Vasos Mavrouniotis
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 127

Tema: Vasos Mavrouniotis

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  0
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Vasos Mavrouniotis

  • Ne reče im Vaso da je "Srbin iz Crne Gore",
   no su ga zvali Vaso C R N O G O R A C!!!
   Naravno, bio je zdrav u glavu, nije bio idiot, nije mu se u mozak ukakio Risto Ćirov.

   Dragan Bošković: VASO BRAJOVIĆ, GRČKI JUNAK I HEROJ   Vaso Brajović (Vasos Mavrouniotis)  Ovaj vrsni ratnik i slobodar u Grčkoj je upamćen po vojničkim i ljudskim podvizima.
  I Crna Gora se ponosi junaštvom i djelom Vasa Brajovića, još jednog iz plejade besmrtnih heroja sa ovog tla.  Vojskovođa Vaso Crnogorac


  GLAS o vrlinama i junaštvu Vasa Brajovića, poznatog grčkog narodnog junaka i vojskovođe crnogorskog porijekla iz 19. vijeka, davno je prešao granice ove zemlje. Iako se o vom vrsnom generalu, ratniku i slobodaru kod nas malo zna, u Grčkoj poznatiji kao Vaso Crnogorac (Vasos Mavrouniotis) ostao je upamćen po svojim vojničkim i ljudskim svojstvima, koje su, i dan danas, aktuelne i široko prisutne kod grčkog i crnogorskog naroda. I upravo ovih dana, njegova rodna Crna Gora sa pijetetom se podsjeća na njega podižući mu spomenik u Podgorici, kao simbol tradicionalnog i neraskidivog prijateljstva crnogorskog i grčkog naroda. I Crna Gora, poput Grčke, ponosi se junaštvom i djelom Vasa Brajovića, još jednim iz plejade besmrtnih heroja izniklih sa crnogorskog tla, kojeg njegovi grčki savremenici upoređuju sa slavnim Leonidom i njegovim Spartancima.
  O dalekom, burnom i herojskom vremenu u kojem je živio Vaso Crnogorac, danas možemo da sudimo po pouzdanim svjedočanstvima. Jedno od takvih pronašli smo zahvaljujući pomoći konzula SCG, Jugoslava Vukadinovića, u Institutu za balkanske studije u Solunu. Radi se o knjizi „Vasos Mavrouniotis” autora Atanasiosa Hrisolagisa, u biblioteci istorijskih israživanja „Grčka borba” izdata 8. januara 1876. godine. Ova knjiga napisana je, kako tvrdi autor, sa namjerom da postane specijalna naučna studija univerzitetskog istraživanja i ambicijom da bude udžbenik u grčkom nastavnom programu.
  Neosporno je da je Vaso Brajović rođen krajem 18. vijeka, tačnije, 1790. godine, u viđenijoj i veoma poštovanoj crnogorskoj porodici u Bjelopavlićima, tvrde grčki istoriografi, među kojima i Atanasions Hrisologis, мada ima i tvrdnji da je rodom iz Boke, odnosno Mojdeža kod Herceg-Novog. Bez obzira gdje je rođen, radi se o Vasu Crnogorcu (Vasos Mavrouniotis), koji se, bezgranično ljubeći svoj gorštački i oskudan kraj u kojem se živjelo prema zavjetu otaca zakonima čojstva i junaštva, kao moreplovac rano otisnuo u bijeli svijet, da bi, nakon mnogih avantura od Trsta, Kube, Carigrada, dospio u Grčku gdje učestvuje u oslobodilačkim borbama protiv Turaka (1821-1829).
  U Grčkoj se, kao i u Crnoj Gori, visoko cijeni junaštvo o čemu je,
  povodom Vasovog crnogorskog porijekla, Atanasios Hrisologis (1876. godine), zabilježio da je:
  „njegova domovina bila jedinstvena svijetla tačka u Evropi porobljenoj u to vrijeme od Osmanlijskog osvajača, i dok je strah i nasilje carovalo, samo je, i samo ta, njegova Crna Gora, prkosila Turicima, i nikad, nikad, njezina svjetlost nije se ugasila„.

  Konstatujući činjenicu da Turci nijesu mogli u potpunosti da porobe Crnu Goru, Hrisologis piše „da ako se bilo gdje rađaju veliki ljudi, u Crnoj Gori skoro svaki muškarac je ravan Heraklu”, dodajući da Crnogorce „karakterišu svijetli um, čisto srce i neponovljivo rodoljublje”. Vaso je bio tipični predstavnik takve zemlje, smatra grčki pisac Atanasios, Hrisologis.
  Upravo zbog hrabrosti, čestitosti, druželjubivosti i odanosti svojoj vjeri i tradiciji bio je cijenjen u grčkom narodu. Vaso se 1820. godine pojavljuje u Atini, prethodno se upoznaje sa slavnim grčkim generalom Kriotijem, i tu se, kako je zapisano u analima „rađa prijateljstvo ravno Ahilovom sa Patroklom”.
  Nakon izbijanja grčkog ustanka protiv Turaka, 1821. godine, Vaso Brajović, sada već kao Vasos Mavrouniotis, sa svoja dva brata Radošem i Špirom, kao i grupom sunarodnika-dobrovoljaca, učestvuje u prvim okršajima. Govori se da je učestvovao u oko 150 manjih i većih bitaka protiv Turaka, a za ratne zasluge na kraju dobija čin generala (stratigos). O njegovoj hrabrosti postoje brojni zapisi. Na ostrvu Evbija, u mjestu Karistjas, 1821. godine, Vaso podiže ustanak i sa mještanima napada Kotilja gdje mu se bezuspješno suprotstavlja Jusuf-aga, zet Omer-paše. Nakon prvih uspjeha, Omer paša šalje brojniju vojsku. Potvrđeno je da se Vaso sa 15 zemljaka i stotinak učenika sa Omer-pašinom vojskom borio 17 puta, tako da su se konačno, kod sela Petrisa, našli licem u lice. I ovog puta Vaso Brajović i njegovi borci bili su uspješniji, tako da su ga ove bitke proslavile. Prilikom oslobađanja Egeja, u izvještaju grčkom generalštabu sa ratišta (20. oktobra 1825. godine) general Krizotij piše da su se u jednom boju Vaso i njegovih pedesetak saboraca suprostavili pet puta jačem neprijatelju, pri čemu su ubili 50 Turaka, tako što su „kosili Turke kao što seljaci kose travu”. Postoje tvrdnje da je Brajović učestvovao i u borbama u blizini grada Lisolunta 1824. godine, gdje je poginuo poznati engleski pjesnik Džon Gordon Bajron. I Bajron je poput Brajovića, došao je da se bori za slobodu grčkog naroda, a neki govore da se i upoznao sa Vasom Crnogorcem.
  Brojni su primjeri herojskog i viteškog ponašanja Vasa Crnogoraca i njegovih sunarodnika, izdavaja se podvig kada je, kod Korinta, onemogućio spajanje dvije turske vojske, ili, u borbama u okolini Atine, kada je spasio nejač tako što ih je evakuisao brodovima. Treba podsjetiti i na njegovu hrabru odbranu Akropolisa, kao i zauzimanje važnog strateškog klanca kod Pireja, 1827. godine. Protivnici su ga se bojali, ali i uvažavali, što govori slučaj oslobađanja grčih ustaničkih brodova od Francuza, koji su u to vrijeme podržavali Tursku. Vaso je pohitao sa svojim brodom da pomogne blokiranim ustanicima u zalivu Sira, ali je naišao na francusku flotu. Francuski kapetan, čuvši za hrabrost i odvažnost Vasosa Mavrouniotisa, zatražio je da se sa njim sretne i ruča.. Znajući koliko Francuzi cijene slobodu, tokom neobičnog suseta, Vaso je počeo priču o francuskoj revoluciji upoređujući je sa borbom grčkog naroda protiv Turske, što je oduševilo njegovog sagovornika, koji je, nakon toga naredio, ne samo da se oslobode već i snabdiju grčki brodovi, hranom, prahom i olovom.
  Nakon zaključenja mirovnog sporazuma, general Vaso Crnogorac ostaje u grčoj vojsci. Oženio se Grkinjom i nastanio u Atini. Rodila su mu se dva sina, Tumeleon i Aleksandar Vasosi, koji su se takođe opredijelili za vojnički život. Umro je 9. juna 1847. godine, i sahranjen na atinskom groblju zaslužnih velikana. Govor na odru mu je održao Panajotis Sucos (grčki Njegoš), u to vrijeme jedan od najvećih grčkih pjesnika.
  Pokušali smo da pribilježimo ono najvažije o legendarnom grčkom junaku Vasu Crnogorcu. „Vječiti spor - ko i što bolje - treba da rješava svaki čovjek u duši svojoj i da za sebe utvrdi što je čovječnost i istinski heroizam” bio je po svemu sudeći i zvijezda vodilja našeg Vasa Brajovića, odnosno, grčkog Vasos Mavrouniotis. Vaso Crnogorac je slavan u Grčkoj, ali, ova „Pobjedina” priča o njemu neka bude skromni prilog da ne ostane nepoznat u svom zavičaju.

  Prijatelj kralja Otona

  General Vaso Crnogorac učestvovao je u svim borbama protiv Turaka, sve do konačnog oslobođenja Grke 1829. godine, kada je sklopljen mir u Jedrenu. Nakon godinu dana Grčka postaje kraljevina, a kralj Oton Prvi proglasio je Vasa Brajovića (Vasos Mavrouniotis) za narodnog heroja i imenovao ga za ličnog pratioca ordanansa. Njihovo prijateljstvo je ostalo do kraja Vasovog života. Na samrtnoj postelji posjetio ga je lično kralj Oton nudeći mu pomoć, našta je Vaso uzvratio da bi mu najdraže bilo da njegova djeca vide pobjednički ulaz kralja u Konstantinopolj.

  Priznanje crnogorskoj misiji na Kritu

  Kažu da nije slučajno što je grčka vlada, poslala pukovnika Tumeleon Vasos, jednog od sinova Vasa Brajovića, u januaru 1897. godine, da predvodi grčke trupe na Krit kako bi pomogli grčkoj pobuni i aneksirali ovo ostrvo, koje je djelom držala turska vojska. Da ne bi došlo do većih sukoba, Velike sile odlučile su da razdvoje grčku i tursku vojsku, a mirovnu ulogu na Kritu povjere Crnoj Gori. Crnogorska vlada poslala je odred od 72 vojnika i šest podoficira, pod komandom kapetana Mašana B. Božovića. Crnogorska mirovna vojna misija trajala je dvije godine i za to vrijeme, zbog svoje pravednosti stekla veliki ugled kako kod hrišćanskog tako i muslimanskog stanovništva Krita.
  Poput svog oca Vasa Brajovića, Tumeleon Vasos je dobio čin grčkog generala, a kažu da se istakao i kao vojni pisac.
  Poslednji put ažurirao/la Svetopelek : 11.10.2006. u 23:55 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  0
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Vasos Mavrouniotis

  Eh kakva je naša istorija, jedna od najslavnijih na svijetu.

  Sad kad smo samostalna država, dolaziće studenti iz svih krajeva svijeta da izučavaju našu istoriju. :-D

 3. #3
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Naravno...već se uhvatio red...:razz:

 4. #4
  Zainteresovan član KistaCar (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2006.
  Poruke
  116
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  8) ...PA DA BILO GA JE SRAMOTA DA KAZE DA JE SRBIN VIDI KOLIKI TURBAN IMA NA
  GLAVI??...PA NEKAKO MANJI BLAM AKO KAZE DA JE CRNOGORAC 8)

 5. #5
  Zainteresovan član KistaCar (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2006.
  Poruke
  116
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  ....ALI KAZEM TI SVETO NISI TI SRBIN NITI CRNOGORAC...TI SI BATO,DEBIL!,KAPIRASH? 8-)

 6. #6
  Primećen član Marqueaux (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  730
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio Svetopelek
  Eh kakva je naša istorija, jedna od najslavnijih na svijetu.

  Sad kad smo samostalna država, dolaziće studenti iz svih krajeva svijeta da izučavaju našu istoriju. :-D
  А најпре из Шћиперије...

 7. #7
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio Svetopelek
  Eh kakva je naša istorija, jedna od najslavnijih na svijetu.
  Kano majska zora i sinje more ;-) Hehehehehehe ... lakrdijas, ha?

 8. #8
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio Svetopelek
  Sad kad smo samostalna država, dolaziće studenti iz svih krajeva svijeta da izučavaju našu istoriju.
  Osobito onaj od 1990-2006. ali ti ljudi sto ce to istrazivati se ne zovu studenti, tuj si se malo za'eb'o! Zovu se INTERPOL inspektori za seks trafiking i sverc ;-)

  Uzivaj PRIKA!

 9. #9
  Veoma poznat Mitternachtsträumer (avatar)
  Učlanjen
  28.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pale, Srpska / Wien, Österreich
  Poruke
  12.795
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio Svetopelek
  Sad kad smo samostalna država, dolaziće studenti iz svih krajeva svijeta da izučavaju našu istoriju. :-D
  Samo ćete vi da dolazite kod nas.....

 10. #10
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio DeteSunca
  Samo ćete vi da dolazite kod nas.....
  Cuh da se u nasem lepom Novom Sadu vec tretiraju kao stranci ... moraju da prijave boraviste i plate taksu a posle tri meseca moraju da izadju iz zemlje (makar samo na minut) i sve tako. Ukoliko hoce da ostanu preko tri meseca mogu da traze drzavljanstvo ali ako se odreknu CG ;-)

  Pocelo je ;-)

 11. #11
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Pa naravno...moraju i oni negde da dođu po svoju istoriju...gde bi je drugo naučili...po pamet se u Beograd dolazi...

 12. #12
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio Wilkołak
  Cuh da se u nasem lepom Novom Sadu vec tretiraju kao stranci ... moraju da prijave boraviste i plate taksu a posle tri meseca moraju da izadju iz zemlje (makar samo na minut) i sve tako. Ukoliko hoce da ostanu preko tri meseca mogu da traze drzavljanstvo ali ako se odreknu CG ;-)

  Pocelo je ;-)

  Važi i za Beograd...od juče...

 13. #13
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  U to ime .... po pivce!

 14. #14
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Može...ja častim.

 15. #15
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Ne bunim se, ja vicem drugo!

 16. #16
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Ma dajte bre ljudi sta se ubacujete? Zar vam nije dosta Rufimovih provokacija? Covek je bolestan u glavu i mi mu ne mozemo pomoci.

  @Rufi sreco, zar ne vidis da je vreme da se obratis psihijatru?

 17. #17
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Može.

 18. #18
  Početnik
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  0
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio AKHENATON
  Ma dajte bre ljudi sta se ubacujete? Zar vam nije dosta Rufimovih provokacija? Covek je bolestan u glavu i mi mu ne mozemo pomoci.

  @Rufi sreco, zar ne vidis da je vreme da se obratis psihijatru?
  Jes, sva dokumenta lažu, laže i ovaj tekst i onaj spomenik ovome Vasu Brajioviću u Podgorici, lažu i Princip i Čubrilović, laže i Ljuba Nenadović, uopšte sva dokumenta koja sam pokazao, IZVORI, su lažni, samo su svetosavske bajke Dr Kokoreckovića i Dr Pasuljkovića tačne!

  Zaboravih, lažu i 12 srpskih DR nauka da je prvi srpski patrijarh bio ustvari Bugarin. http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3125113&postcount=1

  Svi lažu, samo nam DR Pasuljković prepričava pravu istinu.  Poslednji put ažurirao/la Svetopelek : 12.10.2006. u 01:12

 19. #19
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Ne lazu, samo si ti toliko bolestan u glavu da uvek trazis nesto protiv Srba, a uglavnom ispadne da je sve to bez osnova. Pa sta ako su ga zvali Crnogorac? I mog oca su zvali Pirocanac kad je radio u Madjarskoj i sta sad treba da zakljucim da mi je otac po nacionalnoj pripadnosti Pirocanac?

  Ipak ti poseti psihijatra...........

  Jos ovo od mene:


 20. #20
  Početnik
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  0
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio AKHENATON
  Ne lazu, samo si ti toliko bolestan u glavu da uvek trazis nesto protiv Srba, a uglavnom ispadne da je sve to bez osnova. Pa sta ako su ga zvali Crnogorac? I mog oca su zvali Pirocanac kad je radio u Madjarskoj i sta sad treba da zakljucim da mi je otac po nacionalnoj pripadnosti Pirocanac?

  Ipak ti poseti psihijatra...........

  Jos ovo od mene:

  madjari su ga zvali Pirocanac?

  ha ha ha

  Ignore, Ignore, zaboljelo te nekoliko postova koje sam prikazao.


 21. #21
  Primećen član dadel (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Becu
  Poruke
  979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Runda za sve ! Bolje sad da platim nego kad nam jos
  utrpaju najveceg Crnogorca - Bizmarka ;-)

 22. #22
  Zainteresovan član KistaCar (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2006.
  Poruke
  116
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  8-) ..ne ne ja zovem!...moram, I jednu lozu za svetu! ...poshto je on svoju izgubio 8-) pa ne zna od kojih je....a moze i rakija da ga malo dezinfikujemo! (ne sme da pije) 8-)

 23. #23
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Ybg. napićemo se... Evo gde pomenuta Kritična masa pokušava dokazati svoje poreklo...ccccccc.....bez valjanja po podu molim... http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=107170&page=2

 24. #24
  Elita Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.374
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Ovo je da se malo mezi...ybg. jutro a loza ko' grom...ne ide na prazan želudac...malo pršuta...sira...milina...

 25. #25
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vasos Mavrouniotis

  Citat Original postavio Svetopelek
  madjari su ga zvali Pirocanac?

  ha ha ha

  Ignore, Ignore, zaboljelo te nekoliko postova koje sam prikazao.
  Eto, opet vidis nesto sto ne pise. Lepo pise u Madjarskoj su ga zvali, a nigde ne stoji da su to Madjari. Isto tako citas i izvore. Ako te bas zanima to je fabrika gumenih proizvoda gde rade iz bivse Juge ljudi ko pleve.

  Poseti ti psihica dok ne bude kasno....

  Jos jednom i konacno:

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Vasos Mavrouniotis!
  Autor Svetopelek u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 50
  Poslednja poruka: 31.03.2007., 04:23
 2. Vasos Mavrouniotis, saborac Bajronov!
  Autor Svetopelek u forumu Istorija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 12.10.2006., 18:17

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •