Ko je obećao amnestiju kriminalcima!?

Pogledaj rezultate ankete: Da li si za usvajanje Zakona o amnestiji!

Glasova
6. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Ne

  4 66,67%
 • Da

  1 16,67%
 • Neznam

  0 0%
 • Ne interesuje me

  1 16,67%
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Ko je obećao amnestiju kriminalcima!?

 1. #1
  Zainteresovan član Mit dunavskih rusalki (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Poruke
  406
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Ko je obećao amnestiju kriminalcima!?

  Dakle, ko je obecao amnestiju kriminalcima?
  Na sajtu ministarstva pravde,vlade Srbije i parlamenta možete naći integralni tekst predloga Zakona o amnestiji kao i obrazloženja. Na sajtovima svih medija možete naći niz tekstova o dogadjanjima u Niškom, Sremskomitrovačkom i Požarevačkom zatvoru. Svi pisani i eletronski mediji prenosili su izjavu ministra pravde Zorana Stojkovića. Dakle, skoro da nema osobe koja bar na ovaj ili onaj način nije upoznata sa dogadjanjima, koja manje ili više ne zna šta se dogadjalo. Medjutim malo je onih koji su seriozno pratili sve ovo i prozrelo obmanu naroda koju sprovodi ministar Stojković.
  Mediji su preneli deo njegove izjave da zločinci koji su izvršili najteža krivična dela, neće biti obuhvaćeni amnestijom. Normalno, laici, odnosno ogromna većina gradjana smatraju da je ubistvo najteže krivično delo. Medjutim, ubice koje nisu osudjene na 40 godina, već na manje, abolirani su.
  Ministru pravde povodom ovog zakonskog predloga i pobune robijaša moglo bi se postaviti niz vrlo neprijatnih pitanja. Kako je moguće da nakon pobune od 11.9.2006. godine, u neverovatnom roku sačini nacrt Zakona o amnestiji i uputi Vladi, koja ga je već 15.9.2006. uputila parlamentu? Sa kojim pravom je obećao zatvorenicima opštu amnestiju? Kako je u toku pobune mogao da tvrdi da će Zakon biti usvosjen od strane parlamenta nakon usvajanja Ustava? Odklud on zna da će biti usvojen? Kako povezuje čin opšte amnestije sa usvajanjem Ustava kada to ne stoji u vladinom predlogu upućenog Skupštini Srbije?
  Kako je mogao da u živoj TV emisiji razgovara sa zatvorenikom koji je zvao iz zatvora mobilnim telefonom, kada je to njima zabranjeno, čime je i sam postupio protivno pozitivnim propisima. Sa kom je pregovarao, a mediji pišu da je Opačić i njegovi i veterničkog klana organizatori i pregovarači?
  Zar da omanja armija kriminalaca izadje iz zatvora: ubice, lopovi, trgovci belim robljem, dileri droge i mnogi, mnogi drugi?! Ko će nam garantovati bezbednost kada pored svih netaknutih kriminalnih klanova još par hiljada nasilnika i ubica budu pušteni na slobodu! 2. #2
  Zainteresovan član Mit dunavskih rusalki (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Poruke
  406
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Ko je obećao amnestiju kriminalcima!?

  Interesantno, tako mali odziv. To možda sve govori o stanju našeg duha.
  Evo novih priloga. Izvadio sa delove tekstova pisanih medija koji odslikavaju našu tužnu stvarnost.
  Glas javnosti 9.10.2006.

  Uprava niškog Kazneno-popravnog zavoda ukinula povlastice zatvorenicima
  Pobunjenici bez posete i paketa


  NIŠ - Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, gde već četiri dana traje pobuna zbog njihovog zahteva da se Zakon o amnestiji hitno usvoji, te da njome budu obuhvaćeni svi zatvorenici.

  Rodjaci su bili revoltirani odlukom zatvorskih vlasti za koju su saznali tek kada su pokušali da uđu u Kazneno-popravni zavod.

  - Meni je muž u zatvoru. Ne znam šta se sa njim dešava. Čula sam na televiziji da je u toku pobuna. Veoma sam zabrinuta zbog toga i jedva sam čekala dan za posetu kako bih ga videla. Sada čujem da su posete zabranjene, a niko iz zatvora nam ne saopštava šta se tamo dešava - kaže supruga jednog od osuđenika.

  Gladan do Ustava

  Jedan čovek iz Prokuplja psujući je vraćao u vozilo paket koji je uzaludno pokušao da dostavi jednom osuđeniku.
  - Rekli su mi da ne mogu da vidim sina i dam mu paket dok se ne usvoji Ustav. Pa kakve to veze ima sa mojim sinom. Tamo je hrana nikakva i stalno mu donosim pakete, zar sad treba da crkne gladan dok ne donesu Ustav.
  Uprava je trebala da obavesti rodbinu zatvorenika o zabrani poseta - kaže jedan od zabrinutih roditelja.

  PETICIJA SA HILJADU POTPISA
  Više od hiljadu zatvorenika srpskih zatvora potpisalo je peticiju kojom traže da amnestija obuhvati sve osuđenike, pa i one osuđene za najteža krivična dela, kao i da kazne budu smanjene za najmanje trećinu. Peticija je upućena Skupštini Srbije, predsedniku Republike i Ministarstvu pravde.

  Porodica jednog osuđenika iz Sokobanje strahuje za njegovu bezbednost jer se plaši da bi pobuna mogla da izmakne kontroli.
  - Došli smo da vidimo šta se dešava jer smo iz medija čuli da je u toku pobuna. Veoma sam zabrinut za svoga sina. Nije me umirila informacija da je reč o mirnom protestu. U zatvoru miran protest začas može da se pretvori u nešto sasvim drugo. Gde je pendrek - ne može biti mirno. Strahujem za bezbednost svoga sina jer nemam nikakvu informaciju šta se tamo dešava. Očekivao sam da ću ga videti i da će mi on reći u čemu je stvar, ali mi nisu dozvolili ulaz - priča jedan zabrinuti otac.

  Prvi put zvanično su se oglasili i osuđenici dopisom upućenim niškim medijima, Ministarstvu pravde i Skupštini.

  Politički marketing

  - Zahtevamo hitno zakazivanje vanredne sednice republičke Skupštine na kojoj će biti donet Zakon o amnestiji kojim će biti obuhvaćeni svi osuđenici. Smatramo da je prolongiranje datuma donošenja ovog akta politički trik u cilju marketinga pojedinih političkih partija povodom predstojećih izbora - navodi se u dopisu zatvorenika.
  Takođe, oni zahtevaju da lideri mirnog protesta ne snose nikakve sankcije, odnosno da ne budu pretučeni, izolovani ili premešteni u druge zatvore. Osuđenici naglašavaju da je reč o mirnom protestu.
  Kako se navodi u njihovom dopisu, mirni protest sprovodi se u celom zatvorenom delu KPZ i trajaće sve do usvajanja njihovih zahteva.

  Tačno je da oni ne napuštaju paviljone, ali ne gladuju jer su prikupili pakete koje su ranije dobili i njima se hrane. Zato će im biti zabranjeno da primaju nove pakete sa hranom, kako bi okončali pobunu - rečeno je novinaru Glasa.

  Glas javnosti – 10.10.2006.

  Zatvorenici i dalje štrajkuju glađu

  POŽAREVAC/VALJEVO

  u znak protesta zbog neusvajanja zakona o amnestiji, u KPZ "Zabela" i dalje su u toku mirni protesti osuđenika, koji odbijaju hranu i radnu obavezu. Zauzvrat, prema tvrdnjama nekih osuđenika koji telefonom kontaktiraju s medijima, mnogim teškim, hroničnim bolesnicima, među kojima ima i epileptičara, uskraćuju se lekovi, kako ne bi bili u stanju da pružaju otpor ili organizuju bekstvo.
  "I dalje mirno protestujemo jer ne želimo da nas ova vlast zloupotrebi da bismo glasali za njen ustav. Iako nas stražari uporno provociraju, kako bi imali opravdanje da upotrebe silu, mi ne nasedamo na to", rekao nam je jedan osuđenik iz "Zabele".

  Štićenici Kazneno-popravnog zavoda u Valjevu pridružili su se juče mirnim protestima zatvorenika u tri zatvora - Sremskoj Mitrovici, "Zabeli" kod Požarevca i Nišu, tražeći odmah amnestiju.


  Glas Javnosti – 11.10.2006.

  I zatvorski stražari u štrajku

  Stražari u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, posle smirivanja protesta zatvorenika u zatvorima u Srbiji, počeli su svoj protest, tvrdeći da im je bezbednost ugrožena. da neko od osuđenika pobegne.

  Stražari zatvora u Sremskoj Mitrovici tvrde, da je bezbednosna situacija u ovom zatvoru toliko loša da je desetak njihovih kolega i medicinskog osoblja 11. septembra na nekoliko sati bilo oteto.

  Kap koja je prelila čašu je otmica stražara. Protiv stražara su upotrebljena hemijska sredstva, naprskali su suzavcem kancelarije stražara. O tome svi ćute, ćuti i upravnik, i govori da je posredi bio miran protest zatvorenika.

  Mi smo imali agresivan protest, imali smo situaciju da su osuđenici preuzeli kontrolu nad Kazneno-popravnim domom - rekao je jedan od čuvara Nebojša Mitrović za B92.

  Stražari odbijaju da razgovaraju sa upravom zatvora i pomoćnikom ministra Dragoljubom Lončarevićem i traže da im se obrati ministar pravde Zoran Stojković.

  ZATVORENICI PREKINULI ŠTRAJK

  Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde saopštava da je mirni protest osuđenih lica u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu završen dok se stanje u Požarevcu i Sremskoj Mitrovici stabilizuje.

  Protest u niškom Kazneno-popravnom zavodu je prekinut nakon što su zatvorenici prihvatili apel ministra pravde Zorana Stojkovića.

 3. #3
  Zainteresovan član Mit dunavskih rusalki (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Poruke
  406
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Ko je obećao amnestiju kriminalcima!?

  Nastavak izvoda iz štampe, zbog ograničenja broja karaktera:

  Blic – 7.10.2006.

  Pobuna osuđenika u zatvorima širom Srbije, u Mitrovici nakritičnije
  Lome, prete i traže amnestiju

  Protesti u zatvorima u Srbiji, koji su počeli prekjuče u KPZ u Nišu, iz faze pasivnog bojkota prerasli su juče u KPZ u Sremskoj Mitrovici u lomljavu inventara i pretnje.

  Osuđenici u Mitrovici su juče, nezvanično saznaje „Blic“, u Prvom paviljonu lomili inventar i pravili nered. Oni se nalaze zablokirani u pet spavaona i stražari ne mogu da im priđu. U protestu učestvuje oko 400 zatvorenika.

  Deru se i psuju, prete ostalim zatvorenicima koji se nalaze u zatvorskom krugu. Svi stražari su takođe u krugu i ne mogu da im priđu.

  Međutim, uprava zatvora negira da se događa bilo šta neuobičajeno.

  „Blic“ je pokušao da sazna da li i kakvu ulogu u ovom protestu imaju najpoznatiji osuđenici smešteni u ovom zatvoru, kao što su Nenad Opačić, voda veterničkog klana, i njegovi članovi, kao i nekoliko pripadnika Jotkine grupe osuđenih za iznudu i rasturanje droge.

  Kako saznajemo, zatvorenici se žale na sporost u proceduri usvajanja zakona o amnestiji, ali odmah su i zahtevali da za ovaj najnoviji protest ne snose posledice.

  Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo je juče da u zatvorima u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu traje „mirni protest“.

  Prema rečima jednog zatvorenika, u protestu učestvuje svih 1.000 osuđenika smeštenih u tri paviljona. Za ovu informaciju juče nismo mogli da dobijemo zvaničnu potvrdu uprave.
  - Imamo nameru da istrajemo u zahtevima. Protesti će ostati mirni do kraja kako ničim ne bismo isprvocirali intervenciju Žandarmerije - rekao je on.

  Upravnik zatvora u Nišu Ljubomir Nešić negirao je da u tom zatvoru ima „bilo kakve pobune“ zatvorenika.

  Osuđenici u Zabeli su se pridružili zatvorenicima u Nišu i Sremskoj Mitrovici i odbijaju da uzmu hranu.

  Izvor „Blica“ kaže je da je uzrok pobune pritisak na Skupštinu Srbije da što pre usvoji predlog zakona o amnestiji, ali i da se u njega unese izmena kojim bi bili obuhvaćeni svi zatvorenici.
  - Zatvorenici koji nisu obuhvaćeni amnestijom shvatili su da im je sada poslednji trenutak da pokušaju da ostavre svoje želje. Oni koji su osuđeni za najteža dela su uglavnom i ljudi koji vode glavnu reč u zatvorima. Oni sada vrše pritisak i na ostale zatvorenike da protestuju - kaže izvor „Blica“.

  Predlog zakona o amnestiji trenutno je u skupštinskoj proceduri i biće usvojen nakon proglašenja ustava, tako da se na primenu tog zakona neće čekati nekoliko meseci.

  Ukoliko se usvoji predlog zakon o amnestiji, više od 6.000 osuđenika u Srbiji može da računa na smanjenje kazni za četvrtinu.

  Neobično brza reakcija Ministarstva pravde i izjava ministra pravde Zorana Stojkovića da će predložiti da abolicija bude ne za jednu četvrtinu kazne, kako je predviđena zakonom, nego za jednu trećinu kazne.
  - Time se oprost značajno povećava - rekao je ministar Stojković.

  On kaže da je informacija, zbog koje je verovatno i došlo zbog protesta, da će se na amnestiju čekati pet do šest meseci - netačna.

  Blic – 9.10.2006.

  Protest osuđenika u srpskim zatvorima proširio se i na KPZ u Valjevu
  U zatvorima stanje kritično

  Kako kaže izvor „Blica“, oni su odlučili da se solidarišu sa osuđenicima širom Srbije. Najavljeno je da će njihov protest trajati koliko i u ostalim zatvorima.
  - Ukoliko bude tenzije u drugim zatvorima, biće ih i ovde. Ipak, nikome ne ide u prilog da se prave incidenti. Naši zahtevi su identični i tražimo da se amnestija odmah usvoji u Skupštini - kaže za „Blic“ jedan od zatvorenika iz KPZ Valjevo.

  Osuđenici u Sremskoj Mitrovici u petak su u Prvom paviljonu lomili inventar i pravili nered.

  Situacija je kritična. Samo se bojim, svakog dana nervoza je sve veća, da ne dođe do nekih incidenata. Mi ne želimo da se ovo izjalovi. Odlučili smo da se solidarišemo s ljudima u Nišu jer imamo zajednički cilj, a to je amnestija koja nam je obećana - kaže jedan od zatvorenika koji se redakciji javio iz zatvora mobilnim telefonom.

  Osuđenici su uputili proglas putem SMS-a kojim traže da se na vanrednoj sednici hitno usvoji zakon o amnestiji i pismene garancije da vođe protesta neće biti kažnjene i pretučene. Oni su situaciju u zatvoru nazvali dramatičnom, ali da u zatvoru vlada red i mir.

  Do protestnog okupljanja rodbine ispred kapije niške kaznionice, koje su osuđenici za podne najavili novinarima putem SMS-a, nije došlo.

  Blic – 11.10.2006.

  Žandarmi ušli u KPZ Sremska Mitrovica
  Pobuna čuvara zatvora

  Nakon što je juče ujutru okončan protest zatvorenika u srpskim zatvorima, sa buntom su započeli stražari u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jer smatraju da im je ugrožena bezbednost, saznaje „Blic“.
  Razlog za ovaj bunt je to što čuvari reda smatraju da im je ugrožena bezbednost. Prilikom prošlog protesta, koji se u ovoj kaznenoj ustanovi dogodio 11. septembra, komandir straže i nekolicina čuvara držani su kao taoci dva sata od strane pobunjenih osuđenika.
  - Protiv stražara su upotrebljena hemijska sredstva. O tome svi ćute, ćuti i upravnik, i govori da je po sredi bio miran protest zatvorenika. Mi smo imali agresivan protest, imali smo situaciju da su osuđenici preuzeli kontrolu nad KP domom - rekao je jedan od čuvara Nebojša Mitrović.
  Stražari odbijaju da razgovaraju sa upravom zatvora i pomoćnikom ministra Dragoljubom Lončarevićem, i sada i oni, posle identičnih zahteva zatvorenika, traže da im se obrati ministar pravde Zoran Stojković.
  - Mi smo pošteni ljudi i živimo od ovog posla. Sa kriminalcima nećemo da pregovaramo, ako je njihova politika da pregovaraju sa njima, naša nije - kažu stražari.
  Dragoljub Lončarević, je osuđenicima obećao da će zakon o amnestiji biti donet do 15. novembra.
  Ministarstvo pravde juče je saopštilo da je protest zatvorenika u niškom zatvoru završen, Osuđenici u Nišu kažu da su ministru pravde Zoranu Stojkoviću ukazali poverenje i da su za sada okončali protest.

  BLIC – 12.10.2006.

  Protest osuđenika je bio sve samo ne miran. Osim što su uništavali inventar, demolirali su i zidove. Pobuna je krenula iz prvog paviljona u kojem su smeštena lica sa maksimalnom kaznom. Među njima su i pripadnici novosadske organizovane kriminalne grupe „Firma“. Jedan od njih je navodni portparol osuđenika, koji je za vreme protesta kontaktirao s medijima. Sve su to lica osuđena za teška krivična dela, droga, razbojništva i krađe. Sa njima se pregovara i njihovi zahtevi se ispunjavaju,

  Kako saznaje „Blic“ od izvora bliskom Ministarstvu pravde, stražari su napustili zatvor i ostavili otključane spavaone. Osuđenicima su nudili ključeve i neke spavaone ostavili otkuljčane. Zamislite šta bi se dogodilo da je nekoliko stotina zatvorenika izašlo napolje, jer se oko zatvora nalaze stambeni objekti? - pita se naš izvor.

  ministar pravde Zoran Stojković izjavio je juče da su protest zatvorskih stražara instruirale neke stranke, ali ne želi da kaže koje.

  Jedan stražar, prenosi TV B92, rekao je da to nije istina.
  - Neka dođe ministar da kaže ljudima u oči - vi niste bili oteti. Nego šta smo bili nego oteti! Mi ne sarađujemo ni sa jednom političkom strankom - rekao je on.

  Dragoljub Lončarević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u utorak ujutru je razgovarao sa zatvorenicima u KPZ-u, posle čega je protest prekinut. On je osuđenicima obećao da će zakon o amnestiji biti donet posle referenduma, najkasnije do 15. novembra. Ministar pravde Zoran Stojković ranije je izjavio da će se zalagati da zakonom umesto za jednu četvrtinu, kazne budu smanjene za trećinu.

  Borba 12.10.2006.

  Grupa zemalja protiv korupcije,telo koje deluje u okviru Saveta Evrope, konstatovalo je, u najnovijem izveštaju, da je korupcija značajan problem u Srbiji jer obuhvata mnoge sektore javnih servisa. U izveštaju tog organa za nadgledanje antikorupcijske politike u članicama Saveta Evrope, objavljenom ove nedelje u Strazburu, navodi se da je korupcijom u Srbiji naročito pogodjen pravni sistem, lokalne opštine, carinska služba, policija i zdravstveni sistem.

  Danas – 7.-8.10.2006.

  Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je juče da se zalaže da oprost kazne osuđenicima bude povećan sa četvrtine na trećinu ukupne kazne. "Imajući u vidu ogroman značaj donošenja novog ustava, gde Srbija posle 103 godine dobija svoj ustav, mišljenja sam da treba - a to ću ja predložiti i da abolicija bude, ne za jednu četvrtinu kazne, nego za čitavu jednu trećinu - tako da se povećava čitav onaj oprost od kazne na jednu trećinu sa jedne četvrtine", rekao je Stojković. On je dodao da su netačne informacije da će na oprost jednog dela kazne zatvorenici čekati pet do šest meseci.

  Danas – 9.10.2006.

  U SMS poruci osuđenici su naveli i da traže pismene garancije da učesnici pobune neće biti sankcionisani, "neće biti pretučeni, izolovani ili prebačeni u druge zatvore". "Iznevereni neispunjenim obećanjima o skoroj amnestiji, i prolongiranja amnestije za posle usvajanja ustava tražimo da se odmah na vanrednoj sednici izglasa Zakon o amnestiji".

 4. #4
  Zainteresovan član Mit dunavskih rusalki (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Poruke
  406
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Ko je obećao amnestiju kriminalcima!?

  Dakle, evo i trećeg izvoda iz press klipinga o Stojkovićevom ingenioznom poduhvatu:
  PRESS – 7.10.2006.

  U zatvorima u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu osuđenici protestuju i traže hitnu amnestiju! Protest su u četvrtak počeli osuđenici iz niškog zatvora, a juče su im se pridružile "kolege" iz Zabele i Mitrovice.
  Glavni zahtev osuđenika iz tri kazneno-popravna zavoda je da se ubrza usvajanje zakona o amnestiji. Osuđenici insistiraju da se vladin Predlog zakona o amnestiji usvoji pre referenduma o ustavu i zahtevaju opštu amnestiju, osim za one koji su izvršili ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti.

  R. B. iz Novog Sada, osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilništva i krađe, kaže u telefonskom razgovoru za Press da zatvorenici u Sremskoj Mitrovici nemaju nameru da prave nerede.
  - Nas 650 iz prvog paviljona smo se zabarikadirali u svojih osam soba i započeli mirne proteste. Imali smo neko oružje do pre nekoliko dana, ali smo sve bodeže i šrafcigere predali kada je krajem septembra izboden jedan dečko iz Novog Sada - kaže naš sagovornik.
  Izvor Pressa iz prvog paviljona kaže da je kontaktirao kolege iz drugog paviljona, u kome su najpoznatiji Nenad Opačić i Dalibor Nišavić Čoda, koji su osuđeni za dilovanje heroinom. Oni su mu rekli da je u tom paviljonu sve pod kontrolom i da nikakvih incidenata neće biti, ali da će svih 120 zatvorenika tog paviljona solidarno izdržati sve moguće pritiske i ucene jer se oni bore za pravu stvar.


  Iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija juče su saopštili da je u tri zatvora počeo "miran protest" i da je stanje u svakom od njih "na zadovoljavajućem nivou".
  - Predlog zakona o amnestiji trenutno je u skupštinskoj proceduri i biće usvojen posle proglašenja ustava, tako da se na primenu tog zakona neće čekati nekoliko meseci, kako su to neki zlonamerno interpretirali - navodi se u saopštenju.

  Stojković: Amnestija posle donošenja ustava

  Press – 11.10.2006.

  Stojković je pre dva dana rekao da pomilovanje neće dobiti oni koji su bežali iz zatvora i koji se nisu na vreme odazvali pozivu za izdržavanje kazne. Po svoj prilici, Ministarstvo pravde pokušava da nas obmane i da nas na prevaru ubedi da prekinemo štrajk. Međutim, ne odustajemo od naših zahteva, jer su nas već jednom slagali kada su nam polovinom septembra rekli da će zakon o amnestiji biti usvojen za mesec dana - kaže za Press jedan od zatvorenika iz Zabele.

  Kurir - 7.10.2006.

  Zatvorenik koji se Kuriru javio iz "Zabele" navodi da su osuđenici ogorčeni najavom da će zakon o amnestiji biti usvojen tek posle referenduma o ustavu, jer više ne žele da čekaju. Naš izvor navodi da nezadovoljne osuđenike predvode oni koji, prema predlogu novog zakona, ispunjavaju uslove za skraćenje kazne, jer je Ministarstvo pravde donošenje ovog zakona obećalo još pre nekoliko nedelja.  Kurir – 11.10.2006.

  Deo zatvorenika, međutim, najavljuje da će, ukoliko budu napadnuti, napraviti pravu pobunu i prete da će u tom slučaju "Srbija biti mali Brazil". Zatvorenici takođe traže i pismene garancije za to da posle ovog protesta uprava neće vršiti represalije nad njima.

  Politika –

  Oсуђеник Драган Ратков, звани Бојлер, из Новог Сада, који је позвао дописника нашег листа, нагласио је да су затвореници у Сремској Митровици у сталном контакту са „колегама” из нишког и пожаревачког затвора и са новинарима, као и да ће писмено упознати министра правде са својим захтевима. „Имамо доста телефонских картица и бројева, кад нам једну искључе ми активирамо другу и ту нам ништа не могу”, казао је он.
  У првом павиљону се забарикадирало нас 650. Сместили смо се по осамдесетак у спаваоницама. Навукли смо на врата и прозоре касете, ормане и кревете. Да не трошим импулсе позови ме на број 063 151 40 17, јавићу ти се ја или Влада Црногорац – саопштио је Бојлер пре него што је одговорио одакле му телефон.
  – Није проблем да се набави мобилни само је мало скупо да се унесе а трошкове плаћају они који нису унутра. Али, наш штрајк је важнији од телефона. У првом павиљону већ други дан не једемо јер храна не може да нам се дотура пошто смо се забарикадирали. Проблем је и са цигарама, нервоза је па се пуши више, а пошто смо у овакој ситуацији, никоме не дамо да оде до кантине, јер из досадашњег искуства знамо да ко год је изашао није се вратио. Сачека га мурија и у ћелију. Ја и Влада смо веза са спољним светом а главни преговарачи са управником су Неша Опачић и Чода (Далибор Нишавић). Они су у другом павиљону где се забарикадирало око 120 људи. У трећем је ситуација најтежа, пошто је тамо најстрожи режим. Биле су шорке а њихова веза са нама и Нешом Опачићем је „пала”, оцинкарио неко па су им за време шорке узели телефоне – прича Бојлер.
  На питање који су им услови за прекид протеста, Ратков је казао да се „још не знају” јер се „ситуација стално мења” па да га позовемо за десет минута, а он ће се чути са Ненадом Опачићем.
  У КП заводу у Нишу настављен је протест дела осуђеника који је започет у четвртак увече. У три павиљона, где су смештени осуђени на дуге временске казне и за тешка кривична дела, побуњеници не одустају од прексиноћ постављених, како кажу, ултимативних захтева. Од председника и премијера Србије траже смањење затворских казни, које им је наводно обећано. Не пристају да се закон о амнестији донесе и усвоји тек после предстојећег референдума о новом српском уставу, већ да се то учини одмах. У противном, најавили су радикализацију протеста и, истакли су, организовање побуне у свим затворима у републици.

Slične teme

 1. Obama obećao oporavak SAD
  Autor Droid u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 25.03.2009., 00:56
 2. Kriminalci sa Kriminalcima - da opet!
  Autor anntaylor u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 10.01.2007., 06:03
 3. Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 09.01.2007., 23:24
 4. Kao sto sam obecao...
  Autor loop u forumu Mobilna telefonija
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 20.08.2005., 18:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •