Velika djela SF umjetnosti
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Velika djela SF umjetnosti

 1. #1
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Velika djela SF umjetnosti  Riverworld

  Riverworld je izmišljeni univerzum i ambijent serije SF knjiga pisca Filipa Hoze Farmera.

  Osnovu serijala čini sledećih pet romana:
  • To Your Scattered Bodies Go
  • The Fabulous Riverboat
  • The Dark Design
  • The Magic Labyrinth
  • Gods of Riverworld (kasnije objavljena kao The Gods of Riverworld)


  Postoji takođe i nekoliko Riverworld priča. Prva od njih, Riverworld, pojavila se u Farmerovoj antologiji Riverworld and Other Stories.

  Priča

  Lociran na neodređenoj udaljenosti od Sunčevog sistema i stoljećima u budućnosti, Riverworld je planeta slična Zemlji čija površina je oblikovana da podrži jednu zapanjujuće dugu riječnu dolinu. Riječni izvor je malo more na sjevernom polu odakle rijeka, krećući se cik-cak preko cijele hemisfere i slijedeći svoj put kroz lavirinte konačno završava u istom tom moru. Prosječna širina rijeke je 2,5 km i plitka je u blizini obale ali ponire do nezamislivih dubina na sredini. Plićaci su blagi, uspinjući se u široke ravnice s obe strane rijeke, idu'i preko zupčastih vrhova prije nego što izraste u neprohodne strmine okružujućih planinskih lanaca, viših od Himalaja.

  Želite saznati više ...
  Poslednji put ažurirao/la MasterYoda : 14.12.2006. u 11:57 2. #2
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Zemljomorje

  Earthsea

  Earthsea (Zemljomorje) je izmišljeno carstvo Ursule Le Gvin, prvi put predstavljeno u kratkoj priči "The Word of Unbinding", objavljenoj 1964. Slavu je steklo pojavom romana A Wizard of Earthsea, 1968. Romani The Tombs of Atuan, The Farthest Shore, Tehanu i The Other Wind takođe su smješteni u Zemljomorju, kao i veći broj kratkih priča..

  Geografija


  Karta Zemljomorja

  Svijet Zemljomorja sastoji se od izgubljenog arhipelaga okruženog neistraženim okeanom iza kog se nalaze daleke zemlje carstva zmajeva.

  Termin arhipelag odnosi se samo na centralnu grupu ostrva koja okružuju Havnor i unutrašnje more. Ostala ostrva grupisana su u četiri grupe (Zapad, Sjever, Jug i Istok) i zemlju Kargad (četiri veća ostrva smještena sjeveroistočno i nastanjena ratničkom nacijom Karg). Neka od detaljnije opisanih ostrva su Havnor, Roke, Gont i Atuan.

  Želite saznati više...
  Poslednji put ažurirao/la MasterYoda : 14.12.2006. u 11:58

 3. #3
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Ekumenski svjetovi Ursule K. LeGuin

  Ekumen

  Ekumen je izmišljena galaktička federacija humanoidima nastanjenih svjetova. Ime je izvedeno od grčke riječi oikoumene u značenju nastanjeni svijet.

  U pozadini cijele serije djela o Ekumenu stoji nikad do kraja ispričana priča o Staroj imperiji ili carstvu poteklom s planete Hain, negdje blizu središta galaksije. Šireći se s jednog svijeta na drugi, Hainci su svuda gdje su to uslovi dozvoljavali ostavljali sjeme života, genetski modifikujući svoj ili domaći uzorak da bi se što bolje prilagodio uslovima života na toj planeti. Ovo širenje trajalo je mnogo hiljada godina ali je postojalo ozbiljno ograničenje uspostave nekog oblika centralne uprave – Hainci nisu posjedovali FTL tehnologiju za putovanje niti za komunikaciju. Cijeli sistem se jednog dana srušio ostavljajući sve vanjske planete (uključujući i Zemlju) u dugom periodu izolacije i samorazvoja. Mnoge lokalne civilizacije su propale, druge se srozale do divljaštva i ponovnog uspona, zaboravljajući usput svoje porijeklo. Na nekim planetama su se razvile i autohtone inteligentne vrste za koje Le Gvinova koristi termin hilf (highli intelligent life form).

  U skladu sa svojim mekim SF stilom, Ursula Le Gvin se prvenstveno bavi istraživanjem antropoloških i socioloških tema na tim izolovanim svjetovima sa, često, ekstremnim uslovima života.

  Priča o Ekumenu poznatih svjetova je priča o ponovnom usponu i obnovi galaktičke federacije, zasnovane na relativističkim brzinama putovanja (NAFAL brodovi) ali i pronalasku i uvođenju u upotrebu FTL komunikacije (ansibl).

  [FONT=Times New Roman]Ekumen nije zamišljen kao vlada nego kao koordinaciono tijelo koje prvenstveno upravlja razmjenom ideja i kulturnih dobara između različitih svjetova. Ono nema svoju vojsku, policiju, instrumente prisile. U njegovoj osnovi je želja svake pojedine civilizacije da se uključi ili ne, bez uticaja Ekumena na lokalnu politiku ili život. [/FONT]

  Želite saznati više...
  Poslednji put ažurirao/la MasterYoda : 14.12.2006. u 12:00

 4. #4
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Ringworld  Ringworld (Prstenasti svijet)

  Godina je 2850. Četiri istraživača (dva čovjeka i dva vanzemaljca) istražuju misteriozni prstenasti svijet: enormnu vještačku prstenastu strukturu koja opasuje zvijezdu.

  Kada se, 1970, pojavio roman Ringworld, djelovao je kao grom na cijelu SF zajednicu. Pokupio je sve moguće nagrade u SF žanru uključujući Hugo, Nebula, Locus i Ditmar nagrade, i obezbijedio Lariju Nivenu mjesto jednog od vodećih pisaca u žanru tvrdog SF-a i postao jedno od klasičnih djela naučne fantastike. Doživio je tri direktna nastavka a još jedan broj djela odnosi se posredno ili neposredno na prstenasti svijet i njegove junake.

  Priča je smještena u Nivenov Poznati svemir (Known Space), ekstremno tehnološki napredan, gdje je trenutna teleportacija i svemirski brodovi s neuništivim školjkama realnost.

  Želite saznati više ...
  Poslednji put ažurirao/la MasterYoda : 14.12.2006. u 12:02

 5. #5
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: World of Tiers  World of Tiers

  The World of Tiers je serija povezanih SF&F romana Filipa Hoze Farmera. Smještena je u niz vještački stvorenih univerzuma, kreiranih i kontrolisanih od strane dekadentnih bića (genetički identični ljudskim bićima, ali su sami sebe proglasili superiornim). Oni su u posjedu napredne tehnologije koju ne razumiju. Ta tehnologija omogućava gospodarima (na svom jeziku oni se nazivaju Thoans) da stvaraju nove oblike života, da spriječe starenje i oštećenja, čineći ih praktično besmrtnim. Tehnologija im, takođe, omogućava stvaranje malih vještačkih univerzuma, planeta i zvijezda u tim univerzumima, i promjene fizičkih zakona u njima da bi stvorili neobične i zanimljive fenomene. Unutar i između tih univerzuma moguće je trenutno putovanje pomoću “vrata” koja funkcionišu kao teleport, ili pravljenjem crvotočina (al’ je ovo postao popularan pojam).

  Želite saznati više...

 6. #6
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velika djela SF umjetnosti

  Oxi, možeš li (možeš, možeš, ali da li hoćeš) obrisati ovaj i prethodni post. Ovo je ozbiljna tema a ne mjesto za razmjenu torenta, za to ima dosta drugih mjesta.

  Hajde, molim te!

  -----------
  Oxi:
  Mogu,i hocu.Kao sto cu od sada i kaznjavati bilo koga ko ostavi post u ovoj temi bez prethodnog pitanja,obrazlozenja itd...
  Poslednji put ažurirao/la Oximoron : 31.12.2006. u 01:41

Slične teme

 1. Akademija umjetnosti
  Autor Acting_Me u forumu Univerzitet u Novom Sadu
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 04.09.2016., 22:39
 2. Smisao i zadaci proucavanja knjizevnog djela
  Autor potkrovlje u forumu Jezik
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 06.09.2008., 21:36
 3. 'I ateisti mogu u raj ako čine dobra djela'
  Autor porin50 u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 1159
  Poslednja poruka: 12.01.2008., 11:44
 4. istorija umjetnosti
  Autor Jelena_B u forumu Arhiva
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 12.08.2007., 23:22
 5. Koja krivicna djela su pocinili Vehabije?
  Autor Marin55 u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 25.04.2007., 14:27

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •