Nema nista od ulaska Srbije u EU
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 87

Tema: Nema nista od ulaska Srbije u EU

 1. #1
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Vanevropski horizonti

  Planiranje naše moguće “neevropske” budućnosti predstavlja znak odgovornog realizma, a ne “evrofobije” ili oživljavanja ekstremnog, izolacionističkog nacionalizma


  Politička elita nam obećava “evropsku budućnost”. Lideri stranaka se jedino ne slažu kada će Srbija ući u Evropsku uniju. Ali, prijem Srbije ne zavisi samo od nas. Čak i ako Srbija ispuni uslove za članstvo kakvi do sada nisu postavljeni ni jednoj drugoj zemlji, i koji će – ako se zemlje EU opredele da priznaju nezavisnost Kosova – postati još teže prihvatljivi, ostaje sve relevantnije pitanje: da li će bogata unija želeti posle 1. januara, kada će se priključiti Rumunija i Bugarska, sve manje dobrodošli istočni siromasi, da prima nove članove?  Samo Hrvatska – jedina katolička zemlja u Evropi kojoj do sada nije omogućeno da se priključi EU – ima ozbiljne šanse da se u dogledno vreme iščupa iz “neevropskog” bantustana u jugoistočnoj Evropi. (Jezik priključenja uniji je u sukobu sa geografijom, pa tako i ime našeg kontinenata više nema isto značenje u Briselu i Beogradu.) Stanovnici Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine su danas izolovaniji nego tokom komunističke diktature. “Gvozdenu zavesu”, koja je bila najtanja baš u Titovoj Jugoslaviji, zamenio je mnogo deblji i nepropusniji evropski bedem.

  Onih koji su voljni da ga ruše, ima u Srbiji napretek. Stotine magistratura i doktorata je napisano o raznim aspektima priželjkivanog pridruživanja. Uz pomoć izdašnih stipendija uzgojena je domaća elita poznavalaca birokratskog lavirinta unije. Srbija je danas spremnija za ulazak u Evropsku uniju nego za sve verovatniju budućnost van nje. Prijemom Rumunije i Bugarske EU će obaviti svoje peto proširenje i “zapadni Balkan” će za manje od dva meseca postati hermetički zatvorena enklava.

  Optimizam u mnogim krugovima u Srbiji ipak ne splašnjava. “Evropa će nas prihvatiti kada za to dođe trenutak”, izjavio je nedavno Ivan Vejvoda iz Balkanskog fonda za demokratiju. On samouvereno tvrdi da naša zemlja samo treba da uradi svoj domaći zadatak i da “nema razloga za uznemirenost”. Ali, razloga za nespokoj ima. Zvaničnici EU sve češće nagoveštavaju da nas možda neće prihvatiti čak i ako uradimo sve što se od nas zahteva. Iz ujedinjene Evrope Srbiji i ostalim potencijalnim članicama poslednjih meseci stižu kontradiktorni i uznemirujući signali.

  Ranije je otpor proširenju dolazio sa margina evropske politike. Neprijatelji daljeg širenja više nisu samo stari, ksenofobični evroskeptici ili evrorealisti u Velikoj Britaniji ili Holandiji i hrišćanski fundamentalisti koji u rastu EU prepoznaju klicu budućeg sataninog kraljevstva iz biblijskog proročanstva. Evropski moćnici se danas dele na one koji tvrde da unija mora da bira između “produbljivanja ili proširenja” (i sugerišu ovo prvo) i one koji veruju da se to ne isključuje, da unija može istovremeno postajati i sve koherentnija i sve veća. Martin Bondars, šef kabineta predsednika Letonije, kaže da “ideja Evrope nije mrtva, ali je zamrznuta”. Oli Ren, komesar za proširenje, govori o “mentalitetu noja” koji danas “muči (ujedinjenu) Evropu” pri razmatranju “budućih granica”. Kao retko kada u istoriji Evropa bira da “zabije glavu u pesak”. Ren kaže da je pravi “izazov ne zatvoriti kapije”.  Mnogo je onih koji veruju da će unija “ako odustane od širenja izgubiti svoj smisao”. Wihovi stavove, bar deklarativno, i dalje podržava većina.

  Ali, Jeroen Bult, politički analitičar iz Estonije, piše da je već odbijanje Evropskog ustava prošle godine od strane holandskih i francuskih glasača bio “jasan nagoveštaj da stanovnici stare i bogate Evrope više ne žele da plaćaju za opskurne, nepoznate narode na istoku”. Posebno zabrinjava činjenica da je posle odlučnog holandskog i francuskog “ne”, kada je sporazum o Evropskom ustavu postao još teže zamisliv, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao da je “neophodan ustavni sporazum pre daljeg proširenja”. On je 25. septembra izjavio i da će prijem Bugarske i Rumunije predstavljati “poslednji stadijum proširenja” jer “postoje granice našeg apsorpcionog kapaciteta”.  Ipak, u vezi sa daljim širenjem još dominira ono što je Frank Vajbert, analitičar Foruma za evropsku politiku iz Brisela, nazvao “krhki optimizam”. On piše da za zemlje koje žele da pristupe EU veliku opasnost predstavlja rast popularnosti “teorije kluba” u vrhovima unije. Po ovoj teoriji, što je unija veća, ona, kao bilo koji klub, postaje manje korisna za svoje članove i teža za upravljanje. Najopasniji produkt ove teorije je kvazinaučna priča o “apsorpcionom kapacitetu” unije koju pominje Baroso. Wome se politički razlozi protiv proširenja uvijaju u naučnu oblandu tako što se lažno sugeriše da postoje neke objektivno merljive ili empirijski ustanovljive granice širenja, odnosno apsorpcije.

  Briselski Evropski centar za politiku (EPC) u septembru je objavio izveštaj koji analizira mogućnost da “primanje u članstvo” u budućnosti neće kao sada predstavljati i “integraciju” novoprimljenih zemalja u EU. Zato se sve češće ne govori o članstvu, već se pominje “punopravno članstvo”.

  “Jasno je da će prihvatanje svakog sledećeg proširenja zavisi od toga kako javnost (u EU) vidi funkcionisanje unije... Ako dominantno viđenje u javnosti ostane da EU ne funkcioniše dobro, biće vrlo teško prodati ideju da će funkcionisati bolje ako postane još veća”, smatraju u EPC-iju. Oli Ren, komesar za proširenje, kaže da se unijom širi “osećaj krize koji ima korene u sporom ekonomskom rastu i visokoj nezaposlenosti”. Famozni “apsorpcioni kapacitet” je i formalno naveden kao “faktor... koji brzina uvećavanja mora uzimati u obzir”.  Ova rogobatna floskula i njene implikacije su već bila tema posprdnih komentara u ozbiljnim medijima. Londonski “Ekonomist” je iskoristio da širenje EU uporedi sa “toaletnim papirom koji je proizvođen u doba komunizma... (i) koji je (vremenom) bivao sve grublji i apsorbovao sve manje”. (Posle ovih kritika, “apsorpcioni kapacitet” je u zvaničnim dokumentima preimenovan u “integracioni kapacitet”.)

  Na stavove javnosti u EU koja je već “umorna od proširenja” (još jedan od bisera “evropskog” novogovora) Srbija može vrlo malo, a na apsorpciono-integracioni potencijal ne može nikako da utiče. U Austriji samo 29 posto građana podržava dalje uvećavanje unije. Čak 81 posto Austrijanaca je, na primer, protiv ulaska Turske, bez obzira na to ako ta zemlja ispuni apsolutno sve kriterijume.

  Oli Ren voli da kaže da je “EU živa politička životinja, a ne fosil”. Problem je u tome što gledano iz Srbije (ili Turske gde podrška ulasku u EU konstantno opada) ta životinja ne deluje pitomo. Šest godina posle obaranja Miloševića, za prosečnog građanina Srbije “odlazak u Evropu” prvenstveno znači suočavanje sa serijom poniženja. Evropska unija počinje na kapijama ambasada u Beogradu. A tu vas – sa samo jednim izuzetkom – čekaju neobjašnjiva sumnjičavost i besmisleni i uvredljivi zahtevi. Da nije ambasade Velike Britanije, članice EU koja nije potpisnica šengenskog sporazuma i koja primenjuje racionalne i razumljive kriterijume, apsurdnost sramotnih procedura koje nameću “šengenske zemlje” i nedavno primljene članice EU pri izdavanju viza sve kraće važnosti, bila bi manje očita. 2. #2
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Čak će se i buduće vizne olakšice, koje će biti tema pregovora koji su najavljeni ove nedelje, odnositi prvenstveno na studente i poslovne ljude. Ako zanemarimo činjenicu da je to izuzetno mali procenat stanovništva Srbije, posebno zabrinjava saznanje da su to dve grupe od kojih EU može imati neuporedivo veće koristi od same Srbije. Studenti kojima će EU pomoći da odu su uglavnom oni najbolji od kojih se mnogi, kako govori iskustvo, nikada neće vratiti. EU time podstiče “odliv mozgova”. Uspostavljanje poslovnih veza je takođe stvar od koje EU ima mnogo veću korist jer Srbija znatno više uvozi iz zajednice bogatih nego što u nju izvozi. Dakle, čak će i najavljenim “viznim olakšicama” unija pomagati prvenstveno sebi, a ne nama.

  Ako nam EU ikada dozvoli da se uključimo u njene redove, to će prvenstveno biti zbog njihovih interesa. “Neevropska Srbija” može biti opasna po vitalne, što danas znači bezbednosne interese unije. Po mišljenju mnogih istaknutih stručnjaka, Al kaida “radi” u korist balkanske evropske budućnosti uspešnije i od “naših tradicionalnih saveznika” i od domaćih političara. Podrška bržem primanju zemalja zapadnog Balkana se sve češće obrazlaže strahom da naš region “ako ostane van EU može postati baza za šverc i organizovani kriminal i utočište za teroriste i islamske fundamentaliste”, kako piše u izveštaju EPC-ija.  Oli Ren kaže da je na Balkanu za EU “jeftinije da držimo te zemlje na pravom putu tako što ćemo im ponuditi proces pristupanja nego da u regionu upravljamo (pomoću) međunarodnih protektorata”. Nije slučajno da je Ren ovde pomenuo da se nudi “proces pristupanja”, a ne “pristupanje”. Ista, obeshrabrujuća poruka je skrivena i u pompezno najavljivanom, 56 strana dugom izveštaju pod naslovom “Strategija proširenja i glavni izazovi”, koji je Evropska komisija podnela parlamentu 8. novembra. Tu se kaže da je zemljama zapadnog Balkana “data perspektiva da postanu članice EU kada ispune neophodne preduslove”. Dakle, u zamenu za bolne ekonomske, političke i možda čak teritorijalne ustupke, garantuje nam se samo “perspektiva članstva”, a ne članstvo.

  Mnoga za nas skupa prilagođavanja su već napravljena, a “evropska budućnost Srbije” je pod sve većim znakom pitanja. Miroljub Labus, bivši vicepremijer, u jednom intervjuu rekao je da “naša poljoprivreda ne može da izdrži konkurenciju EU zbog subvencija i mi jedino možemo da se branimo preko carina. To je napušteno, a zauzvrat nije ubrzan naš proces pristupanja EU.”

  Stalno se postavljaju novi uslovi i zahtevi. Ono što se sada u žargonu EU diplomata zove “konstruktivnost (Srbije) prema pronalaženju pozitivnog rešenja o Kosovu”, uskoro može da preraste u zahtev da se u potpunosti prizna svaki rezultat nametnutog “pozitivnog rešenja”. Da ta mogućnost nije bez ozbiljnog osnova, govori činjenica da je Srbija u prošlonedeljnom izveštaju Evropske komisije pomenuta kao “potencijalni kandidat” zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom koje se na nekoliko mesta navodi kao nezavisna država uz upućivanje na fusnotu u kojoj piše: “Prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.”  Pomenuti izveštaj Evropske komisije pomaže i da se shvati šta Oli Ren misli kada u kontekstu Kosova kaže da “veruje da će se građani Srbije, kao i njihove političke vođe fokusirati manje na nacionalističku prošlost, a više na evropsku budućnost”. U vremenu kada su građani i lideri u ujedinjenoj Evropi ponovo sve nacionalističkiji, ovakva, prividno dobronamerna izjava, može se u najboljem slučaju smatrati ciničnom.

  Posebno je obeshrabrujuće je da veliki neprijatelji evropske budućnosti u samoj Srbiji nisu samo ultranacionalisti, “miloševićevci” i “Mladićevi jataci”. Renove reči koje sugerišu navodnu izuzetnost srpskog nacionalizma u Evropi imaju uporište u antievropskim stavovima ovdašnjih “građanskih” aktivista. Sociološkinja Vesna Pešić je prošle nedelje u “Helsinškoj povelji” objavila “politički esej” pod naslovom “Nacionalizam nemoguće države”. “Helsinška povelja” je malo poznata publikacija u Srbiji, ali na Zapadu ona predstavlja obavezno štivo moćnika koji će odlučivati o našoj evropskoj budućnosti.

  Pešić pokušava “da pokaže da je srpski nacionalizam imanentno antidržavni” i nudi pseudonaučni dokaz “postojanja permanentih kriza svih država u kojima se nalazila Srbija”. To možemo razumeti i kao originalan prilog razumevanju dugačke krize i konačne propasti Otomanske imperije u čijem sastavu je Srbija bila vekovima. Teško je jasnije reći građanima EU kakav užas mogu da očekuje ako u svoje redove prime jednu tako prokletu državu nego što je to učinila bivša predsednica Građanskog saveza u ovom eseju. Srbija je, po njenim tvrdnjama, zemlju sa “okamenjenom nacionalističkom kulturom” u kojoj su “parlamentarna demokratija i tržišna ekonomija... manje-više fasadne institucije. Vizija o evropskoj Srbiji ostala je da visi u vazduhu bez realnog utemeljenja u institucijama. I posle ubistva premijera (Đinđića), ta vizija je... izgubila bitku u političkoj realnosti.”  “Sem marginalnih grupa... glavne opozicione stranke... nisu shvatale da je srpski nacionalizam praktično večit i inkopatibilan sa modernom državom, pa čak i sa bilo kakvom stabilnom državom”, nastavlja Pešić. Nikola Samardžić piše da “Vojislav Koštunica i većina u njegovom kabinetu” nisu Evropljani i da građani Srbije žive u zemlji čija je stvarnost “evrofobija i antisvetska politika”. Srđan Kusovac, urednik Slobodne Evrope, objavio je ove nedelje tekst pod naslovom “Slobo vrati se, sve ti je oprošteno”.

  Čitajući sve ono što Evropi glasno poručuju građanski antievropski “marginalci” (oni pišu i da je Srbija neizlečiva i opasna, da se “vraća natrag”, da “iskoračuje iz Evrope”, da se “izoluje od sveta”, da “ubrzava samoizolaciju”, “hrli u propast”...), može se steći utisak da Srbija ne samo da ne treba da uđe u Uniju već da je pravo čudo da tako nešto još postoji. Razlog za dodatni skepticizam po pitanju pravih namera Brisela je činjenica da oni koji su najglasniji u tvrdnjama da ne pripadamo u EU dobijaju obilnu finansijsku pomoć od same Unije. Bez nje mnoge od ovih organizacija i partija ne bi ni postojale. Umesto da pomognu da uđemo u EU, one su postale “levi” i, samo deklarativno prozapadni, stub antievropskog fronta u Srbiji.  Ubedljivost uobičajenih argumenata, čak i kada bi bili tačni, nestaje kada pogledamo naše “neevropske” susede. Makedonija nema ni stare pasoše, ni Mladića, Albancima je praktično dala paradržavu na severozapadu zemlje, ali je “evropski” zid oko nje ipak sve viši. Čak je i Bugarska ovog meseca uvela vize za građane Makedonije. Oli Ren je, obraćajući se sve skeptičnijoj javnosti u državama koje naziva “zemlje proširenja”, poručio da EU ne odstupa od svojih obećanja. Ali, dodao je i da je “potpuno normalno da, svaki put kada primamo novog člana naše porodice, obezbedimo da kuća bude udobna i funkcionalna za sve”.

  Angela Merkel, danas nemačka kancelarka, pre izbora je podržala “evropsku perspektivu balkanskih zemalja”, ali je rekla da joj treba pristupiti sa više mašte i “ne misliti samo na kategoriju punog članstva”. Ograničeno članstvo koje pominje ne odnosi se na Hrvatsku – Nemačka zajedno sa Austrijom vredno radi na raščišćavanju “kuće”, kako bi se Hrvatima što pre obezbedila puna udobnost.

  Nemačka će predsedavati Unijom u prvoj polovini 2007. godine i Merkel je nedavno izjavila da u razumnom roku EU neće moći da prihvati još novih država članica. Treba joj verovati. To je samo jedan od brojnih razloga zašto bavljenje našom mogućom “neevropskom” budućnošću predstavlja znak odgovornog realizma, a ne neke “evrofobije” ili oživljavanja ekstremnog, izolacionističkog nacionalizma. Rad na “kriterijumima iz Kopenhagena” koje moraju ispuniti buduće članice Unije treba da ostane naš prioritet. Ali, suočavanje sa budućnošću je danas za našu zemlju važnije od suočavanja sa prošlošću i pripreme za nepoželjnu “neevropsku” budućnost treba početi što pre.  Srpska liberalna elita, opsednuta EU kao svojevrsnim čarobnim štapićem, ne samo da ne neguje, već se stiče utisak da i ne prepoznaje komparativne, “neevropske” prednosti Srbije. Istovremeno, interes za primenjiva ekonomska iskustva uspešnih vanevropskih zemalja je minimalan u domaćim naučnim institucijama. Pogled prema istoku bi postao izuzetno koristan za dobrobit srpske ekonomije ako evropska perspektiva iz bilo kog razloga pređe u domen naučne fantastike.

  Ali, sem ekonomskih postoje i drugi razlozi zašto Srbija danas ne treba da gleda samo prema zapadu. Pored uspešnih zemalja trećeg sveta, na primer “azijskih tigrova”, koji Evropu svake godine čine sve manje ekonomski relevantnom, možemo ponešto naučiti i od najneuspešnijih. U Kongu, Somaliji, Haitiju ili na Kubi, čeka nas važna lekcija koju, uprkos Miloševićevoj destrukciji, ipak nismo savladali: nema dna, države ne propadaju, zemlje ne nestaju. U suprotno nas ubeđuju samo prodavci magle – “patriotske” ili “evropske”, sasvim je svejedno. “Građanski” fatalizam (“nema budućnosti bez EU”) može biti opasan koliko i onaj “nacionalni” (“nema Srbije bez Kosova”). Ono čega se plašimo neće nestati ako zatvorimo oči. To smo valjda naučili još kao deca.

 3. #3
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.538
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Jerry, skrati postove malo.

 4. #4
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.621
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Meni ipak nije jasno nešto. Ako smo utvrdili da se od rada svake firme ubira porez za potrebe srpske države, onda kakve veze ima ako je vlasnik Srbin, Rus, Nemac, Amerikanac, Afrikanac? Eto, ne moramo ni u Evropu, ali izvestan deo populacije u našoj zemlji već radi kod stranog vlasnika ili prodaje stranu robu?

 5. #5
  Zainteresovan član Nole1 (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  299
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Ma dajte ljudi. Zar se niste vec umorili od evropskih snova uzaludnih. Pozzz

 6. #6
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Verovatno ce tako i biti,Srbija nece ni uci u EU!.Da se ja pitam,pristupanje takvoj tvorevini i ne bi nam nesto mnogo znacilo.Moramo mi sami da se organizujemo,i sredimo stanje u drzavi,da konacno pocnemo nesto da radimo ,a ne samo da se pitamo kakvu naknadu dobijamo za ulozeni rad.Nemojte pogresno da me shvatite, visina plate jeste bitna,ali nikada ne treba pristati na velike socijalne razlike.U drzavi u kojoj je direktorova plata nekoliko hiljada evra a obicnog radnika u najboljem slucaju 20 000 dinara,socijalna pobuna svakako treba da postoji.

 7. #7
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.639
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio B.A.L.
  Verovatno ce tako i biti,Srbija nece ni uci u EU!.Da se ja pitam,pristupanje takvoj tvorevini i ne bi nam nesto mnogo znacilo.Moramo mi sami da se organizujemo,i sredimo stanje u drzavi,da konacno pocnemo nesto da radimo ,a ne samo da se pitamo kakvu naknadu dobijamo za ulozeni rad.Nemojte pogresno da me shvatite, visina plate jeste bitna,ali nikada ne treba pristati na velike socijalne razlike.U drzavi u kojoj je direktorova plata nekoliko hiljada evra a obicnog radnika u najboljem slucaju 20 000 dinara,socijalna pobuna svakako treba da postoji.
  a zemlje eu su izrazito poznate po loshoj socijalnoj situacijij, nezaposlenosti,loshem standardu i ogromnih socijalnim razlikama?
  za razliku od toga, rusija, nekada poznata i kao glava komunisticke sssr, sa 10% nezaposlenog stanovnistva i 35% ljudi koji zive u siromastvu(licni dohodak manji od 40$) predstavlja oazu blagostanja za svoje gradjane. ili mozda ljudi koji zive u unutrasnjosti kine..
  josh bolje, ukinimo sve socijalne razlike, i vratimo se komunama, teskoj industriji i bonovima, jer ljudi su samo tada istinski srecni
  inace da, moramo sami da sredimo stanje u drzavi...

 8. #8
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Niko to nije rekao Petre no cinjenica je da nas EU nece . Za Srbiju su barem narednih 15-20 godina vrata EU zatvorena. Zato treba imati plan B i okreuti se malo nekim drugim trzistima i drzavama.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.139
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Ma hoce bre...samo nece jos...a do tada ce nas ucenjivati..nema Eu bez Srbije, Hrvatske i drugih drzava u okolini....

  A inace razmisljajte vise o tome kako, da bude dobro u Srbiji....

 10. #10
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Da da sve je to super sto pricas za EU ali moja prica svakako stoji.U Nemackoj na primer,grad Frankfurt je poznat kao bankarski centar.Tamo bankari jako lepo zive plate su im enormne i veoma su zadovoljni zbog toga.Medjutim,kad malo zadjes u radnicke cetvrti,shvatis sta u stvari znaci ziveti u kapitalistickoj zemlji.Mnogi od tih ljudi nemaju para za lecenje prilikom povrede na raduu,plata jeste visoka za nase uslove,ali sta to vredi kad su i proizvodi u samoposlugama skuplji za nase uslove.Zdravstvene zastite nema uopste ako nemas da platis za operaciju ostave te lekari da tiho umres u hodniku.ETO ZASTO JE SOCIJALIZAM BOLJI.

 11. #11
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Ovaj post je bio upucen petru nego sam ja zaboravio da citiram.

 12. #12
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.621
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio Jerry Ropero
  Niko to nije rekao Petre no cinjenica je da nas EU nece . Za Srbiju su barem narednih 15-20 godina vrata EU zatvorena. Zato treba imati plan B i okreuti se malo nekim drugim trzistima i drzavama.
  Bolje da vidimo zašto nas neće jer možda nas ni drugo tržište neće hteti iz istog razloga?

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Да смо вредни и радни као народ,не би ми размишљали о њима,него они о нама!

 14. #14
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.621
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio misoni
  Да смо вредни и радни као народ,не би ми размишљали о њима,него они о нама!
  Ne prepisuj moje postove... ej tržišta nas čekaju... ovakve...

 15. #15
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Свакако.Извињавам се,ти си аутентичан.Што се тиче тржишта,ту за мене нема места,нико не воли лењивце!

 16. #16
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio Iron Lord
  Bolje da vidimo zašto nas neće jer možda nas ni drugo tržište neće hteti iz istog razloga?
  Pa naravno da nas ni druge zemlje nece hteti,za Evropsku uniju i Ameriku me bas briga...A sto se tice bivsih zemalja nesvrstanih,zatim Kine,Indije,Vijetnama,sad se vidi tek koliko smo iza njih.I dok smo se mi bavili raznim "demokratijama" pljuvali po "majmunima"iz treceg sveta,Dzordz Bus koliko vidim ide u posetu Vijetnamu radi dobrih prijateljskih odnosa dve zemlje.Naravno odajuci im priznanje na ekonomskom napretku(a Vijetnam komunisticka zemlja)..A i nasi aktuelni politicari sta sve nisu govorili za te "zostale" zemlje,kad ono Boris Tadic,Kostunica,Toma i ostali u u poseti tim "zaostalim "zemlama vode uvlakacku politiku kao bi doslo do ekonomske saradnje od strane istih.MISLIM STA RECI UVLAKACKA POLITIKA.PO PRINCIPU UVUCI SE JOS DUBLJE!

 17. #17
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.639
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio B.A.L.
  Da da sve je to super sto pricas za EU ali moja prica svakako stoji.U Nemackoj na primer,grad Frankfurt je poznat kao bankarski centar.Tamo bankari jako lepo zive plate su im enormne i veoma su zadovoljni zbog toga.Medjutim,kad malo zadjes u radnicke cetvrti,shvatis sta u stvari znaci ziveti u kapitalistickoj zemlji.Mnogi od tih ljudi nemaju para za lecenje prilikom povrede na raduu,plata jeste visoka za nase uslove,ali sta to vredi kad su i proizvodi u samoposlugama skuplji za nase uslove.Zdravstvene zastite nema uopste ako nemas da platis za operaciju ostave te lekari da tiho umres u hodniku.ETO ZASTO JE SOCIJALIZAM BOLJI.
  iz porodicnih razloga sam cesto u jednoj zemlji unije.
  pricha o tehnokratskih-ultrabogatim direktorima gubi na znachaju ako privreda na taj nachin dobro funkcionishe i ostatku drustva pruza i vishe nego dovoljno uslova za dobar zivot. mislish da je bolje da svi budemo jednaki u nemashtini i nepravu?a believe it or not, obican svet tamo dobro zivi. od neustezanja oko hrane i samoposluge preko redovnih godisnjih odmora na raznim svetskim destinacijama. lekari te ne ostave da tiho umresh, to tek znam jer mi se upravo ta porodicna veza bavi tim poslom. u empiriji, sve to sto si napisao ne stoji. obicno se uz placanje zdravstva, ostavljanje na milost i nemilost trzistu prikachi i pricha da su svi oni,zapadnjaci izgubili 'dushu',i postali samo shraf u kapitalistickoj mashineriji. sto je takodje nonsens svoje vrste.svi smo je onda davno izgubili,mozda kad smo izashli iz pecine ili prestali da budemo nomadi.
  vecina zemalja zapada je,posle rata, na ovaj ili onaj nachin razvila welfare state. kad bi praxa socijalizma razvila barem polovinu tog nivoa ekonomskog zadovoljenja, a ne samo besplatne bolnice, bilo bi ok. da ne govorim o tome da u praxi socijalizam-komunizam ne garantuje ni priblizno prava i sloboda,status slobodnog pojedinca kao ovi sistemi. ako je nesto utopija,onda ga treba tako i nazvati.
  Poslednji put ažurirao/la ~Petar~ : 18.11.2006. u 19:45

 18. #18
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.639
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  naravno, mislim na socijalizam za koji pretpostavljam da mislish na njega. ne na socijaldemokratske i welfare sisteme

 19. #19
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio ~Petar~
  iz porodicnih razloga sam cesto u jednoj zemlji unije.
  pricha o tehnokratskih-ultrabogatim direktorima gubi na znachaju ako privreda na taj nachin dobro funkcionishe i ostatku drustva pruza i vishe nego dovoljno uslova za dobar zivot. mislish da je bolje da svi budemo jednaki u nemashtini i nepravu?a believe it or not, obican svet tamo dobro zivi. od neustezanja oko hrane i samoposluge preko redovnih godisnjih odmora na raznim svetskim destinacijama. lekari te ne ostave da tiho umresh, to tek znam jer mi se upravo ta porodicna veza bavi tim poslom. u empiriji, sve to sto si napisao ne stoji. obicno se uz placanje zdravstva, ostavljanje na milost i nemilost trzistu prikachi i pricha da su svi oni,zapadnjaci izgubili 'dushu',i postali samo shraf u kapitalistickoj mashineriji. sto je takodje nonsens svoje vrste.
  vecina zemalja zapada je,posle rata, na ovaj ili onaj nachin razvila welfare state. kad bi praxa socijalizma razvila barem polovinu tog nivoa ekonomskog zadovoljenja, a ne samo besplatne bolnice, bilo bi ok. da ne govorim o tome da u praxi socijalizam-komunizam ne garantuje ni priblizno prava i sloboda,status slobodnog pojedinca kao ovi sistemi. ako je nesto utopija,onda ga treba tako i nazvati.
  Ako ides tom logikom onda se i kod nas ne zivi tako lose,sto je naravno glupost,a i ti ces da se slozis sa tim jer se i sam zalazes za bolji zivotni standard i Srbije u Evropskoj uniji.Ako je tako regulisano zdravstvo kao sto kazes ,sta se onda desava sa ljudima koji nemaju da plate operaciju posle recimo saobracajne nesrece koja ih je zadesila???A zdravstvo se naravno placa na zapadu,ali od cega platiti...

 20. #20
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.639
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  inace, odlutao sam od teme, pa..back...
  sto se tiche teme- zapadni balkan ce sigurno biti deo unije,dugorocno gledano. to je sigurna stvar.
  naravno da je najbitnije da sami poboljshavamo sebe, jer niko drugi to nece umesto nas.
  ne pishe se mi e vishe o ekonomskim stvarima,jedinstvenom trzistu,zajednickim politikama ili pretprisyupnoj pomoci.
  za mene je isto tako kulturoloski bitno da srbija se vrati jednoj grupi zemalja gde, na ovaj ili onaj nachin, pripada. kao sto je i gete, recimo, posmatrao oslobodjenje srbije ili grcke od turaka kao povratak nasilno prekinutog ucestvovanja ovih zemalja u evropskom identitetu.
  kao sto mislim da je vreme da ceo nash kontinent bude ujedinjen, jer je evropa, chak i kao sam pojam, uvek bila nesto razlicito od ostatka sveta

 21. #21
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  I mi imamo odredjenu svotu novca koju cemo potrositi u samoposluzi,ali da li je to dovoljno....?Da li cemo ako ne pristedimo negde imati za kulturne potrebe,pozoriste,bioskop...uvek moramo da se odreknemo necega.Tako je i na "zapadu" biznis klasa moze da trosi na sve i svasta,pa cak i na najvece gluposti koje im i ne trebaju,neke slike porcelanske vaze od vise hiljada evra.Dok "obican gradjanin" sa svojom platom uvek mora da vodi racuna na sta trosi novac.

 22. #22
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.639
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio B.A.L.
  Ako ides tom logikom onda se i kod nas ne zivi tako lose,sto je naravno glupost,a i ti ces da se slozis sa tim jer se i sam zalazes za bolji zivotni standard i Srbije u Evropskoj uniji.Ako je tako regulisano zdravstvo kao sto kazes ,sta se onda desava sa ljudima koji nemaju da plate operaciju posle recimo saobracajne nesrece koja ih je zadesila???A zdravstvo se naravno placa na zapadu,ali od cega platiti...
  ne, upravo tom logikom, kod nas se zivi strasno loshe.

  chovek, posle saobracjake ce biti operisan u svakom sluchaju. postoji sijaset, sto drzavnih, privatnih, sto bolnica raznih organizacija.
  fora je ta da tamo ljudi imaju kesha da finansiraju svoje zdravstvo. sistem je takav,da sem u krajnje nesrecnim sluchajevima, ti ljudi imaju bolju zdravstvenu zastitu od nas, i naravno da imaju novca za to.
  mozda u latinskoj americi ili divljem kapitalizmu, siromasni umiru pred vratima paprenih bolnica. ali, ovo nije to

 23. #23
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Niko mi nije replicirao u vezi Busove posete Vijetnamu ...zanimljivo.STA CE ON TAMO???

 24. #24
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.639
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio B.A.L.
  I mi imamo odredjenu svotu novca koju cemo potrositi u samoposluzi,ali da li je to dovoljno....?Da li cemo ako ne pristedimo negde imati za kulturne potrebe,pozoriste,bioskop...uvek moramo da se odreknemo necega.Tako je i na "zapadu" biznis klasa moze da trosi na sve i svasta,pa cak i na najvece gluposti koje im i ne trebaju,neke slike porcelanske vaze od vise hiljada evra.Dok "obican gradjanin" sa svojom platom uvek mora da vodi racuna na sta trosi novac.
  zaista, govorim samo iz svog primera i te zemlje. moji tamo nisu 'nikakva visha biznis klasa', sasvim su obicni gradjani, i veruj, ne stede na samoposluzi da bi imali za pozoriste.

 25. #25
  Aktivan član B.A.L. (avatar)
  Učlanjen
  01.03.2006.
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nema nista od ulaska Srbije u EU

  Citat Original postavio ~Petar~
  ne, upravo tom logikom, kod nas se zivi strasno loshe.

  chovek, posle saobracjake ce biti operisan u svakom sluchaju. postoji sijaset, sto drzavnih, privatnih, sto bolnica raznih organizacija.
  fora je ta da tamo ljudi imaju kesha da finansiraju svoje zdravstvo. sistem je takav,da sem u krajnje nesrecnim sluchajevima, ti ljudi imaju bolju zdravstvenu zastitu od nas, i naravno da imaju novca za to.
  mozda u latinskoj americi ili divljem kapitalizmu, siromasni umiru pred vratima paprenih bolnica. ali, ovo nije to
  Znaci konstatovali smo da se zdravstvo placa,samo je poenta u tome da ljudi IMAJU PARA DA PLATE LECENJE,sto po tebi ide jedno sa drugim posto SVI U ZAPADNOJ EVROPI IMAJU PARA ZA LECENJE.(to si ti rekao).A ja se ne bih slozio sa tim.Ne sumnjam da tvoja rodbina,ili ko ti je vec tamo, ima dobar zivotni standard.Znam mnoge ljude iz Srbije koji sasvim komotno zive na zapadu pa opet nisu zadovoljni uslovima pod kojima rade,brojem sati kolicinom posla...jednostavno receno on ne moze da digne glavu od posla da bi pristojno ziveo.I u cemu je onda smisao zivota.???KAPITALIZAM MI SE NE SVIDJA ZATO STO JE TO SISTEM PO KOME SVAKO ZIVI DOBRO,KO SE DOBRO SNADJE I NADJE DOBAR POSAO.Ja ne zelim da se bilo ko u Srbiji snalazi,vec da zivi od svog rada bilo kojim poslom da se bavi pa makar i cistaca ulica.

Slične teme

 1. Nema ulaska Srbije u EU dok se ne resi odnos sa Kosovom!
  Autor RolandOfGilead u forumu Politika
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 05.10.2008., 09:46
 2. Nista od ulaska Srbije u EU
  Autor Markowac u forumu Politika
  Odgovora: 82
  Poslednja poruka: 03.07.2008., 01:09
 3. Sarkozi : ništa od ulaska u EU
  Autor karpos u forumu Politika
  Odgovora: 84
  Poslednja poruka: 21.06.2008., 15:06
 4. Bez regionalizacije Srbije nema ulaska u EU
  Autor ca-mu47 u forumu Politika
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 05.09.2007., 13:58
 5. nema nista
  Autor AllPacino u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 10.02.2006., 15:39

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •