Mozda nije opasan ali stvara velike probleme.Pre nekoliko meseci su mu se zapusili mokracni kanali pa 3 dana nije mogao da mokri. Ja sam mislila da ce da ugine.Morala sam da ga nosim na kataterizaciju. Sada zivim u stalnom strahu da mu se to ne ponovi jer ne bih mogla da prezivim jos jedan takav stres. Posle kataterizacije je dva dana nekontrolisano mokrio. Pozdrav
Како је mimi's mom рекла, вероватно је у питању органски талог, струвит (амонијум магнезијум фосфат), који често настаје због хране која има висок садржај магнезијума. Зато треба избегавати храну непознатих произвођача и држати се Пурине, Хилса и Ројал Канина. Још један могући разлог за настајање струвита је бактеријска инфекција, јер бактерије стварају базну средину, која погодује настајању струвита. Даље, поједине бактерије ослобађају амонијум, који је битан за стварање струвита. Ако није коришћена храна непоузданих произвођача, треба елиминисати бактеријску инфекцију као могући разлог. За то је потребно урадити уринокултуру. Код мачке је узимање узорка урина мало компликованије. Подметање уринске чашице не долази у обзир. Катетеризација као средство за узимање узорка такође отпада, јер се узорак обавезно загади спољним бактеријама. Остаје цистоцентеза (узимање узорка шприцем и иглом, кроз стомачни зид), као једино поуздано средство. Није тако страшно како ти се чини. Треба ти само ветеринар који има какво-такво искуство са мачкама. Узорак ће да анализира било која лабораторија за микробиологију. Успут, треба урадити и уринализу. Ако се уочи маса бактерија у урину, онда ти уринокултура није ни потребна. Биће уочен и песак или неки други материјал у урину, ако га има.
Уринари грануле су ОК, ако смо сигурни да је у питању струвит, јер оне имају мањи садржај магнезијума и додатно закишељавају урин (јер свака храна добрих марки садржи средство за закишељавање). Но, ако није у питању струвит већ калцијум оксалат (који је, узгред, далеко опаснији од струвита), онда смо у проблему. Стварању калцијум оксалата погодује кисела средина, а уринари храна још више закишељава. Дакле, вероватно је боље определити се за стандардну храну добре марке (ја користим искључиво Ројал Канин и жао ми је што их овако рекламирам, јер власник Ројал вета, увозника, као и његов први продавац у фирми, Воја, заслужују све друго само не рекламу). Контролу тежине ћеш најбоље да постигнеш употребом Royal Canin Light 40. Има знатно мањи енергетски садржај него остале врсте Royal Canin хране, тако да мацан не мора да гладује, а ипак неће да се гоји. Наравно, битна је и количина хране коју поједе, значи предстоји му озбиљнија дијета за мршављење. Оно што је битно знати, јесте да
мачка не сме да мршави више од 1,5% своје тежине недељно. Мацан од 8kg сме да мршави само 120g седмично! Потребна ти је прецизна вага и редовно праћење промене тежине, док не дође до жељене вредности. Приликом смањивања тежине, битно је такође да унос беланчевина буде бар једнак дозвољеном минимуму, а то је 6g по килограму телесне тежине мачке каква би била да није дебела. Овим се спречава настајање страховито озбиљног поремећаја који се зове хепатички липидозис, или масна јетра. Нема никаквог поређења са људима, код људи је ово врло честа појава која не значи ништа озбиљно, код мачака представља катастрофу. Мало је тешко проценити која би то тежина била, али сматра се да таквом захтеву удовољава свака храна која има минимално 40% беланчевина (зато Light 40 и има тих 40% беланчевина, број у имену хране се односи на проценат беланчевина).