Куда води капиталистичка глобализација ???
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 30

Tema: Куда води капиталистичка глобализација ???

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.454
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Куда води капиталистичка глобализација ???

  S.T.O. najavila formalno ropsko tržište za Afriku

  Filadelfija - Na konferenciji Poslovne škole Wharton na temu biznisa u Africi, predstavnik Svetske trgovinske organizacije Hannifold Schmidt je najavio pokretanje inicijative STO za "puno privatno upravljanje radom" za delove Afrike koji su bili najžešće pogođeni 500-godišnjom slobodnom trgovinom Afrike sa Zapadom.

  Inicijativa će zatražiti od zapadnih kompanija koje posluju u nekim delovima Afrike da potpuno poseduju svoje radnike.


  Schmidt je ispričao kako je privatna uprava uspešno primenjena nad transportom, energijom, vodom, tradicionalnom znanju, pa čak i nad ljudskim genomom. Programom "pune privatne uprave" STOe će proširiti ove uspehe na (re)privatizaciju samih ljudi.

  "Puna, nesputana uprava je najbolje rešenje koje imamo na raspolaganju za afričko siromaštvo, i neizbežna je posledica teorije slobodnog tržišta", rekao je Schmidt pred oko 150 prisutnih. Schmidt je priznao da je program uprave u mnogim pogledima sličan ropstvu, ali je objasnio da baš kao što je "saosećajni konzervativizam" uglačao grube ivice radnih odnosa u industrijalizovanim zemljama, puna uprava, ili "saosećajno ropstvo", bi moglo da predstavlja sličnu blagodat za zemlje u razvoju.

  U publici su bili prof. Charles Soludo (guverner Centralne banke Nigerije), Dr. Laurie Ann Agama (direktor za Afričke poslove pri kancelariji trgovinskog predstavnika SAD), i druge ugledne ličnosti. Agama je započela izlaganje svojih zapažanja zahvaljivanjem Schmidtu za njegovu makroskopsku perspektivu, rekavši da gledište USTRa dodaje nove detalje opštem pristupu STOe. Nigerijski guverner centralne banke Soludo takođe je potvrdio predlog STOe, mada nije izgledalo da je zahvalan onoliko koliko je to bila Agama.

  Sistem u kojem korporacije poseduju radnike je jedino slobodno-tržišno rešenje za afričko siromaštvo, rekao je Schmidt. "Danas, u afričkim fabrikama, jedina briga kompanije u pogledu radnika jestu njegovi ili njeni produktivni sati, a u okviru njegovih ili njenih produktivnih godina", rekao je. "Čim dođe do AIDSa ili trudnoće - napolje. Razboli se, bićeš otpušten. Ukoliko proširite poslodavčevu obavezu na 24 časa 7 dana u nedelji, doživotnu brigu, imaćete potpuno drugačiju situaciju: razboli se, bićeš zbrinut. Sa svakim životom koji je vredan od početka do kraja, zlo AIDSa će biti brzo zauzdano na osnovu postignutih sporazuma sa proizvođačima lekova u pogledu profitabilnog investiranja u ljude kojima će biti upravljano. A obrazovanje deteta za ovo drugo bi moglo da ima više smisla nego odraditi to do koske odmah sada."

  Da bi dokazao da upravljanje ljudima može da funkcioniše, Schmidt je citirao predlog slobodno-tržišnog istraživačkog centra za spasavanje kitova putem prodaje. "Oni koji ne vole kitolov mogu da kupe prava na određene kitove ili grupe kitova da bi sprečili da ti određeni kitovi budu toliko puno lovljeni", objasnio je. Slično, tržište ljudi iz trećeg sveta bi "osnažilo" brižne ljude iz Prvog sveta da im pomognu, rekao je Schmidt. (http://www.policynetwork.net/main/article.php?article_id=505)

  Jedan od učesnika konferencije je upitao koji podsticaj imaju poslodavci da ostanu upravnici jednom kada njihovi zaposleni budu suviše stari za rad ili reprodukciju. Schmidt je odgovorio da je veliko novo biotehnološko tržište dalo odgovor na tu brigu. Onda je podsetio prisutne da je ovo jedino moguće rešenje u okviru teorije slobodnog tržišta.

  Nije bilo drugih pitanja iz publike koja bi polemisala sa Schmidtovim predlogom.

  Tokom svog govora, Schmidt je skicirao tri faze afričke 500-godišnje istorije slobodne trgovine sa Zapadom: ropstvo, kolonijalizam, i post-kolonijalna tržišta. Svaki put, istakao je, trgovina je donela ogromno bogatstvo Zapadu ali katastrofu Africi, sa siromaštvom koje se stalno produbljuje i uvek još više miliona mrtvih. "Do sada je postojao obrazac: dobro za biznis, loše za ljude. Dobro za biznis, loše za ljude. Dobro za biznis, loše za ljude. Zato smo toliko srećni da najavimo ovu četvrtu fazu biznisa između Afrike i Zapada: dobro za biznis - DOBRO za ljude."

  Konferencija je održana u sredu, 11. novembra. Panel na kojem je Schmidt govorio je nosio naziv: "Trgovina u Africi: Intenziviranje odnosa radi poboljšanja neto vrednosti". Neki od drugih panela na konferenciji su se zvali "Re-brendiranje Afrike" i "Rastući apetit Afrike". Dok su trajali Schmidtovi i komentari njegovih ko-panelista, što je potrajalo 75 minuta, Schmidtov štićenik, Thomas Bongani-Nkemdilim, stajao je sa strane i sa nepodeljenom pažnjom pratio izlaganje.

  "To je ono u čemu je suština slobodnog tržišta", rekao je Schmidt. "To je sloboda da se kupi i proda bilo šta - čak i ljudi."
  ************************************************** ******

  Мени је одавно јасно и шта је НСП и Глобализација а и САД и ЕУ - али многим реформским телетабисима то није јасно зато ове скандалозне податке преносим и очекујем коментаре о томе КУДА ТО ИДЕ И ГЛОБАЛИЗАЦИЈА И АМЕРИКА И КАПИТАЛИСТИЧКИ СВЕТ ???


  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.222
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Mita nastavlja sa sovjetskom propagandom vrlo uspesno da bi ga drugovi Berija i Hruscov odmah pozeleli u svojim redovima da su zivi Ovde se govori o upravljanju radom a ne radnicima i njihovim zivotima samo treba malo bolje procitati ovaj senzacionalisticki tekst i lepo se vidi da to nema veze sa klasicnim robstvm kao sto drug Mita u svom NKVD maniru namece naravno da je poznato da odnos S,T,O, prema zemljama u razvoju nije dobar i da se prema njima neravnopravno odnose ponekad koristeci njihov tezak polozaj ali ove SF teorije o novom svetyskom poretku ,interkontinatalnoj zaveri ,savetima trinaestrorice,trilateralama,transferzalama, iliuminatima su najbicnija zabava za dokone i mastovite veseljake.

 3. #3
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.454
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  @ al bundy

  "Совјетска пропаганда" - дакле ти си тотално један одлепљени параноичар. Какве везе ја имам са совјетима јес' ти пошандрцао??? Натовари ми и еН-Ка-Ве-Де ......тотално лууууууудилоооооо...

  Ја сам само пренео један текст који је извештај са састанка С.Т.О. и ништа више.......мораћеш да га прочиташ још 2-3 пута да би га схватио, очигледно,
  а и да престанеш да дуваш..........
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  pa mozda se covek mito prepoznao u onom kitolovu..... inace tekst ima biserne metafore kao sto su.. saosecajno ropstvo ili jos lepše... saosecajni konzervativizam. ovaj tekst je najbolji primer na sta je spala danasanja civilizacija, sve naucna dostignuca i ono što coveka izdvaja na ovoj planeti kao dominantnu vrstu pokazuje da vreme varvarizma koje smo mislili da smo ostavili iza nas, ponovo ulazi na velika vrata ovoga puta u mutiranom obliku vrhunskog licemerja... kako kaze u tekstu... dobro za biznis - dobro za ljude, parola koja kao da je izasla iz zutih usta sa plavim jezikom mnogih u srbiji koji i dan danas ponavljaju tu metonimicku konstantu koju sricu kao pesmicu sa tvrdoglavoscu magarece onomatopeje.

 5. #5
  Ističe se Slobodance (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СРБИЈА
  Poruke
  2.763
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  81

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  ...Води у пропаст...
  Али има их који не виде...
  ...Сви нису једнаки,нит' имају исто,
  ал' сви могу Богу дати срце чисто...

 6. #6
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Metafore se odlicne, prepostavljam da je sledece "saosecajni ratni zlocin"

  Eto, i robovlasnistvo ce da uvedu zarad dobiti i profita, to su produkti surovog kapitalizma!

 7. #7
  Početnik
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  Brcko
  Poruke
  20
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Ono što se plasira pod tezom globalizma i novog svjetskog poretka definitivno ne predstavlja nikakav put u nekakav bolji i mirniji svijet, nego naprotiv , vodi nas u društvo kontrolisanog haosa, nesigurnosti, straha , dekadencije i mnogo toga još. Na milion primjera se može vidjeti pogubni uticaj kapitalizma i svih njegovih bliskih produkata kao što su liberalizam, socijaldemokratija, slobodno tržište itd. Upravo se pod paravanom ljudskih prava, humanizma i demokratije danas sprovodi najopasniji i najsuroviji teror u istoriji, teror internacionalnog kapitala. Možemo mi do milje volje misliti da su takve teze paranoične teorije zavjere i domen SF , ali vrijeme je toliko puta demantovalo takvo razmišljanje. Tajna društva su i u istoriji bila smatrana za SF, staro plemstvo ih nije shvatalo kao ozbiljnu prijetnju , pa su zato i dopustili sebi da budu zbrisani u organizovanim revolucijama od kraja XVIII vijeka pa nadalje. Pitanje je da li se može dopustiti zavaravanje u dobre namjere ovih centara moći, da li se smiju zatvoriti oči pred istinom i kako ćemo se posle osjećati kada nam budućnost donese orvelovu 1984.
  SAMO VAS GLEDAM!!!

 8. #8
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Јел имасмо ми оно , саосећајног Милосрдног Анђела ..???
  Оно, кад су нас гађали паметним саосећајним бомбама ?

 9. #9
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.610
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  "Svetska trgovinska organizacija" me svakog dana sve vise odusevljava,kao i medjunarodni monetarni fond,Evropsaka unija ,Amerika i ostali "borci za ljudska prava".Covece pazi ti tog Schmidt-aKako on kaze:SUSTINA SLOBODNOG TRZISTA JE DA SE PRODA ILI KUPI BILO STA CAK I LJUDI!Ej bre pa gde je tu mozak.Aj sad nek se ovi nasi borci za demokratiju samo zapitaju kakav oni to sistem zele u SrbijiBolje bi im bilo da se posle ovoga pokriju usima. www.socfront.anarhija.org

 10. #10
  Primećen član MAXIMUS ! (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2006.
  Poruke
  958
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  У робовласничко друштво а затим и у анархију...

 11. #11
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Plan koji je zacrtan , jos davno , a ostvaruje se od drugog svetskog rata, odnosno od podele evrope, u nekim krugovima koji imaju moc da sruse Sovjetsku imperiju, da otvore novo poglavlje , "borbu protiv terorizma", da ujedine Evropu, globalizuju svetsku ekonimiju........ne moze biti zaustavljen, ni od koga, a narocito od Srbije........

  Svet neminovno ide ka sledecim stepenicima u razvoju ljudskog drustva, za koje niko nikada nije ni rekao , ni dokazao da uvek moraju biti , napredak na bolje..........Naime, teorija "zlatne milijarde" , zamisljena na sastanku grupe Bilderberg 1955. godine, u Balbirzonu , Francuska, se ostvaruje onako kako su clanovi te svetske "vlade u senci", i zamislili........

  Dakle, svet ce se , u dogledno vreme, deliti na "zlatnu milijardu" , ljudi koji ce naseljavati SAD, Kanadu, Ujedinjenu Evropu, Australiju.......i ostatak sveta , koji ce ,tavoriti u relativnoj ili apsolutnoj bedi , izlozeni novim bolestima, a koji ce biti izvor jeftine radne snage, i ogromno trziste za sve robe, koje ce se proizvoditi u istim , siromasnim zemljama, ali kao vlasnistvo koncerna, i mega korporacija zemalja "zlatne milijarde"........

  Ako procitate, tekst koji je postavio postovani ere mita........videcete mnoge znakove, upravo ovakvog puta u buducnost planete.........

  Srbija je predvidjena da bude deo EU, samim tim i povlascenog dela covecanstva, ali , kao i mnogo puta u istoriji , sopstvena glupost ce nam se obiti o glavu, i ako ne postanemo deo razvijenog sveta, ostacemo van granica koje garantuju dobar zivot i dobru buducnost sledecim generacijama Srba.......

 12. #12
  Ističe se Secikesa (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na planeti Saev u galaksiji Andromeda
  Poruke
  2.794
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Citat Original postavio inagadadavida
  Plan koji je zacrtan , jos davno , a ostvaruje se od drugog svetskog rata, odnosno od podele evrope, u nekim krugovima koji imaju moc da sruse Sovjetsku imperiju, da otvore novo poglavlje , "borbu protiv terorizma", da ujedine Evropu, globalizuju svetsku ekonimiju........ne moze biti zaustavljen, ni od koga, a narocito od Srbije........

  Svet neminovno ide ka sledecim stepenicima u razvoju ljudskog drustva, za koje niko nikada nije ni rekao , ni dokazao da uvek moraju biti , napredak na bolje..........Naime, teorija "zlatne milijarde" , zamisljena na sastanku grupe Bilderberg 1955. godine, u Balbirzonu , Francuska, se ostvaruje onako kako su clanovi te svetske "vlade u senci", i zamislili........

  Dakle, svet ce se , u dogledno vreme, deliti na "zlatnu milijardu" , ljudi koji ce naseljavati SAD, Kanadu, Ujedinjenu Evropu, Australiju.......i ostatak sveta , koji ce ,tavoriti u relativnoj ili apsolutnoj bedi , izlozeni novim bolestima, a koji ce biti izvor jeftine radne snage, i ogromno trziste za sve robe, koje ce se proizvoditi u istim , siromasnim zemljama, ali kao vlasnistvo koncerna, i mega korporacija zemalja "zlatne milijarde"........

  Ako procitate, tekst koji je postavio postovani ere mita........videcete mnoge znakove, upravo ovakvog puta u buducnost planete.........

  Srbija je predvidjena da bude deo EU, samim tim i povlascenog dela covecanstva, ali , kao i mnogo puta u istoriji , sopstvena glupost ce nam se obiti o glavu, i ako ne postanemo deo razvijenog sveta, ostacemo van granica koje garantuju dobar zivot i dobru buducnost sledecim generacijama Srba.......
  Pa dobro nije da nisi u pravu oko Bildberga,ali sta znam,zamisli Tursku u Evropskoj Uniji pa sa njom jos 150 milona turkofonskih naroda,koji ce zeleti da pobegnu od bede u tu "rajsku" Evropu,pregazice nam kulturu za 20god. A kapitalizam se vraca na svoje osnovne korene samo u mnogo krupnijem obliku,profit tera multinacionalne kompanije da rastu kao rak koji ce da metastazira u III svetski rat.

 13. #13
  Moderator SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  32.780
  Reputaciona moć
  1241

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Sva sreca sto je u nasem novom ustavu - zabranjeno ropstvo!

  Hannifold Schmidt - poreklom Bur? OndaK je sve jasno...

  A sad ozbiljno, mene je ovaj tekst sokirao - ne zbog ideje o robovlasnistvu vec zbog nonsalantnog OBJAVLJIVANJA te ideje svetu! Kao da je STO ovim dao mig da robovlasnistvo postaje legalno i - moze da pocne!

  Sto se tice te "zlatne milijarde", mislim da je vreme da se ostatak sveta ujedini i da napravi svoje CETIRI "zlatne milijarde".
  Iskreno, ne bi me uveseljavao svet u kome bih, pomocu globalizacije, na TV gledala kako 10-oro dece u "ostatku sveta" gladuje da bi moje dvoje bilo presito...
  Osim toga, deo covecanstva u toj "eliti" imao bi sve manji prirastaj, kao sto ga VEC ima, dok bi u onom nerazvijenom delu bila prava ekspanzija. Znaci, na 1 dete u "elitnom" delu, koje se gusi u bogatstvu jer robovi rade za njega, uskoro bi bilo 20-oro gladne dece ("robova-juniora"), sa tendencijom porasta.
  Narocito zato sto, da bi opstao u toj "eliti", covek (ili zemlja) bi uskoro i sam postao(la) rob njihovih ucena i sve to - "za njegovo (njeno) dobro"...

  Ne, sve ovo mi se, definitivno, ni najmanje ne dopada.

 14. #14
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.153
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Куда води?Води ка смањењу бр.становништва и квалитету живота.
  Води ка свему ономе што је противно Божијим законима и принципима хуманости.Води ка болестима и поремећајима,глади и сиромаштву...Погледајте само емисије као што је Велики Брат,или неке серије на ТВ-у...Шта раде са храном(како је бацају) да би повећали гледаност и зарадали паре!?А,онда дође капиталистичка багра са запада да прича о глади и сиромаштву!?Па све раде како би се повећало сиромаштво,јад и беда читавог човечанства...
  Али,шта се може друго очекивати када се читав капиталистичи систем заснива на (намерно)наметнутом Дарвинистичким погледима на свет?Само тако овај систем опстаје...Док год човек буде живео у лажи и учио како читав свет функционише(и још да тако треба) по принципу јаче јединке опстају,а слабе одумиру,никада неће бити боље.Јер наравно,сви смо ми животиње,па то ништа није чудно,већ сасвим нормално...
  Док год буде тако,увек ће се јављати жеља да се влада другима због свог дупета.Зато и постоји овакав модификовани робовласнички систем где је човек само број и оруђе које постоји да би опслуживао паганске манијаке...А,шта ти бројеви и оруђа добијају заузврат?Толико колико им је потребно да преживе дан да би и сутра могли да дођу поново служе...

  Примећује се још нешто што је врло упадљиво.То је стварање патолошког страха од комунизма(поготову у САД-у и ЕУ) зарад опстанка система који одговара модерном робовласнику.Па,онда људи који ништа не знају и не размишљају слободно говоре-аха,ти ако си против капитализма,онда мора да си за комунизам?
  Ево ја питам да ли такви мисле да је једина алтернатива капитализму комунизам?Зар је могуће да такви размишљају на начин-ма боље да ћутим,нека је овако само да није оно зло(комунизам)...?
  А,коме овакав сиситем може бити бољи од претходног комунистичког?Само онима који спадају у мали део становништва који живе на грбачи већине,тј.експлоатишу је.
  А,шта обичан човек који је и даље број и оруђе може да каже?Да ли се овај систем заиста разликује од комунистичког!?Мој одговор је НЕ!!!Исто као у комунизму...Идеја скоро савршена,али чиста утопија и наравно смишљена тако да се злоупотребљава.Исто као комунизам...Нема разлике!Ово је можда и горе...

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  29.01.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.854
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  A najsmesnije u celoj prici je to sto vi sebe smatrate slobodnima... Ova ideja ropstva je upravo ODSUSTVO LICEMERJA.

  Ljudi su robovi trzista odavno, nije to nista novo. Izuzetno je neukusno da se neki ovde pozivaju na srpske lokalne politicke partije, kao da su one ne daj boze izumele trziste i zlo koje donosi...
  adaptacija, evolucija, revolucija... sta god... ali nema veze sa srpskom politikom.

  zbogom pameti sive glave
  I kick butt for fun!

 16. #16
  Iskusan Silent Bob (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.840
  Reputaciona moć
  110

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Mislio sam, mozda bude bolje. Mozda ljudi shvate, ali citajuci postove na ovoj temi shvatio sam da nece... Dame i gospodo, kroz 10ak godina (verovatno i manje) postacemo kao Albanija 20og veka... crna rupa na karti Evrope, a samim tim i sveta... da li to zelite? Skoro svi su nas presisali u svemu. Cudno je kako ono sto su nasi star stvarali vekovima moze da bude unisteno za samo 15 godina... a neki ljudi zele da se te godine vrate...

  Imamo na ovoj temi sve... komuniste i komunaliste... cudno je to kako se nacionalizam i komunizam preklapaju... samo ovde i nigde vise na svetu...

  Mazohizam... sto vole da ih bijes, ebo teeeee...

  Samo napred gospodo. Ako vi zelite da izvrsite kolektivno samoubistvo - izvolite, ali ostavite nas ostale na miru. Nemojte vuci ovu jadnu zemlju jos dublje.

 17. #17
  Primećen član Great Old One (avatar)
  Učlanjen
  15.10.2006.
  Lokacija
  It was dark all around. There was frost in the ground When the tigers broke free.
  Poruke
  995
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  "To je ono u čemu je suština slobodnog tržišta", rekao je Schmidt. "To je sloboda da se kupi i proda bilo šta - čak i ljudi."
  Тако је било још код Римљана и није случајно савремени капитализам настао на њиховом праву. Насупрот томе, у деспотијама као што је била рецимо Персија, робова је било али знатно мање и били су државно власништво - односно власништво падишаха који их је позајмљивао својим сатрапима. Дакле све је зависило од добре воље власти. А гле чуда, Кина никада није ни знала за ропство.

  Једина разлика (мада наравно не небитна) је што у капитализму човек сам продаје (или боље рећи изнајмљује) своју радну снагу и држава му јамчи власништво над њом. Али сада видимо да и ове достигнуте људске слободе (и права) могу бити укинуте. А сетимо се мантрања разних НВО како једном достигнута права (рецимо аутономија Војводине) не смеју бити укинута.

  Јављају се на овој теми коментари у којима се овај сценарио чак отворено признаје. Значи превазишли смо фазу негирања реалности, етикетирања, исмевања ("теорија завере"), мада неки су и са тим почели. Сада је великим хуманистима "једино битно" где је Србија. Шта сад, више нисмо космополите? А причали су како су светски људи, родили се овде-онде, бране Американце као да су им род рођени (зато ме је занимало да ли су спремни попити метак за њих, рецимо у Ираку), немају ништа против кад Хаг шиканира Србе, смета им ћирилица у Уставу, смета им Црква... А сад одједном, само Србија битна.

  Него ајде се не лажемо. Битан је вама само лични себични интерес. Кад сте такве космополите што не одете другде? Ајде опет да се не лажемо. Не би вас тамо примили. Тамо мора да се ради... Нема се времена за пар десетина постова дневно.

 18. #18
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Citat Original postavio al bundy
  Mita nastavlja sa sovjetskom propagandom vrlo uspesno da bi ga drugovi Berija i Hruscov odmah pozeleli u svojim redovima da su zivi Ovde se govori o upravljanju radom a ne radnicima i njihovim zivotima samo treba malo bolje procitati ovaj senzacionalisticki tekst i lepo se vidi da to nema veze sa klasicnim robstvm kao sto drug Mita u svom NKVD maniru namece naravno da je poznato da odnos S,T,O, prema zemljama u razvoju nije dobar i da se prema njima neravnopravno odnose ponekad koristeci njihov tezak polozaj ali ove SF teorije o novom svetyskom poretku ,interkontinatalnoj zaveri ,savetima trinaestrorice,trilateralama,transferzalama, iliuminatima su najbicnija zabava za dokone i mastovite veseljake.
  mita p3:22 stara komunjara, mani ti njega.
  shta vishe da ga boli od kapitalizma?!
  Poslednji put ažurirao/la crow : 21.11.2006. u 10:31

 19. #19
  Primećen član Great Old One (avatar)
  Učlanjen
  15.10.2006.
  Lokacija
  It was dark all around. There was frost in the ground When the tigers broke free.
  Poruke
  995
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Чујем, Бугари ушли у Софију.

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  kazu shippci josh u prishtini
  (bugarin ti tata, some nepismeni!)

  jomini, a i admini, nemoj vishe da me upozoravate dok se ovi nizerazredni stvorovi ovako ponashaju!

 21. #21
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Citat Original postavio Silent Bob
  Mislio sam, mozda bude bolje. Mozda ljudi shvate, ali citajuci postove na ovoj temi shvatio sam da nece... Dame i gospodo, kroz 10ak godina (verovatno i manje) postacemo kao Albanija 20og veka... crna rupa na karti Evrope, a samim tim i sveta... da li to zelite? Skoro svi su nas presisali u svemu. Cudno je kako ono sto su nasi star stvarali vekovima moze da bude unisteno za samo 15 godina... a neki ljudi zele da se te godine vrate...

  Imamo na ovoj temi sve... komuniste i komunaliste... cudno je to kako se nacionalizam i komunizam preklapaju... samo ovde i nigde vise na svetu...

  Mazohizam... sto vole da ih bijes, ebo teeeee...

  Samo napred gospodo. Ako vi zelite da izvrsite kolektivno samoubistvo - izvolite, ali ostavite nas ostale na miru. Nemojte vuci ovu jadnu zemlju jos dublje.
  malo je onih koji to vide i shvataju Bobe...
  a josh manje koji imaju volju da menjaju...
  zato svako ko ima mozga, a nije pokvaren, koristi prvu priliku za bekstvo iz ove ludnice

 22. #22
  Primećen član Great Old One (avatar)
  Učlanjen
  15.10.2006.
  Lokacija
  It was dark all around. There was frost in the ground When the tigers broke free.
  Poruke
  995
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Ја реко онако за себе то за Бугаре, не знам шта се одмах препознајеш.
  Осим тога, што је увреда бити Бугарин. Ето, они улазе у ЕУ пре нас, а то је вама чедоидима једино битно. Дакле кад т неко каже да си Бугар то је комплимент

  Ето чуо сам да је бугарска скупштина пример солидне организације. Тако веле.

  Е оно "соме неписмени" и "нижеразредни створови" су већ увреде и видећемо да ли ће је управа санкционисати.

 23. #23
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  zavisi od kontexta
  u onom je bilo rasistichki i podrugljivo

  shto je najjache i neistinito je...

  dok to shto sam ja reko, je suva istina...
  8)

 24. #24
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Citat Original postavio SURbel
  Sva sreca sto je u nasem novom ustavu - zabranjeno ropstvo!

  Hannifold Schmidt - poreklom Bur? OndaK je sve jasno...

  A sad ozbiljno, mene je ovaj tekst sokirao - ne zbog ideje o robovlasnistvu vec zbog nonsalantnog OBJAVLJIVANJA te ideje svetu! Kao da je STO ovim dao mig da robovlasnistvo postaje legalno i - moze da pocne!

  Sto se tice te "zlatne milijarde", mislim da je vreme da se ostatak sveta ujedini i da napravi svoje CETIRI "zlatne milijarde".
  Iskreno, ne bi me uveseljavao svet u kome bih, pomocu globalizacije, na TV gledala kako 10-oro dece u "ostatku sveta" gladuje da bi moje dvoje bilo presito...
  Osim toga, deo covecanstva u toj "eliti" imao bi sve manji prirastaj, kao sto ga VEC ima, dok bi u onom nerazvijenom delu bila prava ekspanzija. Znaci, na 1 dete u "elitnom" delu, koje se gusi u bogatstvu jer robovi rade za njega, uskoro bi bilo 20-oro gladne dece ("robova-juniora"), sa tendencijom porasta.
  Narocito zato sto, da bi opstao u toj "eliti", covek (ili zemlja) bi uskoro i sam postao(la) rob njihovih ucena i sve to - "za njegovo (njeno) dobro"...

  Ne, sve ovo mi se, definitivno, ni najmanje ne dopada.
  Nikada se ostatak sveta nece ujediniti , protiv te "zlatne milijarde".....iz mnogo razloga, nesloge, neobrazovanosti, podmitljivosti elita...........
  Niko i ne kaze da ce svet biti jedno srecno i pravedno mesto.....ali, ako analiziras kako se poslednjih godina zahuktava globalizacija, i kako se produbljuje jaz izmedju bogatih i siromasnih, te kako se bogate drzave homogenizuju u ekonomske i vojne globalne organizacije, bice ti jasno da se svet upravo krece, unazad , ka nekoj vrsti ekonomskog robovlasnistva.........

  Sto se tice, tvoje primedbe, o tome da ce nerazvijeni svet, uspeti svojom brojnoscu , da nadvlada vojnu i ekonomsku moc,koju ce posedovati odabrane drzave , naslovljene kao zemlje "zlatne milijarde", pomisli na mnoge nove , nepoznate bolesti, koje su defakto labaratorijski izumi, i koje se , gle cuda, javljaju najvise , ili skoro iskljucivo upravo u siromasnim , prenaseljenim drzavama Azije i Afrike.......kako se pojave, tako brzo i nestanu ( pticiji grip, SARS, ).......kao , i AIDS, koji nezadrzivo kosi stanovnistvo Afrike...

  Kreatori novog svetskog poretka, su osmislili jeziv scenario , kako ce se populacija siromasnih zemalja drzati pod kontrolom, a to je upravo , kontrolisanim epidemijama i pandemijama smrtonosnih bolesti......

  Scenario je strasan i nepravedan, ali , nezaustavljiv, a sveti nikada i nije bio pravedno i srecno mesto.........

  Razmislite, samo, da li zemlja u kojoj zivite vi, i vasi potomci zelite da bude u krugu povlastenih???.......ili cete daljim inacenjem sa najmocnijima, glupo i neodgovorno unistiti ne samo drzavu , vec i buducnost svih narednih generacija naroda , u koji se zaklinjete.

 25. #25
  Primećen član
  Učlanjen
  23.10.2006.
  Poruke
  517
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Куда води капиталистичка глобализација ???

  Nista nije gore od komunizma.To je najvece zlo koje je snaslo pravoslavne narode.
  A kapitalizam je sistem koji je nepobediv jer je realan.

Slične teme

 1. * КУДА НА ЛЕТОВАЊЕ? *
  Autor storm cloud u forumu Srbija
  Odgovora: 1176
  Poslednja poruka: 27.06.2009., 20:16
 2. Глобализација
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 41
  Poslednja poruka: 22.02.2009., 04:20
 3. ГЛОБАЛИЗАЦИЈА
  Autor Pobunjenik u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 20.08.2008., 02:57
 4. Odgovora: 53
  Poslednja poruka: 19.08.2006., 18:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •