ISHRANA

Moj macak ima dve godine i kastriran je. Posto je to kucna macka i ne krece se mnogo a voli da jede mnogo se ugojio.Imao je 8 kg. Zbog viska kilaze dobio je pesak u besici pa cesto ima urinarne probleme. Od Rojalovih Urinari granula se goji ali sam prisiljena vrlo cesto uz savet vet. da mu dajem i po nekoliko meseci. Promenim nekad sa hilsovim urinari ali ni to ne menja stvar. Kad mu ne dajem granule za urinarne probleme dajem mu Rojalove za kastrirane macke. Mnogo je debeo i imam utisak da zgod debljine ne moze ni da dise. Kada se jurimo po kuci vrlo brzo se umori. Celog svog zivota jede granule i ne zna nista drugo ni da jede. Konzervisanu hranu za macke nece ni da pomirise. Trudim se sto vise da ga animiram da jurca i da skace.Poprilicno je aktivan za jednu kucnu macka ali kilograme nikako da smanjimo.
Ne znam sta da radim i kako da mu pomognem da smrsa. Zao mi je da ga izgladnjujem a kolicinu hrane merim mu u gram. Stvarno sam ocajna i ne znam sta vise da radim.:dash:

Taj mačiji kamen u mokraćnim kanalima uglavnom nastaje od magnezijumovih soli i sam po sebi nije toliko opasan, ali bolje da neko upućeniji od mene dalje komentariše. Verujem da će Deda Žika imati bolji savet kao iskusniji mačkar.

Taj mačiji kamen u mokraćnim kanalima uglavnom nastaje od magnezijumovih soli i sam po sebi nije toliko opasan, ali bolje da neko upućeniji od mene dalje komentariše. Verujem da će Deda Žika imati bolji savet kao iskusniji mačkar.

Mozda nije opasan ali stvara velike probleme.Pre nekoliko meseci su mu se zapusili mokracni kanali pa 3 dana nije mogao da mokri. Ja sam mislila da ce da ugine.Morala sam da ga nosim na kataterizaciju. Sada zivim u stalnom strahu da mu se to ne ponovi jer ne bih mogla da prezivim jos jedan takav stres. Posle kataterizacije je dva dana nekontrolisano mokrio. Pozdrav

Mozda nije opasan ali stvara velike probleme.Pre nekoliko meseci su mu se zapusili mokracni kanali pa 3 dana nije mogao da mokri. Ja sam mislila da ce da ugine.Morala sam da ga nosim na kataterizaciju. Sada zivim u stalnom strahu da mu se to ne ponovi jer ne bih mogla da prezivim jos jedan takav stres. Posle kataterizacije je dva dana nekontrolisano mokrio. Pozdrav

To mi je jasno i jedino zbog toga odlažem Mirkovu kastraciju. Sreća u nesreći je što je Kale relativno blizu i dobro opremljen.

Како је mimi's mom рекла, вероватно је у питању органски талог, струвит (амонијум магнезијум фосфат), који често настаје због хране која има висок садржај магнезијума. Зато треба избегавати храну непознатих произвођача и држати се Пурине, Хилса и Ројал Канина. Још један могући разлог за настајање струвита је бактеријска инфекција, јер бактерије стварају базну средину, која погодује настајању струвита. Даље, поједине бактерије ослобађају амонијум, који је битан за стварање струвита. Ако није коришћена храна непоузданих произвођача, треба елиминисати бактеријску инфекцију као могући разлог. За то је потребно урадити уринокултуру. Код мачке је узимање узорка урина мало компликованије. Подметање уринске чашице не долази у обзир. Катетеризација као средство за узимање узорка такође отпада, јер се узорак обавезно загади спољним бактеријама. Остаје цистоцентеза (узимање узорка шприцем и иглом, кроз стомачни зид), као једино поуздано средство. Није тако страшно како ти се чини. Треба ти само ветеринар који има какво-такво искуство са мачкама. Узорак ће да анализира било која лабораторија за микробиологију. Успут, треба урадити и уринализу. Ако се уочи маса бактерија у урину, онда ти уринокултура није ни потребна. Биће уочен и песак или неки други материјал у урину, ако га има.

Уринари грануле су ОК, ако смо сигурни да је у питању струвит, јер оне имају мањи садржај магнезијума и додатно закишељавају урин (јер свака храна добрих марки садржи средство за закишељавање). Но, ако није у питању струвит већ калцијум оксалат (који је, узгред, далеко опаснији од струвита), онда смо у проблему. Стварању калцијум оксалата погодује кисела средина, а уринари храна још више закишељава. Дакле, вероватно је боље определити се за стандардну храну добре марке (ја користим искључиво Ројал Канин и жао ми је што их овако рекламирам, јер власник Ројал вета, увозника, као и његов први продавац у фирми, Воја, заслужују све друго само не рекламу). Контролу тежине ћеш најбоље да постигнеш употребом Royal Canin Light 40. Има знатно мањи енергетски садржај него остале врсте Royal Canin хране, тако да мацан не мора да гладује, а ипак неће да се гоји. Наравно, битна је и количина хране коју поједе, значи предстоји му озбиљнија дијета за мршављење. Оно што је битно знати, јесте да мачка не сме да мршави више од 1,5% своје тежине недељно. Мацан од 8kg сме да мршави само 120g седмично! Потребна ти је прецизна вага и редовно праћење промене тежине, док не дође до жељене вредности. Приликом смањивања тежине, битно је такође да унос беланчевина буде бар једнак дозвољеном минимуму, а то је 6g по килограму телесне тежине мачке каква би била да није дебела. Овим се спречава настајање страховито озбиљног поремећаја који се зове хепатички липидозис, или масна јетра. Нема никаквог поређења са људима, код људи је ово врло честа појава која не значи ништа озбиљно, код мачака представља катастрофу. Мало је тешко проценити која би то тежина била, али сматра се да таквом захтеву удовољава свака храна која има минимално 40% беланчевина (зато Light 40 и има тих 40% беланчевина, број у имену хране се односи на проценат беланчевина).

Sreća u nesreći je što je Kale relativno blizu i dobro opremljen.

Moram mimi da ti kazem da nije bilo Kala moj macak bi uginuo. Tri dana se jadnicak mucio iako je primao injekcije. Kale mu je uradio ultra zvuk, kataterizaciju i posle toga ga je tri dana spricao i nista mi nije naplatio. Koliko sam mu zahvalna ne mogu da ti opisem. Pomogao mi je u nevoljji s obzirom da sam ostala bez posla i da sam pozajmila novac za lecenje macka. Spasao je i mog macka muke i meni je pomogao finansiski. Stvarno ne znam kako da mu se oduzim.

Deda Ziko hvala vam na savetu, potrudicu se da se pridrzavam vasih upustava.

Moram mimi da ti kazem da nije bilo Kala moj macak bi uginuo. Tri dana se jadnicak mucio iako je primao injekcije. Kale mu je uradio ultra zvuk, kataterizaciju i posle toga ga je tri dana spricao i nista mi nije naplatio. Koliko sam mu zahvalna ne mogu da ti opisem. Pomogao mi je u nevoljji s obzirom da sam ostala bez posla i da sam pozajmila novac za lecenje macka. Spasao je i mog macka muke i meni je pomogao finansiski. Stvarno ne znam kako da mu se oduzim.

Deda Ziko hvala vam na savetu, potrudicu se da se pridrzavam vasih upustava.

Da, znam da je kod njega prisutan i taj element humanosti, malo koji veterinar u KV moze time da se pohvali.

Evo, juče mi je kuca stigao sa blagom dijarejom, posle jorugta, stolica mu je (za sad, kuc kuc o drvo) normalna.
Ne razumem se u pse tako, nego sam postupila po inerciji.. jer mojim mačkama je baš blagotvoran za stomačić.

Treba mi mala pomoć... komšinicina kuja (mešanka pit bula) se okotila prvi put i donela na svet 9 malih! Gazdarica mi kaže da izgleda da mleka ima samo na 5 sisa, i izgleda da neki štenci ostaju gladni... znate li bilo koji način na koji bi oni mogli da se dohranjuju, na špric ili tako nešto i po mogućstvu da to bude recept iz domaće radinosti, ova porodica nije u mogućnosti da kupuje specijalne formule mleka u prahu.... I ako imate savet kako kuji pomoći kroz ishranu, znam da joj daju neke granule i čini mi se da jede i kuvanu hranu, da li joj treba pojačati unos mlečnih proizvoda ili tako nešto....

Treba mi mala pomoć... komšinicina kuja (mešanka pit bula) se okotila prvi put i donela na svet 9 malih! Gazdarica mi kaže da izgleda da mleka ima samo na 5 sisa, i izgleda da neki štenci ostaju gladni... znate li bilo koji način na koji bi oni mogli da se dohranjuju, na špric ili tako nešto i po mogućstvu da to bude recept iz domaće radinosti, ova porodica nije u mogućnosti da kupuje specijalne formule mleka u prahu.... I ako imate savet kako kuji pomoći kroz ishranu, znam da joj daju neke granule i čini mi se da jede i kuvanu hranu, da li joj treba pojačati unos mlečnih proizvoda ili tako nešto....

Za ishranu stenaca tako malih se koristi zumance,mleko (sto masnije) i med,ne znam bas tacnu razmeru,to ce ti bolje reci neko drugi.
Kuja u tom periodu treba da se hrani junior hranom i to u neogranicenim kolicinama. Moja kujica od 11kg je u periodu dojenja jela dnavno kilogram junior granula i pila litar jogurta.

Kako su dosli do zakljucka da kuja ima mleka samo u 5 sisica?

Za ishranu stenaca tako malih se koristi zumance,mleko (sto masnije) i med,ne znam bas tacnu razmeru,to ce ti bolje reci neko drugi.
Kuja u tom periodu treba da se hrani junior hranom i to u neogranicenim kolicinama. Moja kujica od 11kg je u periodu dojenja jela dnavno kilogram junior granula i pila litar jogurta.

Kako su dosli do zakljucka da kuja ima mleka samo u 5 sisica?

Nemam pojma, mislim da joj je samo 5 sisa ''otečeno''. Idem sad do njih pa ću je malo detaljnije zagledati.
Hvala ti puno u svakom slučaju!
Molim ostale ko zna razmeru ili tako nešto neka se javi!

Nemam pojma, mislim da joj je samo 5 sisa ''otečeno''. Idem sad do njih pa ću je malo detaljnije zagledati.
Hvala ti puno u svakom slučaju!
Molim ostale ko zna razmeru ili tako nešto neka se javi!

Kod kuja su uglavnom zadnje sise natecene,kod onih prednjih je to skoro neprimetno. Ako ti kujica dozvoli da joj pridjes,uhvati je za te bradavice za koje smatraju da nema mleka i blago pritisni,ako vidis kap mleka znaci da je sve ok i da ima mleka. Stenci kad se naruckaju obicno zaspe odmah ili cak i sa sisom u ustima,ako se nisu najeli onda nastavljaju da cvile. Stenci mogu da cvile i ako im je hladno,a ako se ne dogrevaju verovatno jeste.

Najbolje bi bilo da oni pozovu veterinara.

Hvala na odgovorima, našla sam i ja neku srazmeru pa sam odštampala i odnela komšijama. Uglavnom, ima 2-3 šteneta koja su sitnija od ostalih, ali su mi svi živahni, nisam ni jedno videla da je nešto letargično. Sisaju i spavaju, baš kao što vilus reče. Možda i nije toliko panična situacija koliko se meni u prvom trenutku učinilo.
E a druga stvar, kuja se oštenila rano juče ujutru, tj. u toku noći. I jutros su joj menjali te kartone na kojima leži, ali sam ja videla trag krvi ili sukrvice oko njenog repa, i rep joj je bio mokar. Da li je to normalno čišćenje vagine ili ima razloga za brigu?

Image178.jpg

Poslednja izmena:

Back