Svetske novinske agencije prenele su pod naznakom hitno da je više od 50% upisanih birača u Srbiji, posle dvodnevnog referenduma, potvrdilo donošenje novog ustava, prvog u periodu posle vladavine Slobodana Miloševića. U izveštajima je ponovo posebno naglašena činjenica da se u preambuli Ustava potvrđuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a nemačka štampa u internet izdanjima sinoć ističe činjenicu da je tim ustavom Srbija, prvi put posle 1918. godine, definisana kao nezavisna država na demokratskoj osnovi. Agencija AP prenela je čestitku premijera Vojislava Koštunice građanima Srbije na potvrđivanju novog ustava i njegovu izjavu da je „ovo istorijski trenutak i novi početak Srbije”. Američka agencija je takođe izvestila da su Srbi u Kosovskoj Mitrovici počeli da slave potvrđivanje novog ustava još pre zvaničnog objavljivanja rezultata, noseći, pod budnim okom međunarodnih mirovnih snaga, transparente s natpisima „Kosovo je srce Srbije”.

AP je naveo i da je patrijarh Pavle glasao na referendumu, prekrstio se i rekao: „Neka bude sa Božjim blagoslovom”. I britanski Bi-Bi-Si javio je, pozivajući se na nezavisne posmatrače, da su glasači u Srbiji na referendumu podržali novi ustav, prvi posle raspada bivše Jugoslavije, potvrđujući da je Kosovo integralni deo zemlje. Radio prenosi i reči predsednika Vlade Srbije da je „ovo veliki trenutak za Srbiju”.

Dopisnik radija iz Beograda navodi da je u javnosti „bilo malo entuzijazma u vezi s referendumom”, upkros širokom političkom konsenzusu u cilju podrške Ustavu i intenzivnoj kampanji. Radio još navodi da je referendum održan i na teritoriji Kosova, koje je pod kontrolom UN od 1999. godine.

Nemački politički magazin „Špigl” i konzervativni „Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) objavili su u svojim internet izdanjima da je, prema podacima nezavisnih posmatrača, Ustav Srbije na referendumu prihvaćen. „Špigl” navodi da je Ustav prihvaćen tesnom većinom i ocenjuje da je taj dokument „važna predodluka za pregovore o budućnosti Kosova”. List ističe da novi ustav treba da poveže Pokrajinu Kosovo sa srpskom državom i navodi da u preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

FAZ ističe da je novim ustavom Srbija prvi put posle 1918. godine definisana kao nezavisna država. List piše da novi ustav treba Srbiju da postavi na demokratske osnove i navodi da on definiše Kosovo kao deo Srbije, bez obzira na tekuće pregovore o statusu te pokrajine. Nemački dnevnik navodi da će zvanični rezultati glasanja biti poznati u ponedeljak, a da je prema prvim procenama 51,6% birača glasalo za Ustav.

FAZ prenosi i izjavu predsednika Skupštine Srbije Predraga Markovića da će Ustav u nedelju 5. novembra biti i svečano proglašen. I radio „Glas Amerike” sinoć je izvestio da je, prema preliminarnim rezultatima CESID-a na osnovu rezultata sa reprezentativnog uzorka od 600 biračkih mesta, novi ustav Srbije potvrđen na referendumu.

U tekstu pod naslovom „Građani rekli ´da´ Ustavu” i radio Slobodna Evropa prenosi da je CeSID saopštio da je na referendumu potvrđen novi ustav Srbije. Odziv na referendumu bio je 53,5%, a za ustav je glasalo 51,6% od ukupnog broja birača, pokazuje procena CeSID-a na osnovu preliminarnih rezultata sa reprezentativnog uzorka od 600 biračkih mesta, prenosi „Slobodna Evropa”.

Agencije su u izveštajima ukazale na to da je ustav potvrđen zahvaljujući velikom odzivu birača u poslednjim minutima referenduma. Rojters je ocenio da je Srbija danas „flertovala sa političkom krizom, jer je sve lebdelo na ivici neuspeha zbog apatije glasača”.

Navodeći da je odziv birača, prema preliminarnim rezultatima, 53,5%, nemačka agencija DPA ukazuje da su oni usledili posle intenzivne kampanje političara u Srbiji zbog strahovanja da će odziv birača biti nizak. Neuspeh referenduma mogao je izazvati političku krizu u Srbiji, budući da su se sve veće političke stranke, crkva i druge organizacije založile za usvajanje novog ustava, primetila je nemačka agencija. (RTS)