VB_Uzimanje i sabiranje vrednosti iz ListBox-a... da li znate?
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: VB_Uzimanje i sabiranje vrednosti iz ListBox-a... da li znate?

  1. #1
    Zainteresovan član sist_ing (avatar)
    Učlanjen
    28.02.2006.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    292
    Reputaciona moć
    46

    Podrazumevano VB_Uzimanje i sabiranje vrednosti iz ListBox-a... da li znate?

    Trenutno privodim kraju jedan program koji služi za unos i skladištenje podataka naručilaca nekih artikala poput: knjiga, CD/DVD-a i još nekih stvari. Program i pored unosa i skladištenja ima kontrole za: prikaz cene po artiklu, naručene količine i iznos uplate naručioca i još mnoge druge kontrole koje ću neke od njih kasnije spomenuti. Prilikom unosa, program prihvata podatak iz: cene po artiklu, množi ga sa naručenom količinom, oduzima za iznos uplate naručioca i prosleđuje rezultat kontroli za ostatak duga i to se naravno, upisuje i čuva u bazu. Kada se prilikom pretraživanja određene osobe pokrene pretraživač, uzimaju se podaci iz kontrola "Nazivi artikala - ListBox" a ima ih tri: (knjige, CD/DVD i ostalo) tražene osobe i prosleđuje se kontroli "Spisak neplaćenih narudžbina - ListBox" tu stoje svi proizvodi ili artikli koje je neki naručilac naručio a nije platio. Na isti način uzima vrednost iz kontrola za ostatak duga (a ima ih takođe tri) i prosleđuje je kontroli "Ostaci dugova - ListBox" i tu su svi ostaci dugova za svaki artikal koje je neki naručilac naručio a nije u celosti platio. E sad, moj problem se ovde javlja. Problem mi je da, iz koda, uzmem sve vrednosti iz jedne kontrole "Ostaci dugova - ListBox" kako bi mogao da ih izračunam tj. saberem i zbir dodelim kontroli "Ukupan dug - TextBox". Ništa mi drugo nije problem, problem mi je ono prvo: Kako uzeti vrednosti iz ListBox-a, koliko ih god ima, da bi ih mogao obraditi i proslediti dalje?

    Pitanja: Da li je moguće da se iz ListBox-a uzmu sve vrednosti (koliko ih god bude) i saberu kako bi se kasnije zbir dodelio TextBox-u i kako? Ako nije moguće, koja bi kontrola to mogla da odradi i naravno, na koji način? Ako bi neko mogao da mi pomogne savetom ili nekim primerom koda bio bi mu zahvalan...



  2. #2
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    27.09.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Sydney
    Poruke
    388
    Reputaciona moć
    55

    Podrazumevano Re: VB_Uzimanje i sabiranje vrednosti iz ListBox-a... da li znate?

    Odgovor na Pitanje:


    Naravno da je moguce!

    Ako su u ListBox-u samo vrednosti koje treba sabrati onda:

    Kod:
           For i = 0 To ListBox.Items.Count - 1
                 total += ListBox.Items.Item(ctr)
          Next
    TextBox.Text = total

    Ali ako su u ListBoxu samo stavke bez cena onda treba koristiti duplu petlju i proveru..

    Kod:
           For i = 0 To ListBox.Items.Count - 1
    
                Stavke = ListBox.Items.Item(ctr)
    
           For c = 0 To NekiNizSaIstimStavkama- 1
                if Stavke = NekiNizSaIstimStavkama(c) then
                 total += DrugiNizSaCenamaStavki(c)
               end if
           Next
    
           Next
    
    
    Taklo nekako bi to islo...
    
    Poz
    sale
    TextBox.Text = total

  3. #3
    Zainteresovan član sist_ing (avatar)
    Učlanjen
    28.02.2006.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    292
    Reputaciona moć
    46

    Podrazumevano Re: VB_Uzimanje i sabiranje vrednosti iz ListBox-a... da li znate?

    Hvala Sale na primeru... to je ono što mi treba.

    Evo kako to kod mene ide:

    Kod:
    Dim i As Long
    Dim zbir As Double
    
        For i = 0 To List1.ListCount - 1
          zbir = zbir + CDbl(List1.List(i))
        Next
    
    txtTotal.Text = zbir
    Ako koristite Val() funkciju treba da znate da ona poznaje samo "." kao decimalni separator nezavisno od lokalnog podešavanja, pa može da se desi sledeći slučaj:


    Dim strVrednost As String
    Dim dblVrednost As Double

    strVrednost = 45.5 'dodela vrednosti promenljivoj tipa string - ako je deć. sep. na sistemu "," onda vrednost postaje "45,5"
    dblVrednost = Val(strVrednost) 'promenljiva uzima vrednost 45

    Zbog toga je bolje koristiti CDbl() funkciju!
    Poslednji put ažurirao/la sist_ing : 13.10.2006. u 04:50

Slične teme

  1. Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 25.04.2008., 19:35
  2. Sabiranje u Basicu
    Autor Branyac u forumu Programiranje
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 22.04.2008., 23:25
  3. F1! VisualC++6::ListBox->ComboBox
    Autor Peruzzi u forumu Programiranje
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 19.01.2007., 19:36
  4. Rf vrednosti!!!
    Autor DkJm u forumu Prirodne nauke
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 13.10.2005., 21:45
  5. Sabiranje na strani klijenta
    Autor Stoleb u forumu Web dizajn
    Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 12.04.2004., 07:17

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •