако. Да, било би то лепо када би се власт одједном «предомислила». Али, живот показује да они горе живе својим животом и не осврћу се на оне доле. Заслепљени су опсежношћу сопствене делатности. Себе сматрају независнима од ма чијег мишљења, примајући гласове негодовања одоздо као зујање комарца, када нагонски желиш да га пригњечиш и заборавиш. Не можемо гајити наду у добру вољу власти, премда су чуда могућа.
  Треба да начинимо сопствени избор – или савест, или новац. Треба да радимо и боримо се, поштено износећи свој циљ – или да се одрекнемо борбе и престанемо да се правимо да се боримо.

 3. #3
  Primećen član Chedo Kokardic (avatar)
  Učlanjen
  30.08.2006.
  Poruke
  963
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Tako je! Rusi i Srbi - braca zauvek!

 4. #4
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  da,da braca... zabole me za ruse.
  mogu da mi budu od koristi, ili ne.
  to je sve

 5. #5
  Ističe se Korner zastavica (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Poruke
  2.363
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Kao ono u leksikonima klinki u osnovnoj i srednjoj skoli FOREVER TOGETHER!

 6. #6
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  mozemo mi da budemo braca i prijatelji, to niko ne spori....
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 7. #7
  Zainteresovan član Angelico-Payne (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2006.
  Poruke
  240
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Oni su nam braca, a ne cale i keva, da na nas paze ko na maloletnu decu... a mi kad smo u njesra da trrcimo njima

 8. #8
  Iskusan Silent Bob (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.840
  Reputaciona moć
  110

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Nisu nam nikakva braca... Geeez...

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  15.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Osijek...a nekada Vukovar
  Poruke
  1.343
  Reputaciona moć
  63

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  Ova fraza je isfurana...Kakva braca? Pa tu svako gleda svoj interes,nema tu ni b od bratstva!

 10. #10
  Ističe se Korner zastavica (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Poruke
  2.363
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Rusi I Srbi Su Braca Zauvek...

  @Silent Bob
  @Jelena87

  Jashta vala!
  Meni je brat onaj sto ga je moja majka rodila,ostali me ne zanimaju,ИЧ !

Slične teme

 1. Braća Rusi priželjkuju novu seobu Srba
  Autor Gold Fish u forumu Politika
  Odgovora: 91
  Poslednja poruka: 27.03.2008., 22:33
 2. Braća Rusi.
  Autor Eraserhead u forumu Politika
  Odgovora: 89
  Poslednja poruka: 20.02.2008., 01:59
 3. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 27.07.2007., 15:34

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •