Алберто Наваро: Против државе Косово
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Алберто Наваро: Против државе Косово

 1. #1
  Iskusan Alekasandar2 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2006.
  Lokacija
  BS "Galactica", on the way to Earth....I hope
  Poruke
  5.548
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Алберто Наваро: Против државе Косово

  Od stalnog dopisnika Brisel
  NISMO za rešenje kojim se nameće nezavisnost Kosova. Mislimo da to ne bi bio pozitivan korak ka jačanju stabilnosti i demokratskih snaga u regionu. Za nas su helsinški principi o nepovredivosti međunarodno priznatih granica i dalje važeći - izjavio je, u intervjuu za "Novosti", Alberto Navaro, španski državni sekratar za evropske poslove. Navaro u EU važi za najboljeg poznavaoca balkanskih prilika, zbog čega su njegov nastup na poslednjem Savetu ministara EU u Briselu, kada se usprotivio nametanju nezavisnosti, svi shvatili vrlo ozbiljno.
  * Za mnoge je stav Španije bio iznenađenje. Države članice koje se zalažu za uslovnu nezavisnost Kosova zamerile su vam što taj stav niste izneli ranije?
  - Uvek smo stajali na toj poziciji. Nismo učestvovali u odlučivanju o prinicipima za pregovarački proces, niti smo usmeravali put Kosova ka nezavisnosti ili uslovnoj nezavisnosti. Španija je protiv nametanja nezavisnosti, protiv unilateralnih poteza.
  * Da li to znači da će Španija iskoristiti pravo veta unutar EU, ako za Kosovo, ipak, bude nametnuto rešenje?
  - Ne bih išao tako daleko. Rano je da kažemo sada da li ćemo koristiti veto u EU. Ali, imaćemo važnu ulogu od prvog januara 2007. godine, jer preuzimamo predsedavanje OEBS-om. Imaćemo, kao predsedavajući, veliku odgovornost i čekamo da vidimo kakav će biti predlog Ahtisarija, kako će proći izbori u Srbiji, da li će pobediti demokratske snage ili ne, što je preduslov za sve dalje poteze.
  * Kakav je bio vaš dijalog sa Ahtisarijem na poslednjem Savetu ministara?
  - Ahtisari nam je rekao da još nije finalizirao svoj predlog za konačni status Kosova, te da još radi na njemu i da se konsultuje sa svima. Savet je preporučio Ahtisariju da ne izlazi u javnost sa predlogom rešenja ili detaljima, pre nego što se održe izbori u Srbiji.
  * Ima li Ahtisari podršku Španije?
  - Apsolutno podržavamo Ahtisarija. Kada bude predstavio finalni predlog rešenja, mi ćemo ga analizirati i kao što je praksa, radićemo na tome da čitava EU ima zajedničku poziciju. To ne znači da nismo svesni da je unutar EU vrlo raširen i snažan stav da se Kosovu da neka vrsta uslovne nezavisnosti, bez suvereniteta, bez stolice u UN, bez vojske.
  * Kakvu argumentaciju ćete koristiti za odbranu vašeg stava?
  - EU je uvek bila protiv stvaranja etnički čistih država. Nezavisno Kosovo bi bilo suprotno onome čemu teži EU, a ona teži kreiranju multietničkih država.
  * Znači, vi podržavate Srbiju u težnji da sačuva svoj teritorijalni integritet?
  - Želimo da pošaljemo signal Srbiji da bude razborita i da pokuša da dođe do konačnog statusa dogovorom. Dobar primer za rešenje kosovskog pitanja je iskustvo Španije.

  PREGOVORI ODMAH
  * JESTE li za to da Srbija nastavi pregovore sa Eu pre ispunjenja svih zahteva Haškog tribunala?
  - Mi smo za to da odmah nastavimo pregovore sa Srbijom o SSP, uz uslov da zaključimo sporazum kada Srbija dostigne punu saradnju sa Haškim tribunalom. Podržavamo u potpunosti taj predlog Italije, baš kao što iza njega stoje Austrija, Slovenija, Grčka, Češka, Slovačka, Rumunija i Bugarska. Pokušaćemo da to pitanje stavimo na dnevni red i sledećeg Saveta ministara, iako postoje veliki otpori Velike Britanije i skandinavskih zemalja. 2. #2
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.153
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Imaćemo, kao predsedavajući, veliku odgovornost i čekamo da vidimo kakav će biti predlog Ahtisarija, kako će proći izbori u Srbiji, da li će pobediti demokratske snage ili ne, što je preduslov za sve dalje poteze.
  Па да...Чекаће да дође ДС на власт,а онда ће наметнути независност,јер знају да се ДС неће успротивити томе.То је Тадић јавно рекао.

 3. #3
  Domaćin Mafijaš (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Monte Karlo
  Poruke
  3.712
  Reputaciona moć
  78

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Ma španci nikad nisu bili protiv nas,zna se....

 4. #4
  Iskusan Alekasandar2 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2006.
  Lokacija
  BS "Galactica", on the way to Earth....I hope
  Poruke
  5.548
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Сећате ли се писма Шпанских пилота који су 1999. отворено одбили наређења да нападну Србију?

  "Articulo 20"; dated June 14 - a kind of "expiring date" since on June 14 the new issue appears. (Articulo 20 is the Article of the Spanish Constitution concerning freedom of speech.) Original, in Spanish, is below.


  Ovo je kompletan prevod teksta objavljenog u spanskom nedeljniku "Articulo 20" u poslednjem broju koji nosi datum 14.juni (odnosno do tada je u prodaji, tada izlazi novi). (Artikulo 20 je clan spanskog Ustava koji se tice slobode govora.) Naslov reportaze je:

  Piloti spanskih lovaca priznaju da je NATO bombardovao civilne ciljeve

  Podnaslov: Piloti spanskih aviona koji su ucestvovali u bombardovanju Jugoslavije ne osecaju se kao "supermeni" niti gospodarima vazduha.Sasvim suprotno, kazu da su protiv rata u kome su spanske snage imale ulogu statista na muziku koju su svirali Amerikanci i optuzuju da je NATO od pocetka konflikta davao naredbe za bombardovanje civilnih ciljeva sto je kasnije zvao "kolateralnim efektima"

  Tekst:

  Kapetan Adolfo Luis Martin de la Hoz, koji se krajem maja vrato u Spanju posle ucestvovanja u bombardovanju od pocetka konflikta, je autenticni ekspert za mocni "F-18", ratni avion najvise koriscen u ratnoj politici "spaljene zemlje" na Balkanu:" Prvo sto zelim da dobro pojasnim jeste da je vecina, ponavljam vecina mada ne svi, mojih kolega generalno protiv rata i posebno protiv ovog surovog (divljackog) rata".

  Martin de la Hoz kaze da su on i njegovi drugovi "sprzeni" ( u smislu psihicki samleveni). "Pre nekoliko dana u novinama se pojavila izjava komandanta Maches Mchavlla, koji je sada u Avianu sa pilotima koji su nas zamenili, u kojoj je rekao da je nas najveci neprijatelj u vazduhu bila nasa mentalna i fizicka spremnost. Ja kazem da su nasi najveci neprijatelji bili nasi rukovodioci, ministar odbrane i cela njegova ekipa, clanovi vlade koji ne znaju nista o ratu i nastavljaju da ne razumeju nista, i-sto je najteze-oni su odgovorni za laganje spanskog naroda preko stampe, radija, televizije, stranih dopisnka i agencija".

  Sumnja da ponavljani napadi NATO na civile i ciljeve koji nisu bili vojni nisu bili nikakva ratna "greska", potvrdjena je od strane kapetana Martina de la Hoza."Vise puta nas pukovnk je protestovao pred sefovma NATO zato sto su nam pokazivali civilne ciljeve. Smenili su ga pod hitno i, koliko mi znamo, Amerikanci su preuzeli nasu vojsku, jednom preko Brisela, drugi put preko ministra odbrane.

  Ima jos, i zelim da kazem na sve strane:u jednom momentu jedna naredba izdata od strane americkih oficira poslala nas je da bacamo antipersonalne bombe na izbeglice u Pristini i Nisu.Pukovnik se energicno suprotstavio i nekoliko dana kasnije stgla je naredba o premestaju.

  Ovo sto kasem sada nje nista prema onome sto cu jednog dana reci." Spanski vojnik prijavljuje da "spanska vlada ne samo da nije znala nista vec je bila na repu laznih dogadjaja (izvestaja) koji su redigovani u Avijanu gde je funkcionisao jedan vojni kabinet za stampu u rukama americkih generala i funkcionera.

  Otkad smo dosli u Italiju-nastavlja kapetan-ponizavanja i vredjanja nisu prestajala.Tamo su komandovali samo americki generali, samo oni i niko drugi. Mi smo jedna nula kao sto su i oni koji su nas zamenili.

  Ovde je receno kako su spanski piloti rukovodili nekim operacijama. Laz nad lazima. Sve misije koje smo realizovali, sve do jedne, bile su planirane od americkih oficira. Sta vise, sve (akcije) su dosle planirane, sa detaljma za napad, ciljevima i tipom municije koju treba da koristimo. Nikada nismo rukovodili nicim, nase misije su se ogranicavale na nadletanje granica Makedonije, Albanije, Bosne i Slovacke."

  Lazi vlade. Niko od pilota koji su sada u Avianu koji su zamenili one koji su krenuli ka italijanskoj bazi malo pre pocetka rata 23.marta, nije bio tamo sa nekim posebnim odusevljenjem. "Pisalo se do iznemoglosti kako su spanski piloti velike patriote, disciplinovani-kako je rekao ministar odbrane Eduardo Sera-i kako su mentalno zaokupljeni kompleksonom ratnom misijom.

  Medjutim, citali smo toliko gluposti i toliko lazi da smo se slozili da vise ne pogledamo ni jednu novinu dok se ne vratimo. Nasa ljutnja je ogromna. Predsednik vlade, ministar odbrane i ministar inostranih poslova bezocno lazu svaki put kada izgovore i jednu rec o ratu. Neki od nas imaju drugacije vidjenje i mislimo da oni ne razumneju nista zato sto ih Amerikanci-Bela kuca, Pentagon, CIA, ambasada ili vojne obavestajne sluzbe, nisu obavestavali ni o cemu.

  Kako je moguce da nesto znaju kada se i sam Havier Solana nije razjasnio otkad je poceo rat ? Solana je jedna lutka koju su jenki postavili tamo da da bi radio ono sto mu kazu da treba da radi. Tako i radi, stojeci mirno pred generalom Klarkom kada mu se ovaj obraca, ili tacnije receno kada mu daje naredjenja koja izvrsava bez pogovora".

  O informativnim manipulacijama o ratu kapetan Martin de la Hos kaze da "niko nije rekao nista o incidentima koji su se dogodili u Avianu, o katastrofalnom odrzavanju spanskih aparata i, iznad svega, o stalnom ponizavanju kome smo bili izlozeni od samog dolaska.Nije da smo mi topovska hrana.Ne.Mi smo nista. O smrtonosnim incidentima, pretrpljenim zrtvama van borbe, potcenjivanju i kaznama nije se rekla ni jedna jedina rec.Niko." Nedostatku ciljeva (rat) i ponizenju spanskim vojnicima se pridodaje i osecaj (izvesnost) da nemaju iskljupljenje:" Perfektno znamo da smo ucestvovali u konfliktu protiv koga je vecina Spanaca i za nas je to veoma vazno. Ono sto se ne kaze ni u jednoj informaciji, komentaru ili debati je da Spanci, Holandjani, Portugalci...da smo mi tamo da bismo pokrili americke generale koji su poceli i zavrsili rat.

  Nema ni jednog komentatora koji ima i najmanju ideju sta se stvarno dogodilo u Jugoslaviji. Jedna zemlja je masakrirana, bombardovana je novim oruzjem, otrovnim gasovima koji oslabljuju (organizam), povrsinskim bombama koje se lansiraju padobranima, uranijumskim bombama, crnim napalmom, sterilizacijom i trovanjem zasejanih polja, oruzjem koje mi jos uvek ne poznajemo.
  Amerikanci su tamo napravili jedno od najvecih divljastava koje se moze napraviti protiv covecanstva. U buducnosti ce se veoma mnogo i veoma lose govoriti o ovome sta se dogodilo. Takodje, razgovarali smo sa britanskim i nemackim oficirima, sve je bilo zamisljeno da bi se Evropljani pokorili i tako ostali decenijama (pod komandom Amerikanaca)." Zbog svega toga kapetan De la Hoz je indigniran kada se govori o ceni rata. Kaze da su u Avianu "primali pet puta vecu platu" ali dodaje da je ono sto su im dali samo parce cokolade."Ovaj rat ce kostati Spance vise nego celokupni petogodisnji budzet za klulturu.I morace da se plati, iako sada niko-zbog izbora-ne govori nista o tome.Kroz nekoliko meseci videce se kako rat dotice nase dzepove. Iako je ovaj brutalni rat samo "jenkija" i niciji vise, platicemo ga svi. Ovo sto govorim ne govori da bih se opravdao zbog ucesca u svemu.Nikada necu zaboraviti da je pocinjeno jedno od najvecih divljastva u istoriji".


  ORIGINAL :
  Pilotos de caza españoles admiten que la OTAN ataca objetivos civiles
  Los pilotos de los aviones españoles que han participado en el bombardeo

 5. #5
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio jedite_kod_Joa

  Па да...Чекаће да дође ДС на власт,

  а онда ће наметнути независност,

  јер знају да се ДС неће успротивити томе.

  То је Тадић јавно рекао
  .
  А када је то и где рекао Тадић??? Ово ме веома интересује, с обзиром да би то била ПРОТИВУСТАВНА ИЗЈАВА ???
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 6. #6
  Ističe se Arnold_Layne (avatar)
  Učlanjen
  11.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.322
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  i šta sad to znači?
  španci su nam braća?

  woohooo

  (koliko površnosti)
  Aristotel: "Drag mi je Platon, al' mi je Draza Mihajlovic"
  -----------------------------------------------------------------------------------
  "Nijedna maca koja voli ribu nije takva da je ne mozemo nesto nauciti. Nijedna maca bez repa nece se igrati sa gorilom. Mace s brcima uvek vole ribu. Nijedna maca koju mozemo nesto nauciti nema zelene oci. Nijedna maca nema rep ako ima brkove. Prema tome, nijedna maca sa zelenim ocima nece se igrati sa gorilom."

 7. #7
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Nisam znao za ovo pismo spanskih pilota. Svaka cast Spancima.

 8. #8
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio jedite_kod_Joa
  Па да...Чекаће да дође ДС на власт,а онда ће наметнути независност,јер знају да се ДС неће успротивити томе.То је Тадић јавно рекао.
  a kosovo nece biti nezavisno ako radikali osvoje vlast jer ce se svet..bojati (?!) tome grobara i ekipe iz magistrata?

 9. #9
  Iskusan Alekasandar2 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2006.
  Lokacija
  BS "Galactica", on the way to Earth....I hope
  Poruke
  5.548
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Европски партнери:


 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  E jbg, pa ova dvojica su fasisti bre.

 11. #11
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  koja dvojica...

 12. #12
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Ova dvojica u sredini.

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  a ja mislio ona dvojica sa strane...

 14. #14
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio marlon
  koja dvojica...


  Bilo koja...troje je previse, i na slici

 15. #15
  Iskusan Norma Kampl (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Grad U Vecnom Nastajanju
  Poruke
  5.916
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio urospo


  Bilo koja...troje je previse, i na slici
  Како кажу Италијани, "il terzo incomodo".

 16. #16
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio Norma Kampl
  Како кажу Италијани, "il terzo incomodo".
  il terzo con due sorelle non e incomodo..

 17. #17
  Zainteresovan član Buduca_Srbija (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2006.
  Lokacija
  Srešćemo se vi i ja negde u budućnosti
  Poruke
  197
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Da li neko od tih pozivara misli da Dobrici Ćosiću nije na srcu Srbija kada kaže da je Kosovo rak-rana Srbije i da ga treba odmah odseći da ne bi zahvatio celo telo? A rekao je to Ćosić vrlo jasno, vrlo uzbuđeno na promociji svoje knjige o Kosovu na beogradskom Kolarcu.

 18. #18
  Aktivan član srbija do grcke (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srpska Federacija, dogodine u Pristini
  Poruke
  1.411
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio Buduca_Srbija
  Da li neko od tih pozivara misli da Dobrici Ćosiću nije na srcu Srbija kada kaže da je Kosovo rak-rana Srbije i da ga treba odmah odseći da ne bi zahvatio celo telo? A rekao je to Ćosić vrlo jasno, vrlo uzbuđeno na promociji svoje knjige o Kosovu na beogradskom Kolarcu.
  a sta su onda srbi u bosni? gangrena?

 19. #19
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio Buduca_Srbija
  Da li neko od tih pozivara misli da Dobrici Ćosiću nije na srcu Srbija kada kaže da je Kosovo rak-rana Srbije i da ga treba odmah odseći da ne bi zahvatio celo telo? A rekao je to Ćosić vrlo jasno, vrlo uzbuđeno na promociji svoje knjige o Kosovu na beogradskom Kolarcu.
  Добрици је на срцу ЦРВЕНА КЊИЖИЦА исто као и теби. Комунизам је болест а црвендаћи болесници - што је више пута доказано. Па погледај само изјаве твоје партије - да ли тако нешто могу у Србији говорити нормални људи ???
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 20. #20
  Iskusan Alekasandar2 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2006.
  Lokacija
  BS "Galactica", on the way to Earth....I hope
  Poruke
  5.548
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Алберто Наваро: Против државе Косово

  Citat Original postavio marlon
  koja dvojica...
  Политички следбеници двојице на слици осуђују агресију на Србију 1999., а следбеници једног је сматрају интервенцијом против Милошевића.

  Процените сами:


Slične teme

 1. Званично писмо државе
  Autor Romøren u forumu Jezik
  Odgovora: 4569
  Poslednja poruka: 05.12.2017., 00:31
 2. Odgovora: 47
  Poslednja poruka: 06.04.2014., 19:32
 3. Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 28.06.2010., 13:16
 4. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 10.04.2009., 21:56
 5. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 09.04.2009., 02:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •