Da li ste spremni da učinite nešto za zaštitu bezbednosti vaše dece?

Mit dunavskih rusalki

Zainteresovan član
Poruka
416
Zakonskim predlogom koji je Vlada na predlog Ministra pravde Zorana Stojkovića nakon što je posle pobune u srpskim zatvorima dao robijašima da će im skratiti kaznu za 1/4 a potom javno obećao za 1/3, upućen je Parlamentu 15.9.2006. godine. Iako u obrazloženju, koje je inače svojstveno imenovanom, odnosno idiotsko, nema pomena da je milost DSS-a vezana za usvajanje Ustava, na sva usta o tome priča. To je uzurpiranje i zloupotreba vlasti i položaja.
Ukoliko ste spremni da pokušamo da onemogućimo masovnu najezdu ubica, dilera droge, nasilnika svake fele i kriminalaca uopšte na naše ulice, pošto ih i ovako ima previše, radi zaštite prava naše dece na bezbedan život, pridružite se potpisivanju peticije protiv usvajanja Yakona o amnestiji, koju pokreće ''Gradjanski forum za zaštitu prava na bezbedan život 'Isidora Ivković' Beograd''

Svoj eksplicitan stav o protivljenu usvajanja Zakona o amnestiji možete diostaviti na e-mail Gradjanskog foruma: gf-zazivot@ptt.yu. ili preko krstarice u okviru ove teme
Pozdrav zabrinutim roditeljhima
Yivojin Ivković
 
Lepo si rekao - kao i sam ministar (namerno malim slovom jer vece i ne zasluzuje) stojkovic - i obrazlozenje i zakon su idiotski, ali onda zar nije i cela nasa situacija idiotska sa ovom vlascu na celu, ukljucujuci tu i celu ujdurmu oko referenduma na koji svakako necu izaci, sto nije ni bitno.....Stepen nase nemoci je jos veci nego za glupog Zlobe: tad smo bar imali neku nadu i mogli da zvizdimo i lupamo; a ovi su nas ulupali do koske. Nije dosta sto silovatelji robijaju u proseku od jedne do tri godine za monstruoznosti nad decom, sad neka ih amnestiraju - neka im smanje zakonsku normu pa neka je izjednace sa pritvorom za saobracajni prekrsaj. STRASNO. Nebriga prema deci koju imamo je tolika da je zlocin traziti da se radaju nova: ni o ovoj koja postoje drzava ne vodi nikakvu brigu niti ih stiti ni na koji nacin. A da li znate za novu foru - zakon o zastiti zdravlja, izasao s kraja prosle godine? Elem, taj zakon kaze da 'pacijent ima pravo uvida u svoju dokumentaciju' (ranije je to moglo samo nalogom suda), 'a ako je pacijent novorodjence, ili maloletno lice, onda to pravo stice roditelj, staratelj, ili organ starateljstva'. Sto znaci - sta? Da dete moze da dodje kod lekara kao zrtva zlostavljanja, seksulanog, fizickom ili bilo kog nasilja u porodici (po pravilu u 3/4 slucajeva zlostavljanja, zlostavljac je clan porodice!), prijavi zlostavljanje, ja vrsim prijavu Centru za socijalni rad, koji intervenise u porodici (ili SUPU, ili tuzilastvu). A onda, sutra dan dodje zlostavljac otac, trazi uvid u medicinsku dokumentaciju (znate ono kod zlostavljanja "Ako nekome zucnes o ovome - ubicu te!'), procita iskaze deteta date u POVERENJU i pod obavezom cuvanja medicinske tajne lekar-pacijent (!), ode kuci i ubije dete od batina/preseli dete u drugu opstinu/grad/skolu itd?! A?! Hit zakon, je l' da?! Kao i ovaj o amnestiji!
 
Svojevremeno sam ovo otvoreno pismo uputio njemu lično i medijima.
Zbog dužine i ograničenja prosledicu ga u dva dela


Отворено писмо Минустри правде, Господину Зорану Стојковићу

Господине Стојковићу,

Ваша изјава, коју се пренели медији којом обећавате да ће те се Ви лично залагати за општу аболицију криминалаца и скраћење казни злочинцима свих фела, не за једне четвртине како је то наведено у предлогу Закона о амнестији већ чак за једну трећину, која је дата у време када ти исти медији преносе званичне информације из Вашег Министарства о потпуно мирним, скоро академским, протестима робијаша у српским робијашницама, и незваничних, али из искуства знамо, врло поузданих извора о рушилачким и криминалцима својственим бруталним побунама, којима траже (ваша официјелна верзија) убрзање поступка усвајања већ наведеног морбидног Закона, односно врше притисак на Владу и Парламент (по тврдњама неких аналитичара) са истим циљем, заслужују низ врло озбиљних и за Вас и Вашег премијера непријатних питања.
Немојте спочитати да је реч о жутој штампи, па самим тим и непоузданој и злонамерној. Каква држава таква и штампа. Жута Влада, жута штампа.
Зар стварно очекујете да ико поверује у тврдње да Ваши штићеници (да ли само штићеници?) под претпоставком да позиционирање није обрнуто, истовремено у три највећа српска затвора (Пожаревац, Сремска Митровица и Ниш) мирно и достојанствено изражавају свој захтев за убрзање ионако хитног поступка усвајања риплијевског Закона о амнестији, обраћајући се јавности преко својих представника за контакте са јавношћу, чије телефонске изјаве емитују неки медији.

Господине Министре, да ли сте се запитали ко организује све те робијаше да истовремено демонстрирају своју моћ у три затвора са идентичним захтевом? Да ли је организатор неко унутар затвора или неко споља? Уколико је неко унутар затвора, како је могуће да све тако добро организује а да нема логистичку подрушку и сараднике унутар Вашег Министарства, у сарадњи са извесним круговима споља, и којим? Уколико себи нисте поставили нека од ових питања, значи или да су вам те чињенице познате или да сте, недај Боже, Ви алфа и омега целе лакрдије.

У сваком случају, ово је довољно, а да притом и не узмем у обзир изјаву о још радикалнијем смањењу казни робијашима, да: или поднесете неопозиву и моменталну оставку на функцију или Вас хитно смене са функције Министра.

Медији преносе информације из затвора да робијањи траже да им се испуни обећано. Косподине Стојковићу, ко им је и шта обећао. Ко је могао да им обећа аболицију једне трећине казне и зашто, по каквим околностима је то обећано? Како је могуће да робијаши прете да ће у земљи настати хаос уколико они не буду аболирани? Да ли сте им зато обећали аболицију.
Како објашњавате чињеницу да сте ухваћени у лажи, да прикривате чињеницу да су у затворима побуне? Како објашњавате чињеницу да у таквим околностима излазите у јавност са понудом криминалцима да ће те се лично залагати за повећање процента опште аболиције? Да ли Вам то можда личи на нагодбу? Или сте се можда уплашили неког или нечег те брже боље нудите бољу нагодбу другој преговарачкој страни која Вас је ставила у безизлазну или врло неугодну ситуацију?
Дакле, одкуд робијашу телефон да даје изјаву медијима и то очигледно врло одмерену и контролисану у тону и дикцији? Ко му је из затворске управе дао телефон или омогућио да му га неко дотури? Уосталом, да ли се уопште ради о штићенику или можда о службенику? Немогуће је да то не знате! Зато прикривате немире, који су посве нормални уколико имамо у виду да се ради о асоцијалним, деструктивним, морално изопаченим и необразованим и интелектуално и ментално девијантним личностима, или, да ли Вам се све то измакло контроли? Или можда није? Можда је то све планирано? Ко је планирао?

Господине Стојковићу, да ли сте Ви можда организатор ове монструозне шараде. Да ли то значи да је криминал конацно завладао земљом Србијом!?
 
Nastavak
Господине Министре, какав је даљи сценарио ове назови афере са Законом о амнестији и јесте-није побуни робијаша? Са које теме желите да скренете народу пажњу галамом око амнестије? Још је покојни Зоран Радмиловић у својим импровизацијама у култној представи ''Краљ Иби'' тврдио како: важна је галама! Да ли Вам је потребна галама због прикривања проблема октроисаног Устава или проблема са Хашким трибуналом око изручења Ратка Младића; можда је у питању приватизација НИС-а или тендер за трећег мобилног оператера или нешто пето? Дакле, Господине Министре? Шта је са убицама Зорана Ђинђића? На њих се очигледно не односи ова аболиција. Да ли то значи да ће бити или да неће бити осуђени?

Или, хајдемо из почетка! Рецимо да се на ради ни о кавом дилу са криминалцима!? Рецимо да га нико из Владе није склопио са криминалцима!? Рецимо да није имао циље да га склопи и да није био заинтересован за неку цену!? Па одкуд онда такав умоболан предлог Закона о амнестији и глупаво и тупаво образложење? Одкуд Вам идеја да испалите већ цитирану понуду робијашима тек што су прескочили доручак у знак протесте што је скупштинска админиострација тако спора а њима се иде да мало протегну ноге ван зидина затвора.
У образложењу предлог наведеног срамног закона Влада у којој сте Ви Министар правде, те следствено надлежностима и творац ове правне наказе, између осталог стоји: ''Амнестија представља институт који је у кривичном праву опште усвојен ... По својој правној природи, амнестија је акт политичке воље највиших органа државне власти ... Законом о амнестији мења се ситуација осуђених лица из разлога што су се измениле друштвене, економске и политичке прилике.
Имајући у виду да су у последње време усвојена нова законска решења којима су прихваћени међународни стандарди у области извршења кривичних санкција, предлаже се доношење Закона о амнестији којим ће одређена група осуђених лица бити делимично ослобођена од извршења правоснажно изречене казне затвора.''
Дакле, да видимо како ствари стоје! Амнестија представља опште усвојени институт кривичног законодавство (као да није и раније постојао код нас?) који као акт политичке воље највиших органа власти (читај оних који владају) ослобађа одређен број криминалаца од даљег издржавања казне. Дакле, као акт политичке воље, једна таква одлука је условљена одређеним врло конкретним интересима, ту ваљда нема сумње. Политика без интереса није политика. Дакле, питам Вас Господине Министре, који су интереси по среди? Само немојте тврдити да то захтева Европска унија а ја нећу посегнути за оном народном: ''Чула жаба да се коњ поткива па и она дигла ногу.''!
Какав Вам је политички интерес да за 1/3 смањите казне убицама, дилерима дроге, пљачкашима, разбојницима и лоповима свих фела и врста, отмичарима, уцењивачима, трговцима оружјем и многобројним другим криминалцима? Немојте само рећи да су Вам мотиви алтруистичке провинијенције, да као хуманиста верујете да су ресоцијализовани и да више неће чинити кривична дела и то пре свега Ваше љубави ради? Овом приликом Вам нећу поставити конкретно и недвосмислено питање о Вашем интересу и интересима Ваших пријатеља из Владе или неких других, оних из дубоке сенке.
Онај део образложења који се позива на измењене друштвене, економске и политичке прилике, једноставно вређа интелект свих оних којима је упућен (осим посланика који вероватно партиципирају у интересу). Дакле, нећете ваљда устврдити да живимо у друштву у којем влада закон, у којем функционишу институције, у којој људи живе у благостању, где је запосленост потпуна и где су зараде изнад европског просека те услед свега тога су уклоњени разлози збок којих су се грађани (из очаја) решавали да прибегну криминалним активностима. Немојте узтврдити да је корупција искорењена из Владе, министарстава, правосуђа, управе, здравства, школства... Немојте тврдити да сада никоме не пада на памет да пљачка банке, мењачнице или продавнице; само умоболни се решавају да краду скупоцене аутомобиле, јер за двомесечну зараду можете исти такав набавити без икаквог ризика; ко би се још бавио трговимом људи или дрогом; коначни ко би још убијао. Све су то реликти давне прошлости! То се више код нас не дешава! Да ли су то те измењене околности које су допринеле артикулисању Ваше политичке воље! Ма дајте!

Зар су европски стандарди да се убице пуштају из затвора кад добију пролив услед чега прескоче доручак па од тога праве платформу за политичку вољу актуелне власти!

Одбијам да прихватим тврдњу да је ова Влада генератор свог зла у овој напаћеној Земљи. Мој став по том питању је радикалнији. Не, нисте ви генератор свог зла, ви сте само то Зло.

Аболицијом убици дајете за право и опраштате му злодело и нечовештво а жртву проглашавате кривом и осуђујете је на поновну смрт. Да ли себе доживљавате Богом да можете злочинцу дати опрост. Не, свакако, то може само помрачени људски ум или наравно, сам Нечастиви.

Господине Стојковићу, повуците предлог овог криминалног, аморалног и сатанистичког законског предлога. У противном, последице примене једног таквог закона биће далекосежне и несагледиве, но извесно, катастрофалне. Уосталом, имајте у виду да народ не каже залуд да Ђаво увек дође по своје!
Господине Стојковићу зар се не плашите да Вас сутра, када више небудетете Министар, неко не оптужи за организовани криминал?
 
ma nisam ni sve pročitala ali poslednja rečenica me navela na ono čime se bavim na svakom ćošku ,,, šta znači --- zar se NE plašiš da te neko NE optuzi ? ,, ništa strasno , cisto se pitam ,, srpski pokusavam da skontam do korena jer ga znam desetak godina ,, tako ,, jel ima dve negacije ?? jer , ni u jednom drugom jeziku toga nema ,, a kod nas ima mnogo toga
 

Back
Top