ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

Pogledaj rezultate ankete: да ли треба одстранити из политике оне који болују од

Glasova
21. Ne možete glasati na ovu anketu
 • 1. ВИСОКОГ КРВНОГ ПРИТИСКА,

  0 0%
 • 2. СРЧАНИХ ОБОЉЕЊА

  0 0%
 • 3. ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

  0 0%
 • 4. НЕУРОПСИХИЈАТРИЈСКИХ БОЛЕСТИ

  8 38,10%
 • 5. НАРКОМАНИЈЕ

  10 47,62%
 • 6. АЛКОХОЛИЗМА

  3 14,29%
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.445
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Шта грађани Србије знају о здравственом стању људи који воде државу

  Политичари не морају на систематски преглед

  Шабић:
  Разумем интересовање јавности, али здравствени картони политичара су деликатна ствар, јер постоји могућност злоупотреба
  Уз имовинско стање и евентуалне ванбрачне активности, када су у питању политичари, грађане најчешће интересује и здравље оних који им воде државу. Према истраживању које је организација „Транспарентност Србија” спровела још 2005. године, више од половине анкетираних је на питање шта би од података о функционерима обавезно требало да буде доступно јавности одговорила да су то подаци о њиховом здравственом стању. Прецизније, чак 78,5 одсто оних којима је битно здравље политичара, нарочито интересовање показало је за душевно стање политичара.

  Обавеза обавештавања јавности о здрављу највиших државних функционера у Србији, међутим, не постоји, као што, према Закону о раду, није неопходно ни да се при запошљавању доставља уверење о здравственом стању.


  Још је важније можда то што бирачи немају прилику ни да се пре избора увере у здравствено стање кандидата за најодговорније државне функције, на основу чега би такође могли да се увере да онај за кога би гласали због природе посла неће посустати, како физички, тако ни ментално – да ли ће, можда некоме срце да попусти у тренутку решавања косовског проблема, да ли ће му отказати бубрези при потписивању споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, или је можда неко од кандидата/политичара никад излечени алкохоличар или наркоман? Узгред речено, „прозивке” за болести зависности више пута су се чуле на политичкој сцени.

  Родољуб Шабић, државни повереник за слободан приступ информацијама, има разумевања за интерес грађана да буду информисани о психофизичком стању људи којима су поверили да руководе државом и у начелу мисли да је добра идеја да они о томе буду обавештавани.

  – То је, међутим, веома деликатна ствар и морамо је сагледати у реалном контексту. Овде, нажалост, и даље постоји огромна опасност да подаци из нечијег здравственог картона буду злоупотребљени у дневнополитичкој борби. Због тога би, можда, требало створити некакав механизам који би контролисао податке ове врсте. Можда би то могло да буде неко парламентарно или, пак, потпуно независно тело, али ни тада не би била искључена могућност злоупотреба – каже Шабић за „Политику”.

  Шабић, који је и сам био министар, а потом дошао на функцију повереника за слободан приступ информацијама, каже да пре ступања ни на један од ових положаја није пролазио лекарске контроле.

  Да је у влади Зорана Ђинђића био од самог њеног формирања, јануара 2001. Шабић би сигурно прошао лекарске контроле на ВМА, као што су то, непосредно пре избора владе, морали да ураде и остали министри. На томе је инсистирао сам Ђинђић. Свим кандидатима за министре урађен је тада ЕКГ срца, прегледана су им плућа, дали су крв и мокраћу, а потом су били подвргнути и психотесту.

  На томе се, међутим, стало јер никада јавности нису јавно саопштени резултати тих прегледа, а у јавности се потом дуго спекулисало да здравствено стање двојице министара није било задовољавајуће. О коме је реч, никада се, међутим, није открило, нити је ико од Ђинђићевих министара оставку поднео из здравствених разлога.

  Обавезу да јавност обавештавају о свом здрављу немају ни политичари у Америци, али је, према речима Обрада Кесића, аналитичара из Вашингтона, притисак јавности у одређеним случајевима толико јак да су политичари једноставно приморани да своје лекарске картоне ставе пред камере.

  – Тако је нарочито када постоји јака сумња да је неки политичар болестан. То се догодило и у случају Џима Керија када се кандидовао на изборима за председника САД против Буша. У јавности се сумњало да је болестан и он је морао да свој лекарски досије стави на увид – каже Кесић за „Политику”.

  Кери је у првом тренутку покушао да сакрије неке ствари, али када је ти процурело у јавност, притисак је постао неиздржив, па је једноставно морао да попусти. Неретко се од америчких политичара тражи, према Кесићевим речима, да поднесу и доказ о менталном здрављу брачног партнера, али не и породичну анамнезу, односно историју евентуално наследних болести у породици.

  С друге стране, амерички председници једном годишње иду на прегледе, а њихови лекари на телевизији показују и објашњавају резултате разних анализа и рендгенске снимке.

  Дебата о томе да ли политичари приликом кандидовања за неку функцију или приликом ступања на државничку дужност треба да поднесу и уверење о здравственом стању траје већ дуго. Још почетком деведесетих је на Конгресу психијатара Југославије било опречних мишљења. Према једном од њих, сви политичари би требало да прођу стандардизовани интервју, који би указивао на црте личности које треба пратити, и да доставе личну и породичну анамнезу (историју болести).

  Према другом схватању, то би било задирање у приватност, које није неопходно у демократским системима. Један од кључних аргумената противника тезе о задирању у приватност била је да је и Хитлер изабран по демократским принципима, а да је епилог тог избора више него познат.

  Марко Р. Петровић
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.445
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Картон, па мандат

  Лекари су сложни у једном: болест познатих људи који обављају јавне, политичке функције не сме да се прећути, јер од њихове разборитости и здравља зависи какве ће одлуке доносити, а од тога зависи судбина свих нас.

  Секретар Етичког комитета Српског лекарског друштва др Милена Јауковић каже да када човека боли, рецимо, нога може да буде нервозан, нестрпљив, журиће да скрати дебату, али све може да буде много озбиљније када човек пати од високог крвног притиска или дијабетеса, па му нагло скочи или падне шећер.

  - Грађани имају право да знају од чега болују људи који су на власти, без обзира на то што је свето правило медицине да је болест приватна ствар сваког појединца. Лекар је обавезан да чува лекарску тајну, јер у противном би, откривши је, могао да одговара, али изузетак је када је реч о државним интересима или интересима грађана. Међутим, питање је да ли политичар треба јавности да каже да ли има урасли нокат или је оперисао полип на дебелом цреву. То је препуштено његовој савести. Али, како поступати у случају теже болести, на пример дијабетеса, крвног притиска или неких психичких проблема, на пример депресије, које у великој мери утичу на расуђивање? Или, у случају наизглед безазлене астме када политичар после интерконтиненталних летова или појачаних напора тешко може да издржи напорне државничке разговоре?

  Докторка Јауковић додаје да о овим важним стварима не може да одлучује појединац, већ то мора бити апсолутно регулисано законом -мора да се зна који тим лекара води рачуна о здрављу једног политичара, а не да он приватно бира лекара, законом треба утврдити да нико не може да буде на политичкој функцији а да није пре ступања на њу доказано да је психички и физички здрав.

  Професор др Предраг Лалевић, лекар који је дуже од 11 година био у тиму лекара који су лечили Јосипа Броза Тита, каже да својој рођеној мајци није смео да каже да Тито има дијабетес и да нација читавих 25 година није ништа знала о томе. Али, како каже, нисмо ми били једини који смо крили болест политичара. Током два-три боравка у Белој кући или Кремљу видео је тимове лекара који су бдели над сваким покретом тада већ прилично болесних председника Никсона или Брежњева.

  Лалевић додаје да је веома опасно прећутати да неко болује од високог крвног притиска, када се зна да таква особа може да доживи мождани удар у тренутку разговора о најважнијим, пресудним стварима за судбину једне земље, а исто важи и за шећерну болест која утиче на психу.

  Оливера Поповић  ************************************************** *******************************************

  Поштоване колеге,
  какво је ваше мишљење о неопходности или потреби СТАВЉАЊА ЗРАВСТВЕНОГ КАРТОНА НА УВИД ЈАВНОСТИ ???
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Ističe se Karamazov (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  medju svojim slepoocnicama
  Poruke
  2.425
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  koliko se oni brinu o meni,toliko se i ja brinem za njih

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.445
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio Karamazov
  koliko se oni brinu o meni,toliko se i ja brinem za njih
  *еботе, прочитај тему..........не ради се о "бризи" !!!!!!!!!!!!!!!:shock:
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.194
  Reputaciona moć
  1357

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Pa kontam da Dana Draskovic,Vojislav Seselj i drugarica Markovic ne bi prosli psihijatrijski pregled definitivno a ni Sloba iz kasnijih dana vlasti ne bi dobro prosao .

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.445
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio al bundy
  Pa kontam da Dana Draskovic,Vojislav Seselj i drugarica Markovic ne bi prosli psihijatrijski pregled definitivno a ni Sloba iz kasnijih dana vlasti ne bi dobro prosao .
  Ја сам за одстрањивање из политике оних који болују од:


  1. ВИСОКОГ КРВНОГ ПРИТИСКА,

  2. СРЧАНИХ ОБОЉЕЊА

  3. ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ,

  4. НЕУРОПСИХИЈАТРИЈСКИХ БОЛЕСТИ

  5. НАРКОМАНИЈЕ

  6. АЛКОХОЛИЗМА............

  п.с. Изоставио си Вука и Чедомира, албанди, албанди........кукавче.........
  Poslednji put ažurirao/la eremita : 22.11.2006. u 15:40
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.194
  Reputaciona moć
  1357

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio eremita
  Ја сам за одстрањивање из политике оних који болују од:


  1. ВИСОКОГ КРВНОГ ПРИТИСКА,

  2. СРЧАНИХ ОБОЉЕЊА

  3. ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ,

  4. НЕУРОПСИХИЈАТРИЈСКИХ БОЛЕСТИ

  5. НАРКОМАНИЈЕ

  6. АЛКОХОЛИЗМА............

  п.с. Изоставио си Вука и Чедомира, албанди, албанди........кукавче.........
  Ma ja sam mislio na one sa urodjenim smetnjama a ne one koji su ih stekli upotrebom opijata mislim kad bi gledali drogu a pogotovo alkohol pola skupstine bi odmah penzionisali seti se sta je bilo kada su zabari rdili testove na koku u parlamentu ? ;-)

 8. #8
  Primećen član Great Old One (avatar)
  Učlanjen
  15.10.2006.
  Lokacija
  It was dark all around. There was frost in the ground When the tigers broke free.
  Poruke
  995
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio eremita
  Ја сам за одстрањивање из политике оних који болују од:


  1. ВИСОКОГ КРВНОГ ПРИТИСКА,

  2. СРЧАНИХ ОБОЉЕЊА

  3. ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ,

  4. НЕУРОПСИХИЈАТРИЈСКИХ БОЛЕСТИ

  5. НАРКОМАНИЈЕ

  6. АЛКОХОЛИЗМА............

  п.с. Изоставио си Вука и Чедомира, албанди, албанди........кукавче.........

  Е па Мито, морам ти рећи да си направио техничку грешку, јер форум не подржава анкете где можеш да изабереш више опција. Посебно не све :wink:

  Гласао сам за неуропсихијатрију, мада кад размислим таквим стварима може да се манипулише. Можда пре треба забранити наркоманима.

  У сваком случају сам за забрану онима који су се лечили од психијатријских поремећаја или болести зависности, или који се лече... Осим ако није прошао баш дужи период "нормалности".

 9. #9
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio Great Old One
  Е па Мито, морам ти рећи да си направио техничку грешку, јер форум не подржава анкете где можеш да изабереш више опција. Посебно не све :wink:
  Anketa može biti anonimna ili javna.
  U oba slučaja se može nezavisno uključiti i opcija za više odgovora.

 10. #10
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio eremita
  Ја сам за одстрањивање из политике оних који болују од:


  1. ВИСОКОГ КРВНОГ ПРИТИСКА,

  2. СРЧАНИХ ОБОЉЕЊА

  3. ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ,

  4. НЕУРОПСИХИЈАТРИЈСКИХ БОЛЕСТИ

  5. НАРКОМАНИЈЕ

  6. АЛКОХОЛИЗМА............

  п.с. Изоставио си Вука и Чедомира, албанди, албанди........кукавче.........
  Ostade DSS , bez clanstva..........

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  A LDP bez vodje

 12. #12
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Ko ce onda da da naredbu za duvanje

 13. #13
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Pa imaju onu povelju

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  jes' i to što kazeš, može u nedostatku duvan papira da se uvije i da se popuši...

 15. #15
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Ma ne to....tamo su na papir stavili raspodelu ovlascenja

 16. #16
  Iskusan Torrente-BG (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2006.
  Lokacija
  Belgrado
  Poruke
  5.234
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Nisi naveo patoloski lopovluk.
  Ovo sto je navedeno je maciji kasalj u odnosu na bolest patoloskog lopovluka od cega boluju nasi politicari

 17. #17
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.445
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio Iron Lord
  Anketa može biti anonimna ili javna.
  U oba slučaja se može nezavisno uključiti i opcija za više odgovora.
  Е па, ја то сада не умем да одрадим, па ако можеш, хајде ти помози. Волео бих да анкета буде и ЈАВНА и да има опцију за ВИШЕ ОДГОВОРА !

  плиз !
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 18. #18
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.153
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio Torrente-BG
  Nisi naveo patoloski lopovluk.
  Ovo sto je navedeno je maciji kasalj u odnosu na bolest patoloskog lopovluka od cega boluju nasi politicari
  Клептоманија...

 19. #19
  Primećen član Great Old One (avatar)
  Učlanjen
  15.10.2006.
  Lokacija
  It was dark all around. There was frost in the ground When the tigers broke free.
  Poruke
  995
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio Torrente-BG
  Nisi naveo patoloski lopovluk.
  Ovo sto je navedeno je maciji kasalj u odnosu na bolest patoloskog lopovluka od cega boluju nasi politicari
  То код нас није болест. Сматра се нормалним.

 20. #20
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  a sto bi se odtranjivali?
  pa nisu to trkacki konji da im gledamo u zube pre kupovine...
  sem toga, za politicara koji nema bra visok pritisak, odma' mozes da kazes da se zajebava o trosku naroda, bez da stvarno vidis sta radi...
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 21. #21
  Iskusan tokyo (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  uskoro EU
  Poruke
  5.682
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  6. АЛКОХОЛИЗМА

 22. #22
  Primećen član UberSukhoi (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2007.
  Lokacija
  There is one of me and there's only five of you. Prepare to meet your doom!
  Poruke
  834
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  poslednja tri!

 23. #23
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  Citat Original postavio marlon
  Ko ce onda da da naredbu za duvanje
  e dudlajmiga.. evo ti ga onaj marlon sho ga spominjesh

 24. #24
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ЗДРАВЉЕ НАШИХ ПОЛИТИЧАРА ???

  inache chedica oma odbio test urina... jbg. zhao choveku da pisha lekarima, navikao samo po srbiji....

Slične teme

 1. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 18.03.2009., 17:23
 2. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 25.04.2008., 13:25
 3. Odgovora: 290
  Poslednja poruka: 04.04.2007., 22:55
 4. Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 15.07.2006., 16:20
 5. Изјаве политичара и иних
  Autor **case-problem**Чича Глиша u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 16.09.2005., 03:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •