ZVEZDARA
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: ZVEZDARA

 1. #1
  Domaćin L.1 (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2006.
  Pol
  Muško
  Poruke
  4.405
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano ZVEZDARA

  Ovo je jedna čisto lokal patriotska tema.
  Hajde Zvezdarci da se hvalimo....

  Istorija
  Kroz istoriju, koja je na ovim prostorima bila prepuna ratova, sukoba i ljudskih stradanja, povremeno su se, u tom kontekstu, spominjali i delovi teritorije koji sada pripadaju opštini Zvezdara.

  Feliks Kanic navodi da je jedan od 25 važnih rimskih punktova na Dunavu, koji je sa ostalima činio Rimski gornjomezijski dunavski limes bio i Mokri lug, koji se tada nazivao Ad sextum.

  Dalje, postoji i podatak da je 1717. god., prilikom austrijske opsade Beograda koju je predvodio princ Evgenije Savojski, turskoj vojsci u Beogradu u pomoć pošao Numa-paša Ćuprilić i da je glavni položaj njegove vojske bio na visu nad Ekmeklučkom mehanom i sadašnjim Malim Mokrim lugom. Princ Savojski je najpre uništio Ćuprilićevu vojsku, a onda 18(7).08.1717. godine prisilio Beograd na predaju. U rukama Austrijanaca Beograd je bio do 1739. god., a onda su ga opet zauzeli Turci.

  Kanic navodi i da su mnogi Beograđani u vreme turskog bombardovanja grada, u junu 1862. godine, bežali ka vračarskim visovima, topčiderskim šumama i vodenicama na Mokroluškom potoku.

  Kako navodi Branislav Nušić, u Beograd je, za vreme kneza Miloša, voda dovođena kroz zidani vodovod, sa Bulbuldera i iz Malog Mokrog luga. Voda koja je sprovođena iz Malog Mokrog luga išla je na Čukur-česmu i Saka-češmu pa ka gradu, a ona koja je dolazila sa Bulbuldera, preko Cvetnog trga je sprovođena na Terazije i ka današnjoj Knez Mihailovoj ulici.

  U vremenu koje opisuje Nušić, na tadašnjoj periferiji Beograda postojala je kafana „Sibirija” koja je tako nazvana zbog toga što je, kako on kaže „bila bestraga udaljena od varoši”. Ona se nalazila na nekada pustom smederevskom drumu, blizu starih kozara, kod Sedam kuća. U Nišićevo vreme, to je već bio deo grada koji se nazivao Smederevski đeram i koji više nije bio pust kao nekada kada je ova kafana bila potpuno usamljena sve dok Beogradska opština preko puta nje nije sagradila tramvajske depoe oko kojih je počelo da se gradi naselje za radnike i zaposlene u njima. Skupa kirija u centru naterala je i druge Beograđane da počnu da se više naseljavaju u ovom kraju.

  U toku Prvog svetskog rata, prema zvaničnim austrougarskim podacima Vojnog guvermana, od 10. jula do 30. septembra 1916. god. u Beograd je bilo internirano 481 građansko lice. Iz 9 okolnih beogradskih sela u internaciji se nalazilo 323 ljudi starosti od 15 do 65 godina. Iz velikog Mokrog luga, među njima je bilo 43 ljudi, a bilo je interniraca i iz Mirijeva.

  U periodu između dva svetska rata, teritorija Zvezdare je bila različito naseljena i izgledala je znatno drugačije nego danas. U toku 30-tih i 40-tih godina prošlog veka (tj. u toku Drugog svetskog rata) današnji predeo oko Cvetkove pijace je za ondašnjeg Beograđanina bio tadašnji kraj sveta. Tada je to bila periferija Beograda koja se nazivala „kod Cvetka”, „kod Cvetkove mehane” ili „kod Cvetkove kafane”, po kafani gazda Cvetka Jovanovića u čijem je vlasništvu bila i cela okolina kafane. U tom kraju su, među srpskim stanovništvom, živeli i Česi, uglavnom muzičari, ali i nekoliko nemačkih i mađarskih porodica, a bilo je i Jevreja i Rusa emigranata.
  Prednost stanovnika ovog dela Zvezdare je bila ta što je periferija kod Cvetka sa gradom bila povezana tramvajskom linijom. Čuvena „šestica” išla je od Cvetkove kafane jednim kolosekom niz Ulicu kralja Aleksandra. Kod „Liona” su se tramvaji sačekivali, a odatle su ka gradu išla dva koloseka koja su vodila preko Terazija do spomenika knezu Mihailu, gde je bila početna stanica.
  Cvetkova kafana se nalazila na mestu gde se danas nalazi kafana „Smederevo”.

  Ovakva Zvezdara, kakva je nekada bila, odavno više ne postoji. Sa industrijalizacijom i urbanizacijom do kojih je došlo posle Drugog svetskog rata, izgled naselja, ali i način života pretrpeli su nepovratne izmene. Beograd koji ima veliku i dugu istoriju nema mnogo tragova te istorije, tako je i kada je u pitanju Zvezdara. Tako se može reći da je ovde prisutna istorija čoveka i njegove borbe, ali bez velikih spomenika te borbe. Kao i u drugim delovima grada i ovde su nestale kuće s baštama, zajednička dvorišta, male radnje i mnoge zanatske radionice. Nestale su, pored ostalog, i velike ciglane i industrijski pogoni koji su ranije na Zvezdari postojali, a nestao je i način porodičnog i društvenog života karakterističan za to doba, sporiji, ali nekako dublji i prisniji, otvoreniji. Ono što je ostalo to je pogled. Pogled za koji je Vladimir Velmar Janković rekao da je u čitavom Beogradu „najveličanstveniji sa Zvezdare”. 2. #2
  Domaćin cns | Kimi (avatar)
  Učlanjen
  20.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.419
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: ZVEZDARA

  e pa tu kod cvetka smo mi i imamo


  Najvecu ulicu u gradu,imamo pijacu, okretnice:21, 28, 40, 55, 79 i 309, imamo Zemu istinu i Pecu lazova, imamo Dom zdravlja, imamo 104 majice, imamo markere i sprejeve, imamo mladju ekipu ”OCF”, imamo Mrak,imamo “Hot, Baciju, Princ i Incognito”, imamo tekstilnu, farmaceutsku, ”ATS” i gradjevinsku, sisanje za 70 kinti, piceriju ”Dada”, imamo trsku, 4 teretane, nagruvane likove i femsi ribe, imamo Andreja ”ctc”, imamo bazen i sc”Olimp”, imamo kliniku(kafanu), ”Bondjorno”, ”Meksicki restoran”, imamo realnog Crva, ”Mrsu, Mariju i Cirilac”, dva obdanista, imamo ludog Zareta, imamo Robija i Dragoljuba, Ticinog deda Ziku, imamo Jocu Spomflexa i Ziku Glingliku, ne znam Pedju, imamo ”200 na sat”, Anabelu fanky G, stadion, balon i restoran ”Sindjelic”, ”mr.Braun”, Mireta i majmunsku ruku, Dzemu vojnika, imamo pirsing i tatu, sah klub ”Radnicki”, imamo Sicu kleptomana, imamo Zafu, Dzileta i Nedju, imamo dinastiju Radosavljevic, dve pumpe, imamo kuran iz dzamije(mart 2004), Popovog dedu ubicu 40 nemaca, imamo ulicu Milinka Kusica, Sanju city kids, Kristijana i trenerke od 150, 200, 300 maraka, imamo pesmu ”Jutro je”, imamo boks i rulet kod Ciska, navijace Sindje, imamo Saleta lamelasa, Postara i Cumu, babinu sobu, imamo ”Vero”, imamo ”Narcis i ”Ravnu Goru” imamo


  DONJU OBALU ZzK!
  ps medju tih 40 nemaca(popov deda je imao 17 god) ubijen je prvi nemacki oficir u beogradu cemu svedoci i spomen ploca na popovoj gajbi...

  p0z

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •